Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Горан Брегович..или какво е чалга.
Модератор: dantho.mihov
Re: Горан Брегович..или какво е чалга.
Къв и ще да е ! Но ви гарантирам ,че не е Чалгар. Човека знае как да забавлява хората и да прави шоу. Ако се замислим поне малко ще забележим ,че текста на една чалга "песен" няма нищо общо с това което се пее в неговите песни.
http://vbox7.com/play:69034473

http://vbox7.com/play:69034473

I am needed on the nature, as well she of me ! Just keep her...
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
"чалгата" е типично бг опростачване на чуждици-нема почти една "чалга" песен на т нар НАШИ изпьлнители,дето да не е крадена от срьбско,грьцко или ДАЖЕ турско творчество.за фолклор не говоря-там са други нещата.за брегович-сьщо няма кво да кажа-нито добро,нито лошо...бело дугме не е лоша рок група,а,че се е после сьрбаризирал....бее-аз така твьрдя-не е луд,кой яде баницата,ами който я дава
а другото е,че всеки влак си има пьтниците....намерил си човека нишата и там се заклещил-който не го харесва си е негова рабооота-който го харесва-сьщо,ФАКТ обаче,че толкова години е на сцена.па не знам 

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- Диканаров
- кандидат преподавател
Митко, просто си ме изпреварил! Това мисля и аз! Да нашите направиха наистина Голям концерт и това наистина бе достойно за Националната телевизия. Те бяха и най-подходящите изпълнители за случая и на Централният площад на София! Не видях и не чух нищо, което да ми подсказва, че Брегович е по-голям творец от нашите музиканти от Берковица! Пиеха си като в квартална кръчма на сцената и бяха според мен подходящи само за някои от пийналите софиянци. Разочароваха мен и приятелите ми около нашата маса. А го/ги чакаха с нетърпение! Добре че бе БНТ! Разходите за Брегович и музикантите му да тежи на съвестта на Борисов и кметицата му! Голями икономии! Голямо празнуване! Няма що!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Marco Polo написа:Шапка ти свалям, оправи ми настроението!гуслар написа:Ползата от чалгата за развитието на музиката е толкова голяма ,колкото циганската махала за развитието на архитектурата.![]()
Отдавна не се бях наслаждавал на готин лаф!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Цигания до шия! Телевизиите си гледат рейтинга и чрез чалгата (за съжаление) наистина го вдигат яко нагоре.Не го очаквах и от BTV,но...уви...

- undergrounder
- вече хвърля и на тежко
Не знам момчета,моето мнение е,че е точно попадение.Аз лично не обичам нашата чалга,но него го харесвам и смятам,че допренесе за доброто настроение на площада.Не си представям и друга музика за такъв повод.Съгласен съм,че можеше и да е Берковската духова музика,но това е друго нещо.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
- J.P.
- научил се да хвърля
Как го па разбрахте,че е мюслим?По Горан....или по Брегович!?
Нито е мюслим,нито е чалгаджия-5-те кила е прав,Биело Дугме не е никак лоша група.Пича си е рокаджия ОТСЕКЪДЕ.
А дайте на един чалгаджия да напише саундтраци като тези на Кралица Марго и Аризонска Мечта,да го види какво ще направи.
Сега трябва и Култур Шок да ги изкарат потни чалгаджии

Нито е мюслим,нито е чалгаджия-5-те кила е прав,Биело Дугме не е никак лоша група.Пича си е рокаджия ОТСЕКЪДЕ.
А дайте на един чалгаджия да напише саундтраци като тези на Кралица Марго и Аризонска Мечта,да го види какво ще направи.
Сега трябва и Култур Шок да ги изкарат потни чалгаджии

мужчины не собаки - на кости не бросаются
"......Пийни ракия, хапни от кюфтетата(яденето на плодове води до сношение с друг мъж)...."
"......Пийни ракия, хапни от кюфтетата(яденето на плодове води до сношение с друг мъж)...."
- AL KAPONE
- кандидат преподавател
роф. Клаус Рот: Чалгата в България ражда корупцията
публикувана: 22-09-2009 11:45 ч.
Чалгата е завладяла не само културния, но и политическия живот на България. Това е мнението известния професор Клаус Рот, етнолог към университета в Мюнхен и добър познавач на България.
През последните десет години чалгата се превърна в един от най-важните музикални феномени в България, изтъква професор Клаус Рот. Този музикален стил възвеличава един селско-патриархален начин на поведение, при който ролите на половете са ясно дефинирани - мъжете са мачовци, които трябва да се погрижат за това да имат много пари, да карат големи коли и да носят дебели златни ланци. Жените имат по-скоро подчинена роля - в много случаи те се дефинират като сексуален обект на мъжете, казва Рот пред Дойче веле.
Според професор Рот популярността на чалгата е един вид реакция на прекомерния стрес, на който е било изложено българското общество през последните 20 години. "Не бива да забравяме, че не става дума само за трансформацията след демократичните промени, а и за присъединяването към ЕС, което беше свързано с огромен стрес за страната. На трето място идва глобализацията. Ето защо чалгата е може би един вид анти-рефлекс на този безкрайно голям стрес", казва още известният учен.
Един от централните аспекти на чалга-културата е изключително голямата доминантност на личните връзки - било то на семейните или приятелските връзки, казва германският наблюдател. "Става дума за мрежи, които се подкрепят взаимно, дори в икономиката и политиката. Тук не важи толкова принципът на възнаграждение според възможностите на дадена личност, който е водещ в западните общества например. С други думи: чалга-културата спомага за развитието на отношения, които често се определят като корупционни", смята професор Клаус Рот. Проблематичен е фактът, че чалга-културата до голяма степен е възприета от част от политическия елит на страната - неговите действия се определят именно от споменатите вече норми и ценности, допълва професор Рот. До преди седмица той е пребивавал в България и е имал възможността да наблюдава развитието в страната съвсем от близо. На въпрос дали чалга-културата влияние върху действията на новото правителство Професор Рот отговаря: "Това, което мога да кажа, се основава единствено на мои наблюдения от прочетеното и чутото в българските медии през последните седмици. След избора на Бойко Борисов нещата изглеждат така, сякаш в България започва голямо прочистване, казва професор Клаус Рот и подчертава: "В медиите ежедневно се съобщава за нов скандал, за нов случай на злоупотреба с европейски или държавни средства от страна на политици, понякога и на водещи позиции. Надявам се, че този процес на прочистване няма да остане само на думи, а ще намери израз в конкретни съдебни дела. Всички очакваме деня, в който някой високопоставен политик ще бъде изправен пред добре функциониращ съд и ще трябва да отговаря за действията си." Етнологът от Мюнхен се надява също така на промяна в политическия стил на управление, както и в съзнанието на политиците. Те трябва да поемат повече отговорност за българското общество, а не само за собствената си клиентела и собствените си интереси, заключава професор Рот.
http://www.haskovo.net/?module=news&act ... s&id=53448
публикувана: 22-09-2009 11:45 ч.
Чалгата е завладяла не само културния, но и политическия живот на България. Това е мнението известния професор Клаус Рот, етнолог към университета в Мюнхен и добър познавач на България.
През последните десет години чалгата се превърна в един от най-важните музикални феномени в България, изтъква професор Клаус Рот. Този музикален стил възвеличава един селско-патриархален начин на поведение, при който ролите на половете са ясно дефинирани - мъжете са мачовци, които трябва да се погрижат за това да имат много пари, да карат големи коли и да носят дебели златни ланци. Жените имат по-скоро подчинена роля - в много случаи те се дефинират като сексуален обект на мъжете, казва Рот пред Дойче веле.
Според професор Рот популярността на чалгата е един вид реакция на прекомерния стрес, на който е било изложено българското общество през последните 20 години. "Не бива да забравяме, че не става дума само за трансформацията след демократичните промени, а и за присъединяването към ЕС, което беше свързано с огромен стрес за страната. На трето място идва глобализацията. Ето защо чалгата е може би един вид анти-рефлекс на този безкрайно голям стрес", казва още известният учен.
Един от централните аспекти на чалга-културата е изключително голямата доминантност на личните връзки - било то на семейните или приятелските връзки, казва германският наблюдател. "Става дума за мрежи, които се подкрепят взаимно, дори в икономиката и политиката. Тук не важи толкова принципът на възнаграждение според възможностите на дадена личност, който е водещ в западните общества например. С други думи: чалга-културата спомага за развитието на отношения, които често се определят като корупционни", смята професор Клаус Рот. Проблематичен е фактът, че чалга-културата до голяма степен е възприета от част от политическия елит на страната - неговите действия се определят именно от споменатите вече норми и ценности, допълва професор Рот. До преди седмица той е пребивавал в България и е имал възможността да наблюдава развитието в страната съвсем от близо. На въпрос дали чалга-културата влияние върху действията на новото правителство Професор Рот отговаря: "Това, което мога да кажа, се основава единствено на мои наблюдения от прочетеното и чутото в българските медии през последните седмици. След избора на Бойко Борисов нещата изглеждат така, сякаш в България започва голямо прочистване, казва професор Клаус Рот и подчертава: "В медиите ежедневно се съобщава за нов скандал, за нов случай на злоупотреба с европейски или държавни средства от страна на политици, понякога и на водещи позиции. Надявам се, че този процес на прочистване няма да остане само на думи, а ще намери израз в конкретни съдебни дела. Всички очакваме деня, в който някой високопоставен политик ще бъде изправен пред добре функциониращ съд и ще трябва да отговаря за действията си." Етнологът от Мюнхен се надява също така на промяна в политическия стил на управление, както и в съзнанието на политиците. Те трябва да поемат повече отговорност за българското общество, а не само за собствената си клиентела и собствените си интереси, заключава професор Рот.
http://www.haskovo.net/?module=news&act ... s&id=53448
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
-
- кандидат преподавател
Млади музикални инвалиди и по-стари такива,просто нямате представа що за музикант е Брегович и каква музика е писал по времето,когато за голяма част от вас върха на музикалния сладолед е бил "Сънчо идва от горица..." или "На крак, о парии презрени...".Един 5 кила се найде да каже добра дума за "Биело дугме" ,ама спирам - като отчаян рокаджия вероятно не съм безпристрастен.Това,че експлоатира /Брегович / циганските напеви и вариации,просто го прави псулютен майстор.Те това е от мен - а колкото до мутро-пожарникаря-премиер и софийската община,че и телевизиите - толкова са им възможностите и такъв им е манталитета.
На въпроса от заглавието:
Ако Брегович е чалга, то тя е съвсем различна от чалгата на Райна, Малина, Алисия, малисия и всичките кондьовци и останалата Бг сган, която превърна този термин в синоним на пошлост, нравствен упадък, слабоумие, силиконови цици и руси коси.
Ако Брегович може да напише "калашников" "месечина" и саундтрак към филм на Тарантино, то моля, покажете ми аналогична проява на Ба'т Милко Калайджиев, или пък на някоя от силиконките на Пайнер ?!!? Или може би на "примата на поп-фолка" Глория, която ще се превърне в Цеца Величкович само като опитва да я имитира в поведението си !?!? Не мисля!
А и да сте чували някой да се е..ва така с Брегович, както тук се случва с нашите "звезди" ?!
И това е, според мен разбира се, защото Брегович е личност, призната в цяла Европа, той отдавна е надживял и преодолял балканското, което често преплитаме с ориента и тогава вече си се получава 100% БГ чалга отвсякъде. Той за мен е личност, а Ба'т Милко.....си е Ба'т Милко.
Айде наздраве !
P.S. Сега се сещам и нещо което преди време бях чул и което адски ми допадна, а именно че "Когато натрупания капитал изпревари интелектуалния потенциал - става чалга" !!
Бих допълнил: Жалко че не е като тази на Брегович.
Ако Брегович е чалга, то тя е съвсем различна от чалгата на Райна, Малина, Алисия, малисия и всичките кондьовци и останалата Бг сган, която превърна този термин в синоним на пошлост, нравствен упадък, слабоумие, силиконови цици и руси коси.
Ако Брегович може да напише "калашников" "месечина" и саундтрак към филм на Тарантино, то моля, покажете ми аналогична проява на Ба'т Милко Калайджиев, или пък на някоя от силиконките на Пайнер ?!!? Или може би на "примата на поп-фолка" Глория, която ще се превърне в Цеца Величкович само като опитва да я имитира в поведението си !?!? Не мисля!
А и да сте чували някой да се е..ва така с Брегович, както тук се случва с нашите "звезди" ?!
И това е, според мен разбира се, защото Брегович е личност, призната в цяла Европа, той отдавна е надживял и преодолял балканското, което често преплитаме с ориента и тогава вече си се получава 100% БГ чалга отвсякъде. Той за мен е личност, а Ба'т Милко.....си е Ба'т Милко.

Айде наздраве !
P.S. Сега се сещам и нещо което преди време бях чул и което адски ми допадна, а именно че "Когато натрупания капитал изпревари интелектуалния потенциал - става чалга" !!

Бих допълнил: Жалко че не е като тази на Брегович.
Ако незнаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде
То Горан Брегович какъвто и да е стои над чалгата, която поне за мене лежи на дъното на класацията
, та даже и по лошо.(мое лично мнение )
За нова година щеше да е много по- добре да поканят
БНТ се представиха добре в новогодишната програма , ако някой е гледал след концерта даваха Rolling stones

За нова година щеше да е много по- добре да поканят
Но като гледам има интерес към Брегович , повече от колкото към много други!БЕРКОВСКАТА ДУХОВА МУЗИКА-виртуозите хем свирят перфектно,хем се кефят на музиката си!
БНТ се представиха добре в новогодишната програма , ако някой е гледал след концерта даваха Rolling stones
Спининг Клуб " АБИЧИ "
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Да уточним все пак - Баща му е хърватин-католик, майка му е сръбкиня-православна, а ЖЕНА му е мюсюлманка.J.P. написа:Как го па разбрахте,че е мюслим?По Горан....или по Брегович!?
Нито е мюслим,нито е чалгаджия-5-те кила е прав,Биело Дугме не е никак лоша група....

С една дума семейството му е мини-балкански модел.

И да - Бйело дугме си беше яка група!

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Бйело Дугме са добри...БНТ бе по от БТВ...Ама на Нова година на площада и на националния екран според мен трябваше да се изяват български певци и музиканти(изключвам певачките на разните му там чалгии).Горан Брегович направи весело на софиянци,но все пак...Па и такъв голям хонорар
па и по време на криза... 

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
прав си Ангеле,ама ТИ си прав-така си е-голем е стреса и неизлечим бих казал.но кьв е тоя НЕМСКИ тьпанар,дето ше ни характеризира обществото,седейки на удобното си столче в Щудгарт примерно и взимайки по 100 ЮРО на час от бальци,дето не са наясно сьс себе си
и тука мога да преразкажа една алтернатива относно изказване на германия спрямо бьлгария,колко е неподходяща за присьединяването кьм ЕС,а именно-ква е тая нация,дето се НАПИВА с бира,да поучава нация,дето ИЗТРЗНЯВА с бира
Горан е супер пич,бело дугме(бяло копче)-сьщо..са-като си намерил нишата-нека си я ползва-до вчера и Слави Трифонов за РОК говореше,ама по мазен чалгаджия и глупак от него няма за днешна дата
аз си слушам рибла цорба от много години(пак са сьрби)и искам да кажа,че те празно немат от 1978г па за НАШИТЕ сигнал или Щурците-не знам...тия хора НАТО бомби им фьрляха на главите и пак оцеляха и се вьздигнаха от пепелта,па НИЕ сме в НАТО и ЕС,а оня ден гледах как се изхвьрлят торби с боклук в малки искьр срещу циганската махала.не знам доколко сьм прав или крив-аз лично се старая да уважавам природата....и горан брегович
за заинтересованите-чуите лекия рок на песента "доживечу стоту" или "селма"

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- J.P.
- научил се да хвърля
Ти мъ уби-не вярвах,че ше срещна друг фен!Бат Мирче-5кила написа:.... рибла цорба ....

мужчины не собаки - на кости не бросаются