Спешно ,Моля помагайте .

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
eminem94
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Спешно ,Моля помагайте .

Мнение от eminem94 »

Става въпрос за пълномощно за излизане на непълнолетни в чужбина с трето лице.Преди малко ми се мерна,че ако родителите са разведени,може да подпише само настойника(в моя случай майками).Та мисълта ми е :Вярно ли е това или трябва да викам и бащами ? И още 1 въпрос,колко е максималният срок на пълномощното ? 3 месеца,6 месеца 1 година ? Предварително Благодаря .
m101
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Спешно ,Моля помагайте .

Мнение от m101 »

Всъщност ето какво намерих в един друг форум:

Дете, придружавано от трето лице
Придружителят трябва да притежава пълномощно/декларация, подписано, от двамата родители, в което упоменават, че дават своето съгласие детето да пътува, придружавано от него. Образец на декларация за пътуване на дете/деца с придружител.
Когато посредством съдебно решение върху детето се упражняват родителски права само от единия от родителител, единствено от него се изисква пълномощно/декларация за съгласие за пътуване на детето без придружител или придружавано от другия родител или от трето лице. В този случай е необходимо да се представи копие на самото съдебно решение. Съдебното решение да е преведено и легализирано.
eminem94
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от eminem94 »

И аз точно това намерих но до колко е вярно ? :X
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Вярно е. Само с нотариално заверено пълномощно. Друг начин няма.
bruxelman
новобранец
новобранец

Мнение от bruxelman »

m101 написа:Всъщност ето какво намерих в един друг форум:

Дете, придружавано от трето лице
Придружителят трябва да притежава пълномощно/декларация, подписано, от двамата родители, в което упоменават, че дават своето съгласие детето да пътува, придружавано от него. Образец на декларация за пътуване на дете/деца с придружител.
Когато посредством съдебно решение върху детето се упражняват родителски права само от единия от родителител, единствено от него се изисква пълномощно/декларация за съгласие за пътуване на детето без придружител или придружавано от другия родител или от трето лице. В този случай е необходимо да се представи копие на самото съдебно решение. Съдебното решение да е преведено и легализирано.

Абсолютно вярно.С международен автобусен транспорт се занимавам от 9 години и това са изискванията. Може и да ударим едно рамо, но зависи от къде и за къде ще пътуваш.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Баща ти да отива в посолството на страната в която е,ако е в чужбина и да прати пълномощно на лицето с което ще пътуваш.Майка ти е под ръка и нямаш проблем предполагам.Другия вариант е някой да ти "помогне" което не те съветвам че после да няма проблеми :lol: :lol: :lol:

P.S Забравих да спонена че в пълномощното се описва точно за какво се дава и причините поради които ти се дава.Да заминеш примерно при роднина и да учиш в чужбина.Мисля че няма срокове при положение че имаш въпросните документи.От там нататък,всичко зависи от законодателството на страната в която ще отиваш и колко време можеш да стоиш там,като гостенин,ученик и т.н.Ако има там човек които да гарантира престоя,прехраната,и евентуалното лечение,може да останеш вечно :mrgreen: :lol: :mrgreen: :D :mrgreen: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
deto_g
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от deto_g »

Това, което са казали колегите е напълно вярно! Носи си акта за раждане, съдебното решение, оригинала от пълномощното от родителя, на когото са присъдени родителските права и не забравяй - направи си 1 ксерокопие от тази декларация-пълномощно. Това копие, след сравняване с оригинала, остава в граничния служител, осъществил контрола за излизане от страната. На другия въпрос - пълномощното може да бъде еднократно, срочно или безсрочно /до навършване на пълнолетие/. Това зависи от желанието на упълномощителя. Важното е да е нотариално заверено. Достатъчно е в него да пише, че родителя ти дава право да напускаш страната сам. Не е необходимо да се упоменава причина или страна, за която пътуваш. Надявям се да съм помогнал! Казвам ти го като един от тези служители, които се занимават с това, всичко друго, което ти кажат не е вярно! :wink:
Последно промяна от deto_g на Вто Яну 05, 2010 2:10 am, променено общо 3 пъти.
Изображение
Malkiq_Ribar
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Malkiq_Ribar »

На мен ми се налагаше да ходя в Германия майка ми и баща ми също са разведени . Трябва да има пълномощно и от двамата родители . За срок незнам , но то ти е необходимо само при напускане на страната навръщане няма никакви проблеми.
ivann
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivann »

Максималния срок на издаване на такава декларация е 1 година другото което си прочел е вярно и задължително.
deto_g
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от deto_g »

ivann написа:Максималния срок на издаване на такава декларация е 1 година другото което си прочел е вярно и задължително.
Не си прав - както споменах по-горе: родителят може да впише в декларацията какъвто срок на валидност си пожелае. Дали това ще са само няколко дни в рамките на 1 конкретно излизане от страната, или декларацията ще важи до навършване на пълнолетие от детето, зависи единствено от желанието на родителя/попечителя. Хората предимно пишат "настоящата декларация е безсрочна", но реално това не е така, тъй като все някога детето става на 18г. :D
Изображение
Аватар
KVS
новобранец
новобранец

Мнение от KVS »

Колега, моят случай е такъв. Детето има нужда от нотариално заверено пълномощно и от двамата родители, за да може да напусне страната. Живея в Канада и понеже за тук е необходима виза, пълномощното се превежда и заверява. Препоръчвам ти, пълномощното да е преведено и заверено, защото ако го поискат митничари из ЕС, трудно ще се опраят с българския език. А реално погледнато винаги могат да спрат МПС-то за проверка, където и да е. Да не говоря по летища.
Аз съм разведен, но упълномощих бившата ми съпругата, да има право и от мое име да подписва пълномощни за излизане в чужбина (винаги съм мразил адвокатите, ако ме разбирате добре), когато се налага синът ми да излиза в чужбина. Така, тя има право да се подписва и от името на двамата.

Успех!

Само да добавя, пълномощното на бившата няма срок на действие и 18 месеца след издаването му го признаха.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”