Английски риболов

Модератор: Paublo_Eskobar

sudjuka
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: английски риболов

Мнение от sudjuka »

Ако не се лъжа снимките са от този сайт-да не ме погне някой за авторско право :D
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
дано да са полезни на някой :wink:
Силните мъже хващат бика за рогата и викат “Оле!”, а калпавите се хващат за рогата и викат “Олеле!”
sudjuka
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sudjuka »

Материалите са взети от списание На плувка и дъно

Статията е публикувана на 2007-03-25 11:34:40 и е видяна 1639 пъти
Размер на шрифта: Увеличете размера на текста Намалете размера на текста

От Румен Панов-Карфицата, републикански шампион за 1999г

Английският риболов на фиксирана плувка се практикува, когато има дълбочина до 3,5-4 м и сравнително равно и чисто дъно. За пълноценен риболов е необходима мачова пръчка 4,20 - 4,50 м, бързооборотна макара, набор ваглери, оловни съчми, система за закрепване на ваглера, потъваща корда и маркер за кордата.
Нашият пазар предлага голямо разнообразие плувки за английски риболов, но аз ползвам ваглери с регулируеми тежести. Регулирането на тежестта върху ваглера ми дава възможност да олекотявам или утежнявам линията си.
Закрепването на ваглера става по два начина със система за закрепване - фиксатор или твърди оловни съчми. Фиксаторът обаче е по-надежден, тъй като при по-тежките ваглери съчмите могат да се разместят и да се промени дълбочината. Някои монтират вирбел на дълбочината, на която ще ловят, но аз предпочитам фиксатор.
Ще се спра на три вида утежнения, които са стандартни за английския риболов с фиксирана плувка.
До 1-1,50 м
На тази дълбочина аз ползвам ваглер от 4 до 6 грама в зависимост от разстоянието, на което ще ловя, и силата на вятъра. Основното влакно е 0.14 мм. При тази система на линията има само една съчма, поставена върху вирбела. По този начин линията пада плавно и обира рибата от всички слоеве на водата. За тази дълбочина най-подходящи са дългите и тънки ваглери тип пауново перо.
До 1,5-3 м
За тази дълбочина най-подходящи са плувките от 6-10 грама, като всичко зависи отново от атмосферните условия. Основното влакно е 0.14 мм. При тази система за утежнение използвам оливетка 0.75-1 грам. Добре е да стопирате ваглера с фиксатор, тъй като тежките ваглери могат да разместят съчмите ви и да променят дълбочината. Върху вирбела се монтира само една съчма. По този начин стръвта пропада по-бързо към придънния слой във водата, а спазването на разстоянието от съчмата до оливетката няма да ви обърква линията при хвърляне.
Над 3 м
При тази дълбочина и голяма дистанция ползвам ваглери от 10 до 14 грама. Основното влакно при тази система е 0.16 мм. Монтирам отново оливетка 1.5-2 грама и три съчми, разположени ветрилообразно. Тази линия потъва още по-бързо към дъното, тъй като на тази дистанция и дълбочина рибата е по-спокойна и пипа по-смело.
При всички системи поводът е 0.10-0.12 мм. Преди риболов задължително измерете дълбочината. Това става с малка сонда или с по-голяма съчма. Изберете си ориентир и хвърляйте на едно и също място. Ако имате маркер, добре е да бележите кордата си, за да хвърляте още по-точно. След това захранете участъка за риболов с прашка. Овлажнете подхранката повече, за да стане по-лепкава. По този начин топките ще потъват до дъното и едва там ще се разпадат, като образуват хранително петно. Добре е в подхранката да сложите от стръвта, на която ще ловите.
Силните мъже хващат бика за рогата и викат “Оле!”, а калпавите се хващат за рогата и викат “Олеле!”
Hobby
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Hobby »

Eй! Браво за хубавата тема! Без да съм го целял нарочно, пуснах подобна в Манията! Даже успяхме да се сдърляме вече... :) Ще се радвам да обменяме информация. Мисля да направя подобна тема и за риболов с директен, боло и фидер. За анлийския риболов ползвах някой неща от другата подобна тема при вас. Същата дето си дал линк към нея.
Ето и моя принос към вашата тема. Една статия от Уил Рейсън - риболов на шарани с ваглер

Статията е публикувана в На плувка и дъно.

Когато времето е хубаво, големият ваглер е най-добрият метод за риболов на шаран. Този месец най-добрият ас на Teem Daiwa - Уил Рейзън, обяснява как да се разпознаят правилните условия и как да се подхранва, за да се задържи шаранът достатъчно дълго. Дали това е начин на хвърляне и чакане на перото да потъне, това скоро ще се разбере.
Големият ваглер е станал неразделна част от нашата родна риболовна сцена в познатия сезон, но да знаеш кога е печеливша система, е тайната на успеха му. Понякога рибата избира да се държи на далечни дистанции, отвъд дължината на щеките и малките ваглери, тя се храни на повърхността и отхвърля метода на дъно. За мен големият ваглер е плувка между 10 и 25 грама и в повечето от случаите по-голямата е по-добра. Причината е, че размерът и формата на ваглера правят пляскане при падане във водата, което прилъгва шараните да мислят, че се хвърля храна на мястото. Шараните често се заблуждават от тази тактика и затова много рибари използват пляскането в редица методи за риболов на шаран.
Номерът е да се представи стръвта с куката на късо разстояние под перото, така че тя да хваща рибите в най-горния слой до повърхността. Идеята е да хвърляш, да изпляскаш и да се надяваш, че рибата ще се привлече от шума, приличащ на падаща храна, и ще намери стръвта.

Захранване

Разбира се, за да окуражиш рибата да кълве, храненето близо до повърхността с редовни топки подхранка и слепени червеи определено помагат. Възможно е да привлечете и риба само с пляскането на перото и кука със стръв, но където е разрешено захранването, то трябва да бъде направено. В противен случай вашите конкуренти ще ви дръпнат рибата.
Как аз знам, че днес е правилният ден за риболов с голям ваглер и че няма да пропусна да хвана риба с този метод.
1. Когато рибата се храни далече и в горния слой на водата.
2. Когато водата се затопли, рибата естествено започва да плува до повърхността. Това обезсмисля федера и риболова с щека на дълбоко. Така остават методите като много дългата щека или лекият ваглер.
3. Когато шараните живеят в малко езеро, те често се движат в средата и на плитко. Разбира се, винаги има риби на по-близка дистанция, но при тези условия вътре има много повече. Дължината, на която ще ловя днес, е около 45 метра. Времето е топло. Рибите се виждат на повърхността. Но бих предпочел да има по-малко вятър. Вятърът в повечето случаи избутва рибата в по-долния слой на водата. А колкото по-горе са те, толкова е по-добър този метод.
Моята подхранка е Sensas carp 3000, 1 кг Sensas grilled hemp и 1 кг червена галета. Галетата олекотява подхранката, което е важно за тази смес, когато трябва да бъде хвърляна на дълга дистанция и да се разпадне на облак при допир с водата.
Sensas 3000 дава избирателна способност, тъй като по-големите частици ще съберат по-голям шаран, а цялата захранка става активна благодарение на печения обогатен коноп. Защо се опитвам да избягвам смес, която ще потъне на дъното? Тя трябва да се разпръсне при удара с водата, но има тънка линия между намокрянето на захранката, така че да можеш да я стиснеш лесно и да я хвърлиш, без да се разпадне във въздуха. Моят съвет е да добавяте по малко вода, ако я преовлажните, тя се скапва.
Топката е готова, когато може да се стисне достатъчно, за да я подам с прашката. Но ако я стисна между пръстите си, тя ще се разпадне на парчета отново. Това е светла смес и тя е по-атрактивна за рибата в горния слой. Тогава аз добавям обичайните частици: две шепи коноп на зърна, като мазнините на конопа дават активността на сместа. Даже ако падне на дъното, мазнината продължава да излиза на повърхността и да привлича риба. Тогава добавям около две шепи какавида. Не искам шаранът да бъде прекалено зает с облака на захранката. Освен подхранката много важни са и червеите, слепени с лепило. За да приготвя моите лепкави червеи, ще слепя 1 кг бял с 300 грама червени червеи. Слагам ги в тавичка. Те трябва да са много чисти, за да работи лепилото правилно. Аз използвам Sensas ванилия, но преди това ще ги овлажня с вода от пулверизатора. Добавям лепилото, след като мине малко време, за да се навлажнят равномерно. Трябва да се внимава с водата, да не се прекалява. Прашката трябва да е с меки ластици.
За подхранката също е нужна прашка с по-меки ластици, за да пръсне топката. Ако вятърът се усили обаче, ви е необходима прашка с по-твърди ластици, за да храните на едно място.

Такъмът

Работя с два такъма. Започвам с 12 г Drendn, също имам и 16 г Milо. Това е най-малкият размер ваглери, които използвам през тези дни, защото, както казах, пляскането привлича рибата. Също така в силен вятър голямото перо прави хвърлянето по-лесно. 12-грамовият ваглер е за дълбочина 1 м, а по-тежкото е на 1.8 м. Второто съм го направил в случай, че вятърът се увеличи и рибата слезе по-дълбоко.
Когато искате да ловите добре на далечно захранено петно, имате нужда от плувка, която в 9 от 10 пъти ще попадне там, където искате. Основно влакно - 0.18 мм. Перата са на малки вирбели. Преди повода се монтира задължително вирбел, 16 номер кука на Drenan.
Моят режим на хранене включва хвърляне на редки топки подхранка, точно след хвърлянето рибата се насочва по посока на шума, където пада ваглерът, и вижда облака Първата частица, която атакува, е куката със стръвта. На следващото презамятане хвърлям топка червеи с лепило на същото място. Така отвличам шарана от хранителния облак на подхранката. Закопчавам с дюзена на 1 м дълбочина. Имам четири шарана за първите 10 минути.
Захранвам 6 м преди мястото, където пада плувката - няма много риби в горния слой, което се дължи главно на вятъра. Мястото завира от хранещи се риби. Тогава кълването става рязко и бързо.
Засичането
Антената на перото ми е оцветена във всички цветове, така че виждам всяко кълване, независимо от времето. Кълването се изразява в рязко потапяне. Засичам веднага и рязко, но не силно, тъй като рибата е опънала вече влакното и има опасност да скъса. След около 25 минути спирам да храня с червеи, тъй като рибата ми намаля и смятам, че червеят я вкарва на по-дълбоко.
Продължавам само с рехава храна. Пет минути по-късно рибата се вдигна отново в горния слой.
При тихо време щях да спра захранката напълно. Рибата обаче започна да бяга след 90 минути. Ограничих захранката на 1 топка през хвърляне. Рибата започна да кълве по-чувствително, чакайки изпляскването на перото.
След като отново рибата започна да бяга, опитах друга тактика. Четири последователни топки и след това затишие. Това проработи. Не хранех, докато пипанията не спряха. Това си пролича по завъртането на дребни риби, хванах една малка червеноперка. Захраних отново с 4-5 топки и започнах пак да ловя шараните. Завършвам с 31 шарана за 4 часа.
Изображение
Изображение
Ако пък и кълве... Още по-добре!
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

То, по английските водоеми мач над 3.60/3.90 се счита за кощунство, а тук под 4.50 се счита за къс :idea: :D Такива са им водоемите, в по-голямата си част с дълбочини 1.80-2.80 метра и основно риболова е на по-големи дистанции с фиксиран ваглер :idea:
Изображение
Hobby
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Hobby »

Верно е и това, че условията ни тук са по-близки до условията в Германия, Франция и Северна Италия от колкото на острова. Като кажеш на някой англичанин, че у нас не е рядкост да се лови с 10-15 и на горе грамови ваглери на дистанция 30-40 метра и дълбочина от над 6-7 метра и ще има да се чуди и мае, човека. Аз обаче си признавам, че този опит го нямам. Ловя при далеч, не екстремни усливовия. Мисля, че натрупаният ми опит е прекалено скромен за да го споделя. Ама колкото мога и с каквото мога ще участвам.
Ако пък и кълве... Още по-добре!
tubusa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Английски риболов

Мнение от tubusa »

много полезна информация :)
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Като продавач в магазин за риболовни стоки съм забелязал, че доста хора незнаят какви такъми трябва да ползват за мачов риблов. Наскоро имаше случай кадето един клиент си купи фидер и искаше да го ползва и за мач. Второто което съм забелязал е, че почти всички ползват подвижен монтаж. Голям проблем при мачовия риболов са оплитанията и след цяло лято риболов с почти изцяло с мач установих, че много по-важно е начина на замятане, а не разположението на сачмите или по-точно стопирането на линията в момента на приводняване на монтажа това в 99% от замятанията предотвратява заплитането иначе без това движение почти при всяко замятане монтажа ми се оплиташе. И един съвет от мене верото много помага за потапяне на линията.
Ето и още малко снимки от мене. Първите два монтажа с прав ваглер съм ги ползвал.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

От скоро и аз съм на тема "Английски риболов".Като впечатления от него имам доста,дава много по-добра чувствителност от колкото при риболова със стационарна плувка(изключвам моментите при риболов в екстремни ситуации в които условията не предпоставят риболов с ваглер)Има удивителна точност самия вид риболов.За сега експерементирам с построяване на линия и темподобни,но най-успешния риболов за сега съм правил с монтаж на пропадане(говоря за риболов на средно големи риби на далечни разстояния) на водоем със средна дълбочина 1,5 м . Там използвах монтаж с фиксиран ваглер като,по основното влакно с диаметър 0.18 си нанизах адаптора за ваглер след него добавих готова линия която беше следното два микро вирбела вързани един за друг като бяха свързани с монофил 0,14 с дължина около 40-50 см като по този монофил ми беше наредено основното утежнение което беше група от съчми (еднакви) и под тях сложен втория микровирбел N 14 който е достаъчно голям за да ми послужи за дропер за микровирбела си прикрепих повод с дължина 30 см с диаметър 0.12 и кука N 14 . Този монтаж го правя от както съм почнал с риболова с ваглер изключвам случейте през които съм експерементирал с нареждане на съчми.Метода е много интензивен и приятен.

За захранката през 90% от случейте си я правя при попадането и на дъното да започне да се разпада,изключително ефективно при риболова на червеноперка и каракуда е ако в самата захранка се добавят по-леки частици който при разпада на топката започват да се отделят леко нагоре(поради простата причина,че са добавени след овлажняването на захранката) и после като се доовлажнят потъват тази игра на частиците съм забелязъл,че настървява рибите....
Метода с топките бял не съм ги пробвал,но съм опитвал интензивно да подхранвам с бял,като добавях в прашката някое зранце царевица и варен коноп,имах добра слука на шарани тогава.

Изображение

Нещо този монтаж с тази голяма съчма там немога да го разбера....
Изображение
Без риболов няма любов !
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Това е така няречения италиански монтаж (с този монтаж италианците през 2007 станаха световни шампиони) влакното между перлата и основното утржнение е усикано целта на този монтаж е при по-голямо утежнение все пак да постигнеш някакво бавно пропадане в последниете слоеве на водата преди дъното
Последно промяна от dunavski на Вто Яну 05, 2010 9:44 am, променено общо 1 път.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Колеги ще ви помоля за малко повече внимание.
Нека, когато пишете нещо да се концентрирате, за да не се получават глупости.

Дунавски, като си седнал да описваш елементите на монтажа от снимката, ами да я беше погледнал поне, как може с ЕЙ ТАКИВА букви да пише на картинката "перла" а ти да описваш монтаж с 2 оливети и то на 1 метър една от друга. Това или е техническа грешка или си нямаш и елементарно понятие от нещата, за които си седнал да пишеш, но и в двата варианта потърпевши са хората, седнали да се учат от форума.

Направи ми впечатление, че се говери и за монтаж "на пропадане", а цялото олово е сабрано в група, като под него има само един дропер /вирбел/, това са напълно изключващи се постановки, плод или на пълно безхаберие при писането или на пълна неграмотност и непознаване на термините.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Упсссссс ...... :oops: :oops: да прави сте това първото е перла .......... еми френския не го разбирам извинявам се грешката е моя
Изображение
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

chirusa_bg написа: ........Направи ми впечатление, че се говери и за монтаж "на пропадане", а цялото олово е сабрано в група, като под него има само един дропер /вирбел/, това са напълно изключващи .........
Тук не става въпрос за класическото пропадане от повърхността до дъното, а последните няколко сантиметра преди дъното ако разгледате и другите снимки по-горе в темата ще видите, че разтоянието межди основното олово и стръвта е около 1-1.5 м
Изображение
pgb
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pgb »

здравей те. имам един въпрос При правилно построена линия на фиксиран ваглер , наложително ли е .леко да спреш кордата преди срещата на ваглера с водата
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

pgb написа:здравей те. имам един въпрос При правилно построена линия на фиксиран ваглер , наложително ли е .леко да спреш кордата преди срещата на ваглера с водата
Метода на спиране на влакното с пръст ми е станал вече навик от както се научих нямам почти оплитане ! Добре е да се ползва било при Инглиш риболова било при фидера,болонезата дори и лекото забавяне на влакното води до по-малко оплитания. :wink:
Изображение
Без риболов няма любов !
jim_jim_jim
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jim_jim_jim »

Здравейте,колеги !
Имам едно питане към спецовете в английския риболов ......та така :
Да кажем ловим с класически мач 4.20 , дълбочината на която се извършва риболова примерно е 3 метра.Стандартното е да се фиксира ваглера понеже дълбочината е по-малка от дължината на въдицата.Питането ми е може ли да се направи ваглера подвижен като се спусне на около 40-50 см /или ваглер и половина дължина/ над основното утежнение и запазим дълбочината със стоп възли ?При това монтиране линията готова за изхвърляне е около 1.50 и е по-удобна за замятане.Друг е въпроса ,че може да се използва и с по-къси въдици.Чудя се какви недостатъци би имал този монтаж спрямо класическия фиксиран !?
Благодаря предварително !
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”