Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Re: Сом на тролинг
Гео, тролинга за сом на Жребчево е малко хазартна история. Ти имаш възможности и е хубаво да разнообразиш язовирите. Относно флуоресциращите цветове нямам преки наблюдения. Просто фирмите чиито модели ползвам не предлагат такива цветове. Имам едно салмо ама все не му идва ред 

Всички фирми,които внасят у нас воблери имат имат различните варианти.Някой ден ще мина през магазина да кажа какво съм имал в предвид.Вчера случайно спрях до магазина,така че знам къде да те намеря!А до тогава успех и наслука!
-
- вече хвърля и на тежко
Напълно съм съгласен.magiosnika--- написа:Гео, тролинга за сом на Жребчево е малко хазартна история. ............
Повечето от сомчетата ми на тролинг през миналата година, говорим за периода след забраната са хванати на различни места и дълбочини - от 6-7 метра до към 30 метра. Хванати при влачене за бяла, на същите воблери с които си влача за бяла.
Целенасочено за тролинг на сом - за Жребчево според мен може да се говори донякъде единствено през пролетта, когато рибата извършва миграции свързани със затоплянето на водата и хвърлянето на хайвера. Определено на Жребчево си има места където пролетно време си има струпване на сом.
Така, че си трябва късмет !!!!
Друго интересно нещо, което ми е направило впечатление е удара при влачене. Според мен, много често сома първо удря воблера с опашка и тогава атакува с устата си. За това съдя по пресните и кървави драскотини по опашките на извадените сомчета. Случвало ми се е да наблюдавам въдицата в момнета на удара и да видя как тя първо се свива, връща се в първоначално положение и след това отново / може за 1-2 секунди / се свива и започва ...........
Късмет на всички през новия сезон !!!!!
Мислех си,че вие ловите сомовете тролейки за бяла и надявайки се на сом.Оказа се,че съм бъркал.
Аз пък кво се чудя
,когато съм хващал щуки,бели и толстолоб при риболов с кльонк.
Явно за това съм си излезнал.
Поправете ме,ако бъркам някъде.Може би има воблери само за сом,от които белите риби бягат.

И аз имам подобни наблюдения като на Наско1971, но с малки воблери до 5см. Емо, незнам дали има воблери от коио бялата бяга, но аз имам ъглита на които би клъвнало само сом или щука. Повечето воблери обаче са универсални, аз лично смятам, че зависи къде, как и по кое време ще ги предложиш и от там е разликата какво ще ти удари, пример: В рамките на няколко часа хващам на един и същ воблер на параклиса на жребчево в плиткото пред храсталака/нивото беше височко/ щука, малко по-навътре пред храстите докато събирам въдицата кефал, над бабуните костури и една две маломерни сулки, а навътре към паметника-залива срещу параклиса сом и бяла риба 2.5кг. Действието се развива преди три години на откриването след забраната.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Стояне,аз няма кво да си кажа с тебе!Защо,ли?Нема сми!Ти търсиш безмислен спор и постоянно си противоречиш,некви лични нападки имаш не само,към мен а към всички "будали" дет пишат в тази тема!
Узуне,Тоше,точно за това моята тактика във форума е гениална,да не се показвам аз или воблерите ми!Очаквах точно вие да загреете,но не се получи!Естественно,че ще докажа уловитостта на този нов модел.Ако не го направя аз,друг ще е!
Липсва ви усет,дано да бъркам!
Воблерът е уникален,като форма ЧЕТВЪРТИТ профил и е създаден ОСНОВНО за тролинг!Това се случва за първи път в 60-годишната история на Рапала!Имам всички каталози на Рапала от новият век и в тях има много ценно инфо.Няма случаен воблер или цвят,дълбочина,тежест и т.н.!Всичко е подчинено на логиката да се хване ХИЩНИКЪТ,независимо къде се намира и кво яде в момента!За Рапала работят най-добрите професионални риболовци от цял свят и за да пуснат нов модел,всичко е изпипано и изпитано хиляди пъти от НАЙ-добрите в тролинга или спининга!Аз съм абсолютен единак и не гледам клипчета,а си вадя изводи от 5-годишен личен опит в тролинга и сигурно имам вече 500-800 часа,само тролинг!Това е "моят" риболов,другите видове са за разнообразие!Снощи сънувах,как изваждам сом!Това е добър знак и съм оптимист за тая година! 

Последно промяна от Troli Rapala на Нед Яну 31, 2010 12:08 pm, променено общо 1 път.
- magiosnika---
- научил се да хвърля
През октомври мисля, че беше мернах една пластмасарка на Жребеца
Валеше дъжд, а един момък упорито търсеше сома. Тогава вървяха костури и бели,но той самоотвержено все настояваше около острова. Арен младеж с пасатче . Жегна ме да го заговоря ама нейсе
Тошко пък многократно профучаваше край мен на Ивайловград и за малко да ме отнесе
Мисля, че и с Кроки се разминахме и поздравихме, но не съм много сигурен - много бързо профучаха
Що се касае за воблерите, смятам, че бялата не би се стреснала от по големите размери. В таз годишната хубавица която хванах имаше 28см морунаж 

- magiosnika---
- научил се да хвърля
Наско, как можахте да развалите Стоянчо бе човекnasko1971 написа:Напълно съм съгласен............magiosnika--- написа:Гео, тролинга за сом на Жребчево е малко хазартна история. ............
Късмет на всички през новия сезон !!!!!

-
- вече хвърля и на тежко
Не знам какво му стана на тоз човек !!!
Какво ли не му приказвах, как ли не го убеждавах - не та не.
И двамата по принцип се занимавахме основно с шаранджийски риболов, но да ти кажа честно миналата година не съм си вадил шаранджийските въдици.
Голяма част от воблерите му оставих за мен, другите, които се повтарят продадох. Обещал съм да му давам от мойте напролет под наем !!!!

Какво ли не му приказвах, как ли не го убеждавах - не та не.

И двамата по принцип се занимавахме основно с шаранджийски риболов, но да ти кажа честно миналата година не съм си вадил шаранджийските въдици.
Голяма част от воблерите му оставих за мен, другите, които се повтарят продадох. Обещал съм да му давам от мойте напролет под наем !!!!

- magiosnika---
- научил се да хвърля
Внимавай,че и аз така давах воблери на един приятел на язовира и още си чакам обещаните бири

-
- вече хвърля и на тежко
Ще го има напредвид за бирите - пуърво бира - после воблер
Тез новите воблери на Сашо - много арни !!!
Само не знам, струва ми се, че няма да стават за ранна пролет !!!

Тез новите воблери на Сашо - много арни !!!

Само не знам, струва ми се, че няма да стават за ранна пролет !!!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Маги,забелязах отдавна,че си приличаме,но чуй за разликите!
Ти си по-агресивен тук,а аз там-на гьола!
Наско ми аресва,но ще си промени мисленето за кога е активен сома!Треа му време и опит,но виж Тошето малко ме разочарова!
Говори,някак си механично и без чувство все едно всичко е рутина!Има големи разлики между нас относно въпросът,"Защо троля?"!
Аз лично търся екшън,битка и дори когато я загубя,печеля опит и уважение към победителя!Това ме зарежда за напред-напред науката е слънце!ФОРМАТА на този воблер е коренно нова и странна,няма аналог при никой друг производител,за сега!Помни ми думата,че ще се появят имитации с този профил и ще го кръстят примерно Миноу-трол!
А,бе играят си с името ми,как си искат да ги.. у акулите ниедни! 

- magiosnika---
- научил се да хвърля
И аз така смятам. Като ги пробвах газеха до 7- 8 м , което си е баячко за пролетта. Но за края на юли ще са супер 

- magiosnika---
- научил се да хвърля
[quote="Troli Rapala"]Маги,забелязах отдавна,че си приличаме,но чуй за разликите!
Ти си по-агресивен тук,а аз там-на гьола!
Наско ми аресва,но ще си промени мисленето за кога е активен сома!....
Мислех, че съм обективен, пък излязох лош
После пък ме амбицираха и реших, че някой трябва да играе и лошия человек
Що се касае за новия модел нищо не мога да кажа , лопатката му малко ме притеснява:roll: Но на рапалци няма да им простя че спряха тейлденсера
Оти диип модела им нещо не може да догони предшественика 

Мислех, че съм обективен, пък излязох лош

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Съгласен,но си затваряй устата,че мафията не спи и наказва!
Аз съм се заредил и всичко е О.К.!
Наистина е много грозен и безформен,па лопатката е смешна!
Забравяш обаче един факт,че късият воблер иска ниска скорост,а дългият бърза!
Колкото е по-бърз воблера,толко е по-ефикасен/хищникът нема време да се усети от измамата/!
Щом е спрян,къде е заместителят?Сещаш ли се,копеле тъпо,кво ти редим?