Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Сонар HUMMINBIRD
Модератори: emo vasilev, Кърцата
-
- ще става разбирач
Сонар HUMMINBIRD
Реших да направя малък тунинг на "парахода"RC-лодка.Ще монтирам едно сонарче че да виждам какво става под нея.Като рових за подходящи сонари се спрях на тези двата
тъй като и двата лесно ще се моднат за по голямо разтояние.Ако някой ползва някой от тях да каже дали вършат някаква работа, или като ги хвърляш в басейна показват че има риба.

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Re: Сонар HUMMINBIRD
в никакав случай колега не си копуваи сонар с дистанционна сонда,незнам за каквоо точно щте го ползваш,но ако ми кажеш мога да те насочя кам най евтиния вариант който сте ти варши работа
ЛОШОТО ВРЕМЕ ПРЕЧИ НА БОЛНИТЕ НЕ НА ЛУДИТЕ
- DrAkoN
- разбира нещата
- Обратна връзка:
За радио оправляема лодка определено не стават. И при най малката вълничка почват да показват глупости
-
- ще става разбирач
Вълничките мога да ги избегна като монтирам сондата на дъното на самата лодка.
-
- вече хвърля и на тежко
От една година ползвам RF 15 e .Не съм много съгласен с негативните мнения на колегите , много зависи за какво точно използваш сонара . Аз го ползвам от брега с въдица , и съм много доволен . Оригинално работеше перфектно на разстояния 20 -25 м. След малък / и определено не скъп / тунинг благодарение на тази тема :http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=43&t=10453 , обхвата му се подобри драстично , по моя скромна преценка /тест сондата в мивка и аз надолу по баира /покрива поне 70 метра . Релефа на дъното се разчита достатъчно добре . Случвало ми се е да покаже ,че има риба а аз да не мога да хвана , но не ми се е случвало да покаже ,че няма , а аз да хвана .
В твоя случай ако монтираш сондата на дъното на лодката и изнесеш антена и батерийката високо върху лодката смятам ,че ще се получи добре работеща системка .
ПП За максимално повишаване обхвата ще трябва да сложиш външна антена и на приемника .
В твоя случай ако монтираш сондата на дъното на лодката и изнесеш антена и батерийката високо върху лодката смятам ,че ще се получи добре работеща системка .
ПП За максимално повишаване обхвата ще трябва да сложиш външна антена и на приемника .
-
- ще става разбирач
"RF 15 e " показва ли дали има водорасли по дъното или тиня.
-
- ще става разбирач
Намерих клипче където работят в движение[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/39I7FzHa_7s&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/39I7FzHa_7s&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Показва да.
Отделно потърсете в Ибей да видите дистанционните лодки с какви сонарчета са оборудвани САМО Хюмимбърд.
Стига с тея митове и легенди

Отделно потърсете в Ибей да видите дистанционните лодки с какви сонарчета са оборудвани САМО Хюмимбърд.
Стига с тея митове и легенди

-
- вече хвърля и на тежко
Определено показва "плътността на дъното" / твърдо или тинесто / , нужна е съвсем малко практика и започваш да ги различаваш с достатъчен /поне за мен / процент точност . Клоните и водораслите също се различават добре .MITKOY написа:"RF 15 e " показва ли дали има водорасли по дъното или тиня.
-
- научил се да хвърля
Ползвах такъв сонар един сезон.Впечатленията са ми противоречиви.От една страна показва сравнително коректно дъното но не в големи подробности и няма как да е иначе при мощноста която осигурява батерията на сондата(виж каква мощност имат стационарните сонари), при рибите греши а рибки под 15 см.въобще не показва.Като заключение мога да кажа че става за оглеждане на дъното и търсене на перспективни места за риболов от брега и до там.
-
- ще става разбирач
Аз ходя предимно на места с тинесто дъно и водорасли , ще ми трябва да откривам твърди места и чисти от водорасли.
-
- вече хвърля и на тежко
stanistud написа:Ползвах такъв сонар един сезон.Впечатленията са ми противоречиви.От една страна показва сравнително коректно дъното но не в големи подробности и няма как да е иначе при мощноста която осигурява батерията на сондата(виж каква мощност имат стационарните сонари), при рибите греши а рибки под 15 см.въобще не показва.Като заключение мога да кажа че става за оглеждане на дъното и търсене на перспективни места за риболов от брега и до там.
Абе хора , вие четете ли въобще за какво става дума ? Какви стационарни сонди и т.н. ? А и кой захранва с лодка за риби под 15 см ?
MITKOY , това според мен е оптималното с което можеш да се оборудваш предвид избора в България на сонари с дистанционна сонда .MITKOY написа:Реших да направя малък тунинг на "парахода"RC-лодка..........................................
-
- научил се да хвърля
На теория този вид сонари би трябвало да ти върши работа за риболова който практикуваш но на практика нещата не са толкова прости защото ъгълът на излъчване на дистанционната сонда е 90 градуса и петното което покрива е равно на дълбочината х 2.Например при дълбочина 10 метра диаметарът на петното което се покрива от сондата е 20 метра и ще се чудиш къде точно свършват водораслите и почва чистото защото там е твоето място.MITKOY написа:Аз ходя предимно на места с тинесто дъно и водорасли , ще ми трябва да откривам твърди места и чисти от водорасли.
-
- ще става разбирач
Туко що прочетох същото в характеристиките -
И ще гледам как да му намаля ъгъла.Покритие на сонара 90° @-10 dB Пространствато на покритие на дъното е равно на два пъти текущата дълбочина.
-
- научил се да хвърля
Съвет от мене-ако имаш възможност вземи Пираната,стационарната сонда ще ти е от полза в един моментMITKOY написа:Туко що прочетох същото в характеристиките -И ще гледам как да му намаля ъгъла.Покритие на сонара 90° @-10 dB Пространствато на покритие на дъното е равно на два пъти текущата дълбочина.