Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Преден-заден аванс...предимства,недостатъци,настройки
Модератор: sapuna
Re: Преден-заден аванс...предимства,недостатъци,настройки
Гледай да пишеш на трезво,че с тия сливенски перли(измръзнали)дето ги снимаш,да не вземеш да хвалиш в темата някой руски Делфинbeis написа:бях на имен ден Мите,revox написа:Ееее,Ники,ти са появи бре.Бая си и ти дърт шиманаджия,като Симо.

- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Делфина си е делфин баща ми има наследство такъв с ПРЕДЕН аванс и мога да кажа освен козметичните делефктки по него няма други проблемиrevox написа:Гледай да пишеш на трезво,че с тия сливенски перли(измръзнали)дето ги снимаш,да не вземеш да хвалиш в темата някой руски Делфинbeis написа:бях на имен ден Мите,revox написа:Ееее,Ники,ти са появи бре.Бая си и ти дърт шиманаджия,като Симо......тва е майтапче

Без риболов няма любов !
-
- кандидат преподавател
Базата е абсолютно прав. Бутника също. Кога човек си нема кунки, ако ще ...........! А Мите, това дето ти е в подписа- даи боже всекимо. Особенно на кой знае за какво става въпрос!revox написа:Ееее,Ники,ти са появи бре.Бая си и ти дърт шиманаджия,като Симо.
Върл Shimano фен!
На мен първата ми макара беше такава Делфин(щото нямаше други).Тва е било 85-86 год.Може да е спомен и антика,но е отвратителна макара.Като се сетя как затягаще,как суркаше влакното и как джарголеше, се чудя да се смея ли,да рева ли.А един комшия имаше Риоби(от ония с иероглифите) и все измислях как да му ида на гости,та да я гледам!!!А първата ми пръчка(след тръстиките) беше руска,вибростъкло със стоманени втулки,дълга 1,60м...тежеше към 4-5 кила
А влакна,по-тънки от 0,25мм не се намираха в Пз

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Придържайте се към темата иначе ще и перна ключа!
За чат си има места!!!
За чат си има места!!!
Отплеснахме се,сориsapuna написа:Придържайте се към темата иначе ще и перна ключа!
За чат си има места!!!

Привет! Сори за закъснението ама много бачкане... Та на въпроса: Що е то среден аванс и кви са му предимствата и недостатъците, па и що не се наложи на пазара. Значи ето ви снимка на цитираната вече Абу Гарсия Суверен:revox написа:Колегата wertus да каже,аз такава не съм пипал още,ама ми е любопитноhaga написа:...... а за среден аванс какви са предимствата и недостатъците?

Точно в основата на шпулата зе намира аванса и сивият пластмасов пръстен чрез чието въртене се прави настройката на авансовата система. Шпулата се закопчава и откопчава от и на ротора чрез едно натискащо се копче в предната част на шпулата, по начин аналогичен на това при макарите със заден аванс. те. смяната на шпулата става доста бързо без да се губи време за развиване на фиксиращото копче, както е при макарите със преден аванс. Корпусът е един и същ за размерите от 1000М до 40000М, само шпулите са различни, т.е. купувате си макара и към нея още три шпули и ще покриете целият диапазом от размери.....хмммм, доста неизгодно за търговците, нали

Такааа, сега за устроството и мощността на средният аванс. Понеже съм пословично мързелив, а не ми се ще да си раглобявам макарата ей така, ще ползвам снимки от статията на Алан Хоук без негово позволение, та дано ми се размине

Отпред авансовата ситема е защитена с пластмасов"щит", който би трябвало да защитава дисковете от замърсяване и вода, но се оказва, в крайна сметка, че не е достатъчно ефективен

Самият аванс е направен от доста големи карбонови и стоманени дискове. Доказано е че карбонът разсейва топлината най-ефективно, и при това не претърпява топлинно разширение, което би променило настройката на аванса, по време на "моренето" на рибата. Не е изяснено при коя макара за първи път е използван карбон за авансовата система, но е факт че доста по-късно Шимано и Дайва откриват преимуществата му като материял и започват да го ползват при топ-моделите си!
Авансът на Суверена е възможно най-големият аванс вграждан в макара отнесено към нейните размери!! Ако сравним повърхността на аванса на суверена към този на огромна макара, примерно с този на Fin-Nor Ahab Mega Drag #20, показана на снимката по-долу:
ще установим следното - чистата площ на авансовите дискове на Суверен-а е 942 квадратни милиметра, докато при Ахаб Мега Драг-а е 1495 кв.мм. Това означава че авансовата система на Суверена е 63% от площтта на тази на Ахаб-а, при положение че Ахаб-а е повече от два пъти по-тежък и само шпулата му е почти толкова голяма колкото целият Суверен....
И накрая, тъй като авансът не е поместен в шпулата, то това прави самата шпула по-евтина, и при смяната й не се променя настройката на аванса.
А защо не се наложи на пазара този вид аванс вече сами можете да си отговорите....
Засега толкова. Искрено се надявам да съм ви бил полезен с информацията!

Браво ,изчерпателен отговор.
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
И в e-bay трудно ше го намериш.Предлага се само това:
http://cgi.ebay.co.uk/vintage-Abu-Garci ... _600wt_958
http://cgi.ebay.co.uk/vintage-Abu-Garci ... _600wt_958
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/TW9A3T30WSc&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/TW9A3T30WSc&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
sapuna написа:......

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:

Тва Абу май май ще е бая скъпо,но изглежда мн истинско.Само те ли имат средни аванси??

Друга аз не знам и не съм виждал.