Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Преден-заден аванс...предимства,недостатъци,настройки
Модератор: sapuna
Преден-заден аванс...предимства,недостатъци,настройки
Здравейте на всички.Пускам тая темичка,защото искам да сондираме мнения за кой вид риболов,кой аванс е за предпочитане.Кое е по-надеждно от техн.гл.точка.Кой как е свикнал,кога е по удобно.Гледам,че винаги макарите със заден аванс са винаги по-скъпи.Очаквам мнения.

-
- сериозен играч
Re: Преден-заден аванс...предимства,недостатъци,настройки
Мите,истинските макарета са с преден аванс
!

А по - истинските с преден и заденyzyna написа:Мите,истинските макарета са с преден аванс!

Последно промяна от godho на Вто Яну 05, 2010 8:01 pm, променено общо 1 път.
Личкаа,зависи.Едно евтино макаре,грам не е по-добро от едно старо истинско със заден.Някой ще каже-на едните оста се върти,на другите не.Ами те са си изчислени.Що например за спининг се предпочита преден,а шаранските байтрънари са със заден.И при двете има натоварване яко.На мен примерно,задният ми е по-удобен за бързо реагиране.

-
- кандидат преподавател
Изобщо не ме бъркат-имам по много и с преден,и със заден аванс
И не мога да кажа с кой се лови повече риба - май въобще не зависи,особено след като рядко ходя за трофейни с рекордни кила и размери 

- pa4o
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Предния аванс е синоним на прецизност.
Което не означава, че няма такива със заден аванс пример "Shimano super aero" или "Stradic"
Твърдо и категорично:
1. преден аванс за спининг
2. заден аванс за мач
пп. не забравяй, че най добрите шарански макари са със преден аванс.
Което не означава, че няма такива със заден аванс пример "Shimano super aero" или "Stradic"
Твърдо и категорично:
1. преден аванс за спининг
2. заден аванс за мач
пп. не забравяй, че най добрите шарански макари са със преден аванс.
Да попиташ е моментен срам,
да не знеш срам за цял живот.
да не знеш срам за цял живот.
-
- сериозен играч
Митак,скивай едно старо куче,от истинските

Предполагам,че и със заден аванс макарите са надежни,но нали знаеш че една машина колкото повече чаркалъци има,шанса да се развали е по голям!Лично за мач си мисля,че макара със заден е по удобна,но всеки си има вкус,бачкай си с какво те кефи!!

Предполагам,че и със заден аванс макарите са надежни,но нали знаеш че една машина колкото повече чаркалъци има,шанса да се развали е по голям!Лично за мач си мисля,че макара със заден е по удобна,но всеки си има вкус,бачкай си с какво те кефи!!
-
- кандидат преподавател
Мойте също! Предния аванс, особенно ако е многодисков и магнитен е много по-надежден и сигурен от задния. Най мялко защото няма тришчотка, която омаква и започва да испуска с времетоyzyna написа:Мите,истинските макарета са с преден аванс!
Върл Shimano фен!
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
За мен предния аванс си е преден аванс от преди години се научих да работя само с преден аванс и от тогава си държа на него до колкото е възможно,по-удобен е заради това,че когато трябва да отпуснеш аванс слагаш ръката пред шпулата и с тласъците на рибата може примерно не да натягаш аванса,а просто да си спреш с пръст шпулата.
Има и друго който е гледал филми с Боб Нъд няма как да не му е направило впечатление,че си маха стопа на макарата и използва бакуърд въртежа за аванс,и много пъти е обръщал внимание на точно това защо го прави,обяснението беше,че няма вяра нито на преден нито на заден аванс,а единствено и само на собствената си ръка.Естествено бешпе отхлабил аванса леко за да може в най,напрегната ситуация да отпусне малко,а не да скъса.
Аз лично метода с връщането назад на дръжката на макарата не съм го практикувал но мисля,че е доста хитро,защото отпускаш колкото е нужно.
Има и друго който е гледал филми с Боб Нъд няма как да не му е направило впечатление,че си маха стопа на макарата и използва бакуърд въртежа за аванс,и много пъти е обръщал внимание на точно това защо го прави,обяснението беше,че няма вяра нито на преден нито на заден аванс,а единствено и само на собствената си ръка.Естествено бешпе отхлабил аванса леко за да може в най,напрегната ситуация да отпусне малко,а не да скъса.
Аз лично метода с връщането назад на дръжката на макарата не съм го практикувал но мисля,че е доста хитро,защото отпускаш колкото е нужно.

Без риболов няма любов !
-
- разбира нещата
Ловил съм и с преден и със заден!
Е навремето с предния аванс не е кой знае колко прецизен но аз тогава не можех да му хвана цаката!
Все пак минах на мач със заден, за да може да го регулирам по цифрите, да обаче преди да развърта има едно странно натягане за което имаш чувството, че не си го охлабил достатъчно, докато в един момент развъртне е възможно да възникнат проблеми като откачане на рибата или уплитане на влакното т.н.!
Но както и да е отново съм с преден аванс и е по-бърза реакцията да отпуснеш и натегнеш и както каза по-горе колегата можеш да минеш и на ръчен режим(задържане на шпулата)
Е навремето с предния аванс не е кой знае колко прецизен но аз тогава не можех да му хвана цаката!
Все пак минах на мач със заден, за да може да го регулирам по цифрите, да обаче преди да развърта има едно странно натягане за което имаш чувството, че не си го охлабил достатъчно, докато в един момент развъртне е възможно да възникнат проблеми като откачане на рибата или уплитане на влакното т.н.!
Но както и да е отново съм с преден аванс и е по-бърза реакцията да отпуснеш и натегнеш и както каза по-горе колегата можеш да минеш и на ръчен режим(задържане на шпулата)

Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Дайте им втори шанс!
Така е,Суперултегрите на Шимано са с преден аванс и са от най-добрите шаранджийки,но пък Супер Аерото,Супер X и Аеро GT са със заден,а всичките са легенди.Най-дъртите макари все бяха с преден аванс( Риобито,Дайвите,Мичелите..та даже и Делфините,Стабилите и Релерексовете),после през 90-те год на мода станаха черните макари със заден,а сега пак се котират предните аванси.Може би всичко зависи от класата и качеството на макарата.

- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Работя в рибарски магазин/склад и искам да спомена,че макари от един и същи вид и марка само,че с преден и заден аванс се различават по качество като имат и разлика от някой лев.revox написа:Така е,Суперултегрите на Шимано са с преден аванс и са от най-добрите шаранджийки,но пък Супер Аерото,Супер X и Аеро GT са със заден,а всичките са легенди.Най-дъртите макари все бяха с преден аванс( Риобито,Дайвите,Мичелите..та даже и Делфините,Стабилите и Релерексовете),после през 90-те год на мода станаха черните макари със заден,а сега пак се котират предните аванси.Може би всичко зависи от класата и качеството на макарата.
Давам пример за Viva Atac Cast и Viva Atac Spin Атака каста е с заден аванс а атак спина с преден .Атак спина се различава с 4 лв от атак каста като говорим за един и същи размер брой лагери и т.н.
Същата работа е и с шиманото ....

Без риболов няма любов !
- slayder
- ще става разбирач
Може би всичко зависи от класата и качеството на макарата.
Точно казано!

Дава ли? И дава и взема.
Мойта история с вансите е много дълга но ще я обясня накратко.Първата ми макара е D.A.M но не от новите дамове който не стават за нищо
а от старите който са много здрави поне според мен,и тази макара до ден днешен си работи без проблем чува се одно скърцане но то не е от вътре а от триенето на платмасовата дръжка която държиш когато навиваш с дръжката,малка е незнам дали има даже модел 1000 но може и да има та тази макара е с преден аванс тогава ми беше удобна след това започнах да си купувам макари само с заден аванс не помня точно по каква причина но май беше защото имаше едни евтини марки незнам какви бяха и от там задният аванс ми стана много удобен и когато си харесвах макара за спининг
във всички магазини ми казваха че за спининг е препорачително да е с преден аванс и тук в форума същото ме съветвахте и аз като ходих тука по магазините хората ме запомниха когато ми кажеха преден аванс и аз им казвах това е мъчение и всички ми казваха пробвай пък ще си говорим та взех си аз макара за спининг с преден аванс,походих с нея за риба и от тогава насам когато хвана макара на баща ми която е с заден аванс някакси не ми прилепва и няма никога повече да направя тази грешка да си купя макара с заден аванс освен ако не реша да си уборудвам мача по-стабилно защото той сега е с макара която е с преден аванс.Та затова според мен макарите с преден аванс са за предпочитане но все пак (въпрос на вкус-казало кучето и си облизало задни.......)
Поздрави и наслука.
а от старите който са много здрави поне според мен,и тази макара до ден днешен си работи без проблем чува се одно скърцане но то не е от вътре а от триенето на платмасовата дръжка която държиш когато навиваш с дръжката,малка е незнам дали има даже модел 1000 но може и да има та тази макара е с преден аванс тогава ми беше удобна след това започнах да си купувам макари само с заден аванс не помня точно по каква причина но май беше защото имаше едни евтини марки незнам какви бяха и от там задният аванс ми стана много удобен и когато си харесвах макара за спининг
във всички магазини ми казваха че за спининг е препорачително да е с преден аванс и тук в форума същото ме съветвахте и аз като ходих тука по магазините хората ме запомниха когато ми кажеха преден аванс и аз им казвах това е мъчение и всички ми казваха пробвай пък ще си говорим та взех си аз макара за спининг с преден аванс,походих с нея за риба и от тогава насам когато хвана макара на баща ми която е с заден аванс някакси не ми прилепва и няма никога повече да направя тази грешка да си купя макара с заден аванс освен ако не реша да си уборудвам мача по-стабилно защото той сега е с макара която е с преден аванс.Та затова според мен макарите с преден аванс са за предпочитане но все пак (въпрос на вкус-казало кучето и си облизало задни.......)
Поздрави и наслука.