Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

помогнете ми в избора на пръчка и макара за тролинг
Модератор: bobopeli
-
- новобранец
- Обратна връзка:
помогнете ми в избора на пръчка и макара за тролинг
тази година за първи път ще ловя на тролинг.бяла риба и сом.нужна ми е помощ в избора на пръчка и макара. 

Re: помогнете ми в избора на пръчка и макара за тролинг
Колега гледам ,че си нов.Разгледай раздела въдица и макара и по-добре там си пусни темата.Като не е зле да дадеш информация, поне до колко пари търсиш, за да не почнат някой колеги да ти препоръчват пръчки и макари за по 100000 лв.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Започни с лек такъм,спининг 210см. 10-30,15-45гр.,спинингова макара 20-35 с плетеняк 0.10мм 3-4лбр.!Това е достатъчно,сомовете верно удрят на новаци,но не винаги.Да се почне с груб такъм е грешно,независимо тролинг,плувка или дъно.Набараш ли големи хищници в тролинга,винаги можеш да растеш,към по-яки такъми! 

с тоя лек такъм не знам как ш се класира на тролинг.Колегата иска да му кажем за як комплект за теглене.Спининга си е друга олимпиада.Пробвай с нещо по-евтинко колега...пръчка около 2 м и акция до 100-150гр и някое мулти.А примамките вече не искат компромис,трябва качествени.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Рево,всичките ми риби са на лек такъм.Придобих опит,па усилвам нещата!Хората са казали,че не е добре да се прескачат стълбите,че се пада лошо-примерно.Твоята логика е як такъм,яки риби и всичко идва лесно от въздуха?Не вярвам да стане,точно така.
Ти,докато заметнеш мултито и повлачиш,аз ще направя три тигела с две риби примерно! 

-
- вече хвърля и на тежко
Апетита идва с яденето. И още повече, че напролет понякога воблерите са по-малки и плиткогазещи, и такъма трябва да е по-лек. 15-40, 20-50 са си напълно достатъчни за начало. 

Ок,но колегата пише че ще лови сом и бяла риба.Кажи ми как с пръчле 10-30 гр ще сложи примамка за сом?Та нали тоягата ще се сгъне на четири при тегленето.Или ако сложи по-малка...ще му стъпва на 2-3 метра и то с мн бавен ход.Къде го сома на 2 м дълбочина?Съгласен съм с лека тояга,ама да гони кефал или костур.Айде за мултито...може и с нормално макаре.Ама представи си една примамка за сом-балтия 10 см и газеща на 7-8 метра закачена на тояжка с акция 10-30???Това е само мое мнение,може и да не съм прав,нямам толкова опит колкото тебе.Troli Rapala написа:Рево,всичките ми риби са на лек такъм.Придобих опит,па усилвам нещата!Хората са казали,че не е добре да се прескачат стълбите,че се пада лошо-примерно.Твоята логика е як такъм,яки риби и всичко идва лесно от въздуха?Не вярвам да стане,точно така.![]()
Ти,докато заметнеш мултито и повлачиш,аз ще направя три тигела с две риби примерно!

-
- кандидат преподавател
Мисля, че колегата узуна, трябва да даде мнение. Той е доста компетентен по този въпрос. Апропо Узунка!!!!!!

Върл Shimano фен!
-
- сериозен играч
Симка,има доста начетени и опитни люде във форума,но както споменаха по горе,много е изписано по темата,просто човек трябва малко да се порови!simo72 написа:Мисля, че колегата узуна, трябва да даде мнение. Той е доста компетентен по този въпрос. Апропо Узунка!!!!!!![]()
![]()

-
- кандидат преподавател
И все пак, ти си голям специалист. Ще ми е любопитно да прочета твое мнение по въпроса!yzyna написа:Симка,има доста начетени и опитни люде във форума,но както споменаха по горе,много е изписано по темата,просто човек трябва малко да се порови!simo72 написа:Мисля, че колегата узуна, трябва да даде мнение. Той е доста компетентен по този въпрос. Апропо Узунка!!!!!!![]()
![]()
Върл Shimano фен!
-
- вече хвърля и на тежко
Пръчка с акция 30-80 или 50-100, и макара размер 4000.
Рибата на живота, удря един път
Рибата на живота, удря един път

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Рево,прав си за баятите воблери газещи 7-8м.,че ше скинат прътлето.Ма на тия дълбочини залагаш само на трофеи и ако си Начинаещ-тролингист,може и месец-два да минат,докато ти удари!
Повечето,които познавам са Започнали със спинингарки!

Всичко е късмет,но както каза Узуна,нека колегата порови из темите и да си прецени сам.Има доста изписани неща.Troli Rapala написа:Рево,прав си за баятите воблери газещи 7-8м.,че ше скинат прътлето.Ма на тия дълбочини залагаш само на трофеи и ако си Начинаещ-тролингист,може и месец-два да минат,докато ти удари!![]()
![]()
Повечето,които познавам са Започнали със спинингарки!

-
- новобранец
- Обратна връзка:
благодаря за съветите.както казах досега не сам практикувал този вид риболов и затова засега събирам мнения.все пак имам няколко месеца докато открия сезона
на този етап мисля да започна с 50-100 пък по-натам ще видим.с малко практика то ще си покаже 

Това 50-100,ако е либри си е направо колец......