Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Сом на тролинг
............
Последно промяна от nasko1971 на Сря Яну 13, 2010 5:39 pm, променено общо 2 пъти.
-
- сериозен играч
Тролката ме винеше,че съм изтипосал воблери ловящи добре по водоемите които посещавам,но виждам,че малко по малко всеки пуска биячи,това мен лично много ме радва,някои от воблерите в темата имам и ползвам,други виждам за първи път!Визуално,примамките нямат нищо общо,но явно всички провокират с нещо атаката на сома,те тука се питаме,дали цвета,дали вибрацийте,дали тракането на някои модели,всеки си има своя теория!Невярвам човек като Любо който е израсъл на реката,да отрече своите наблюдения върху сомоулова,и с право!Бай Стоян си ги ловка в меката на сома Ебро и той си е изградил виждане по нещата,Но в крайна сметка,не е ли по добре всеки да си защитава и потдържа теорията,а кой прав,кой крив единственно и само резултатите ще покажат!
Маги Халваджиян бил гризнал дръвцето,лошо,доста теми съм прочел по повод улова на сом и много от тях свършват с разправия,
но живота продължава,чакам Тошето да пусне некой друг бияч!!!! 
Маги Халваджиян бил гризнал дръвцето,лошо,доста теми съм прочел по повод улова на сом и много от тях свършват с разправия,

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
И аз си правя тунинги на някои воблери,но чак да го боядисам сам и да не си личи,не мога.Твоя колега се е справил перфектно!
Не знам дали всеки ще се справи с тая задачка,но е хитър ход да се избавим от невървежните.А може и да се открие нова комбинация за сом. 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Телето и Фуцата са ме яли в "Сомски тайни-1",по въпроса за зрението.Мина време и се съгласиха,но не казаха от къде са прочели за сомското зрение,за да дойдат на мойто!
Изходната ми позиция започна от цвета на воблера,докато осъзнах,че само два хищника са активни нощем!Сомът и бялата риба!Защо щуката,костура или клена пасуват през ноща?Логичният отговор е,че нещо в зрението им липсва и за това пасуват.Основното оръжие на всеки хищник е зрението,останалите сетива са само помощни.
Трябва да го види,за да го налапа! 

Сашкооо май си в лека грешка,никога и никъде не съм твърдял че сома е със слабо зрение,напротив бях един от първите които защитаваха тезата че сома има нормално зрение като другите риби.Други бяха тези които твърдяха че сома е "Колчо слепеца"!!!!Troli Rapala написа:Телето и Фуцата са ме яли в "Сомски тайни-1",по въпроса за зрението.Мина време и се съгласиха,но не казаха от къде са прочели за сомското зрение,за да дойдат на мойто!

Все още има колеги които си мислят че сома е бавноподвижна и дънна риба.

Да бе има хора,които са си научени още от утробата....те никога не бъркат.Напоследък виждам само извънземни.Ако копна всичко написано от Троли....диагнозата ще се потвърди. 
Ето извадих какво съм писал в твоите тайни.Смятам,че съм прав и сега.
Всяко живо същество,което има очи вижда.То и баба ми бог да я прости виждаше,но с голям диоптър очила.Установено е,че сома от рибите поне в Б.Г. вижда най слабо.Особено на дълбочина 10м.Но за разлика от другите риби има доста по развити други свойства да усеща и намира стръвта.Всяко живо същество има около себе си електро поле.Рибата,която най-силно го усеща е сома.Рибите имат сензори с които получават данни за околната среда.Зрение,слух,обоняние,вкус и усещане-в допълнение знаменитата странична линия.Тя им позволява да слушат нискочестотни сигнали и да възприемат изместванията на обкръжаващата риба.Това е шестото им чувство,но те имат и седмо-електрическото.Най развито това чувство е във сома и змиорката.Те имат така наречената електролокация с която откриват жертвите.Електрочувствителноста се използва за ориентация,като цяло.

Ето извадих какво съм писал в твоите тайни.Смятам,че съм прав и сега.
Всяко живо същество,което има очи вижда.То и баба ми бог да я прости виждаше,но с голям диоптър очила.Установено е,че сома от рибите поне в Б.Г. вижда най слабо.Особено на дълбочина 10м.Но за разлика от другите риби има доста по развити други свойства да усеща и намира стръвта.Всяко живо същество има около себе си електро поле.Рибата,която най-силно го усеща е сома.Рибите имат сензори с които получават данни за околната среда.Зрение,слух,обоняние,вкус и усещане-в допълнение знаменитата странична линия.Тя им позволява да слушат нискочестотни сигнали и да възприемат изместванията на обкръжаващата риба.Това е шестото им чувство,но те имат и седмо-електрическото.Най развито това чувство е във сома и змиорката.Те имат така наречената електролокация с която откриват жертвите.Електрочувствителноста се използва за ориентация,като цяло.
Последно промяна от Emo-83 на Сря Яну 13, 2010 6:37 pm, променено общо 3 пъти.
Кефите ме момци - чета Ви всеки ден в захлас , то не бе бисери , то не бе истини - важното е ,че в писанките Ви има и много истини - само трябва да се отсеят 

-
- сериозен играч
Фуцата написа:Все още има колеги които си мислят че сома е бавноподвижна и дънна риба.
Фуца,- МНОГО са хората които знаят че сома вижда,но МАЛКО са тези които си вярват че вижда мнооооооооого надалече,и че от два три метра може да различи ,кое е червеноперка и кое имитация на същата.

Troli Rapala написа:Изходната ми позиция започна от цвета на воблера,докато осъзнах,че само два хищника са активни нощем!Сомът и бялата риба!Защо щуката,костура или клена пасуват през ноща?Логичният отговор е,че нещо в зрението им липсва и за това пасуват.Основното оръжие на всеки хищник е зрението,останалите сетива са само помощни. Трябва да го види,за да го налапа!
АЛ,с това твое изказване ,направо се закопаваш бе брато

Наско,нали казахме,че няма да се влияем от това какво пишат по сайтовете производителите на воблери.

По въпроса за моя воблер ,показах този ,защото е бял -без шарки, и чудесно се вмества в темата.На този воблер ,съм хващал щука,сом,и басс и без майтап ,само бяла не-съм хващал,щото там където ловя ,просто я няма.Емо пък,имал същия воблер,но с друга шарка-''костур'',та хванал някоя и друга бяла ,ма сом не.Сигурно там където е ловил,не-е имало сом.

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
-
- вече хвърля и на тежко
Да, Бай Стояне, съгласен съм, затова и си изтрих поста. Мнението на производителите на воблери определено е субективно !!!lovo-бай СТОЯН написа:Фуцата написа:
Наско,нали казахме,че няма да се влияем от това какво пишат по сайтовете производителите на воблери.![]()
Дай да пием по едно както казваш

Жена ми се занимава с декупаж, има разни перлени боички и бляскави лаковe. Имам един воблер Ugly Duckling със уникални качества, движейки се между 100 бели риби ще хване единствения случайно движещ се наблизо кленTroli Rapala написа:И аз си правя тунинги на някои воблери,но чак да го боядисам сам ...

ps: казват че перфектните мацки били по недостъпни , а грозните по страстни

На платено не одим !
-
- вече хвърля и на тежко
Ама ей с това колко съм съгласен, направо много добре го написа.По въпроса за моя воблер ,показах този ,.....
...Тва ако не-е некаква приказка,балиго кво е .![]()
![]()
![]()
И аз така мисля, трябва да мине примамката на точното място, в точно определен момент.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Айде обяснете ми следната случка!Цял ден на едно място минават лодки без да хващат и,като изчезнаха направих тигел с уникално красивата ми Рапала и прас-хоп извадих 7-кила соме,че и сулка 35-40 санта имаше в стомаха увита на кравай!Сомът явно беше сит,щот сулката нито беше прясна,нито разложена,коремът беше издут на макс!Тази приказка по истински случай оборва скептиците и лентяите!
Лово явно разчита само на Успеха да дойде,па да го огрее!Па я си го търсим смело успеха с опит и разум.Те тука е разликата между назе!
Във философиите!

Последно промяна от Troli Rapala на Сря Яну 13, 2010 8:39 pm, променено общо 1 път.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Друга случка!Следващият уикенд улавям пак на Уникално красивата си Рапала сом 8-кила и се оказа женска с хайвер!
Когато сомът се размножава,той не се храни и е супер-труден за улавяне!
Убеден съм,но понеже Емо е хванал много повече сомове от мен,да каже така ли е?Емо,колко женски с хайвер си хванал?

-
- вече хвърля и на тежко
Па то е много ясно, колегите не са влачили на шарка "perch"Troli Rapala написа:Айде обяснете ми следната случка!Цял ден на едно място минават лодки без да хващат и,като изчезнаха направих тигел с уникално красивата ми Рапала и прас-хоп извадих 7-кила соме,че и сулка 35-40 санта имаше в стомаха увита на кравай!Тази приказка по истински случай оборва скептиците и лентяите!Лово явно разчита само на Успеха да дойде,па да го огрее!Па я си го търсим смело успеха с опит и разум.Те тука е разликата между назе!
Във философиите!
![]()
![]()

Аз си го обяснявам, че не са минали през точното място, на точната дълбочина, в точния момент.
Никой не е спорил никъде че сома вижда надалеко,този спор се развихри на едно друго място и имаше хора които искаха да ни убедят че сома е едва ли не слепец.lovo-бай СТОЯН написа:Фуцата написа:Все още има колеги които си мислят че сома е бавноподвижна и дънна риба.
Фуца,- МНОГО са хората които знаят че сома вижда,но МАЛКО са тези които си вярват че вижда мнооооооооого надалече,и че от два три метра може да различи ,кое е червеноперка и кое имитация на същата.![]()