Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Какъв е подходящия Кеп за спинингов риболв (за щука 1-5 кг)?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Какъв е подходящия Кеп за спинингов риболв (за щука 1-5 кг)?
Ето това е решението за щуката,а за сома си трябва канжа.Но говорим за щука дай да не се отплесквам....Бъркам отстрани под хрилете с пръсти към устата и си я вадя с ръка.От брега. А колегата ако твърдо е решил да е с кеп,нека да си взема с мрежа от монофил.По-лесно ще разплита тройките.

Маре , в темата се говори за щуки , не за Кока-КолаMarco Polo написа:...........

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
то не е точно по темата ама все пак да напомня на магарко че още не сме видели снимки на един къстъм мейд спинингов кеп!!!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... =843&click - това е истинския кеп за щука - аз си взех такъв и съм много доволен.Сгъваема глава с голям размер (влиза спокойно вътре щука до 7кг.),закопчаващия механизъм за главата е метален(здрава изработка), възможно най-дългата телескопична дръжка, която може да се ползва и неразгъната при това(голямата дължина на дръжката дава възможност да се гребне рибата направо пред шавара без да се налага да газиш зимата във водата и е голямо удобство) и на всичко отгоре добра цена.
Този кеп ми стой събран винаги в джоба на калъфа на пръчките(не заема много място и не е прекалено тежък) и когато и да се наложи винаги е на линия.Това разбира се не означава ,че не съм вадил щуки и с голи ръце, даже като се замисля най-голямата си щука съм я изкарал именно така, ама си заслужаваше, все пак това беше щука над 5кг., като видях с какво си имам работа захвърлих телескопа с макарата почти във водата(подпрях го на едно паднало дърво) и с двете ръце я гепих зад хрилете ,само ако знаете какво стискане падна
, ама си беше моя, при това ми удари на монофил 0,20 и на блесничка 1 номер на Мепс съвсем неочаквано като хвърлях за кефал по Марица.
Иначе тези щипки са пунта мара и никаква работа не вършат от брега, същото според мен се отнася и за канжите(за да можеш да ползваш успешно канжата се иска доста майсторлък и всеки не би се справил успешно иска се опит за целта).
Колега, fn1p - сома най-лесно се вади като го гепиш за устата(с палеца му бъркаш в устата, а другите четери пръста под долната устна ги забиваш и натискаш надолу, така че собствената тежест на рибата да остане на тях и дърпаш смело), пък и ако си с ръкавици никакъв проблем, така на Ивайловград съм вкарвал 25кг сом в гумена лодка без особени проблеми, само трябва да го гепиш здраво и за предпочитане от първия път.Свали си и разгледай някое видео от нета за риболов на кльонк там доста често ги дават тези моменти с ваденето на големи сомове.
Относно монофил за мрежата на кепа при риболов на щука не мисля ,че този вариант е удачен, защото все пак монофила се пригризва много лесно от едрата щука отколкото конеца, но нямам опит, никога не съм ползвал кеп с мрежа от монофил.
Този кеп ми стой събран винаги в джоба на калъфа на пръчките(не заема много място и не е прекалено тежък) и когато и да се наложи винаги е на линия.Това разбира се не означава ,че не съм вадил щуки и с голи ръце, даже като се замисля най-голямата си щука съм я изкарал именно така, ама си заслужаваше, все пак това беше щука над 5кг., като видях с какво си имам работа захвърлих телескопа с макарата почти във водата(подпрях го на едно паднало дърво) и с двете ръце я гепих зад хрилете ,само ако знаете какво стискане падна

Иначе тези щипки са пунта мара и никаква работа не вършат от брега, същото според мен се отнася и за канжите(за да можеш да ползваш успешно канжата се иска доста майсторлък и всеки не би се справил успешно иска се опит за целта).
Колега, fn1p - сома най-лесно се вади като го гепиш за устата(с палеца му бъркаш в устата, а другите четери пръста под долната устна ги забиваш и натискаш надолу, така че собствената тежест на рибата да остане на тях и дърпаш смело), пък и ако си с ръкавици никакъв проблем, така на Ивайловград съм вкарвал 25кг сом в гумена лодка без особени проблеми, само трябва да го гепиш здраво и за предпочитане от първия път.Свали си и разгледай някое видео от нета за риболов на кльонк там доста често ги дават тези моменти с ваденето на големи сомове.
Относно монофил за мрежата на кепа при риболов на щука не мисля ,че този вариант е удачен, защото все пак монофила се пригризва много лесно от едрата щука отколкото конеца, но нямам опит, никога не съм ползвал кеп с мрежа от монофил.
Риболовец,а не рибар съм аз!!
- Spatia
- вече хвърля и на тежко
Колега,
много си прав! Аз съм се спрял май имено на този кеп! Май ще го купувам него.
много си прав! Аз съм се спрял май имено на този кеп! Май ще го купувам него.

katri написа:http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... =843&click - това е истинския кеп за щука - аз си взех такъв и съм много доволен.Сгъваема глава с голям размер (влиза спокойно вътре щука до 7кг.),
...
Наслука!
Не си хвърляй напразно парите колега. Този кеп ще ти свърши работа при риболов на плувка , а при спининг ще те затруднява неимоверно много. За спининг ти е нужен кеп , който да не държиш в ръка през цялото време - т.е. тип мухарски , но с голяма глава. Ползвам един такъв на Fenwick , но не знам дали се продава в момента. Ето как изглежда:

Виж какво ти предлага Марко Полов. Ако му завиеш една къса дръжка , в края на която да има презрамка за да виси свободно на рамото ти - кепът ще е в пъти по-удобен.

Виж какво ти предлага Марко Полов. Ако му завиеш една къса дръжка , в края на която да има презрамка за да виси свободно на рамото ти - кепът ще е в пъти по-удобен.
- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
М-да и като ти удари някой трофеен екземпляр какво правиш? - как ще го вкараш в този мухарски кеп,колега?, все пак в темата става дума за щука ,а не за кефал примерно.Не си хвърляй напразно парите колега. Този кеп ще ти свърши работа при риболов на плувка , а при спининг ще те затруднява неимоверно много. За спининг ти е нужен кеп , който да не държиш в ръка през цялото време - т.е. тип мухарски , но с голяма глава. Ползвам един такъв на Fenwick , но не знам дали се продава в момента
Преди време имах случай на удар на щука около 7кг. ,помъчих се да я вкарам в един по-малък кеп, ама работата не стана, защото нямаше как да се събере в едно такова уж спинингарско кепче

1.Купих си достатъчно голям кеп.
2.Навих на спининга плетеняк,
но пък оттогава такава щука не ми е удряла

Този кеп, който съм посочил може да се каже ,че е универсален за риболов на щука и други по-големи риби независимо от това дали е на спининг или на тапа или на дъно.Вярно е ,че трудно се разтваря в движение, но все пак аз като стигна до мястото ,което ми се струва переспективно дашно откъм риба си го разтварям и го оставям на земята до мен и си хвърлям спокойно спининга докато си реша и след това си го сгъваш(ако ти предстои по-дълъг преход, разбира се) и на следващото място процедурата се повтаря.Така като ходя за риба си ограничавам багажа за носене, защото не ми се налага да нося с мен по няколко кепа (един за спининг,един за тапите, един за дъно и т.н....) и кеф ти си ловиш със спининг ,кеф ти на плувка....,все пак понякога е по-резултатен един начин на риболов, понякога друг, а това няма как да го знаеш преди да пробваш всички начини на самия водоем.
Е... ако беше по-наблюдателен и беше сравнил кепа с пръчката , щеше да разбереш че това съвсем не е мухарски кеп. За сравнение рибата на снимката е 70 см. Имам извадена и по-голяма от 5 кила с него , а без проблем бих извадил и десятка. Само да дойде
.
Както и да е! Всеки сам си решава.

Както и да е! Всеки сам си решава.
- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
- та нали и аз това казах по-горевсеки сам да си прави сметка

- пожелавам ти наистина да дойде десетката пък става и без кеп да я изкарашбез проблем бих извадил и десятка. Само да дойде

Аз лично при спининг не използвам. Адреналина е доста по - голям и някой моменти ще ги помниш цял живот. Ако пък се откачи ,не се притеснявай най-много да се размножи
А това с канджата... никога не бих "посегнал" със това оръжие 

I am needed on the nature, as well she of me ! Just keep her...
- mandy73
- новобранец
- Обратна връзка:
Абсолютно точно казаноqcarp написа:Аз лично при спининг не използвам. Адреналина е доста по - голям и някой моменти ще ги помниш цял живот. Ако пък се откачи ,не се притеснявай най-много да се размножиА това с канджата... никога не бих "посегнал" със това оръжие

-
- научил се да хвърля
Това е което ти трябва бацеMarco Polo написа:

За съжаление досега не съм виждал кеп на няколко части със сгъваема глава и мрежа от монофил. Аз лично си купих 3-коленен с метална дръжка и сгъваема глава на Трапер и ако намеря някъде само монофилна мрежа бих веднага я сменил че оплитането е зверско с таз платнена мрежа.