Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: Качествени чепарета
Абсолютно убеден съм, че не трябва да е претоварено чепарето. Сложеният в повече материал, особено от пера, започва да работи като лопус и води до въртене на куката, а не свободната й игра. Обаче там нали няма вирбели да го компенсират и съвсем скоро бидема се навива около майката. Чакай тогава игра от куката, ама ще има да почакаш. А риба въобще не чакай. Това са мои наблюдения, нямам претенции изводите да са точни. Абе твърди бидеми и колкото може по-малко стока по куката, другото е презентация. Е те там някъде е заровено кучето, мисля си.
Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Малкото материал позволява, по-честото проблясване на куката при ирата и във водата.
Аз на това залагам де.
Аз на това залагам де.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аз пък ползвам куки дето не блестят май,едни матови от дуратинова сплав,дето не раждясват.Мисля,че за сметка на това обае имат предимството ,че са значително по-леки и може би играта е по-добра,но кой знае.КИРО написа:Малкото материал позволява, по-честото проблясване на куката при ирата и във водата.
Аз на това залагам де.
Зарганолог
Ето и няколко мои творения от тази година

това е токачка

а това бърне

това е токачка

а това бърне
Ей това долното много ми хареса - като цвят и комбиниране на материали.
Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
- КИРО
- Обратна връзка:
До 10-тия метър ще работят,особенно второто.
Еййййй то бижутерия бе...жена ми ако ги види, веднага ще ги пазари за обеци...
А дано и рибите ги оценят.

А дано и рибите ги оценят.
Никоя риба не е по - важна от живота !

а това бърне[/quote]
по прилича на юрдек,може и да греща защото са малко далечко но пък са добре направени.
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Не искам да влизам в спор /недробнонамерен/ но и аз мисля че второто е от юрдек.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
снимка 1. юрдек :- основен цвят е бял на черни петънца.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
снимка 2. барне :- не мога да покажа перушина /нямам, дефицитна/ но на снимката добре се вижда че основният цвят е черния на бели петна. Приличат на токачка , но качеството на самата перушина е по -добро .

По мои наблюдения, чипаре от бърне / токачка/ е по-дашно .
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
снимка 1. юрдек :- основен цвят е бял на черни петънца.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
снимка 2. барне :- не мога да покажа перушина /нямам, дефицитна/ но на снимката добре се вижда че основният цвят е черния на бели петна. Приличат на токачка , но качеството на самата перушина е по -добро .

По мои наблюдения, чипаре от бърне / токачка/ е по-дашно .
- Моряка
- кандидат преподавател
То има още 2 теми за чепарета в На риба,тая снимка съм я пускал там

А сега де? 

е е е добре де прав си юрдек е
просто мислих, че на мъжката юрдечка и казват бърне.
Въпроса е друг защо всички казват, че от токачка стават няй-хубавите чепарета като от юрдек или бърне
перошините са по добри токачката е по тъмна и перушината като се връзва се пръска много повече от дугата и по-скоро става подобие на муха.
и следва въпроса кои работят по добре по тъмните пера или по светлите
ето и нещо което мисля да ползвам на карагьоз.

просто мислих, че на мъжката юрдечка и казват бърне.
Въпроса е друг защо всички казват, че от токачка стават няй-хубавите чепарета като от юрдек или бърне
перошините са по добри токачката е по тъмна и перушината като се връзва се пръска много повече от дугата и по-скоро става подобие на муха.
и следва въпроса кои работят по добре по тъмните пера или по светлите
ето и нещо което мисля да ползвам на карагьоз.

- КИРО
- Обратна връзка:
Да не ти спъвам мерака,ама черното за карагьоз - слаба работа.
не че имам право да се изказвам за карагьоза,след като миналата година нямам нито един изкаран.
Но по добре върви на перушина от юрдек-както за сафрида.
Аз не вадих,ама си дадох чепаретата на един колега,
той пък спука карагьоза същия ден,след мен.
както и да е,но имал съм много добри резултати от юрдека( на карагьоз) през август.
Не товарете куките с материала.Това от мен
ViRgE заеби токачката,не си заслужава.
не че имам право да се изказвам за карагьоза,след като миналата година нямам нито един изкаран.
Но по добре върви на перушина от юрдек-както за сафрида.
Аз не вадих,ама си дадох чепаретата на един колега,
той пък спука карагьоза същия ден,след мен.
както и да е,но имал съм много добри резултати от юрдека( на карагьоз) през август.
Не товарете куките с материала.Това от мен
ViRgE заеби токачката,не си заслужава.
Миналата година, всепризнатите Баш майстори ловяха на чипарета само от ламе /комбинация от няколко цвята/ хариба и карагьоза от лодка.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
И според мен бъдещето е в ламето.Миналата година от брега на Маслен нос много слабо представяне за перото.Докато ламето винаги дава резултат.Номера е само да уцелиш количеството на ламето и дължината на бидема.Аз намалям от ламето когато си личи вече че е много и рибата не го иска.Стигал съм до там че и да стане голо чепаре и пак се хваща риба.