Сом на тролинг

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Re: Сом на тролинг

Мнение от krokibg »

Узунче,моменталната атака на сома е само тогава,когато е излясъл да гони и примамката падне до него.Имам само един 19кг по този начин - моментална атака.Всички други удари са биле/а те са много по Марица за 7г/ след като воблера тръгне да се врътка,най-бързата атака е била след минута !!! Цветовете дали резултати при мен са няколко,син,синьо и червено,и още няколко но с различни нюанси на основния цвят и допълнителни.Но винаги присъства и жълто червеникаво.Снимал съм воблерите които си дават сом,цветовете,които съм имал в момента/някои от дащните ги няма като цвят/а доста останаха при сомовете.В много от случаите,сома го вдигам от леговището му или от скривалището на което стои и чака жертви.От такива места съм ги вадил,че просто съм оставял по няколко воблера на риболов.Ако сме живи и здрави,ако имам достатъчно време и нямам проблеми,тази година ще ви водя цялата Пазарджишка бригада,да видите къде ходя и колко километри навъртаме пеш и сколите за да го търсим.Ще видиш места,ако доидеш,където човешки крак стъпва няколко пъти в годината и то определени хора.Всички други ходят на места,където може да влезе с колата.Та,Синьотос жълто или червено,Файер тайгър,червено,зелено с жълто и така нататък.Синия цвят обаче е номер едно,с всичките му нюанси и добавени към него други цветове за красота :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Цвета е последното нещо което провокира сома.Първо е звука, сома го чува много преди да види воблера.После е играта и дълбочината на газенето, чак тогава е цвета.Ако цвета беше от такова важно значение, то повечето примамки щяха да са с естествения цвят на рибите.Естествено аз не съм от опитните в този риболов, но си имам наблюдения. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
piars
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piars »

Troli Rapala написа:Изображение

На този цвят съм упорствал,без успех! :oops:
Така е като първо купувам а после чета :smt021 ше си имам такиива и за красота :lol: :lol: :lol:

ПП.как се разбира кой воблер е бръз и кой бавен??? :oops:
че ми кае он на мене ТИ кога яз сам ВИЕ!!!
yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

Любо,с удоволствие ще приемем твоята покана,смятам,че има какво да се понаучи и открадне от теб :wink: !Франкони се покри,но надявам се,че до началото на сезона ще се покаже на хоризонта! :wink:
piars написа:ПП.как се разбира кой воблер е бръз и кой бавен???
Те такова понятие небях чувал,смятам,че бързината на една примамка зависи от скоростта с която се троли! :roll: Моите лични наблюдения са,че примамките с по изразена игра имат по голям успех при тролинг,миноу воблерите са каточели повече за спининг,в смисъл може да се разчита и на уменията на самия риболовец,докато при тролинга единственото нещо което можеш да промениш и повлияе на играта на примамката е скоростта и положението на пръчката спрямо водата!
Аватар
piars
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piars »

На този цвят съм упорствал,без успех! :oops: В Русия много го тачат,ма при мене-нъцки.Някой,ако покаже риба на него ще ми е интересно,идеята с перото е добра,но не и за този Магнум.Перата убиват темпото,при отвесната блесна,а Магнума е бавен воблер и иска бърза скорост.Перата май са за бързи воблери? :oops: :drinkers:[/quote]
И аз не знам какво значи за това питам :roll:
че ми кае он на мене ТИ кога яз сам ВИЕ!!!
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

piars написа:
ПП.как се разбира кой воблер е бръз и кой бавен??? :oops:

Баце тази простотия с бързи и бавни воблери за мене е супер смешна.Хора мислете малко като четете.
Troli Rapala написа:.........а Магнума е бавен воблер и иска бърза скорост.... :oops: :drinkers:

Както го дърпаш, тъй ще върви, ако спреш и той спира.Тогава е стоящ! :D :D :D
toparlak
новобранец
новобранец

Мнение от toparlak »

Тролката го е казал малко "между редовете".Идеята е,че магнума е нискочестотен воблер-да би могло да се каже с по-бавна игра.За единица време прави по-малко трептения от да кажем например шад петица,при еднаква скорост и за двата воблера.Моето мнение е,че постовете му са добри,внасят оживление в темите.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

toparlak написа:Тролката го е казал малко "между редовете".Идеята е,че магнума е нискочестотен воблер-да би могло да се каже с по-бавна игра.За единица време прави по-малко трептения от да кажем например шад петица,при еднаква скорост и за двата воблера.Моето мнение е,че постовете му са добри,внасят оживление в темите.

Това е нещо ама съвсем друго от "бързите и бавните воблери и тези дето перата им убиват темпото".
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

toparlak написа:Тролката го е казал малко "между редовете".Идеята е,че магнума е нискочестотен воблер-да би могло да се каже с по-бавна игра.За единица време прави по-малко трептения от да кажем например шад петица,при еднаква скорост и за двата воблера.Моето мнение е,че постовете му са добри,внасят оживление в темите.
Е да, друго е обяснението сега.Светна ми. :idea: Явно си трябва преводач. :roll: :rolleyes:
Оживление създава постоянно....особенно,когато сгреши....изчезва яко дим до декември :roll: :rolleyes:
Ето в този линк от друга тема ще видите повтарящи се неща от раздвижването.Новост е само липсата на галерията.Там намерих гуменярките,които той ужасно ненавижда.Поне се светнах,защо ги нарича опасни. :idea:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 3&start=15
Сега няма кой да попитам за сома по-бавно ли да троля или на пресекулки :!: :roll: Това според трептенето на воблера и върха на въдицата е ясно.Трябва ли да правя слалом тип Бенамин Райх или леко да придърпвам :!:
Според мен по-важно е да се науча или може би усетя в кой пласт вода се движи рибата....къде и кога ловува,а може би почива.Или да се отдам на случайноста....късмета на новобранеца. :smt100 :smt117 :smt051
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Емо,от 2,5-3 км до 5км е нормално да се троли.Аз не съм засичал щото ми е без скоростомер фишфайндера,но нои -добре се преценява визуално,според играта на воблера :idea: :idea: :idea: Различните воблери,играят по различен начин при всяка скорост,ако прецениш - ускоряваш и обратно.Проби му е майката,няма нищо скрито и покрито.За сома обаче,непременно се иска по-бавно тролене,поне аз така мисля и може да си придърпваш от време навреме !!! Аз гледам да водя воблерите винаги или да минават през пасажите риба или над тях.Дълбоко газещите воблери си знаят работата и си джиткат по или около дъното в зависимост от дълбочината.За тях обаче,трябва да познаваш дъното перфектно и дълбочините ,защото ще се връщаш винаги с по 100лв назад при неправилна преценка и влачене на места където има закачки на дъното.Рядко съм спасявал примамка от дълбоките места въпреки хубавите воблеро спасители които ползвам !!!

Опс,и за късмета на новобранеца,там си караш на карамба но пак си гледаш да си в тези скорости,да не глисираш с лодката.Тя,рибата си знае работата + късмета на начинаещ :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:

tomik
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tomik »

Така де, така.
От последната страница горе-долу разбирам, че биячите на всички са различни. Както си и знаех де.
Най-накрая ще дойдете на мойто, че ако всеки тук си изкара биячите и ще спретнем цяла от сериите на дадена марка. :D :D
Ама като гледам трябва още странички да се изпишат та да стигнем до голата истина - Ако сома реши да яде, ще налапа и ръждива лъжица, и ще последва: :smt117
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Тук Томик,в форума,никои няма да ти качи неговия бияч фрещейн :D :D :D Като ги качим,ако това се случи,винаги ще има такива воблери,на които никога нищо не е удряло,но има един единствен сом на него :idea: Затова,има работещи и не-работещи воблери.Затова на едни се хваща постоянно а на други - нъцки.Така че,стига си дъвкал на едно място и тамън темата хвана в правилната посока,недеи да я връщаш в дупката.Всеки си има мнение и глава на раменете.Да чете и да мисли.Които проумее какво се пише,в зависимост от това дали вярва на нещо или не,ще има или успехи или ще псува като изоглавен че няма риба.Дали вижда или не,като стана нептун,ще го попитам сома как и какво точно вижда.За сега се ръководя само от собственните ми наблюдения и преценки.Никои не карам да мисли като мени затова,всеки да се спасява по единично.Надявам се това е достатъчно :idea: :idea: :idea:

tomik
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tomik »

Тук Томик,в форума,никои няма да ти качи неговия бияч фрещейн

Май, май тук си много прав. :( :(
Макар, че като гледам има хора, които слагат по някоя снимка или казват модела, ама ...
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

А какво означава бияч,
воблер на който удрят само сомове или и друи риби, колко сома трабва да са взели, много, но дребни или само един, но огромен, или пък много и едри???

Май пак си се пише колкото да се упражняваме на клавиатурата, щото неколко човека си пишем едно и също, ма никой не ебава да прочете и помисли, поназнайващите си траят или пуснат по некой фишек, останалите четат през ред и задават едни и същи въпроси и Кроки и Емо им се връзват и повтарят едно и също по няколко пъти.

Ако извадим теория, за работещи и неработещи воблери, то аз имам не повече 2-3 воблера за които мога да кажа ТВЪРДО, че не работят. Най-големите ми бели риби 2 на брой, със скромни за някои от вас размери :D по три и нещо си, скоро си купих кантар, улових на воблер който 4 години стоя в кутията и го слагам само при големо нещяне. Впрочем тези две риби са хванати в две различни години. Имах и шепа корейски или някви китайски които също не работеха. Всичко останало си работи, но иска ходене и предлагане според факторите и водоема. Разбирасе някои работят по-добре от други, но на различните водоеми и времена от годината. Мога да пиша много още, ма кат зная как се чете ми се губи смисълът, та както съм казвал много пъти снимки не обичам да пускам, щот безплатна реклама няма да правя, пък и всеки воблер си има своето призвание и рано или късно то се случва, но трябва и да му се дава шанс.
2009та ми подариха воблер джоинтед с цвят пъстърва 9см.,гази на 1м., те такова чудо небих си купил никога, ма му дадох шанс и едно соме 6+ на Ивайловград много го хареса, така, че да не се правим на големи селекционери на цветове и други, а да изберем тактики при които се пробва и експериментира, поне аз така правя.

И за финал едно конструктивно предложение, дайте да си покажем куците коне, но и с малко факти къде и кога сме им давали шанс и неса работили. Кроки, аз ако имам 700 воблера и трябва да дам шанс на всички требе да си живея у водата, а какво да кажат някои колеги с 10 000-цифрата е вярна?
Затова аз смятам, че съм си набавил задоволително количество от модели, големини и цветове основно на рапала и това ме устройва, постигам различни дълбочини и посредством моделите, цветовете и скоростите постигам задоволителни резултати, от тук нагоре е по-скоро колекционерство и винаги ще се терзая, що турих тоя ми не оня, а дали немаше да.................. , говоря за 180-200броя.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Аватар
enduro51
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от enduro51 »

Здравейте колеги, изкъртих се от кеф на някой истини в коментарите на някой от колегие пишещи по темата :lol: и баш бая се посмях на други теоритици дето незнам що, ама едва ли писанците им биха дали решаващо или сътбоносно значение върху риболова на сом и излетите ми , че виш кат застана на някой бент ше правя експертиза и съпоставка къв контраст и изменение на цвета ще придобие примамката ми в определн слой на водата, ултравиолетови лъчи , скорости на светлини звузи и т.н. :lol: Че сома не подбирал и дръсти наред и зрението е последното от сетивата които използвал.... абсолютна глупост :lol: не само че вижда и различава ами и на кастинг ги минава :wink: От скромния си опит и стаж в гонене на сом по Марица с воблер мога смело да кажа как съм бил 1000-дократно свидетел на това как точно цветът е бил главен фактор. Връткали сме по трима колеги един до друг, с един и същ модел Салмо Хорнет , с различни цветове и на тоя до мен му праска , аз кат препариран седя с празни ръце. За тези 3 години от който практикувам сомски спининг имам 15-тина мерни риби до 17кг. и доста бебета, повечето ми удъри са били когато цветът на примамката е бил СИН :drinkers: В момента бачкам с 42 играчки(току що ги броих) и дори от този скромен арсенал немоа ги вкарам всички в употреба , просто щот избягвам да експериментирам и ползвам само доказалите се , а това са Хорнетите Син гръб и червен корем , Green tigera ,и черен(карбонов)гръб с червен корем от Стормовете Уигъл Уарт Синия,Черния и Костурската окраска, Ъглито Р-Пирата Син и кафяв и Rapala Fat rap ,Magnum i Risto rap :drinkers: Това са моите кучета медалисти :wink: :!: Верно че в определен период, момент на активност на рибата и при правилно подадена примамка успехите не са изключени и на произволно избран воблер но пак казвам , успехите при моята стратегия и тактика са благодарение на и разкрития и изчерпателно споделения опит на 3-ма 4-ма колеги на които изкренно им благодаря и си джиткам на принципа ''вярвай на патило, не на теориИло и старило''' :lol: , да са живи, здрави и от емоции с товарни и извънгабаритни влакове да не моат се оттърва :drinkers: :wink: :drinkers: Със здраве и дано не съм бил натрапчив
Последно промяна от enduro51 на Сря Яну 20, 2010 11:08 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”