Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

За стопер-възела
Модератор: Paublo_Eskobar
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Re: За стопер-възела
Ловиш с 0.16 правиш си стоп възела с влакно със същото сечение,най добре ако имаш останало на ролката от същата марка.Възела е все едно връзваш кукичка на влакното,това е. 

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
За да имаш ръка ловка-трябва тренировка. Дерзай момко, казано е повече от колкото е необходимо.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Много са малко хората които използват толкова тънка корда за основно влакно защото много по-лесно се наранява и къса,нищо че е по-добре за хвърлянето.С основно 0.14 или 0,16 само с един размер под основния се получава желания резултат да с 1,5 до 2 см мустаци.Човека казва че му се къдри основното,а при този проблем това е решението.Друго решение е два възела или много малка перличка нанизана на основното между плувката и стоп възела подвижна,за да не влиза през водачите.Тя опира на възела поради по-малкия диаметър на вътрешния си отвор,когато линията е в работно положение във водата и остава върху плувката при прибиране на линията и така дори и да е с тънка корда стоп възела си върши работата ,а и не задира по водачите.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Знам, че всеки си е изработил начин за подвижен монтаж и ти предлага да го пробваш и ти.
Ето го моя съвет

1.Не ползвай този възел, а този при който намотките се правят върху целия клуп
2. За възела ползвай 0,18
3. Направи възела близо до предполагаемата дълбочина, за да го местиш по-малко
4. Не го затягай веднага максимално и остави по-дълги мустаци 5-6см. Като намериш необходимата ти дълбочина затегни и одрежи на 2см.
5. За ваглера ползвай от вирбелите с втулчица и забрави за разни стопери и маниста
Ето го моя съвет
1.Не ползвай този възел, а този при който намотките се правят върху целия клуп
2. За възела ползвай 0,18
3. Направи възела близо до предполагаемата дълбочина, за да го местиш по-малко
4. Не го затягай веднага максимално и остави по-дълги мустаци 5-6см. Като намериш необходимата ти дълбочина затегни и одрежи на 2см.
5. За ваглера ползвай от вирбелите с втулчица и забрави за разни стопери и маниста
-
- научил се да хвърля
Направих го както каза колегата бутник и наистина стана по-добре на влакно 0.16 направих възел от корда 0.18. Направих този възел от снимката.И така последно как е по-добре един възел с мустачки или 2 възела един до друг?
Те това е цялата работа, пИрфектно Насо!!

-
- кандидат преподавател
Един с по- дълги мустачки. Препоръчвам ти след възела да сложиш и едно мъничко мънисто, и тогава да сложиш плувката. Мънистото играе ролята на буфер между перото и възела, и не позволява измушване на перото при по-силен и рязък засек!snake94 написа:Направих го както каза колегата бутник и наистина стана по-добре на влакно 0.16 направих възел от корда 0.18. Направих този възел от снимката.И така последно как е по-добре един възел с мустачки или 2 възела един до друг?
Върл Shimano фен!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Два,с мустачки!snake94 написа:... как е по-добре един възел с мустачки или 2 възела един до друг?

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Точно това няма как да се случиsimo72 написа:и не позволява измушване на перото при по-силен и рязък засек!

Иначе и аз предпочитам да ползвам мънисто, а възелчетата- 2 с мустачки на няколко сантиметра едно от друго.
Последно промяна от chirusa_bg на Пон Яну 18, 2010 2:40 pm, променено общо 1 път.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-
- научил се да хвърля
Благодаря ви на всички за изчерпателните отговори!
Стоп възел с конец или по- дебело влакно е най- добре, мустачките по 1 см и ползвай специален вирбел за ваглери!
Спининг Клуб " АБИЧИ "
-
- кандидат преподавател
Опитвам се да предпазя колегата от неловки ситуации. Сигурен съм че той с времето сам ще достигне до правилните изводи. Миналата пролет, в забраненото ловехме много яки каракуди на Бошуля. Беха го разрешили. Значи такива дзурли корави, за пръв път виждам в живота си. Та да ти кажа, такива зверски засеци вяха, че не само перата се измушваха, ми имаше изправени и счупени куки. Те верно че и сламките бяха с доста големи отвори, ма в бързината кой ще си играе да свива склещите. Не че със зъбите не става, ама знаеш че стават и грешки.Та за това му пиша на колегата да се подсигурява, пък те със ситуациите ще дойдат и правилните изводи.
Върл Shimano фен!
Абсолютно съм съгласен с чируза. Личи си, че си ги разбира тия работи човекаchirusa_bg написа:Точно това няма как да се случиsimo72 написа:и не позволява измушване на перото при по-силен и рязък засек!![]()

-
- кандидат преподавател
Вижте пичове, напесал съм го така, защото сподилям личен опит от преди бая години. Сигурен съм, че дали от бързане, дали от недоглеждане или от смяна на линията в тъмно, на всеки му се е случвало я да отреже мустачките къси, я да няма подходящ вирбел, я да не обърне внимание че отворчето на перото е много широко. Попадал съм и на такива, дето не поддават на свиване, защото са от някаква много корава тел. Така че с написаното от мен, съм се опитал максимално да предпазя колегата от подобни неприятни и изнервящи ситуации, предвид на това че той явно все още няма достатъчно натрупан опит!!!naso написа:Абсолютно съм съгласен с чируза. Личи си, че си ги разбира тия работи човекаchirusa_bg написа:Точно това няма как да се случиsimo72 написа:и не позволява измушване на перото при по-силен и рязък засек!![]()

Върл Shimano фен!
Никой никого не упреква и за да стане ясно само ще уточня, че когато засичаме, стопвъзела и ваглера отиват в противоположни посоки, така че няма начин възела да мине през ухото на ваглера. Това искаше да каже чируза
Ама нещо си трае