Самострой-лодка на 6-ти етаж

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Re: Самострой-лодка на 6-ти етаж

Мнение от КАЯ »

Донякъде си прав.Нарочно опростих нещата, но не много.Лодка 150 на 350 е лист и половина за дъното,бортове 0.5 на 350 е още лист плюс остатъка от предишния. Четири летви 20 на 30 мм. по 360 см. Транеца е 150 на 0.5 две парчета и малко пълнеж от летвички.Ако се облича със стъклоплат се усложняват и оскъпяват нещата.Около 9 кв. м. е площа трябват 2-3 слоя,като съотношението плат смола би трябвало да е 1 към 1 тегловно, но обикновенно се получава по-голямо съдържание на смола.Цените на плата и смолата не ги знам, но мисля, че смолата беше около 20 лв. за килограм или литър не знам как я продават.
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Колега DimityrK, в такава същата лодка и аз съм се качвал, и аз забелязах, че много малко се накланя даже и с мойте 100+ кг. когато съм прав съвсем близо до някой борд. Тя обаче не е ли.. не двойно дъно, ми как се казва- цялата, отвсякъде е двойна :D :roll:
А за двигателчето- ползвах преди да си купя мой, същия такъв Джонсън 4 к.с. на приятел. Даже и на него му го нямаше както на твоя долния капак :D Невероятно моторче е предвид възрастта му! Признах го за безотказен, и страшно лесно пали.
Извинявам се на колегата за отклонението от темата му :oops:
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Колега не е отклонение,понеже всяко мнение е ценно.Дори и тези които казват само браво поне ти повдигат самочувствието.Ето и един линк с доста проекти където са събрани различни типове лодки.Разбира се в интернет пространството има безброй проекти и информация за сроеж.Има и платени проекти.[url]ttp://www.boatplans.ru/[/url]
Към колегата Димитър понеже се колебая между 2.5 и 5 к.с. би ли споделил успява ли да излезе на глисаж с този двигател? Би ли споделил колко е теглото на лодката.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Ето още един сериозен сайт за направа на лодки.

http://www.glen-l.com/

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Кеф ти лодка , кеф ти кораб!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ти сериозно ли искаш да я направиш за 200лв :?: Според това,което съм правил,един малък ремонт на лодка от стъклопласт ще ти легне толкова.Само лака с които ще я мажеш за да е водонепроницаема,ще ти е толкова.Преди това се иска много дебело и няколко кратно да я безиросаш,казвам го това за информация,да не тръгнеш директно като я сковеш да я лакираш.Безира само при лакиране е най-важния компонент и дава зравина на лака а също така непозволява на влагата да влияе на дървото много бързо.И пак,при най малкото нараняване,влезе ли влага,нещата започват бавно и необратимо..Иска се перфектно скеле да се направи вътре,здраво и стабилно.После имаш шпертплат,за да я облечеш,ако искаш да си нямаш главоболия с водата и влагата,трябва да се облече цялата,в противен случаи,тепърва ще разбереш влагата и водата какво могат.Смолата е към 40лв една бака от 25литра.Към 400лв ти излиза един топ добър и плътен стъкломат.После имаш заглаждания и т.н,за това се ползва един прах които се меши пак със смола и се слага втвърдител.Аз бих направил поне така,но ти си решаваш.За мен,здравината и стабилноста на лодката ,винаги са биле на първо място.Като ги знам три метровките какъв ташак са,направо не ми се мисли.Иначе модели всякакви може да намериш,въпроса е дали искаш да се гордееш с това което си направил или само да я направиш и да я криеш от хорските погледи.Успех в начинанието и ако с нещо можем да помогнем,аз специално ще го направя.Къде с информация за евтин материал,къде с друго,но съвета ми е,ако ще правиш нещо,направи го както трябва,само със шпертплат не че нестава,просто в 21 век живеем и дано знаеш какво правиш,да не ти отиде целия труд на вятъра,ако ще да си дал и 100лв.Успех !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Колега Вичев, една от целите за посочване на тази минимална цена беше да предизвика полемика.Благодарен съм ти за поста,тъй като той показва, както на мен, така и на други които биха се интересували от самастроя какво могат да очакват при едно такова начинание.Като пилотен проект мислех да я импрегнирам само с епоксидна смола и ако ми хареса да я облепя със стъклоплат три слоя външно.
b_tzenev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от b_tzenev »

Колеги, каде в София може да се закупи шперплат 6мм примерно и на какви размери и цена е? а иначе смолата не е толкова скъпа ако не се лъжа (но може и да греша) цена за бака от 20кг беше около 70лв. Мисля че най-проблемно е намирането на шперплат и то ако може да бъде водоустоичив.
Благодаря предварително!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Само външно,пак не става.Ако ще правиш нещо,прави го та да им останат на хората очите.Искам да те уверя,че каквото и да правиш,каквото и да струваш,никога неможеш да запазиш дървото,без да започне да се навлажнява защото винаги има от къде да се просмуче !!!

Започвам от :
1 - Дупките за греблата,каквото и да правиш,след няколко месеца,от ползването и въртенето,дори и специални втулки с планка да направиш,под тях винаги влиза вода.
2 - Налага се да пробиеш някъде я за стоика,я за нещо друго.
3 - Свалянето и качването на двигателя наранява транеца,което особенно от вътрешната страна ще става все по осезаемо,дори и подложка да сложиш,рано или късно ще я забравиш или там където си ,няма да има какво да подложиш и хоп,цепнатината е готова.
4 - Само смола,рано или късно,от самото усукване на лодката,ако е само с нея покрита,ще се напука някъде и ти изобщо няма да разбереш,защото цепката е много финна и незабележима.
Мага да изброя още няколко неща,които няма как да избегнеш и последното най-важно е дъното,защото все някога ще излезеш на брега и ще го удариш.Тези неща ги пиша,не за да се откажеш а да знаеш какво те очаква и да прецениш,какво трябва да се направи за да ги избегнеш.Водата влиза и навлажнява бавно но сигурно.Топло-студено,слънце и вода,навлажни ли се талашита или там каквото си наумил да ковеш,започва една бавна и необратима деиност въпреки лака които има отгоре.Питай Кирето,въпреки многократното боядисване и други третирания,винаги точно на определени места влагата работи и няма лабаво и добре е при рибарските лодки,това че са големи и стабилни,те имат проблем от горната страна по ръбовете на борда и там където седи двигателя и т.н.

КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Благодаря Вичев за конструктивните и точни отговори.Значи трябва да си правя сметките и за два пласта вътрешно,макар че в руските сайтове преобладава мнението, че когато шперплата е изолиран двустранно с епоксидна смола и плат при осмоза не може да изсъхне и има опасност от загниване,та затова е добре вътре да е само на пропитка и боя.
Шперплат съм виждал в складовете за строителни материали 1.25 на 2.5 за цена не мога да ти кажа.Доста складове има на гара Пионер и Сточна гара.От Хладилника посока зоологическата градина има голям строителен хипермаркет.Имам сведение, че там се среща и водоустойчив такъв.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

КАЯ,прав си че ако затвориш дървото отвсякъде,по-бързо гний.
Кроки също е прав,и сега се получава въпроса - тогава как да я направя ?
Не напразно пуснах горе темата за моя ремонт.
Най ми беше лесно,и отвътре да я мина с 2-3 слоя стъкломат,
обаче след 3-4г,ще се наложи да сменям цялата лодка.Бързо ще изгние обшивката.
Затова отвътре ще си е пак боя.
Докато свалях боята с горещ въздух,виждах как безира излиза от дъските.
Значи навремето който е правил лодката,добре си е разбирал от занаята.

Направи си я само отвън със стъкломата,отвътре безирите и боите,
ако не ти харесва,лесно ще я облечеш и отвътре.
За сега искаш малка лодка,лесно да се носи,но не си наясно какво точно искаш.
Като я направиш,и джиткаш 1-2г из язовирите,ще и видиш кусурите.
Тогава ще си наясно за това,как да си направиш втората лодка.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
fossa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от fossa »

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Ji9H0yg5m28&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Ji9H0yg5m28&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

Не може,от първия път,без опит да направиш перфектната лодка.Но удоволствието от това,че си го направил със собствените си ръце е несравнимо!

Може да се помисли и за друг вариант?

Изображение
Изображение
Изображение :smt023
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Киро, още като пусна темата за ремонта я следя.Сигурно ще се спра на този вариант, още повече както споменах, като видя недостатъците на първата си лодка ще ми се прииска нещо по-добро.Fossa,благодаря за линка с видеото - друго си е да видиш лодката в движение, а не само по снимки.Вчера си поиграх да направя модел 35 см.на лодката от третата снимка,не защото съм се спрял на нея, въпреки че ми харесва. 380 150 0.65 борд тегло 80-90 кг. идва ми тежка,а нямам опит да и променям размерите, макар че може да се направи модел около метър/1/4 от реалният размер/да се поореже сглоби и по обратният ред да се прехвърлят размерите.Във файловете за тази лодка има и ПДФ с чертежи без размери за направа на модел.Може да се разпечатат като плакат или на голям принтер, но като първо изделие не ми се захваща с това.Кройките си паснаха абсолютно точно.До сега не бях намерил снимка на готова такава лодка и това е една от причините да направя модел на нея.Впрочем ето и нея.http://prikachi.com/files/1295036W.jpg
П.с.Не е лош варинта на тве половинки,макар че за някои неща казват, че две половинки не правили едно цяло :D
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Здравей колега.Аз също имах желание сам да си направя малка гребна лодка,но по стечение на обстоятелствата се отложи за по-късно.Имам приятел,който миналото лято завърши своята.Няма да навлизам в подробности.Само исках да ти кажа,ако искаш да е стабилна,дъното трябва да е плоско,или поне в задната си част да преминава в такова.За борда също преминавайки назад също да дойде почти вертикално.Демек погледнато отзад да виждаш правоъгълник.Е,почти де!На приятеля ми обаче е конструирана само за гребна и не знам дали изискванията са еднакви.Неговата е V образна и доста нестабилна.Сега му се налага да монтира допълнителни стабилизатори.
Успех и ще очакваме готовия продукт! :smt023

п.п.Виж 3-тата снимка,която е постнал барута.Нещо такова.
И не се старай да е прекалено лека.Не е плюс.
Последно промяна от stich на Пон Яну 18, 2010 11:50 am, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Малка лодка V - според мен НЕ.
По-добре катамаранче.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Незнам,нямаш проблем да направиш лодка,но ти гарантирам че веднага след като я направиш с тия размери,ще искаш да си направил по-голяма :lol: Повярвай ми,такава е реалноста.Лодка под 3.8 - 4 метра не си заслужава да се прави.Ако обаче все пак тръгнеш и твърдо си решил,пожелавам ти успех.Направи я със стъкломат от вън,по още преди да си мазал с каквото и да е,обилно с много литри безир,мини цялата лодка,поне 5-6 пъти,а може и повече.Само така имаш шанс да и се радваш по-дълго и безпроблемно.За да не звуча голословно и да ме обвинят пак че професорствам и се правя на отворен,само ако си обърнал внимание,колко човека си продадоха три-метровките и явно са преценили че са тясни,неудобни и опасни.Защо човек да стига до разни изводи,след като загуби сумати и време,пари и нерви,като може да прочете за тези неща и да не прави тези грешки.Е,все пак ти пожелавам успех,без значение дали ще се вслушаш в съветите които даваме безплатно :lol: :wink:

И само да вметна още нещо,направил съм тест с въздушните балони на една моя лодка.Когато са празни и са само въздушно пространство без пълнеж,лодката когато се натовари,носи по-малко тежест.Когато я напълних с стереопор,и качих същия товар /900 метра гриб - мокър/ лодката се държеше коренно различно и не потъна до бордовете а остана с шест пръста над нивото на което газеше преди - без стереопора.Останах много озадачен от това което видях,обаче е факт.Стана много по стабилна,макар стереопора да няма пряк контакт с водата.Напълних и носа и задната ниша под седалката и сега е направо 100% непотопяема,не се кълчи много и гази по-малко от преди.Мисли по тези неща,важни са.

Киро е прав,по-добре ако ще е около 4 метра,да е тип катамаран !!!

Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”