Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Спинингов риболов
 Спинингов риболов

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Спинингов риболов
 Спинингов риболов

Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
колега,снимките си седят бреstancom написа:Колега Revox, ти ли си прибра снимките от постовете или имам някакъв проблем с нета, но само твоите снимки не виждам

не знам що такаMarco Polo написа:Е, и при мен ги няма.
 при мен си се виждат
 при мен си се виждат
Колега, след този текст следва WINCLE PICKER - т.е. това което си купил с трите сменяеми върха е пикер /лек фидер/ и няма нищо общо със спининга. Има писано много във форума кое какво е.майсторчето страхил написа:IM - 6 High Densiti 12 х KEV-power -Winding

- nasco2
- сериозен играч 
- Обратна връзка:
revox написа:не знам що такаMarco Polo написа:Е, и при мен ги няма.при мен си се виждат
И аз не ги виждам, най - вероятно са ти на компютъра и си задал път към фаила, за това си ги виждаш само ти.. Качи ги някъде в нета и тогава тук.
- pa4o
- разбира нещата 
- Обратна връзка:
sestrata написа:Колега, след този текст следва WINCLE PICKER - т.е. това което си купил с трите сменяеми върха е пикер /лек фидер/ и няма нищо общо със спининга. Има писано много във форума кое какво е.майсторчето страхил написа:IM - 6 High Densiti 12 х KEV-power -Winding

Сестрице, друга песна ще запееш ако видиш новото бижу на Попов / Кръцко,
ако пише и чете тук нека сподели каква убавня си е купил от Джапанско.
Сега сериозно: абе момци осъзнайте се бре и прочетете що е то спининг и тогава пишете.
Да попиташ е моментен срам, 
да не знеш срам за цял живот.

да не знеш срам за цял живот.
- 
				ivo Vratsa
- ще става разбирач 
Бяла, триметрова, клечка за зъби лиpa4o написа:sestrata написа:Колега, след този текст следва WINCLE PICKER - т.е. това което си купил с трите сменяеми върха е пикер /лек фидер/ и няма нищо общо със спининга. Има писано много във форума кое какво е.майсторчето страхил написа:IM - 6 High Densiti 12 х KEV-power -Winding

Сестрице, друга песна ще запееш ако видиш новото бижу на Попов / Кръцко,
ако пише и чете тук нека сподели каква убавня си е купил от Джапанско.
Сега сериозно: абе момци осъзнайте се бре и прочетете що е то спининг и тогава пишете.

Шегувам се, но не се стърпях

- 
				deso_bg
- ще става разбирач 
А бе тая тема не беше ли на етап УЛ спининг   

К'во ви стана та секи се изцвъка тук ? Стана като на Систъра темата за тояжките.
То ху'о 'секи пише, 'ми що не забърсват ?

К'во ви стана та секи се изцвъка тук ? Стана като на Систъра темата за тояжките.
То ху'о 'секи пише, 'ми що не забърсват ?

- майсторчето страхил
- сериозен играч 
Вярно че това пише, тоя в магазина разбира от спининг-пръти колкото и мен,ама вече съм го купил,трябваше наистина да чета по обстойноsestrata написа:Колега, след този текст следва WINCLE PICKER - т.е. това което си купил с трите сменяеми върха е пикер /лек фидер/ и няма нищо общо със спининга. Има писано много във форума кое какво е.майсторчето страхил написа:IM - 6 High Densiti 12 х KEV-power -Winding
 .
 .п.п.Сега ще имам фидер пръчка за спиниг

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър 
Ми по ред причини , модератора душа голема , пак него го немало примерно докато се пишело , народ къде нема какво да каже по етапа се опитва бръже , бръже да изтласка темата на следващият такъв и тъйdeso_bg написа:...То ху'о 'секи пише, 'ми що не забърсват ?

Малце по-късно ще наФърла още малко щрихи относно УЛ и отивам по-натам щото виждам явно нежелание от страна на хората практикуващи УЛ да вземат участие по темата и тъй .
  Малце по-късно ще наФърла още малко щрихи относно УЛ и отивам по-натам щото виждам явно нежелание от страна на хората практикуващи УЛ да вземат участие по темата и тъй .Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов

Павел Иванов
- 
				lovo-бай СТОЯН
- сериозен играч 
Mоже, да са малко тези,които практикуват УЛ,та за тва туй мълчание.Павел Иванов написа: Малце по-късно ще наФърла още малко щрихи относно УЛ и отивам по-натам щото виждам явно нежелание от страна на хората практикуващи УЛ да вземат участие по темата и тъй
 Дай по натам ,па то ше си покаже.
 Дай по натам ,па то ше си покаже.  

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!

Сори,бяха ми в албума в snimka.bg ,но съм ги изтрил.Може затова да се виждат само при мен.Ако някой го интересува,може да му пратя снимки на някой от моделите.nasco2 написа:revox написа:не знам що такаMarco Polo написа:Е, и при мен ги няма.при мен си се виждат
И аз не ги виждам, най - вероятно са ти на компютъра и си задал път към фаила, за това си ги виждаш само ти.. Качи ги някъде в нета и тогава тук.

- Павел Иванов
По принцип практикуващите УЛ не са много но все пак има достатъчно такива които при това пишат във форума ама както и да е !
Така , до какъв извод достигнахме ? За да имаме УЛ това не значи че ние определяме какво е УЛ ако и нашият УЛ според нас си да е такъв Не дължината на въдицата е резус за УЛ ( тва ако и да получих питане от сорта на ЛС ) а съвкупност от фактори определеящи я като такъв
  Не дължината на въдицата е резус за УЛ ( тва ако и да получих питане от сорта на ЛС ) а съвкупност от фактори определеящи я като такъв   Линията за УЛ трябва да е максимално съобразена с такъма като цяло а не примерно да тръгнеме на лов за пеперуди с гаубица и да качнеме тънка линия което в`иш ли значи ни слага в УЛ отсекъде
  Линията за УЛ трябва да е максимално съобразена с такъма като цяло а не примерно да тръгнеме на лов за пеперуди с гаубица и да качнеме тънка линия което в`иш ли значи ни слага в УЛ отсекъде   С УЛ се лови с малки примамки като в много от случайте основна роля при определяне на играта , съответно уловимоста им има задвъдичното устройство
  С УЛ се лови с малки примамки като в много от случайте основна роля при определяне на играта , съответно уловимоста им има задвъдичното устройство   При УЛ е много по-належащо да работиме с читава макара отколкото при доста от другите спинингови варианти
  При УЛ е много по-належащо да работиме с читава макара отколкото при доста от другите спинингови варианти   Та тъй
  Та тъй   

От тук на там правиме стъпка към най-разпространените спинингови пръти със строеве Лайт и Мидиъм Лайт .
Това са строеве които като цяло имат доста допирни точки и вариациите в доста случаи са основно на база акция / дължина а не толкова на тест както при УЛ примерно . Наистина за нещо стандартно може да приемеме че лайт гегите са с тест 2 - 10/12гр. с различна акция но масовото предлагане ни озадачава с варианти до 30гр. , 40гр. горен тест на изхвърляне с обозначение лайт строй . В случаят си даваме една размита граница и получаваме нещо от типа 2 - 15гр. за Лайт гега при различните и акции . Точно поради тези "размити" граници слагаме една обосновка за вариант Мидиъм Лайт на тес 3 - 30гр. въпреки че това е една безкрайно голяма амплитуда . В случаят пак визираме различни дължини при различни акции . За какво иде реч ? Примерно имаме гега дълга 2.74 м. с тест 2 - 10 гр. и фаст акция при строй Лайт . В случаят имаме една великолепна пръчка за туичване на един огромен диапазон от воблери и работа с леки въртележки . Взимаме същата гега , със същият тест и строй но вече модерейт акция . Поради основната разлика от фаст ( бърза , върхова ) и модерейт ( гъне се целата гега кат макарон ) акции то съответно , съответната гега е много добро решение за друг вид риболов , примерно за отвесно припомпване на клатушки със съответното тегло , перфектна проводка на леки джигове и като цяло много добра гега за стоящи водоеми . То и основните разлики при фаст и модерейт са че едните са по-добри при течение докато другите са мислени за стоящи води . По принцип и двете акции имат съответните плюсове и минуси . Фаст акцията ни дава по-точен кастинг , по-пряк контакт с рибата и съответно по-доброто и засичане , при добре настроен аванс "прощава" доста от грешките на задвъдичното устройство но пък за сметка на това кастинга с нея е по-къс , откачанията на вече закачената риба или разкъсване на джуките и поради не добре настроеният и аванс са по-чести . При модерейт имаме по- дълъг но по-неточен кастинг , много редки откачания на вече закачената риба но пък за сметка на това много по-трудно засичане и пр. Поради това че вече има достатъчно обширна тема относно евтините спининг въдици то аз ще се спирам основно на средният и висок клас такива . Като споменах преливането на строевете имах в предвид това че примерно пръчка с дължина 2.13м. и тест 3.5 - 14гр. може да бъде и Лайт и Мидиъм Лайт такава основно база акцията си а при масовото производство с което сме свикнали според това на коя страна му е сочел кура на "производителя" кога ги е кръщавал . Наистина има и пародии и при при двата строя но айде да се спреме на една такава от средният ценови клас . Взимаме в едната ръка SHIMANO Beast Master с дължина 3 или 3.30м. , тест 3-15 гр. , срой Лайт . Съпоставяме я примерно с подобна гега в нейният ценови клас но вече със строй Мидиъм Лайт . В случаят от другата страна поставяме Беркли Скелетор с дължина 2.74м. и тест 7 - 28гр. както и такъв на 3м. с тест 8-32гр. В момента в който вземеме двете пръчки в ръка разбираме как ни се разбиват представите за всичко което сме знаели или мислили за нещо . Сравнено дори като звучене Лайт гегата би трябвало да представлява по-фин такъм от Мидиъм Лайта но тук виждаме пародията на парадокса . Докато Бийст Мастера ни предлага строй , държане и вид на евтин PVC телескоп то "по-грубият" Мидиум Лайт на Скелетора ни хвърля в недуомение с от три до четири пъти по-тънката си бланка при еднаква дължина с Бийст Мастера при по-високият си тест . Друго впечатление ни размътва главата в момент на работа с двете геги . Докато "по-финният" Лайт се държи като дръжка на кеп строшена по средата то "грубият" Мидиум Лайт ни изненадва с жилавоста и еластичноста си при далеч по-нежният си вид . Пак да упомена че в случаят визирам само тези две марки при тези два модела То наистина за разлика от перфектните си доказали се макари Шимано нямат почти нито един стойностен и доказал се в световен мащаб спинингов прът ( тука да не се бърка че нямат скъпи такива ама едното не върви непременно за ръка с другото ) с изключение на Кардифа , то какво да кажеме за Беркли който ако и да има богато минало в момента е изцяло марка за ширпотреба произвеждана далеч от родното си УС в Китай ?!? Та с тая съпоставка бих искал да обърна внимание на това какви парадокси следват оттук нататък ако и досега да имахме залитания относно "моят" и "твоят" Ултра Лайт
  То наистина за разлика от перфектните си доказали се макари Шимано нямат почти нито един стойностен и доказал се в световен мащаб спинингов прът ( тука да не се бърка че нямат скъпи такива ама едното не върви непременно за ръка с другото ) с изключение на Кардифа , то какво да кажеме за Беркли който ако и да има богато минало в момента е изцяло марка за ширпотреба произвеждана далеч от родното си УС в Китай ?!? Та с тая съпоставка бих искал да обърна внимание на това какви парадокси следват оттук нататък ако и досега да имахме залитания относно "моят" и "твоят" Ултра Лайт  

Така , до какъв извод достигнахме ? За да имаме УЛ това не значи че ние определяме какво е УЛ ако и нашият УЛ според нас си да е такъв
 Не дължината на въдицата е резус за УЛ ( тва ако и да получих питане от сорта на ЛС ) а съвкупност от фактори определеящи я като такъв
  Не дължината на въдицата е резус за УЛ ( тва ако и да получих питане от сорта на ЛС ) а съвкупност от фактори определеящи я като такъв   Линията за УЛ трябва да е максимално съобразена с такъма като цяло а не примерно да тръгнеме на лов за пеперуди с гаубица и да качнеме тънка линия което в`иш ли значи ни слага в УЛ отсекъде
  Линията за УЛ трябва да е максимално съобразена с такъма като цяло а не примерно да тръгнеме на лов за пеперуди с гаубица и да качнеме тънка линия което в`иш ли значи ни слага в УЛ отсекъде   С УЛ се лови с малки примамки като в много от случайте основна роля при определяне на играта , съответно уловимоста им има задвъдичното устройство
  С УЛ се лови с малки примамки като в много от случайте основна роля при определяне на играта , съответно уловимоста им има задвъдичното устройство   При УЛ е много по-належащо да работиме с читава макара отколкото при доста от другите спинингови варианти
  При УЛ е много по-належащо да работиме с читава макара отколкото при доста от другите спинингови варианти   Та тъй
  Та тъй   
 От тук на там правиме стъпка към най-разпространените спинингови пръти със строеве Лайт и Мидиъм Лайт .
Това са строеве които като цяло имат доста допирни точки и вариациите в доста случаи са основно на база акция / дължина а не толкова на тест както при УЛ примерно . Наистина за нещо стандартно може да приемеме че лайт гегите са с тест 2 - 10/12гр. с различна акция но масовото предлагане ни озадачава с варианти до 30гр. , 40гр. горен тест на изхвърляне с обозначение лайт строй . В случаят си даваме една размита граница и получаваме нещо от типа 2 - 15гр. за Лайт гега при различните и акции . Точно поради тези "размити" граници слагаме една обосновка за вариант Мидиъм Лайт на тес 3 - 30гр. въпреки че това е една безкрайно голяма амплитуда . В случаят пак визираме различни дължини при различни акции . За какво иде реч ? Примерно имаме гега дълга 2.74 м. с тест 2 - 10 гр. и фаст акция при строй Лайт . В случаят имаме една великолепна пръчка за туичване на един огромен диапазон от воблери и работа с леки въртележки . Взимаме същата гега , със същият тест и строй но вече модерейт акция . Поради основната разлика от фаст ( бърза , върхова ) и модерейт ( гъне се целата гега кат макарон ) акции то съответно , съответната гега е много добро решение за друг вид риболов , примерно за отвесно припомпване на клатушки със съответното тегло , перфектна проводка на леки джигове и като цяло много добра гега за стоящи водоеми . То и основните разлики при фаст и модерейт са че едните са по-добри при течение докато другите са мислени за стоящи води . По принцип и двете акции имат съответните плюсове и минуси . Фаст акцията ни дава по-точен кастинг , по-пряк контакт с рибата и съответно по-доброто и засичане , при добре настроен аванс "прощава" доста от грешките на задвъдичното устройство но пък за сметка на това кастинга с нея е по-къс , откачанията на вече закачената риба или разкъсване на джуките и поради не добре настроеният и аванс са по-чести . При модерейт имаме по- дълъг но по-неточен кастинг , много редки откачания на вече закачената риба но пък за сметка на това много по-трудно засичане и пр. Поради това че вече има достатъчно обширна тема относно евтините спининг въдици то аз ще се спирам основно на средният и висок клас такива . Като споменах преливането на строевете имах в предвид това че примерно пръчка с дължина 2.13м. и тест 3.5 - 14гр. може да бъде и Лайт и Мидиъм Лайт такава основно база акцията си а при масовото производство с което сме свикнали според това на коя страна му е сочел кура на "производителя" кога ги е кръщавал . Наистина има и пародии и при при двата строя но айде да се спреме на една такава от средният ценови клас . Взимаме в едната ръка SHIMANO Beast Master с дължина 3 или 3.30м. , тест 3-15 гр. , срой Лайт . Съпоставяме я примерно с подобна гега в нейният ценови клас но вече със строй Мидиъм Лайт . В случаят от другата страна поставяме Беркли Скелетор с дължина 2.74м. и тест 7 - 28гр. както и такъв на 3м. с тест 8-32гр. В момента в който вземеме двете пръчки в ръка разбираме как ни се разбиват представите за всичко което сме знаели или мислили за нещо . Сравнено дори като звучене Лайт гегата би трябвало да представлява по-фин такъм от Мидиъм Лайта но тук виждаме пародията на парадокса . Докато Бийст Мастера ни предлага строй , държане и вид на евтин PVC телескоп то "по-грубият" Мидиум Лайт на Скелетора ни хвърля в недуомение с от три до четири пъти по-тънката си бланка при еднаква дължина с Бийст Мастера при по-високият си тест . Друго впечатление ни размътва главата в момент на работа с двете геги . Докато "по-финният" Лайт се държи като дръжка на кеп строшена по средата то "грубият" Мидиум Лайт ни изненадва с жилавоста и еластичноста си при далеч по-нежният си вид . Пак да упомена че в случаят визирам само тези две марки при тези два модела
 То наистина за разлика от перфектните си доказали се макари Шимано нямат почти нито един стойностен и доказал се в световен мащаб спинингов прът ( тука да не се бърка че нямат скъпи такива ама едното не върви непременно за ръка с другото ) с изключение на Кардифа , то какво да кажеме за Беркли който ако и да има богато минало в момента е изцяло марка за ширпотреба произвеждана далеч от родното си УС в Китай ?!? Та с тая съпоставка бих искал да обърна внимание на това какви парадокси следват оттук нататък ако и досега да имахме залитания относно "моят" и "твоят" Ултра Лайт
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов

Павел Иванов
Няколко коментара по темата.
Светите кроасани са едни чудни пръчки за парите си, а най-голямото им предимство е че се намират на чудесни цени втора ръка. Най сериозният им проблем е че са мале по-леки от колкото трябва, защото е поспестен материал, което води до излишна чупливост. Имал съм удоволствето да ловя с двата най-леки авида, като единият от тях си го купих за чудната цена от 100 лв. Ваденето на килограмов кефал с такава пръчка е като да пиеш пангалактически гаргаробластер. Основният проблем е че този тип риболов е прекалено зарибяващ...
Ще си позволя да контрирам леко Павката и да кажа че разликата в далекобойността на бързи, среднобавни, и параболични пръчки в този клас е пренебрежимо малка. В случая по мои наблюдения, много по-голяма роля играе влакното и макарата. При първото ми замятане с варивас лайт мебару с увиснало чене зяпах как силикончето с глава грам и половина цопва на 30 метра от мен без да има попътен вятър.
По повод това че някой спомена попчетата и морето. Ами и попчетата са оферта. Японците имат един много причтен клас риболов наречен рокфиш - риболов на всякакви дребни морски гадове, мотащи се около скалите. Миналата седмица се забавлявах с такъв тип риболов в бяло море, и като се изключи почти нулевият резултат на улова беше доста забавно. Имаше по няколко удара на силиконите на всяко замятане, както и отгризани опашки, но само една уловена риба. Явно толкова си можем.
И бай дъ уей, Павка, като зачекна темата на макарите, защо не споделиш и нещо за ул байткастърите?

Светите кроасани са едни чудни пръчки за парите си, а най-голямото им предимство е че се намират на чудесни цени втора ръка. Най сериозният им проблем е че са мале по-леки от колкото трябва, защото е поспестен материал, което води до излишна чупливост. Имал съм удоволствето да ловя с двата най-леки авида, като единият от тях си го купих за чудната цена от 100 лв. Ваденето на килограмов кефал с такава пръчка е като да пиеш пангалактически гаргаробластер. Основният проблем е че този тип риболов е прекалено зарибяващ...
Ще си позволя да контрирам леко Павката и да кажа че разликата в далекобойността на бързи, среднобавни, и параболични пръчки в този клас е пренебрежимо малка. В случая по мои наблюдения, много по-голяма роля играе влакното и макарата. При първото ми замятане с варивас лайт мебару с увиснало чене зяпах как силикончето с глава грам и половина цопва на 30 метра от мен без да има попътен вятър.
По повод това че някой спомена попчетата и морето. Ами и попчетата са оферта. Японците имат един много причтен клас риболов наречен рокфиш - риболов на всякакви дребни морски гадове, мотащи се около скалите. Миналата седмица се забавлявах с такъв тип риболов в бяло море, и като се изключи почти нулевият резултат на улова беше доста забавно. Имаше по няколко удара на силиконите на всяко замятане, както и отгризани опашки, но само една уловена риба. Явно толкова си можем.
И бай дъ уей, Павка, като зачекна темата на макарите, защо не споделиш и нещо за ул байткастърите?
- stancom
- ще става разбирач 
Фори, с риск да ме оплюете, но това дето се води УЛ байткастър, няма нищо общо с УЛ. Поне аз не съм виждал читаво такова за примамки под 6-7гр.

- Павел Иванов
Тука подкрепям Станко отсекъде ! Байткаст и УЛ нямат нищо общо . При УЛ байткастовете отиваме точно на варианта "моят / твоят УЛ" като визираме най-лекото което ползваме при морски риболов или при риболов от лодка с къси но не УЛ гегички  
пп - инак и аз имам най-лекият Авид , даже по-горе снимка в мойта ръчица съм му пущил

пп - инак и аз имам най-лекият Авид , даже по-горе снимка в мойта ръчица съм му пущил

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов

Павел Иванов