Калкан на Перла по... шопски!

Модератори: emo vasilev, alekst

docenta
разбира нещата
разбира нещата

Калкан на Перла по... шопски!

Мнение от docenta »

Честита Нова година на всички!
По новогодишните празници бях на Приморско с приятели и по съвет на съфорумци отидох на 31.12 рано сутринта с две въдици на буната на резиденция Перла. С голям зор си намерих морски куки и тежести в София, защото нямаше как да пазарувам в Бургас , но все пак щопският ми самоделен монтаж даде приятен резултат. На стръв жива ува имах два удара, единият калкан го докарах почти до брега, но се откачи, докато посягах за кепа, а вторият - пак на ува се откачи доста далеч. После с едната въдица хванах няколко дребни платерини с тоя размер:
Изображение
Закачих ги под гръбната перка на подвижен монтаж - асансьор с горен и долен ограничител и още с първото хвърляне имах трети удар, но този път успешен!
Изображение
Приятно калканче и хубава гледка!
А вечерта хапнахме ето това :D
Изображение
Пожелавам на всички слука и щастие през 2007 година :D :D :!:
Последно промяна от docenta на Сря Яну 03, 2007 1:07 pm, променено общо 1 път.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
dodo
новобранец
новобранец

Мнение от dodo »

какъв е тоя монтаж за живата рибка, която си закачил, и не пада ли при по далечно замятане ?
mitkkko
новобранец
новобранец

Мнение от mitkkko »

добър улов ! някой да има някако инфо за риболова около Балчик-Каварна ???????
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Браво колега...аз вчера бях в Несебър...пълно капо, имаше още няколко запалени колеги и...те нито един удар нямаха до обяд...кат стана ракиено време прибрах прътите и ...към къщи...На 30.12.2006г. са взели само един калкан около 2 кила и толкоз...май ще ходя и аз на юг...имам няколко почивни дни...ще отида на Перла...за проба...но ще взема и волтите за попче...да пробвам по дупките...на буната...миналата година имаше добро и едро попче там... :lol:
docenta
разбира нещата
разбира нещата

За монтажа!

Мнение от docenta »

dodo написа:какъв е тоя монтаж за живата рибка, която си закачил, и не пада ли при по далечно замятане ?
Додо, значи монтажа е така: директно на края на майката връзваш 30 до 70 грама олово, в зависимост от дебелината на влакното и колко ти е як пръта. Моята майка беше 0,41 американско влакно, а бидемът - 0,30 от същото, тежестта 60 грама, само куките ми бяха малки - 1 номер, не можах да намеря други морски куки в София.
Бидема го правиш 10-12 сантиметра с обикновен клуп, който се закача за карабинката на вирбел. През ухото на вирбела прокарваш майката, така че този вирбел с бидема и живата стръв да се движи свободно между два стопера по майката. Долният стопер да е 15 сантиметра над оловото, а горният стопер - на един до три метра над него. Колкото и далече да го мяташ тоз монтаж, рибката-стръв трудно ще падне, защото оловото се изсулва напред, а рибката каца плавно върху водата, а не с удар! Ако ползваш за стръв малко попче или друга дънна рибка, не ти е необходим горен стопер, защото след падането на оловото, попчето само се придвижва до дъното по майката, все едно по асансьор.
В конкретния случай аз ги бях събрал и двата стопера на 15 сантиметра от оловото, щото хвърлях на жива ува и платерина, а попче не бях хванал. При стръв жива каракудка също не ти трябва горен стопер. Тоя монтаж е подходящ и за морската сулка, но се прилага само за живо рибе-стръв.
Ако нещо не е ясно - да взема да го снимам монтажа, ама това ще стане утре.
Наслука!
Последно промяна от docenta на Сря Яну 03, 2007 1:05 pm, променено общо 1 път.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

dodo
новобранец
новобранец

Мнение от dodo »

наи-добре пусни една снимка, че друго е като го види окото.
Аватар
Михалич
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Михалич »

Браво docent - голям кеф! :lol:
Интересно, че и аз имах успех на същото място с точно толкова голяма иларийка - жива. Пък на накълцаните и кървящи - никъв у_й. :lol:
Туй трябва да се отбележи :wink:
Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
strijok
учете се от него
учете се от него

Мнение от strijok »

Бравос, да видя и аз приличен калкан извън водата тази зима.
Нямах слука миналата година,на пролет го докарах до кея в Несебър
и той се откачи. :evil: Добро начало на новата година ДОЦЕНТЕ, дай боже такава слука на всички колеги - като начало :D :D
И не на последно място Честита Нова Година на всички любители на риболова, много здраве, щастие и добър улов през "европейската"
2007г.
Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Монтажа!

Мнение от docenta »

dodo написа:наи-добре пусни една снимка, че друго е като го види окото.
Ето го монтажа:

Изображение

Не знам дали се разбира, щото ми е калпава дигиталката, направих 8 снимки в различни режими, но тая е най-добрата. Този монтаж е моя българско-шопска модификация на един от английските монтажи, дето ги показа преди време DOCTORA, ама за нашето море си върши добра работа, защото живото рибе нито се усуква, нито се откача лесно. Ако се ползва за солена или кълцана риба, двата стопера трябва плътно да са групирани от двете страни на ухото на вирбела, а не както е на снимката. Целта е стръвта да се мандахерца на два-три сантиметра над дъното. За стопери могат да се ползват силиконови такива, малки меки сачми, или подвижни перли , ограничени с подвижен стоп възел, а ухото на вирбела леко се приплесква с клещи, но майката да може съвсем свободно да се изнизва през ухото :D
Айде наслука, колеги и пишете, ако някой има успех с този монтаж :!:
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

ей тва Досенте къде и да идем шопете и все ловиме..глей сеа къв наплив набра от морячета за обучение :idea:

брао чадо...убаво че си намерил време да остайш прасето и да заметнеш все пак в морето...а бе хукнал по реки ???

а чу за калкана макар и погледнато с недоверие...

Амин...със здраве и пак да идеш и да фанеш 20 кила калканче...ма мини през Бургас с него на разходка из краставицата...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Господ може всичко чада мой !
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Отче Святий!

Мнение от docenta »

Здравей отче Нафърфорие,
Честита ти нова година! И ти, и Батмилен, и още други съфорумци ми дадохте ценни съвети, кой пряко, кой на ЛС, ама нали затова е този форум :D :!:
Благодаря на всички :!:
Пък аз с моите шопски измишльотини, все пак мога и да допринеса нещо към теорията и практиката за улов на тая прекрасна и застрашена риба, малко ли ние я тормозим, пък си имаме и достатъчно турски гастрольори :evil: :evil: :evil:
Нека пускаме обратно малките, та да се радваме на големите :!: :!: :!:
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

хехехеххе...тва на батя си Милен го кажи и с тетраподи ши та замеря :idea:

той за риба с кофичка от руска салатка оди.... :lol: :lol: :lol: тва са му калканчетата....

ама си има оправдание де....нали лови рибки за оня малкия пич за аквариума му....

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Амин....моруна да му се качне дано та да опне дрътио у водата :P
Господ може всичко чада мой !
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

отец Ми Го Нафърфорий написа:хe...моруна да му се качне дано та да опне дрътио у водата :P
... :lol: е тва искам да го видя и да го заснема - ши "убийм рибата" с такъв материал :wink:
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Покана!

Мнение от docenta »

Пак здравейте всички,
Ай да не се дърлим толкова и да си мерим к... имах предвид калканите, ами да вземем да спретнем едно състезание на целия форум на Перла, специално за калкан, през удобен януарски уикенд - поне два тура, с разместване на секторите по жребий, при еднакви условия - всичките да спим у хотелче наблизо и преди изгрев да сме на буната! Без лодки! Поне за мен е ясно,че там дава, а и от други години впечатленията са ми, че през януари и февруари повече дава от брега на юг, отколкото на север, където го мъчат повече с лодките. Последно през 94-та хващах калкан от буната на Писател, ама за варналии какво е да прескочат до Перла?
Мога да организирам това състезание и от София, но разчитам главно на морските лъвове - да дават идеи и предложения! И за да има мир и любов - да повикаме неутрални съдии от Турция например, па дори и от ИАРА, за да може Отец Нафърфорий, Батмилен, Дурумов и други заинтересовани да си го премерят като истински състезатели на ... кантар. После пак ще се напием :D
Вижте, авери, сега му е сезона, който не верва да види още една снимка с моя калкан:

Изображение

Айде да го спретнем това състезание :D :D :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Hristo
новобранец
новобранец

Мнение от Hristo »

Браво колега,чудесен калкан! Пожелавам на всички подобна слука :D
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболовни излети.”