Избор между няколко плетеняка?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Станимир Бегов
разбира нещата
разбира нещата

Re: Избор между няколко плетеняка?

Мнение от Станимир Бегов »

Благодаря ви колеги ,също да питам режите ли възела след всеки риболов ? Защто при шаранжииския риболов като си тръгвам режа възлите и свалям монтажите ,така нямам стари възли по линията ,а на спининга карабинката ми минава през водачите и възела ми беше стар. Да не би това да е причината да се скъса лесно ? Иначе Паломар е здрав възел и го ползвам отдавна на монофил за шарански линии .
Аватар
patter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от patter »

Добре е след всеки риболов да се маха част от влакното.

Плетените влакна са чуствителни на тема претъркване. Претърква се в камъни, в тройките на воблера, в закачки и т.н.

Хората казват, че е удачно и да се ползва флуорокарбонов повод при ловене с плетеняк, но по този повод има писано из форума. Има почитатели и върли противници.

Добре е честичко да се оглежда влакното за да няма изненади. Може да се получи и при чисто ново влакно, перфектен възел и след няколко замятания, в които има досег с камънак и плетенякът да се скъса.

Казаното по-горе си важи и за другите влакна :-)
Станимир Бегов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Станимир Бегов »

Наи-вероятно така е станало ,вече ще си проверявам състоянието му след всеки риболов и ще късъм възела.Благодаря :D Новобранец кво да го правиш ще се научи :D :D :D
batstako
новобранец
новобранец

Мнение от batstako »

За да не ти отслабва влакното, решението е просто, не прави възли. В магазините се продават едни скобички и влакното се узуква по специален начин но няма възел. Това пък си има друг недостатък но това е друга тема.....
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

не става дума за здравината на самия възел
въпроса е че първия метър от линията след примамката е подложен на най интензивно износване в следствие триене в камъни и клони под водата а така също и в тройките на примамката
тези наранявания водят до по интензивно износване и оттам до по голяма вероятност от скъсване при екстремно натоварване
т.е. в случая вида и качеството на връзване на възела нямат голямо значение
те затва е хубаво да се проверява този първи метър по често и при необходимост да се отстранява
тук се намесва ФК който освен по невидим е и по устойчив на протриване (казват некои автори :wink: )
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Аз да потвърдя майсторе,че е баш така къ казваш. Туй лято препатих от протривания и късания на влакно. Нормално е като блеснариш по бързейте влакното да се търка в камъните и да се протрива. Решението найстина е ФК. Наистина е много по-невидимо и абразоустойчиво, но сезона свърши и неможах да направя много опити и да го съпоставим с моното.
Преди седмица и нещо с Иво бяхме на една малка рекичка. Съотношението на удари моно към брейд ( японски стандарт 1) беше 10:1 някъде. Ама ми беше студено и не ми се мъкнеше раницата и нямах ФК да сложа да видим ефекта. Нормално е по това време на годината рибата да е мнителна , но дори и лятото кефала е доста предпазлив. Та, с 2 ръце съм за 40см ФК повод.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Изображение
Аватар
fn1p
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fn1p »

Не,колега това не е ментето поне кутията така показва,кутията на ментето е изцяло картонена.
Изображение Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”