Как да направим добър харпун в домашни условия

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Мнение от Булти »

баси вируса :rolleyes: :D ...наречен дървен харпун :drinkers: ...Тони ,мой ...и ти ли ве :D
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Банда не се палете са ще ви пусна малко снимки,от моя малък приятел.
Вече има нова визия благодарение на мъдрите съвети на gunman за което съм му много благодарен !
Относно снимките на американеца ,тях ги пускам за по голямо удобство защото знам от личен опит че е по лесно да зяпаш картинки отколкото да четеш по форумите ,а пък и то няма повече,та за това мисля че не съм сзбъркал ,е вие решавайте да продължавам ли по същия начин ? :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

ето го и него

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Бъдете здрави. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Колега моля те обясни каква роля играе тази "лопата" на главата на харпуна ?С каква цел е така уширена ?И каква е дължината на тялото ?
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

yavorsub написа:Колега моля те обясни каква роля играе тази "лопата" на главата на харпуна ?С каква цел е така уширена ?И каква е дължината на тялото ?
Ми де да знам просто така ми дойде на акъла :idea: ,все пак това е първият ми опит и както казах по рано ако си следил форума аз не мисля да го ползвам а иначе не е дълъг около 60см.е.
А аз може ли да те питам понеже по рано стана дума за твойте творения.това ли е техниката която ползваш :?: ...Изображение
понеже ми е интересно и мисля другата зима да пробвам нещо подобно.

Е хайде със здраве ,и благодаря за вниманието. :smt006
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

life_is_ a_dive написа:имам само едно питане спусковия механизъм, сам ли си го работиш или бачкаш с готов спусковмеханизъм?

чудесна работа продължавай така и за напред
Да сам си го направих :axe: ,с много пилене и жулене.
Но не ми харесва и ще го правя наново днес от неръждавейка.
Ако :?: въпроса е адресиран до мене! :smt040 :smt039
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Колега australia, стига си пилил с тоя ъглошлайф, ами кажи искаш ли да ти подаря някой и друг детайл за спусък от неръждаема стомана, че да ме споменаваш (къде с добро, къде недотам). :oops: Имам чаркове за реверсен и за нереверсен изрязани на плазма от неръждаема стомана дебела 10мм.
На мен не ми вършат работа, въпреки че ми струват около 15-16 лева комплекта, но на тебе могат да ти спестят бая изгорени пръсти от ъглошлайфа. :wink:

@ justinian Трудно е да ти кажа така на първо четене, Тони.
На първо място след като сам си решил да си правишп харпун, значи си наясно и с какви параметри ще е той.
Най-важния параметър за дървото, това е неговата плътност. Колкото по-плътно, толкова по-здраво, но по-нископлаваемо. Трябва да вземеш парче с правилна форма (проба) от материала, за да изчислиш неговата плътност. Ако тя ти е да кажем 550гр/куб.дм, това означава най-грубо, че ако харпуна ти е 1кг, то ще носи стрела + спусък с тегло да кажем 400гр и ще му трябват още 50гр баланс. Плътността на ластика е около 1.2 - 1.4 (не съм сигурен точно) но всеки случай във водата можеш да го счетеш приблизително за неутрално плаваем. От друга страна трябва да съобразиш съотнощението на теглото на бъдещата стрела + масата на ластиците, към общата маса на тялото + спусъка. Много е важно.
Започвайки да правя харпун от непознат материал ми е точно толкова трудно, колкото да започна първия си харпун (даже по-трудно, защото тогава още не знаех с какво се сблъсквам), а всеки материал си носи своите характеристики и затова на изуст нищо не искам да кажа.
Аз поне, когато започвам нещо с нов материал работя повече с везната, отколкото с пилата. :rolleyes:
За спусък Бентос, не знам какво да ти кажа. Момчето си бачка в Гърция и може би трябва да пуснеш лично на Явор, за да видишможе ли да се направи някакъв контакт. Помня и цената му, но не ми се споменава, защото може вече да не е актуална.
Защо се насочи принципно към този спусък, заради изнесения отстрани линиеосвободител (ех ама каква дума измислих) ли ?
Звънни един телефон, ако има нещо неясно още за новото начинание :wink:
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Аустралия -ако изпилиш само лопатата отпред -вече ще имаш много добър харпун за попчета , но с нея е просто нещо ..... :shock: :rolleyes: :?:

Точно такава е технологията за работа с композит.Не е трудно , но докато усвоиш техниката си има трудности .Желая ти успех !
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Булти,Gunman,Yavorsub и всички колеги дайте некой чертеж с размери на спусъчен механизми ,ама да са в (dwg) формат за Autocad ,та да си ги изрежа тука в София от неръждавейка .Или ако знаете некакъв линк с такива чертежи. Благодаря предварително! :prayer: :smt006
Скоро почвам новия проект и за това приемам всякаква помощ . :smt100 :prayer:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

yavorsub написа:Аустралия -ако изпилиш само лопатата отпред -вече ще имаш много добър харпун за попчета , но с нея е просто нещо ..... :shock: :rolleyes: :?:
- напълно съм съгласен....Австралийски с тоя 70 см. харпун сигур съм напълнил вече едно РК с попчета

Изображение

...правих го преди 20 год от монолитно парче варен бук - да видиш някъде да се е изметнал :?:

Изображение

...и още стрелям с него :wink:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

gunman написа:Ами Булти, струват ми, мой човек. Когато съм ги поръчвал на плазмата съм си ги плащал. Не съм пял песен за тях. :finga:
Ти сам си потвърждение на думите си: Искам да направя подарък на момчето, а получавам насреща подигравки от теб. Ама така е по тия форуми.
- не ти се подигравам ве , Владо Акулски :( ....просто според мен подарък ЦЕНА няма или се лъжа :oops:
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Иво, ще получиш може би във вторник два комплекта детайли - един за реверсен и един за нереврсен спусък.Поопилил съм ги малко, та да се не мъчиш много. :wink:

По отношение на чертежите, не вярвам някой да ти даде оразмерени чертежи. Просто всеки един конструктор си цени труда. Най-добре е, ако му разбираш, да си конструираш един и толкова.(То още по-добре е да си купиш един готов и да не се занимаваш с глупости, ама пустата му'й криза :( )
Та като най-сетне начертаеш детайлите, пред теб ще възникнат проблеми с изрязването от неръждаема стомана.Начините са няколко и ти ги казвам, според точността и съответно всеки е на цена " както те набарат". :?

1. Плазменно рязане - ще видиш че детайлите които ще ти пратя са точно такива. Недостатъке е в ниската точност и това, че плазмата като високо температурно рязане не търпи тънки детайли. Иска си пилене след като ги получиш. Ако детайлите са ти от закаляема неръждавейка (като да кажем 3Х13 ) се самозакаляват и след това стават почти невъзможни за обработване.

2. Лазерно рязане - и там не могат да се направят кой знае колко тънки детайли, но е по-добре от плазмата. Качеството е по-добро, но недостатъка е, че за рязане на неръждаема стомана се изисква (най-грубо казано) лампата на лазера да е поне 2kW, а такива машини в България не са много и са доста натоварени. Пак се самозакаляват детайлите, ако са от 3Х13.

3.Водноабразивно рязане - тук няма замозакаляване, но само поставянето на заготовката в машината струва 25-30лв и после самата машина изрязва за около 300-350лв/час. Ако поръчваш един-два спусъка, ти излизат "златни".Има и друго детайлите излизат малко "под конус" и се изисква допълнителна обработка.

4.Изрязване на фрезова машна с ЦПУ. Там пък е "Мамата си трака". никой не се наема да хаби инструменти с неръждаема стомана, (те по принцип трябва да са специални инструментите, защото обикновените бързо заминават). Скъп метод, който върши работа, но технологичните особености не позволяват да се направят малкит вдлъбнати закръгления.

5. Нишково-абразивно изрязване - най-точния метод. Режат с точност може би до 0.02мм. може предварително да ти е закален материала и после директно да влагаш детайлите в спусъка с минимално заглаждане на ъглите. Като начинание пак не е евтино. Тук поне искат 0.2-0.25лв/мм. без ДДС + цената на някво време за базиране на заготовката (не е много). Обиколката на един детайл ( смятал съм я) излиза хич да не е едно 12-15 сантиметра. Смятай си сам, колко излиза цената на един детайл.

Като обединяващо всички тези начини на рязане,мога да сопомена човешкия фактор . Още като му се вяснеш на съответния фирмен ръководител с чертежите тия "пучи въшки" директно ти се казва, да му се махнеш от главата с "тия глупости" и да донесеш другия път нещо по-голямо.А на черно вече е все по-трудно, защото никой не иска да го изгонят от работа заради вашите (буквално) щуротии.

6.Ъглошлафа и дрелката и...в хизбата да изрязваме "уникати" - там е ясно и пари не ви иска никой. :rolleyes:

Това е момци! Тоя път съм го извървял вече. Който не вярва на този ми пост, има пълната свобода да извърви тоя същия път сам. :roll:
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
котката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от котката »

Изображение
котката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от котката »

Пропуснах щифтчето между спусъка и пружината.Пружината изработвам от хромникелов електрод ф2.Стомана 4Х13 корозира в морска вода.С най-често срещаната неръждаема стомана - 1Х18Н9 няма проблеми.В домашни условия монтирам диск за ъглошлайф на стационарен шмиргел и много по-лесно се изпилява по предварително разчетаната заготовка.Оставям малко прибавка за припасване на хода на спусъка.
Поздави на всички колеги.
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

За съжаление аз не разполагам а и няма такава вероятност и за в бъдеще , с никакви чертежи на спусъци.Аз си правя сам всичко освен спусъците които купувам готови.Просто не ме бив а и не обичам железата.Предпочитам да хвърля сили там където ми харесва и върви .За след време когато ще съм готов за по-мащабна работа или евентуално -производство , тогава ще си платя за правата и ще си поръчам на майстор спусък , който ще е направен специално за мен.Но това е друга тема.
Бат' Гойко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Бат' Гойко »

Момчета, темата е "Как да направим добър харпун в домашни условия" и е набъбнала до 12 стр. Днес реших да си направя добър харпун в домашни условия и освен чертежа за спусък на "котката" не открих нищо, което да ми е полезно по същество.

Авторът на темата е напълнил половината от нея с литература, а от другата половина - половината са хвалби от други юзъри колко е велик, после се е намесил друг колега със снимки на производство на американски харпун за лов на туни в открити води, а условията за направата му са далеч от българските разбирания за "домашни"... Не е ли малко странно, че за 12 стр. няма нито един чертеж, нито един размер, нито едно описание на конкретен процес в подробности? От водещите авторитети в темата единствено разбрах, че ако се захвана, само ще си хвана белята и трябва или да си купя от "просветените", или да започна от бастун с ластик като australiа или Булти... Какъв е смисълът от тази тема? Някой да лъсне със знанията си, или да ги сподели с другите?

Един ден търсех нещо и попаднах на един форум на моделисти - беше пълен с чертежи на детайли, размери, съставки, пропорции, температури, времена... Обикновено въпросът е "Как да...?" и отговорът е "Така се прави, от това толкова, от другото еди колко си, от там се купува и т.н. ....", а не "Глей са... то е много трудно.... пък си е и доста скъпо.... та... не ти трябва да се захващаш...."

За да има някаква файда от подобна тема, добре е пишещите да се включват с конкретна информация. Ето един примерен "темплейт" за харпун в домашни условия:
1. Купих дърво............... от..... .........с размери ........... за ......лв.
2. Нарязах го на ламели .... х ..... х ..... мм.
3. Залепих го с ....... лепило по следния начин: ...........
4. Дръжката захванах по следния начин:........
5. Профила, канала и обемите оформих със следните машини и инструменти:.........
6. Спусък купих от.............. или сам изработих по следния начин:
6.1. Материал с размери ......... х ......... купих от .......... за .............. лв./....
6.2. Приложих следната конструкция: (чертеж)
6.3. За изработката/рязането на детайлите използвах следните инструменти:...... или дадох поръчка в ....... при следните условия и цени:........
7. Поктритието на харпуна направих със следните материали........... по следния начин:...............
8. Стъкмяването направих със стрела....... мм. х ..... см. и ластици......... мм. х ...... см., които купих от.......... за ............ лв.
9. Готовият харпун тежи ........ гр. при размери:..................
10. При тестовете плаваемостта му беше следната: ............ При балансирането постъпих по следния начин...........
11. При пробни прострелвания резултатът беше...............
12. Мисля, че можех да избегна следните грешки:............. съветвам ви следното:................
13. Ето и снимки:.............

Мисля, че дори частична информация, но в горния вид, ще бъде по-полезна, отколкото пълненето с "разни мисли". Просто заглавието на темата е много конкретно и ангажира вниманието, а като започне да чете човек, не намира нищо! Обикновено във форумите хората пишат, за да споделят и обменят идеите и знанията си. Може би в тази тема целта е друга? Ако някой има търговски, производствени или конструкторски тайни, какво прави във форум на аматьори и ентусиасти?

Иначе ето един пример за заглавие на тема, в която ако се премести всичко изписано в тази, никой няма да намери несъответствие със заглавието:
"Някои аспекти в концептуалната дилема при таргетирането на креативни решения за оптимизиране на производството на дървени харпуни"... :)
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”