Как да направим добър харпун в домашни условия

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Мнение от JIRO »

Чертежа който е показал колегата може да е основа за всеки "самоделко" с флекса и шмиргела ,принципа на работа е това ,изпитано работи!Материали за изработването му:
Неръждаем профил 30х15х90(касета)
Неръждаема шина 10х60(за бъбрек и спусък)
Калибровани неръждаеми пръчки ф 6;ф3(за нитове)
Неръждаема тел 0.8мм от СО (за пружина)
Всички тези материали можете да си набавите от всеки метален двор с цветни метали(за Варна "Персей" примерно)
Инструменти:
Ъглошлайф(дискове за неръждавейка)
Стационарна бормашина(кобалтови свредла)
Шмиргел(камък,кече,шлайфпаста)
Останалото е мерак,дано съм ви бил полезен...
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Сърдечни поздрави на всички колеги!
Много мислих ,мислих и ето какво ми дойде на пилешкия акъл.Та значи казвате че всеки майстор си пази чалъмите и похватите,е може и така да е ама аз мисля да променя това статукво като не крия нищо от никой, и занапред да давам информация без никакви користни цели.Напълно съм съгласен с колегата че снимките който постнах по рано с всичката тая машинария далеч не са като в домашни условия ,поне по нашите стандарти ама не това ми бе замисъла.Аз исках да онагледя ,а мисля че ще се съгласите с мене,самия процес кое след кое следва и как се прави.А пък да си кажа честно и на мене ми беше интересно да проследя раждането на едно творение което не се отличава кой знае с какъв феис ама според мойто скромно мнение сигурно ще върши добра рабта на притежателя му!Та думата ми е че ето на хамериканците може да имат всекакви машинки ама пък ние нашенците сме по находчиви и тиквите ни бъкат от идей :idea: който само чакат да бъдат реализирани.а колкото до опита и рутината те с натруват само по един начин с опити и грешки!
Така значи ,ето кво мисля да направя в най скоро време! Имам една позната която е по майчинство и която работи с AUTOCAD ,вчера и бях на гости и се рзбрахме да и намеря скици на спусъци а тя ще ги направи на оразмерени чертежи в (dwg) формат ,та да може всека съвременна машина да направи детаилите . И може да бъдете сигурни че няма да бъдат само мое достояние,ами още щом станат реалност ще бъдат пуснати като свободни електрони да блуждаят в мрежата!И всеки който реши ще може да се възползва от благинката :smt040 GUNMAN благодаря ти предварително за подаръка :smt023
Чертежи исках ако има някой готови та да не занимавам булката (която между другото също си пада харпунджийка :D ),а и защото съм намерил връзка в една фирма за парапети ,а те имат лазер и водоструйка и ще ми ги резнат без пари,но нема лошо,победата накрая ще е по сладка и удовлетворението ще е по пълно! :D :D :D За дръвцето с което се занимавам на последък и което както споменах вече не един път че е чернова и не държа толкова на него мога да кажа само че днес за последно работих по него и мисля повече да не му обръщам внимание ,само ще го мина може би още веднъж с яхтен лак и чак кат му намеря читави ластици и стреличка(между впрочем незнам каква)да го довърша. До тогава може само да ми радва окото.Утре ще кача малко снимки та да има повод за коментари. .......лелееееееееееееееееее май оспамих темата Моля за извинение ама се отплеснах малко :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Изображение

ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И МНОГО ПОЗДРАВИ НА МОРЕТО Т МЕН
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Аватар
spook
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spook »

Ей те тука е пълно със снимков и не само материал по темата :wink: :
http://arbalegno.com/

Има и чертежчета на спусъци.. :D
chaf
новобранец
новобранец

Мнение от chaf »

Здравейте,колеги!Сайта www.arbalegno.com е чудесен и в него има много информация и нагледни чертежи за дървени заготовки,изработка на спусъци /реверсни и обикновени/.....изобщо дадено е нагледно как да се изработи един много добър дървен харпун за черноморски и средиземноморски лов.Аз от там черпих много информация като си правих дървените харпуни.Мисля,че всеки средно добър техничар може да си спретне едно добро оръжие за лов,което и ще му носи допълнително удовлетворение от това,че е изработено от него.Позрави на всички и успех!
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Ето и от мен един хубав линкhttp://www.gimansub.it/dentex_en.html или по добре да са два http://www.renepotvin.com/index.html.
:D :rolleyes:
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Здравейте колеги!Започвам да правя новият си харпун и ще ви покажа някой снимки от началната фаза на изработката:URL=http://terzosub.snimka.bg/fishing/sezon ... 5.17268377]Изображение[/URL]URL=http://terzosub.snimka.bg/fishing/sezon ... 5.17268387]Изображение[/URL]ИзображениеURL=http://terzosub.snimka.bg/fishing/sezon ... 5.17268407]Изображение[/URL]URL=http://terzosub.snimka.bg/fishing/sezon ... 5.17268416]Изображение[/URL] Материяла е акация и махагон.Това е за сега.
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

Лъчо, с епоксидна смола ли лепиш?
Кажи размерите на ламелите, които ползваш и какво оръжие си планирал да правиш. Дай повече изходни данни. Сигурен съм, че и Владо ще коментира в процеса на работата, така, че ти благодаря, че съживяваш тази тема.
Успех!
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Лепя ламелите с епоксидна смола,размерите на махагоновите ламели са д.130см в.4.5см ш.1см а на акацията д.130см в.4.5см ш.1.2см.Смятам да направя харпуна 90 или 95 см в зависимост какъв спусков механизъм ще му монтирам дали ще е прав или реверсен не съм решил все още.
Бат' Гойко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Бат' Гойко »

Браво колега! Не само, че я съживяваш, а я отваряш по същество!
Ето и няколко дребни коментара от мен:
1. Избрал си правилното лепило.
2. Избрал си правилната техника за лепене. Можеше още 1-2 стеги да сложиш, но и така става. Някъде напред четох из писанията на gunman за некакви преси, некакви тонове натиск - те вероятно и затова неговите често се изметат, защото с големия натиск и куп ненужни напрежения остават в залепените ламели и после си търсят пътя.
3. Личи си от кой извор пиеш вода, обаче не съм сигурен, че печелиш нещо от съчетаването на 2 вида дърво, особено ако едното е акация. Всъщност, печелиш само икономия на скъпо дърво, ако другото е махагон. Дори на снимките се виждат осуканите жили на салкъма - нали се сещаш, че това е напрежение, "програмирано" в тялото на харпуна. Никой по света не прави харпуни от дърво с такива жили.
Както и да е, успех в начинанието!

И още нещо: От дедо ми на село съм чувал да вика на акацията "серсем дърво", защото на времето едно бичме 15х15 см му съборило половин стена на кошарата, щото се изметнало, докато отлежавало да съхне затиснато на нея.
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Колега Бат Гойко използвам два вида материял защото махагона който ползвам е от лекия за да се получи баланса на самото тяло трябваше да използвам по тешко дърво а само това имах под ръка.А и още нещо имам харпун направен на 95% от акация ползвам го трета година и не е мръднал.И не само аз имам харпун само от акация има и други колеги който имат такива и са много доволни , затова акацията не е проблемна чак до такава степен.
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

Давай Лъчо, с теб сме!
И аз съм на мнение, че именно от теб сега темата се отваря по същество, защото започваш от "А" и надявам се ще проследим целият процес до "Яяяяяя - готов харпун".
Пожелавам ти да изпиташ повече удоволствие и никакви ядове при изработката му.
Успех!
Никоя риба не е по - важна от живота !
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Ето снимки на спусака който спретнах на бързо,но не в завършен вид.URL=http://terzosub.snimka.bg/fishing/sezon ... 5.17271038]Изображение[/URL]URL=http://terzosub.snimka.bg/fishing/sezon ... 5.17271041]Изображение[/URL=http://terzosub.snimka.bg/fishing/sezon ... 5.17271042]Изображение[/URL]URL] Съжалявам за снимките но са правени с телефон.
Аватар
spook
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spook »

Лъчка като го гледам не е бил много "на бързо " освен касетката... :wink:
А дръжка ще покажеш ли?- Да се порадваме.. :drinkers:
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Има време и нея ще покажа всичко по реда си.Немога да насмогна за един ден.Трябва да не лягам а има и други неща :drinkers:
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Бат' Гойко написа:Браво колега! Не само, че я съживяваш, а я отваряш по същество!
Ето и няколко дребни коментара от мен:
1. Избрал си правилното лепило.
2. Избрал си правилната техника за лепене. Можеше още 1-2 стеги да сложиш, но и така става. Някъде напред четох из писанията на gunman за некакви преси, некакви тонове натиск - те вероятно и затова неговите често се изметат, защото с големия натиск и куп ненужни напрежения остават в залепените ламели и после си търсят пътя.
3. Личи си от кой извор пиеш вода, обаче не съм сигурен, че печелиш нещо от съчетаването на 2 вида дърво, особено ако едното е акация. Всъщност, печелиш само икономия на скъпо дърво, ако другото е махагон. Дори на снимките се виждат осуканите жили на салкъма - нали се сещаш, че това е напрежение, "програмирано" в тялото на харпуна. Никой по света не прави харпуни от дърво с такива жили.
Както и да е, успех в начинанието!

И още нещо: От дедо ми на село съм чувал да вика на акацията "серсем дърво", защото на времето едно бичме 15х15 см му съборило половин стена на кошарата, щото се изметнало, докато отлежавало да съхне затиснато на нея.
Балчев, това сам ли го сътвори ли бехте заедно с групичката от офиса ?

Я вземи да светнеш ауидторията, колко харпуна от дърво си сътворил, че и акъл на хората да даваш как да го правят. С какви спусъци работиш, от къде ги взимаш и на кави цени, с какви материали лепиш?(Опа, изтървах края на поста ти, дето дедо ти съборил със салкъмчето кошарата). Значи си в бизнеса вече трето поколение. Би трябвало тогава да знаеш, че точно подреждането на ламелите е част от усталъка на цялата работа, а не силата на натиска с която се осъществява процеса.
От де знаеш, че това са му всичките стяги на момчето ? А знаеш ли го баш това момче колко дни в годината не излиза от водата, колко изстрели (съответно точни и неточни) прави и колко и какви риби изпозастрелва? А дали яде чернокоп ?
Ако не знаеш, попитай Ватуса.
Лъчо за мен се справя много последователно със задачата която си е поставил и който следи нещата в тяхната последователност, ще види че това е третия харпун на Лъчката, който се хваща да си направи сам.
Първия беше едно тяло с купешка дръжка. Втория беше изцяло от дърво с горепоказания спусък. За третия момчето се потготви цяло лято, като оценяваше плюсовете и минусите на двата харупна + още един (моя резервния), който оставих във Равда, когато си тръгвах от там, за да прецени момчето какво точно му е небходимо като оръжие за в бъдеще.Като трябва да отбележим, че диаметъра на ластиците, които ползва започан от 20мм и все повече намалява.
Само така, Лъчо! Продължавай напред.
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”