Самострой-лодка на 6-ти етаж

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Самострой-лодка на 6-ти етаж

Мнение от stich »

Май имаше и някакви температурни изисквания при работата с епоксидната смола ?!? :roll: Некви 25/26 градуса ми се въртят в главата...не съм сигурен де.
Изображение
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Епоксидната смола втвърдяна напъло при температури над 24-25°С . Доста е по скъпа и се използва предимно за изготвянето на скъпи и високотехнологични композитни материали. Трябва да се внимава с втвърдителите (омпрежителите), по принцип са алифатни или ароматни амни или полиамини, токсични са, а някои от тях и канцерогенни, естественно преди да си свършат работата.
В случая по принцип може да се използва полиестерна смола, по е евтина и се омпрежва по бързо дори и при по ниски температури, но много трудно при под 15 градуса. Тук втвърдителите са по принцип пероксидни съеднинения. При обработка мирише доста гадно, газовете (стирол) не са смъртоносни но не са никак полезни, трявва да се използва маска. Газа е по тежък от въздуха и пада ниско, по добре е да няма деца наоколо ако е затворено помещение, а дори и по принцип.
За направата на лодки от не състезателен клас се иползва полиестерна смола.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

:smt017,на мен що ми дават акъл да си я правя с полиестерна смола,
а в никакъв случай с епоксидна.
Не за друго,ама тука има вече няколко такива мнения.( епоксидна-задължително)
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Има различни видове смоли,които според това кога иска човек да започне работа,такава му дават,стига да поиска.Ако отидеш и кажеш само,дайте ми смола,хората ще ти дадат виднага каквато им падне.Когато кажеш обаче,даите ми смола,която да ми позволи да работя при ниски температури,хората слагат разни педерастии вътре и може би повече ускорител за да работи и на студено.Аз поне,там от където си пазарувам,хората са компетентни и никога съм нямал проблеми.Всички материали са биле качественни и готови за работа,според моите изисквания и каквото съм ги помолил са го правили.Така че,важното е да знаете какво да си поръчате и да им обясните кога ще работите и при какви условия.Ако са професионалисти и си разбират от тази материя,всичко ще е наред.

КАЯ,не се съмнявам че ще я направиш,въпроса е да почнеш като се затопли че взехме да живеем и ние с твоята идея и с нетърпение чакаме да видим какво си избрал и да те навикаме или да те похвалим и поздравим за избора на коритото :lol: :lol: :wink: :wink: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
vanesa
новобранец
новобранец

Мнение от vanesa »

Епоксидната е чуплива ,полиестерната е по-еластична.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Епоксидната е с по добри якостни показатели композита, защото има по-добра спойка с различни материали.Полиестерни и мат се предпочитат при серийно и заводско изпълнение като по-евтини.Навсякъде при самостроя се препоръчва епоксидната.Не съм се задълбочавал в проучване на този въпрос, възможно е по-добрите якостни характеристики да компесират леки грешки при производството при самостроя.При използването на калъпи и матрици сигурно е по-лесно да се работи с полиестерни смоли, а и е по-евтино.
Последно промяна от КАЯ на Пет Яну 29, 2010 11:35 am, променено общо 1 път.
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

vanesa написа:Епоксидната е чуплива ,полиестерната е по-еластична.
Да тя не е еластична като полиестерната но я направи два слоя с дебело платно и епоксидна и се опитаи да го счупиш. Требе си як удар с чук. Много е здрава поне тази която аз съм ползвал и съм и правил проби. Сега гледам цената и в магазина е 22 лв. за литър. :(
Аватар
fossa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от fossa »

Тук има интересни неща http://www.gatorboats.com/ и чертежите не са скъпи.

Виж какво намерих за съединяване на шперплат.

Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Ха, тоя с таз ролка тоалетна хартия :lol: :lol: :lol: го лепи доста здраво. Ще го направя този опит като се постопли времето.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Епокисдната не е по здрава, а е просто по твърда, което позволява да се изготви композит с по малка дебелина и в съсщото време конструкцията да е стабилна. Но всичкото за сметка на чупливостта.
Полиестерните композити не са еластични а по пластични от епоксидните и ако не се цели много ниско тегло(спортни и състезателни... ) е по добре да се работи с полиестери, за аматьори е по-лесно(не трябва да се съблюдава стриктно температура и има по късо време на омрежване). А когато става въпрос за ламениране на дърво или шперплат така или иначе няма кой знае какво значение с кой от видовете смола ще се работи. Според мен обаче е добре да се съблюдава с коя ще можем да работим по-сигурно и на коя от тях може да създадем условия да се втвърди.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Не се имам за спец,но съм точно на обратното мнение.При съединенията на отделните елементи задължително да се ползва епоксидната смола.Нали целта е да станат връзките възможно най здрави.А вече при "обличането" да се ползва полиестер.
Изображение
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Това за направа на връзките и по принцип лепене, слепване, и свързване се използва изключително епоксидна смола. Спор в това естественно , че няма.
Добре е обаче за тази цел да се използва подходящия вид епоксидна смола, не всички вършат работа. Препоръцително е да се консултирате с търговеца от който ще купувате(той би трябвало да знае най-добре характеристиките на продаваните от него продукти).
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

VGS написа:Това за направа на връзките и по принцип лепене, слепване, и свързване се използва изключително епоксидна смола. Спор в това естественно , че няма.
Добре е обаче за тази цел да се използва подходящия вид епоксидна смола, не всички вършат работа. Препоръцително е да се консултирате с търговеца от който ще купувате(той би трябвало да знае най-добре характеристиките на продаваните от него продукти).
Амждик де,нали точно това обяснявам.Хората в складовете си знаят какво точно ти трябва при лодкостроенето.Друг е въпроса ако са някакви миндили и да имат застояла стока за продаване и да те измамят.Има ли професионалист между нас,които да е правил цял живот лодки в къщи :lol: :lol: :lol: Всички сме аджамии и сме понаправили нещичко.Затова се доверявайти на познанията на специалистите и да не умуваме кое било по добро за дадена работа,при зглобка или за покриване.Може да стане така че,ако сте взели нещо което смятате за най-удачно,да се окаже че при боядисването,боята след вкарване на лодката във водата се люпи.Най-важното нещо е че всички материали трябва да са съвместими,гелове,смоли,основи,боя,всичко това има огромно значение за краиния резултат :!:

КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Срещах го този начин на съединяване със стъклоплат. На още няколко места го препоръчваха, дори по-добре е ако снадката на двете плоскости е гребеновидна за по-голяма площ.
http://www.t22.nm.ru/ResinsMAS.htm
Тук има малко за различните смоли и свойсствата им.
http://www.ukryachting.net/index.php?pirs=samostroy#1
А тук е събрано всичко за сроеж,материали,плазови таблици и въобще всичко за което може да да ви потрябва в тази област.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Кая,много ги усложняваш нещата бе приятелю.То,от толкова много информация и четене,накрая да не стане много баби,хилаво дете.Избираи си модела и започваи да набираш матерялите че ето я,пролетта доиде :lol: :lol: :lol:

Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”