Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Модератор: sapuna
- Kitenec
- новобранец
- Обратна връзка:
Изчетох всички мнения по въпроса, и мисля и аз да добавя малко полезно инфо
.
От Китен съм, но имам баба в с. Бродилово което е на 200 метра от река Велека и ходя доста често! Даже утре се каня пак да ида да проверя как е хавата
.
Значи кефала е почти всеяден и дето има една такава приказка "на чушка да му хвърлиш, ще кълве" е вярно!
Най - голяма слука съм имал на торен червей (или на земен), като винаги използвам един и същи такъм - леко дъно, като такъма и стръвта е най - подходяща за сезона според мен!Малко инфо за такъма - директно на основното влакно(0.18 - 0.20) пускам подвижно олово от порядъка на 4-8гр. Застопорявам със стопер като гледам да остане повод от около 30-40см. и в края му вързвам куката (орлов нокът 4 - 7 номер, зависи какви екземпляри има). Червея го правя на грозд и оставям задължително да виси.
Улова на жабка - такъма е същия, но се използва малко по - тежко олово и рибата се търси в по - дълбоките вирове, както и близо до коренища или натлъци. Жабките не трябва да са много големи, обикновено аз ловя на 3-5см като големина и съм останал с впечатлението, че когато имат зелена украска има много добра слука. Закрепването на куката : ползвам кука 4 номер орлов нокът или малка тройка като пробождам жабето за 2-те бут4ета на задните крака(ако е с тройка) или директно през устата и излиза през клоаката (с единичка) . Дали жабето ще е умряло или живо, има значение единствено от мястото на което го търсиш. Ако е умряло ще хвърляш във вирове където има по - бързо течение ,за да може да се мята и да имитира движения.
Другата стръв която не беше спомената в тази тема са малките рачета!
също много добра стръв но се ползва предимно пролетно време.
Относно царевицата - много добра стръв също .Аз лично съм имал удъри на доста прилични екземпляри от порядъка на 0.700 - 1кг.
Ползвам само млечна прясна царевица! Със сладката от консервите не съм имал успех.
Скакалци, мухи и всякакви летящи и пълзящи гадини са любимата му храна през лятото. Такъма както споменаха колегите е само пръчка, влакно и кука (метода е познат тук на Велека като пляскане)
На пилешки карантии не съм ловял, но няма начин и на тях да пипа
както и на джанка и на малко рибе ....
За блесна и воблер няма какво да добавя... също много добра примамка особено есенно зимния сезон. От блесните използвам Mepps Aglia 00 или Mepps Thunder Bug 0 (задължително с червени перца)
До тук мисля да спра, защото трябва да лягам, че утре сутринта ще се става рано ...
Наслука и дано да съм бил полезен

От Китен съм, но имам баба в с. Бродилово което е на 200 метра от река Велека и ходя доста често! Даже утре се каня пак да ида да проверя как е хавата

Значи кефала е почти всеяден и дето има една такава приказка "на чушка да му хвърлиш, ще кълве" е вярно!
Най - голяма слука съм имал на торен червей (или на земен), като винаги използвам един и същи такъм - леко дъно, като такъма и стръвта е най - подходяща за сезона според мен!Малко инфо за такъма - директно на основното влакно(0.18 - 0.20) пускам подвижно олово от порядъка на 4-8гр. Застопорявам със стопер като гледам да остане повод от около 30-40см. и в края му вързвам куката (орлов нокът 4 - 7 номер, зависи какви екземпляри има). Червея го правя на грозд и оставям задължително да виси.
Улова на жабка - такъма е същия, но се използва малко по - тежко олово и рибата се търси в по - дълбоките вирове, както и близо до коренища или натлъци. Жабките не трябва да са много големи, обикновено аз ловя на 3-5см като големина и съм останал с впечатлението, че когато имат зелена украска има много добра слука. Закрепването на куката : ползвам кука 4 номер орлов нокът или малка тройка като пробождам жабето за 2-те бут4ета на задните крака(ако е с тройка) или директно през устата и излиза през клоаката (с единичка) . Дали жабето ще е умряло или живо, има значение единствено от мястото на което го търсиш. Ако е умряло ще хвърляш във вирове където има по - бързо течение ,за да може да се мята и да имитира движения.
Относно царевицата - много добра стръв също .Аз лично съм имал удъри на доста прилични екземпляри от порядъка на 0.700 - 1кг.
Ползвам само млечна прясна царевица! Със сладката от консервите не съм имал успех.
Скакалци, мухи и всякакви летящи и пълзящи гадини са любимата му храна през лятото. Такъма както споменаха колегите е само пръчка, влакно и кука (метода е познат тук на Велека като пляскане)
На пилешки карантии не съм ловял, но няма начин и на тях да пипа

За блесна и воблер няма какво да добавя... също много добра примамка особено есенно зимния сезон. От блесните използвам Mepps Aglia 00 или Mepps Thunder Bug 0 (задължително с червени перца)
До тук мисля да спра, защото трябва да лягам, че утре сутринта ще се става рано ...

Цаца ама риба .... 

Клен
Не съм прочел всички отговори. от моите наблюдения клена кълве наи-много на скакълец но не трябва стръвта да е прекалено голяма и е необходимо често да се сменя. лови се на леко с малки плувки като в по-плити реки не се слага никаква тежест на линията. Много успешен е риболова и на бял червей. като в този случай се използва и захранака за червенопер смесена с бели червеи, ако водоема е дълбок и течението е бавно. надявам се да сум помогнал с нещо.
- vIdRaTa
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Kitenec написа:Изчетох всички мнения по въпроса, и мисля и аз да добавя малко полезно инфо.
От Китен съм, но имам баба в с. Бродилово което е на 200 метра от река Велека и ходя доста често! Даже утре се каня пак да ида да проверя как е хавата.
На пилешки карантии не съм ловял, но няма начин и на тях да пипакакто и на джанка и на малко рибе ....

БЛАГОДАРЯ

Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
--- Конфуций---
- vIdRaTa
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Значи от информацията която прочетох в темата: За сезона най-добре
е да ловим клена на жива стръв в дълбоките вирове с леко течение
Кажете кой риболов е по успешен ( дъно ,плувка ,болдо...)
Лично мое наблудение:
Рано сутрин:Почти не взема на нищо, единични удари на плувка на голяма дълбочина
През по-голямата част от деня:Взема(ако има такъв) на плувка и по-слабо на дъно на варена пшеница (не разварена ,а по твърда),торен червей на грозд,корояд,царевица.
Следобяд(надвечер):Жива рибка,жабка,попова лъжичка на дъно.А също така пак на пшеница в плитките разливи и в по-бурните течения
Вечер:СТУДЕНО Е ИНАЧЕ ИМАМ ИНТЕРЕС ДА ПРОВЕРЯ
е да ловим клена на жива стръв в дълбоките вирове с леко течение

Кажете кой риболов е по успешен ( дъно ,плувка ,болдо...)
Лично мое наблудение:
Рано сутрин:Почти не взема на нищо, единични удари на плувка на голяма дълбочина

През по-голямата част от деня:Взема(ако има такъв) на плувка и по-слабо на дъно на варена пшеница (не разварена ,а по твърда),торен червей на грозд,корояд,царевица.

Следобяд(надвечер):Жива рибка,жабка,попова лъжичка на дъно.А също така пак на пшеница в плитките разливи и в по-бурните течения

Вечер:СТУДЕНО Е ИНАЧЕ ИМАМ ИНТЕРЕС ДА ПРОВЕРЯ

--- Конфуций---
--- Конфуций---
- Kitenec
- новобранец
- Обратна връзка:
Здавейте пак колеги!
Както бях писал онази вечер, вчера бях цял ден на река Велека.
Първото замятане беше във 7:15ч. Такъма беше леко дъно ,стръвта земен червей(направих грозд от 2 червея). След 5 минути някъде последва страхотен удър и замалко да ми вкара пръчката във водата
. Засякох и след доста борба резултата беше на лице - Речен кефал(Лупавец както му викаме тук) с тегло към 500 гр. Набързо се порадвах на рибата, и веднага заметнах на същотот място. Не след дълго последва втори удър. Този път доста добра Бяла мряна, пак около половин кило
. След не повече от 2 минути отново удър и отново Бяла мряна около 300гр. След тези прекрасни риби направо замря работата. Смених земния червей с торен, но пак никакъв резултат. Смених мястото - пак нищо. Така до 11:30 преди обяд, като пак на земен червей изкарах още едно кефалче към 200 гр. Слуката завърши с още няколко дребни мрени.
За жалост направих снимки с телефона, а не разполагам с блутуут да ги сваля.
Общо взето съм доволен от риболова !
Направи ми впечатление че рибата е доста пръсната и имаше доста големи паузи между слуките, но мисля че това е нормално, защото водата беше доста бистра и не кой знае колко студена.
Наслука!
Както бях писал онази вечер, вчера бях цял ден на река Велека.
Първото замятане беше във 7:15ч. Такъма беше леко дъно ,стръвта земен червей(направих грозд от 2 червея). След 5 минути някъде последва страхотен удър и замалко да ми вкара пръчката във водата

За жалост направих снимки с телефона, а не разполагам с блутуут да ги сваля.
Общо взето съм доволен от риболова !

Направи ми впечатление че рибата е доста пръсната и имаше доста големи паузи между слуките, но мисля че това е нормално, защото водата беше доста бистра и не кой знае колко студена.
Наслука!
Цаца ама риба .... 

- barutchiata ©
- Администратор
Колега искам да направя едно леко уточнение речен кефал и лупавец са различни риби.И за да не бъда голословен показвам и това.Между другото пише ,че лупавеца е в Червената книга.Kitenec написа: Засякох и след доста борба резултата беше на лице - Речен кефал(Лупавец както му викаме тук) с тегло към 500 гр.
речния кефал
колеги аз съм от ж.търново ,но в момента живея във варна.ще ви дам един съвет за кефала,вярвайте ми имал съм отлични резултати.това е за пролетта.лятото и есента .за плувка използвам булдо,първо защото трябва да се хвърля далече по течението надолу към отсрещния бряг,и второ защото булдото е голям дразнител за тия рибоци.под булдото връзвам повод около 50-60 см.,запомнете никога не слагайте тежина на повода,това е много важно.куката е като за кефал 4-5 номери за стръв слагам скакалец,или всякакви мухи.ако има кефал още със хвърлянето ще разберете за какво става въпрос,директно се хвърля върху стръвта,остава само да засечете.ВНИМАНИЕ-ако няма удар веднага ,повеждате леко към вас булдото ,спирате и пак го повеждате към вас.ако в реката има кефал ви гарантирам ,че тоя метод ще ви радва постоянно.когато хвърлите булдото може да го оставите да плува далеч от вас по течението,след това затворете обращача на макарата и КЕФ !!този метод не става за много бързи води !!!!!!!!!!е понякога повода се пооплита,но няма как,няма две добрини на едно място.УСПЕХ на всички!!!!
И ПРЕЗ ЛЯТО И ПРЕЗ ЗИМА ЗА БАТ МИКИ РИБА ВИНАГИ ЩЕ ИМА!!!!!!
- vIdRaTa
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: речния кефал
КОЛЕГА,miki_sos написа:колеги аз съм от ж.търново ,но в момента живея във варна.ще ви дам един съвет за кефала,вярвайте ми имал съм отлични резултати.това е за пролетта.лятото и есента .за плувка използвам булдо,първо защото трябва да се хвърля далече по течението надолу към отсрещния бряг,и второ защото булдото е голям дразнител за тия рибоци.под булдото връзвам повод около 50-60 см.,запомнете никога не слагайте тежина на повода,това е много важно.куката е като за кефал 4-5 номери за стръв слагам скакалец,или всякакви мухи.ако има кефал още със хвърлянето ще разберете за какво става въпрос,директно се хвърля върху стръвта,остава само да засечете.ВНИМАНИЕ-ако няма удар веднага ,повеждате леко към вас булдото ,спирате и пак го повеждате към вас.ако в реката има кефал ви гарантирам ,че тоя метод ще ви радва постоянно.когато хвърлите булдото може да го оставите да плува далеч от вас по течението,след това затворете обращача на макарата и КЕФ !!този метод не става за много бързи води !!!!!!!!!!е понякога повода се пооплита,но няма как,няма две добрини на едно място.УСПЕХ на всички!!!!
СЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБ ,ЧЕ ТОВА Е МНОГО ЕФИКАСЕН НАЧИН ЗА РИБОЛОВ НА КЕФАЛ

ДЕ ДА ЗНАЕХ ТОЛКОВА ЕФИКАСЕН НАЧИН ЗА РИБОЛОВ НА КЕФАЛ И ЗА ТОЗИ СЕЗОН

ЩЕ ГО ПРИТЕСНИМ ЯКО

--- Конфуций---
--- Конфуций---
- Dimo_shtukata
- новобранец