Риболов с болонезе

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Ribko
фен клуб-скобар

Риболов с болонезе

Мнение от Ribko »

Правя няколко пробни изтичания, за да проверя дъното и разстоянието, след което нанизвам на кука № 16 грозд пинки. Като че ли всичко е готово. На куката има едно червено и едно жълто пинки, които играят ролята на "съблазнители". Замятам нагоре по течението, задържам за миг линията и плувката веднага изчезва. След засечката рибата стремително се спуска надолу по течението. Принуждавам се да наведа пръчката, отпускам леко аванса... след секунда около 900 г кефал трепти в кепчето ми. Техниката с болонезе е едно от върховите постижения при риболов на река. Ако течението е мощно и не може да се ползва фидер или мач, на помощ идва болонезе. Когато се очакват едри риби като бяла мряна или шаран, голият телескоп идва слаб и тогава се притичва на помощ болонезе. Тъй като обаче много дългата пръчка плаши някои от рибите, като кефала например, удачно е той да се лови с 6 м пръчка, която остава извън неговата зона на видимост. Водачите на болонезето са повдигнати на високи крачета, които не позволяват да влакното да залепне при мъгла и влага.
По принцип реката предполага три дължини пръчки - 6, 7 и 8 м.
6-метровата болонеза е много удобна и лека, но с нея трудно ще контролирате линията, когато се лови на дистанция над 20 м. 8-метровата болонеза позволява отлично да контролирате изтичането, но тя доста тежи, което затруднява точното замятане. Компромисен вариант се явява болонезе 7 м, което е нормално тежко и удобно за контрол въху линията.
Контрол с помощта
на връхчето
Аз предпочитам да се ориентирам по върха на пръчката, затова моите замятания са точни, контролът върху линията перфектен, а и така засечката се предава по-бързо. Добре е да се ползва макара с добър line roler, която няма да ви прави "бради" при замятането. За целта не навивайте много влакно на шпулата, това ще ви създаде проблеми по-късно. Плувката за риболов с болонезе е специфична. Тя трябва да има дълъг и здрав кил. Телчето е монтирано в основата на антената, което задържа плувката нормално удавена при изтичане. Антената е значително по-дебела и се вижда по-добре. За по-дълбоки участъци с бавно течение подхожда капковидна плувка с издължена горна част.
Напред към
течението
За риболов през пролетта търсете руслото на реката, където се получава ръбче и дълбочината постепенно намалява. От края на юни се ориентирайте към участъците преди дълбоките места и бързеите, където рибата е зимувала. Избягвайте дълбоките места с бавно течение, там има недостиг на кислород и храна.
С болонезе се лови прав. Работата е там, че е трудно в седнало положение да се замята със 7-метрова пръчка, да се контролира линията и да се храни на голямо разстояние. Затова когато стъпите на водата, първо си подберете равна площадка, за да ви е удобно да замятате. След това прогонете дъното. Групирайте оловото на едно място и след като откриете дълбочината, изтечете няколко пъти, за да разберете има ли някакви закачки и препятствия по пътя на изтичането. Нагласете дълбочината така, че стръвта да минава над самото дъно или да се сурка съвсем леко.
Подхранката - ключът
към успеха
По-добре е да забърквате подхранката на брега на реката. Тя трябва да бъде богата на бели червеи или пинки, а лятно време можете да добавите и около 200 г кастери. Захранете със 7-8 топки 3-4 м надолу по течението от линията пред вас. Това се прави, тъй като не може да се контролира линията, заметната нагоре по течението. И обратно, колкото по-надолу изтича вашата линия, толкова по-добър е контролът върху нея. Затова се постарайте с подхранката да предвижите рибата на 3-4 м надолу по течението след вашето място. Замятането е от особена важност. Замятайте линията право пред вас, така че линията да пада цялата върху водата, след което вдигнете пръчката почти отвесно, така че единствената допирна точка на влакното с водата да бъде плувката. Придържайте плувката, но бъдете внимателни. Ако я задържите прекалено много, тя ще избяга от вашата хранителна линия и ще се приближи към брега. След всяко леко задържане следва отпускане и именно тогава е най-вероятно да последва удар. Най-накрая плувката за секунда спира на място и изчезва под водата. Засечката трябва да бъде внимателна, иначе може да се скъса линията, особено ако ползвате по-твърди съчми олово. За правилно засичане е достатъчно да вдигнете плавно пръчката нагоре, останалото ще свърши добре регулираният аванс на макарата ви.
След като хванете няколко риби, следва да се дохрани. След всеки три-четири изтичания подавайте по една топка подхранка там, където сте заметнали основната подхранка. Най-добре е да изтичате веднага, след като сте подали храната, тогава резултатите са най-големи. Звучи сложно, но е много резултатно, а и аз не съм казвал никога, че риболовът с болонезе е лесна работа. Най-неприятният момент при риболов с болонезе е, когато духа вятър по течението или вали дъжд. При първия случай не можете да контролирате линията добре, при втория влакното лепне за водачите. Единственият начин за такова време е да монтирате много тежка плувка, но това се прави само ако рибата е много активна.
Съвети за
подхранката
Основното изискване за храната за река е тя да бъде лепкава и тежка. Най-добре е да ползвате готови смеси на Van Den Eynde, Sensas или MILO. И трите фирми имат перфектни подхранки за риболов на река.
Статията съм я взел от На плувка и дъно дано съм ви бил полезен :)
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
fishingmaniac
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Риболов с болонезе

Мнение от fishingmaniac »

Добра информация :smt023 :smt023 :smt023
jultopepi
фен клуб-скобар

Мнение от jultopepi »

да да това е полезно независимо от къде е взето :D :D :D :D :D :D
Има недохранени риби и жадни рибари
фен клуб скобар
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

Ribko написа: Замятам нагоре по течението, задържам за миг линията и плувката веднага изчезва. )
E това някой ако може да ми го обясни...
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boki speca »

Определено има доста пропуски или неточности........"да захраня 3-4 м надолу по течението от линията пред вас".....И като захраня там ще ловя къде точно,след като захранката потъне ако е и по дълбоко ще търся рибите къде ? при комшийте.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

За захранката е правилно. :!:

Но захранката е по-добре да се бърка от предния ден. Така няма опасност да вие суха и да я отнася течението лесно.

Също с дължините не съм съгласен, с 5 метра болонеза се покриват всички реки в Бг, ако се налага да задържате
по-сериозно линията тогава 6 метра.
Не съм съгласен че трябва да се лови прав. Аз с успех ловя седнал дори и с 6 метра. Да захранването на дистанция е трудно седнал.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Пак неграмотен превод-от италиански най-вероятно в тъпото списание...Никакво лепнене на кордата няма по водачите при дъжд-за да се напише тая глупост,писачът явно или не е виждал отблизо водачите на болонезето,или не е ловил по време на дъжд.И да го видя със 7-те метра в планината -баси цирка... :)
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

INCUBUS написа:Пак неграмотен превод-от италиански най-вероятно в тъпото списание...Никакво лепнене на кордата няма по водачите при дъжд-за да се напише тая глупост,писачът явно или не е виждал отблизо водачите на болонезето,или не е ловил по време на дъжд.И да го видя със 7-те метра в планината -баси цирка... :)
Писачът си е направил труда да помогне с нещо,защо така с лошо сега?
Днес цял ден се опитвам да обясня,че такива мнения са обидни и некоректни.Имайте малко уважение към колегите си.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
jultopepi
фен клуб-скобар

Мнение от jultopepi »

Правилно трябва да си помагаме ане да се правим кой от кой по разбира
Има недохранени риби и жадни рибари
фен клуб скобар
etiketa
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от etiketa »

Да,аз съм доволен,все пак човек взима за идея по нещо от всичко.
Като пълен невежа в риболова на река все пак това е урок.Благодаря :D
Ако рибите бяха жени щях да ги ухажвам всеки
ден,ако жените бяха риби нямаше да се
занимавам с глупости а щях постояно да съм за риба.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Е,нямам пред вид колегата,който е постнал статията от "На плувка и дъно"- мисля,че ясно се разбира,че според мен има неправилен превод на самия материал.И въобще не претендирам,че разбирам кой знае колко от риболова с болонезе,ама поне съм ловил и в дъжд,и в сняг и ...написаното си е написано,ама нали всеки от нас,колеги, придобива някакъв конкретен реален опит,който му дава правото на некво мнение.Не се заяждам с никого,по начало съм демократично настроен -да лови кой както си иска,когато си иска,където си иска и с квото си иска болонезе. :drinkers:
releaser
новобранец
новобранец

Мнение от releaser »

Темата би била много полезна за начинаещите риболовци с Болонеза.Нека опитните и можещи колеги се абстрахират от материяла в първия пост и да споделят собствен опит с болото в ръка.Как го правят- мерене на дълбочина,прослушване на дъното,настройка на такъма при неравно дъно,при каменисто,техники на изтичане,задържане,захранката,тактика и т.н. всичко свързано с този вид риболов.
Аватар
leeds
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от leeds »

releaser написа:Темата би била много полезна за начинаещите риболовци с Болонеза.Нека опитните и можещи колеги се абстрахират от материяла в първия пост и да споделят собствен опит с болото в ръка.Как го правят- мерене на дълбочина,прослушване на дъното,настройка на такъма при неравно дъно,при каменисто,техники на изтичане,задържане,захранката,тактика и т.н. всичко свързано с този вид риболов.
Аз съм за това по опитните колеги да споделят някой тънкости..при риболова с болонезе.
ДА ХВАНЕШ РИБА Е УДОВОЛСТВИЕ,НО ДА И ДАРИШ ЖИВОТА....Е ТОВА НЕ СЕ ОПИСВА С ДУМИ.
ПУСНИ ДНЕС ЗА ДА ХВАНЕШ УТРЕ!!
ppetrov84
новобранец
новобранец

Мнение от ppetrov84 »

Здравейте колеги,
Аз използвам 6м боло на Trabucco от 2005 година насам. Много съм доволен от пръчката.
Според мен определено контрола над линията е по-добър, когато съм изправен. Но в повечето случаи съм седнал. Относно захранката, обикновено захранвам пред мен и оставям линията да изтича на 10-20 м метра (според течението). Обикновено се старая да си избирам място с по-слабо течение, някое заливче или обратно течение.
Chris
новобранец
новобранец

Мнение от Chris »

Поздравления Ribko,
На мен статията ми изглежда достоверна и доста полезна. Всички, които имат по-различен опит с болонезе от описания, трябва да знаят че винаги има изключения, а в материала е описан много точно класическия начин на риболов с болонезе.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”