Дроп Шот

Модератори: Павел Иванов, sestrata

VGS
разбира нещата
разбира нещата

Дроп Шот

Мнение от VGS »

В тази тема ще се опитам да ви запозная с един нов за мен, а може би и за повечето от вас метод на риболов.
Става въпрос за идващия от Северна Америка "Drop Shot".
Това е вид метод при, който може да се лови както от лодка така и от брега, но по принцип е вид вертикален риболов(практикува се предимно от лодка или висок бряг).
Неоходимите пособия за този вид риболов са :
Спинингова въдица обикновенно с акция на изхвърляната тежест от 5 до 30-40 грама. Естественно има много варианти, както с различен вид акция, така и различни кобинации на изхвърляната тежест. Почти като при спининговия риболов с една важна разлика, която е - върховата част на въдицата е значително по-мека (обикновенно на карбонов прът се вгражда стъклопластов връх) и много чувствителна, по принцип е оцветен в ярък цвят. А основата на самата въдица е лекао по-твърда и стабилна от един лек или медиум спининг.
Макарата - използваните макари са същите като при спининговия риболов(стационарни или мулти ).
Влакното - влакната които могат да се използват отново са същите като при спининка, но мого хора педпочитат да ловят предимно със яркооцветно плетено влакно. А лично го предпочитам основно поради две причини - първо имаш по-добра видимост на позицията на стръвта и второ по-добра чувствителност и супер директен контакт със примамката, което е много важно според мен.
Монтажа - Монтажа се подрежда по следния начин:основно влакно , халкичка или вирбел, повод на 20 до 40 см от халкичката се завръзва куката така , че да стои перпендикулярно на самия повод, следва подвижно утежнение(подвижно в смисъл, че може да се мести по желание).
За повод се използва флоркарбоново влакно обикновенно с дебелина 0,22мм до 0,28мм. Дължината на повода е варираща благодарение на подвижното утежнение, но обикновенно се оставя от 1м до 1,5м а при по големи дълбочини и до 2м . Защо ще обясня по нататкък.
Използват се специфични куки, има различни разновидности :
Изображение
Утежнения - използват се оловца с различна форма а тежеста може да варира 4гр до 40гр. Специфичното при тях е , че халкичката през която се прекарва флоркарбоновия повод е приплескана, което позволява различното позициониране на самото утежнение с което се регулира позицията на примамката(позволява ловене на различно разстояние от дъното без постоянно да се привързва ново олово при различнажелана дълбочина).
Изображение
Една от спецификите на монтажа , както и на самия метод е начина по който се завръзва куката. Тя трябва да стои перпедикулярно на повода. Това в същността на метода. По този начин стръвта стои хоризонтално във водата и могат да и се придават супер разнообразни движения.
Следвад снимки на различен начин на привързване на куката, както и някои видове примамки :
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
След стягането на възела този край на повода, който ще ви е от долната страна се прокарва през ушенцето и се издърпва на долу
Изображение

Изображение
Така изглежда готовия монтаж
Изображение

Друг монтаж :
Изображение
И следващ :
Изображение
Със сигурност има и други но ....

Примамките които се използват са силиконови имитации на рибки , червеи и всякакви други възможни и невъзможни гадинки с различни големини.
Разликата от познатите ни до сега сликиконки и твистери е, че дроп шот примамки са смного гъвкави подвижни и значително по нежни.
Малко снимки на рпимамки и начина им на закачане :
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение

И две снимки от по голямата част от скромния ми личен арсенал :

Изображение
Изображение

Относно техниката - мисля , че всеки си изгражда с течение на времето собственна , но в основни линии примамката се води с леко придърпване , стоп -гоу водене с леки периодични потрепвания на върха ,периодично отпускане и леко издръпване с потрепвания, цели възможно най-реалистично движение на примаката. Точно поради тази причина е и мекия и чувствителен връх (обикновенно от вибростъкло)- потрепванията се предават много добре върху примамката.
Едно много добро клипче според мен :
http://www.bissclips.tv/bissclips_tv/ra ... iasch.html
И още няколко , не знам как да ги пусна направо тук така , че си ги отворете :oops:
http://www.myvideo.de/watch/1026007/Gum ... _Drop_Shot#

Това е един много ползотворен метод позволяващ ловенето на костур, бяла риба , много често щука и в отделни случаи и сом. Използва се успешно и за риболов на пъстървови риби.
По голямата част от снимковия материал е извзвт от : http://www.drop-shot.de

Надявам се , че темата ще е полезна и дано чрез нея скоро и в България започнат да се предлагат артикули за този вид риболов(аз лично не съм срещал много)
Когато се сещам за нещо ново щв допълвам направо в това мнение, а ако мога да отговарям на въпроси с удоволствие ще го правя.

Поздрави

P.S. При грешки моля да ме извините и аз съм новобранка в тази област.
Последно промяна от VGS на Сря Мар 18, 2009 12:13 pm, променено общо 4 пъти.
jordan_fena
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Дроп Шот

Мнение от jordan_fena »

Eвала!!!!!!!!!!!!!!! Жив и здрав и много големи рибоци на тоя метод, който да си призная за мене е абсолютно непознат
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

Много полезно инфо :smt023 :smt023 :smt023 :smt038 :smt038 :smt038
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Свалих малко снимки от филма за който говори марко.Няма да ги коментирам щот ще объркам конците :lol: :lol: :lol:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

Браво клеги много полезна информация! Уникални сте както винаги
Изображение
Без риболов няма любов !
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

И още - яснo, нагледно и кратко за Drop Shot-a:
http://www.youtube.com/watch?v=VSRyFL0K ... re=related
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Е не мога да не поздравя и аз колегата за полезната тема и информация към нея. Определено дроп-шота е много непозната техника у нас и тепърва имаме всички какво да учим и споделяме. Много се надявам още хора да вземат участие тук... Аз за съжаление също тепърва прохождам и дори може да се каже, че не съм направил още първата си стъпка, така че засега няма да съм полезен. Засега имам само въпроси и някои от тях мисля да задам веднага :mrgreen:
Ще започна от "А" и "Б": винаги съм считал, че дроп-шота е предназначен основно за затворени водоеми, или за места без течение :roll: Знам, че това далеч не е така, но ми се ще да чуя малко повече подробности за приложението му в реки, т.е. в условията на течаща вода! Какво представлява техниката на водене, какви са условията, в които е удачно да се ползва дроп-шот, какви са разликите между употребата от брега и от лодка, какво предимство дава пред класическия джиг... Да, множко са въпросите засега :oops: :lol: Има и още, но те тепърва предстоят да се появят и да им бъде потърсен отговор... Но именно в това е предизвикателството, нали ;)

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
nas
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nas »

Колега VGS, благодаря ти за полезната информация, написал си го много изчерпателно. От доста време се каня да пробвам този метод, но не ми е било ясно как точно се построява линията, сега вече ми се изясни всичко и ще започнат пробите, още веднъж ти благодаря.
Имам само един въпрос за начина, по който се закача оловото - не е ли много лесно откачането му при най-малкото съпротивление при закачка? Поздрави.
Osi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Osi »

[quote="bat.galin
ПП. Ako някой да знае къде в БГ се продават тежести за drop-shot монтаж, моля да драсне едно ЛС.
Успехи :)[/quote]

Те тук: http://shop.fishing-mania.com/vieweight_3.php?id=7261
Tepo11
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Tepo11 »

А от къде може да се купи тази тиролска пръчица дето я показват на 2-3 снимки?
Нещо не съм виждал такива. :roll:
Начин да си направим сами има ли?
atanas atanasov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanas atanasov »

Тиролската пръчка се нарича още патерностер.Може така да го знаят по риболовните магазини.
За завистта,глупостта и подлостта почивен ден няма.
milkoncho
новобранец
новобранец

Мнение от milkoncho »

колега а от къде могат да се купят куки исиликони
Аватар
каридата
учете се от него
учете се от него

Мнение от каридата »

Незнам за силиконите ама в цял бургас няма офсетни куки.
Ходене му е майката.
Хендмейдър

paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим'' :)
Javor

Мнение от Javor »

В GoFIsh Варна имаше куки миналата седмица на Owner 2, Gamakatsu 1,4 и Filstar 2/0
От Bent също съм купувал Gamakatsu 1 и 4, бяха ми казали че имат и Cannelle - №3/0, 2/0 и №1
Ето и онлине магазини:
http://www.tomaxshop.com/catalog/index. ... =2a&page=5
http://www.aquasport-n.com/index.php?s= ... search.php
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Това е линка ,а телефонът е 02/ 980 77 57 .
Ако знаеш какво точно искаш,твоят човек се казва Лоди! :wink:

Мисля,че той внася офсетниците на Оунър,за Гамакацу не съм сигурен.

Поздрави и Наслука,даже и без кука! :rolleyes:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”