Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Със или без.
Модератор: sestrata
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Със или без.
както се казва "секи си има глава на раменете"
човека питаше по принцип за халките а не точно за този воблер и точно за сом
аз не бих махнал нещо дето производителя го е сложил
ако имам съмнение че не е достатъчно здраво ще го сменя с друго но няма да го махна
иначе из форумите съм се нагледал на "специалисти" по модифициране на примамки
някой режат/местят лопатките, други тъпчат допълнителни утежнения, трети добавят елементи от коледната украса за повишаване на атрактивността...
абе секи си е башкъ луд
човека питаше по принцип за халките а не точно за този воблер и точно за сом
аз не бих махнал нещо дето производителя го е сложил
ако имам съмнение че не е достатъчно здраво ще го сменя с друго но няма да го махна
иначе из форумите съм се нагледал на "специалисти" по модифициране на примамки
някой режат/местят лопатките, други тъпчат допълнителни утежнения, трети добавят елементи от коледната украса за повишаване на атрактивността...
абе секи си е башкъ луд

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
баш майсторе,слушай готфадър,
Не се променя играта на воблера а колкото до производителя сложил ги е браво на него но халка която тежи 0,0000000000000000001гр. (образно казано) надали ще развали играта на воблер който тежи 20гр. и е дълък 7см.Колкото е по-опростена линията е толкова по-здрава!

При Салмо Хорнет 3 и 4 см няма значение дали има халка или не, поне това са моите наблюдения. Ползвам карабинка, а ако ще се хваща воблера направо за влакното това трябва да стане или чрез въпросната халкичка или със свободен възел, т.е. възел позволяващ на воблера да "мърда" в самия възел. В противан случай не просто не играе ами започва да се върти като улав и насуква влакното.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- pa4o
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Категорично съм против халките на малките воблери, защо ли , ми незнам 

Да попиташ е моментен срам,
да не знеш срам за цял живот.
да не знеш срам за цял живот.
- чпс
- ще става разбирач
А защо не опиташ да установиш при какво реално статично натоварване ще се отвори - закачаш една празна бутилка (10 литра) от минерална вода да виси на халката и пълниш. Ако успееш да напълниш бутилката догоре без халката (пръстена) да се "отвори" или скъса - значи издържа на реално статично натоварване от 10 кг.fn1p написа: ... защото ако я оставим има възможност при закачане да се отвори ...
При риболов очевидно ще издържа повече от 10 кг в зависимост от амортизиращото (еластичното) качество на тоягата + еластичното качество на влакното.
Ако искаш да продължиш изпитването - трябва да намериш възможност да закачиш още една празна бутилка и пак пълниш. Сам трябва да избереш до какво гранично статично натоварване ще изпитваш.
"Мръсните империалисти" използват едни допълнителни еластични устройства - "snubber"= trolling shock absorbers
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Всички разсъждения,освен това на колегата Готфадър са по-скоро теоретични.Приемам неговото мнение като най-правилно.
Както виждам става въпрос за един от любимите ми воблери-Уигъл Арт,та значи ако въпросът е конкретно за този модел,мога да кажа следното със халкичка,карабинката която се закача за нея остава под 90гр спрямо оста на воблера,което според мене води до леко странично усукване на воблера при движение.Без халката се движи клатейки се паралелно,но смяната на воблера с друг изключително много се затруднява,предвид разполагането на водещата халкичка в концентрична вдлъбнатина.Окончателното ми мнение специално за този воблер е ,че халкичката е необходима.
Както виждам става въпрос за един от любимите ми воблери-Уигъл Арт,та значи ако въпросът е конкретно за този модел,мога да кажа следното със халкичка,карабинката която се закача за нея остава под 90гр спрямо оста на воблера,което според мене води до леко странично усукване на воблера при движение.Без халката се движи клатейки се паралелно,но смяната на воблера с друг изключително много се затруднява,предвид разполагането на водещата халкичка в концентрична вдлъбнатина.Окончателното ми мнение специално за този воблер е ,че халкичката е необходима.
валатът не най-лошото нещо на света
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Специално за Хорнета.........задължителна смяна на халки и тройки!
- krokibg
- учете се от него
И при двата варианта /основно са Сторм/ с или без халка,си е все едно.При малките модели,оставям халката защото и при ползване на карабинка,трудно се закача само за халката на лопатката.Задължително я сменям обаче,и не само нея.Сменям халките заедно с троиките
Имом наколко отворени от оригиналните,паднаха ми пломбите от псувни първите години.Всичко се учи,като го ядеш няколко пъти,после се сещаш сам какво се прави.Ама,нали трябва да има сомове и за другите,ако само аз ги ловя,какво ли ще хващат колегите

На големите стормове,същата работа,те обаче,при махната халка,нямат кои знае каква разлика в играта и не съм забелязал намалаване или увеличаване на ударите
Ползвам исключително и само неръждаеми халкички и ако намеря,винаги купувам и неръждаеми троики или там кадмирани ли са кви са но да не ръждясват.Хората практикуващи лек спинингов риболов с малки примамки,предпочитат да си вързват влакното направо за воблера,при нашия риболов,това ме изнервя и немога да вързвам и режа постоянно конци и да правя възли натопен до кръста във водата.Задължително карабинка и без вирбел.За това е писано,писано,само да имаше кои да го намери и прочете 

На големите стормове,същата работа,те обаче,при махната халка,нямат кои знае каква разлика в играта и не съм забелязал намалаване или увеличаване на ударите

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ммммммм , се си мисля че тия халкички биха паснали екстра и на по-йедрички воблери пък и биха се държали доста прилично :

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Да даде господ живот и здраве,лично ще поканя Павката,да покаже силата на дайвата,ИГК-брейда,както и издръжливостта на оригиналните тройки и халкички на Салмото.....
За сметка на това нека ,ако може да разкаже нещо по-подробно за тия "грозни макари"-Ван Стаал,по ли ги бива от Туин Паура,стават ли за спининг на сом,както и евентуално моделът,който би бил най-подходящ от тях,а и откъде би могъл най-лесно и евтино да се купи...................,че от малък си падам по "грозотиите"

За сметка на това нека ,ако може да разкаже нещо по-подробно за тия "грозни макари"-Ван Стаал,по ли ги бива от Туин Паура,стават ли за спининг на сом,както и евентуално моделът,който би бил най-подходящ от тях,а и откъде би могъл най-лесно и евтино да се купи...................,че от малък си падам по "грозотиите"

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ми лични впечатления от Ван Стайл , Акурате и други подобни нанай си а и никога няма да имам такива щот това не са макари които бих си купил но ако пък пуснеш отделна тема мога да ръсна какво са споделили хора които наистина ползват от макарите които "служат до гроб" и тъй
Инак показаните по-горе халкички немат нищо общо с тия на Салмото а ИГК брейда е най-доброто на достъпни цени 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- krokibg
- учете се от него
Точно такъв десен халки ползвам,но друга марка !!! Важното е,когато си сложа воблера в кутията мокър,да не ръждясва.Падам си по здравите линии,като се закачи едра риба,изобщо да нямам притеснения дали няма да тръгне към отсрещния бяг
Павле, тия на Варивас,къде ги има и колко паре са.И да ми сажеш,как е Дайва,има ли проблеми с големите преспи

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
ако се съди по снимката левче/бройкатаЛ.ВИЧЕВ- krokibg написа:... и колко паре са

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- krokibg
- учете се от него
А,те 400 либри бе,направо може слон да извадя с тях.Иначе са неръждаеми

- krokibg
- учете се от него
И какво му стана на тоя техниум ми кажи
Това да не е на градския ми тефлоновата фтулка
Даваи да го видим какво му е