Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Мач, телемач или болонезе?
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- кандидат преподавател
Re: Мач, телемач или болонезе?
Йес,благодаря за корекцията,нещо съм са удрямал рано тая вечер....
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Вземи си мач пък болонеза по нататък.
Ако държиш да е телемач. Задължително това
http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=7144
Всички други са доста тежки и се губи тръпката от риболова с тях.
А за тудноста при ваденето на големи риби от язовир с боло не виждам проблем.
С Тика Уондър си вадя шарани по 2-3 килограма на бусир. С болото може да ловиш мрени по 2-3 кила, а шараните щели да го счупят.
Ако държиш да е телемач. Задължително това

Всички други са доста тежки и се губи тръпката от риболова с тях.
А за тудноста при ваденето на големи риби от язовир с боло не виждам проблем.
С Тика Уондър си вадя шарани по 2-3 килограма на бусир. С болото може да ловиш мрени по 2-3 кила, а шараните щели да го счупят.

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Според мене правилния отговор е следния-ако ще ловиш с ваглери/доста скъпи плувки/,на английски и нямаш проблеми със сглобяване и разглобяване на линията всеки път наново,както и с транспортирането-мач..........,а ако те мързи и не си много претенциозен или имаш проблеми с транспортирането-болонезе.
валатът не най-лошото нещо на света
- Skorpi
- сериозен играч
Батка, всяка от двете пръчки мач и боло (нарочно пиша 2 защото телемача си е телескопичен мач и единственното му предимство е в транспортната му дължина ) та да си минем на въпроса всяка от двете пръчки е създадена за определен риболов Ако търсиш дистанции и дълбочини ,определено мач Това не значи че неможеш да ловиш и на близки дистанции и по малки дълбочини, колкото до скъпи плувки това е смешно можеш да си качваш и най обикновенни плувки има си приспособления за това има и ваглери по около 1-2лв както има и по 10-12лв че и повече но това важи и за болото от левче до боло близалки за по 15-16лв .За мен болото е една прекрасна въдица за река особенно за течение където позволява много добър контрол на водене на стръвта било то с боло близалка или плувки тип буре ,вкючително и добър контрол на водене и вадене на рибите Като за мен под боло разбирам пръчка сравнително лека с голям брой водачи около 10 бр. и най добра дължина поне за наще условия около 5-6м Не че няма по дълги или по къси

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

- kosatkata
- ще става разбирач
Толкова много мнения , но и аз да кажа.Па колегата може да се ориентира.Ако сопата ще се ползва предимно за риболов на плувка на затворени водоеми независимо от дилбочината , плувки , монтажи и т.н. задължително МАЧ.Виждал съм много колеги да ползват и болонези за тази цел , но съм виждал и много такива сопи да се чупят при по интензивни замятания.Просто това болонезата не е сопа за такива силови замятания.Болото е дълга сопа с водачи и макара за по добър контрол на линията при риболов на река.
Смятам че няма какво повече да се коментира по тоя въпрос , пък и не ангажирам никого с моето мнение.Всеки може сам да прецени с какво да лови.Има само още нещо което трябва колегата сам да си прецеми.Да вземе триколенна мач сопа или телемач.Пак само като съвет от мен.Задължително класическа сопа на три колена.Вярно има неудобство при сглобяване и разглобяване , но затова се губят не повече от 5мин. в началото на риболова и в неговият край.Смятам не сме на състезание и няма да загубим толкова време.Много по добър строй и поведение на сопата с три колена отколкото при телемача.По лека в сравнение с телескопичната.При телемача има едно нагласяване на тея толкова много водачета в една линия , че не е истина и все ти се струва , че едно или повече от едно все стои на криво.
И само още нещо.Ако може сопата да е нещо универсално като дължина , например 4,2м. и не с много голяма акция , до 20гр.Като за първа такава и за да се запалиш наистина по тоя риболов това едно от условиятя.Сопа с голяма акция ще стой наистина по изпъната , но ще е и много твърда и няма да изпитваш удоволствие от риболова.
Смятам че няма какво повече да се коментира по тоя въпрос , пък и не ангажирам никого с моето мнение.Всеки може сам да прецени с какво да лови.Има само още нещо което трябва колегата сам да си прецеми.Да вземе триколенна мач сопа или телемач.Пак само като съвет от мен.Задължително класическа сопа на три колена.Вярно има неудобство при сглобяване и разглобяване , но затова се губят не повече от 5мин. в началото на риболова и в неговият край.Смятам не сме на състезание и няма да загубим толкова време.Много по добър строй и поведение на сопата с три колена отколкото при телемача.По лека в сравнение с телескопичната.При телемача има едно нагласяване на тея толкова много водачета в една линия , че не е истина и все ти се струва , че едно или повече от едно все стои на криво.
И само още нещо.Ако може сопата да е нещо универсално като дължина , например 4,2м. и не с много голяма акция , до 20гр.Като за първа такава и за да се запалиш наистина по тоя риболов това едно от условиятя.Сопа с голяма акция ще стой наистина по изпъната , но ще е и много твърда и няма да изпитваш удоволствие от риболова.
-
- научил се да хвърля
Аз мисля,че няма нужда от толкова много мислене.За условията на които казваш,че риболовстваш е единствено подходящо мач.И то истински триколенен мач,телемача е компромис.Научиш ли се един път да ловиш на мач,няма да имаш проблеми с другите типове риболов на плувка.
За жалост няма универсални пръчки.Трябва да имаш в арсенала и мач и болонеза.Естествено,не е казано,че трябва да купуваш всичко на куп.Малко по-малко,ще се оборудваш с нужното.Важно е ,какви дистанции ще гониш и с какви плувки.Моя съвет е да си вземеш триколенен мач с по-малка акция,примерно до 15. Незнам обаче,какъв проблем може да е транспортната дължина на триколенния мач,като разликата му с телескопичния обикновенно е около 15-20 см.За транспортната дължина,може да се притесняваш,ако вземеш някоя двуколенна шаранджийка.Така,че този аргумент с транспортирането,ми се вижда малко несериозен.За готовата линия,също не виждам проблем.Без значение,дали ловиш с мач,телемач или болонеза,най-удачно е всеки път да правиш преценка за такъма на самия водоем, което отнема съвсем малко време.Атмосферните условия,местата,дълбочините и теченията се менят.Изключвам вариянта,ако ходиш постоянно на едно и също място.На какъвто и избор да се спреш,надявам се да ти донесе положителни емоции.Поздрави.
TICA FAN
-
- ще става разбирач
Добре де колеги,и аз съм пред същата дилема и понеже не ме е срам да питам моля в кратък вариант някой да опише разликата между боло-мач -телемач-фидер.Аз ловя на яз примерно дълб около 4м на разстояние 10-15м
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Темата е 3 страници, ако я прочетеш няма да има нужда от повече обяснения 

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- Skorpi
- сериозен играч
chirusa_bg написа:Темата е 3 страници, ако я прочетеш няма да има нужда от повече обяснения

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

-
- кандидат преподавател
Ми ,Васко,ако не ти се чете,да ти кажа,че преди 4-5 години,за такава дистанция и дълбочина на язовир,съм ги спуквал с с един телемач на "Шекспир",4,50м,гьостерица отвсякъде,ама дреме ми на шишарката,струваше 77 лева и още е в строя-събира праха за зор-заман,дето се вика,накичен е с много заслуги 

- danev69
- сериозен играч
колега,според мен избери тази,която е по-лека/цял ден ще я държиш в ръката/.акция 10-30/универсална/.дължина 4-4,5.има болонези много по-здрави от мач и телемач и обратното.според мен, като за начало няма смисъл от скъп модел,след като не знаеш точно ,какво искаш или какво ще ти пасне на стила на риболов.на слука на всички
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
ловя на яз. карджали на голяма дълбочина .предпочитам мач
-
- ще става разбирач
Кажете си мнението за болонезе Filstar-X-Trame 6м акция 10-30гр ,само малко е по-тежко 390гр.
Моля за мнение
Моля за мнение
-
- кандидат преподавател
Васко,тежичка е-като и праснеш и макарата,жална ти майка на ръчицата,ако и да си яко момче.Все пак предназначението на болонезата е да ловиш на река с "изтичане",което предполага през целия риболов да държиш "болото"съответно навирено за изпъната линия и да си "на нокти"за адекватно засичане на клъвната рибка.А това изморява доста,вервай ми.Освен да се правиш на Калоян Белополски както в едно филмче по "Хоби ТВ" и да ловиш с болонезата на язовир,което според мен е просто липса на вкус,т.е.лека простащина,май
Ама и резултатите му бяха твърде посредствени...