Как да направим добър харпун в домашни условия

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Мнение от gunman »

Аве, пичове ! ( в добрия смисъл) :lol:
Няма какво да крия ве. То всичко си се вижда. Има го в нета, ама честно да ви кажа първо не съм привърженик на настоятелния тон, демек:
-Ей тъй са прай !
Второ, спусъка ми го има в сайта на Видракс (тия последните две снимки са от там,ама сами си го търсете).
Трето... Въобще съм противник на това, да ползва човек всичко на готово, щото (тука ще се съгласите с мен) съвременото поколение се научи всичко да му се поднася на тепсия ( с едно чукване на мишката).
Ей затова, реших точно в такъв стил да напиша увода към тая тема. Всичко съм казал (доколкото е възможно в толкова сбит вид), по отношение на всяко едно нещо за харпуните (което знам), ама иска да се разрови човек и да си напъне малко сурватката, щото ... де да знам. Тъй мисля. :?
Пък и в края на краищата осъзнах, че специално за тоя тип харпуни, вече постигнах за себе си всичко което съм мечтал да постигна ( може би са ми малки мечтите).Четен вестник с една дума. Сега си работя на съвсем друга вълна. Пак правя един харпун тука, ама дето нито аз знам как да го направя, нито пък има от къде да почерпя информация и за най-дребните подробности.Един възел вече втора седмица го мъдрувам. Няма от къде да го "открадна".
А чертеж на спусъка (поне на детайлите вътре) и аз нямам. :oops: Честно.
Правя ги по съвременния, "мързелешкия" начин. Измислям си кривунделите на 3D програма, проверявам ги как и кое от де ше дойде. После се съобразявам да добавя припуск, че машината и тя си иска нейното, а на оператора хич не му се разпрая да предвиди припуска ( и той от младите, все бързаци :idea: ) и когато съм уверен на 90% (100% никога не съм), го пращам в PDF формат на програмната машина. След 3-4 дни идва на вратата едно пишлеме, взима ми кинти колкото за най-скъпия алуминиев харпун дето го има в магазина и ми дава една шепа железца.
На другия ден същото туй пишлеме пак звъни и ми носи една шепа неръждаеми болтчета и пак му давам една хубава пара.
После се хващам да си дялам и пробивам касети, осички, кривунделчета, дриндири-миндири, полиране, шлайфане. Малко "Фервекс" против грип, че на терасата няма климатик и толкоз.
И...туй то.

П.С. Мале, мале, като се загледах сега пак съм осрал цялата позиция... :? Най-напред горе (на черния фон) съм пуснал предпоследната, а не последната модификация на реверсния спусък, а харпуна не е еврохарпун , ами е опита ми за "блу уотър"... Склероза, майкоооо :( Извинявайте
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Здравеите младежи :D аз пак съм на линия ,и да се похваля вече съм напълно готов с малкия харпун ,който незнам защо реших да кръстя "COBRA 1" заради формата на главата .Напомня ми малко на качулката на кобрата,та за това :rolleyes: Отново искам да благодаря на Владо за спусъците който ми изпрати.
Надявам се че завбъдеще всички ще забравят за гордоста си и по често ше си помагаме кой с каквото може . :prayer: Дай боже всекиму късмет и здраве и един ден да се организираме и да си направим един турнир някъде на нашето море ,та спортната злоба която всеки тай в себе си да я изкара за сметка на рибите на кукана :smt063 ето малко снимки ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

П.П. Ей са да не ме подкарате и мене се пак това ми е първия!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ХАЙДЕ СЪС ЗДРАВЕ
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Аватар
spook
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spook »

Първия е най- ценен колега !! Отлично си се справил.. :smt023 :smt023 :smt023
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

Момчета, кой ще даде информация откъде може да се закупи суровина /дървен материал/, подходящ за изработване на дървен харпун? В тази тема се написа доста относно процесите и технологията за изработване, но нищо за това откъде можем да закупим качествен материал. Тъй като много хора от цялата страна с интерес следят тази тема, ще е добре да се знае в кой град и откъде можем да си купим примерно тик,махагон или ироко :D Ако администраторите на сайта позволят, най-добре ще е да се посочат фирмите с адресите и телефонен номер за връзка. Ако не позволят, който има информация да обяви, че ще я прати на заинтересованите на ЛС.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Колега justinian потърси в нета адреса на лесо център бургас и там ще намериш каквото ти е нужно :smt023
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Здравейте,днес ми остана малко време и залепих дръжката.За тези който се интерисуват ,повдигнал съм я максимално високо колкото ми позволява самия профил тоест профила в най високата ми част е 3.2см а дръжката е монтирана на 2.4см и след допълнителна обработка след като изсъхне смятам да я докарам на ]Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Здравейте ето как изглежда харпуна готов на 90%.ИзображениеИзображение
Изображение
Изображение
Изображение
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

http://garpun.spb.ru/forum/viewtopic.php?t=42
Ето ви спусъци, с размери, без размери , от майстори,знайни и не-знайни,който не вдява руски ще помагаме.Който смята ,че сме издали държавна тайна и сме му провалили бизнеса със спусъци,или сме накривили на някого шапката показвайки ги на многоуважаваните читатели,много здраве да има.Който иска да сподели опита си кой Тригър става и кой-не-дерзайте.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

grizmin написа:http://garpun.spb.ru/forum/viewtopic.php?t=42
Ето ви спусъци, с размери, без размери , от майстори,знайни и не-знайни,който не вдява руски ще помагаме.Който смята ,че сме издали държавна тайна и сме му провалили бизнеса със спусъци,или сме накривили на някого шапката показвайки ги на многоуважаваните читатели,много здраве да има.Който иска да сподели опита си кой Тригър става и кой-не-дерзайте.
Браво колега точно от това имаше нужда тая тема! :smt023 :smt038
Аз искам само да попитам по светнатите за железата каква е стоманата за стрелата и дали някой може да разясни по подробно как се изработва, има ли някакви тънкости и чалъми (който да не са тайна разбирасе)и ако е така да каже?

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
:D
nob
новобранец
новобранец

Мнение от nob »

Колега "Австралиец"относно стрелите пак там пише в тоя руския форум.Поразцъкай се из темите на руски самата стрела често я наричат "харпун"-По руски-"гарпун"-че те имат някякъв проблем с "Г"-то. :D
http://garpun.spb.ru/forum/viewtopic.php?t=127
ето и други: :smt064
http://www.fishgun-master.ho.com.ua/kak ... flazok.htm
http://apox.ru/forum/index.php?showtopic=5444
http://fishgun.spb.ru/index.php?page_id ... &item=pika
http://apox.ru/forum/index.php?showforum=57
http://apox.ru/forum/index.php?showtopic=5432
Аватар
alex_vp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alex_vp »

Лъчо, до къде стигна с харпуна? Дай някоя прясна снимка да го видим :)
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

благодаря :wink:
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Още няколко дни и ще го покажа почти в завършен вид.
paco_lz
новобранец
новобранец

Мнение от paco_lz »

Ето един спусък правен от мен.Може да послужи като идея на някой.

Изображение
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Похвално колега,ето това е е дискусия.Подплатена с милиметрова хартия,и твърдение ,че си го правил-следва, че работи.Желание да споделиш без да търсиш отплата или медийно признание-това заслужава :smt038 .почнал съм и аз едно дърво но с талаша в хола трудно се спори с жената.Успех на всички дърводелци-да покажем на света на какво е способен българския универсален инструмент-Тесла,(това е само шега)-приемам всички опити съвсем сериозно и отговорно човек да сътвори нещо с ръцете си,сам или с чужда помощ.Още един път благодаря за публикацията на схемата.
Изображение
Да попитам ,понеже никой не е обсъдил това по- подробно,според Вас дали не е по-добре да се направи V -образен канал,поради факта ,че има по малко триене между стрелата и тялото,стрелата винаги ще ляга в центъра по оста на тялото,а полукръглия е с доста повече триене и не би се получила водна възглавница.Колегата по горе показа правоъгълен канал,(ако не е довършен моля да ме извини,но според мен може да дава отклонение на стрелата ако не пасват на 100 процента диаметрите.Сигурно не откривам топлата вода, но не видях поне аз някой да си слага на сърце този (според мен) не маловажен проблем.Заради това и моят бастун седи на трупчета,просто днес :idea: се сетих и си казах я да питам първо :?:
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”