Въпрос за ластик при директен?!

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Въпрос за ластик при директен?!

Мнение от chirusa_bg »

Дайте да не се кареме и тука, темата е една от най-полезните в тоя раздел.
Сега имам работа, но след обяд ще седна да я прочета цялата и ще махна страничните постове. Вие кажете, кое да оставя и кое не. Аз мисля да махна всичко, дето не е ластици и директни.
Сравненията с щеките да ги оставя ли, според мен е полезно?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

chirusa_bg написа: Сравненията с щеките да ги оставя ли, според мен е полезно?
:smt023 Даже е много полезно; стига да е реално :idea:

п.п. Ицо, в момента съм с 1.65 на пето на седмицата, 1.3 на трето на едната осмица и със шпиц на другата и това е горе-долу от около 3-4 години (1.2, 1.3, 1.4, 1.6). Това за 2.0-2.2; дебели хидро ластици или дебели кухи ластици е съвсем друга схема, за съвсем други риби и за съвсем друга осмица(имам общо 4 осмици), като коментариите по такива (дай боже да ги има) екшъни ще ги правя в друга тема (толстолобската, например) :D 8)
Мисълта ми беше, че при директните, ластиците трябва да са с 1-2-3 "идеи" по-дебели от тези за щека(при едни и същи условия и риби) поради...писал съм по-горе в темата, какви причини (проблеми при кепчосването) :idea: 8)
Същата е и ситуацията при плувките- на 13 м щека, плувката може да ти е 0.3гр , но на 13м с осмица- това няма как да стане, да не говорим и при нормален вятър :wink:

Ето един типичен излет на водоем, при който много добре се вижда за какво става дума по отношение на директните и ластиците:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 65&start=0
Водоема е със стръмни брегове и силно обрасъл с храсти и големи дървета. Обитава се от шарани по около 2кг..до 6-7кг. Тука сме ловили само такива по две, две и нещо с директни седмици и ластици 1.65 на трето коляно;основно 0.18, поводи 0.16. При хващането на такъв, вади 5-6 метра ластик и разправията продължава около 7-10 минути, до като го докараме на "един кеп разстояние", хем с големия кеп. Няма никаква възможност за изтегляне с пръта нагоре и назад или в страни заради бреговете и дърветата; това е при 1.65- ако е 0.9 или 1.0, шараните пак няма да скъсат и вероятно ще се вадят но сигурно за по около 30 или повече, минути. Ако се закачи някой от големите- 0.9-1.0-ластици или съответстващите им линии, директно ще заминат. При щеката е съвсем различно, понеже топ-сета винаги може да се удължи с 1-2-3...колена и е без значение че част от ластика ще е изваден при кепчосването.
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

при такива,обстоятелства да,прав си ,аз поради различните ситуации на директните 7м.имах по няколко върха с различни ластици,но никога не съм минавал границата от 1.6мм.Може би ,че съм имал и щека та като е неудобно за едното вадя другото.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
mchimev
новобранец
новобранец

Мнение от mchimev »

Колеги нов съм на улова с ластик и изкам да попитам увен с силиконово масло което струва 8/10 лв с какво друго мога да мажа ластика примерно : течен парафин , глицерин има ли някоя смазка която да не натоварва толкова.Мерси и поздрави
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

mchimev написа:Колеги нов съм на улова с ластик и изкам да попитам увен с силиконово масло което струва 8/10 лв с какво друго мога да мажа ластика примерно : течен парафин , глицерин има ли някоя смазка която да не натоварва толкова.Мерси и поздрави
Най добре купешка смазка.Ще ти стигне за целия сезон,тъй че не е голяма набутвация.Иначе в домашни условия вода с веро или течен сапун,балсам за коса,секви неща съм чувал и чел.Аз лично не ползвам никаква,топя върха във водата,хващам конектора и дърпам докато не се пребере.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
mchimev
новобранец
новобранец

Мнение от mchimev »

Благодаря ти много ето несхто ново науччих :)
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

Paublo_Eskobar написа:Иначе в домашни условия вода с веро или течен сапун
На състезанията на гребната база в Пловдив съм виждал доста състезатели да ползват този вариант.
Задължително трябва да се мие ластика след риболов, защото се слепва при навиването на бънга или който където го навива.
Живот и здраве, ако се оборудвам с хидроластик през лятото, смятам да си купя смазка за него.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”