Въпрос за ластик при директен?!
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Въпрос за ластик при директен?!
Привет,
имам Ню хънтър, 7м и го дадох да му монтират ластик. Притеснява ме това, че като разпъна телескопа, ластика е доста натегнат и излиза , според мен , с голямо усилие. Което пък ме навежда на мисълта , че може да повредя телескопа или да доведе до късане на линията?! Ластикът е Siliconised Latex на Maver, size 12, което ще рече 1.6мм, ако не се лъжа. Незнам как да опиша ситуацията за да получа точен отговор, но при сгънат телескоп ластикът виси едва 20тина см. Монтиран е на 3то коляно. Като разпъна цялата въдица, на съответните снадки се получава усилие, което ми се струва по-голямо, отколкото трябва. За всичко това се доверявам на усета, защото нямам опит с ластици. Рових по темите, но не намерих отговор колко трябва да е натегнат ластика. То е ясно , че е различно във всяка ситуация, но все пак...
Благодаря предварително на отзовалите се!
имам Ню хънтър, 7м и го дадох да му монтират ластик. Притеснява ме това, че като разпъна телескопа, ластика е доста натегнат и излиза , според мен , с голямо усилие. Което пък ме навежда на мисълта , че може да повредя телескопа или да доведе до късане на линията?! Ластикът е Siliconised Latex на Maver, size 12, което ще рече 1.6мм, ако не се лъжа. Незнам как да опиша ситуацията за да получа точен отговор, но при сгънат телескоп ластикът виси едва 20тина см. Монтиран е на 3то коляно. Като разпъна цялата въдица, на съответните снадки се получава усилие, което ми се струва по-голямо, отколкото трябва. За всичко това се доверявам на усета, защото нямам опит с ластици. Рових по темите, но не намерих отговор колко трябва да е натегнат ластика. То е ясно , че е различно във всяка ситуация, но все пак...
Благодаря предварително на отзовалите се!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Re: Въпрос за ластик при директен?!
Колега и аз имам абсолютно същият такъм,само ластика е 1.2.При мен виси около метър.И моят е на трето коляно.Развий от бънга и си го направи по усет
При разгънат такъм трябва да излиза с известно усилие,но не трудно.

„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
- bigfish133
- ще става разбирач
Колега според мен най - добрият вариант е да го пробваш на полеви условия , демек - на язовира. Щом мислиш че е натегнат , охлаби го малко и когато идеш за риба го дорегулирай на място ако се налага. С практика се учи най добре , разбира се. Аз ловя с ластик 1.27 мм на Preston.Когато хващам 300 - 400 грамови каракуди илиза не повече от 50 - 60 см. А примерно 1,5 кг шаран може да извади и 3-4 метра , зависи от ситуацията. Но като цяло според мен е по - добре да е малко по - хлабав , отколкото пренатегнат. Пак казвам - практиката ще те научи най - добре ! Успех с новата придобивка!
- chestarfield
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Сичко си е до твоя преценка и усет, и най вече до това за каква риба си тръгнал.
Пробвай най различни въриянти и прецини как е линията направена .Отпосни ластика малко и прецени при засичане как работи въдицата, има разлика но сам трябва да прециниш.Земи си и смазка за ластика, който ти го е слагал трябва да знае че бялата тапичка на върха трябва да е спорд размера на ластика.
Пробвай най различни въриянти и прецини как е линията направена .Отпосни ластика малко и прецени при засичане как работи въдицата, има разлика но сам трябва да прециниш.Земи си и смазка за ластика, който ти го е слагал трябва да знае че бялата тапичка на върха трябва да е спорд размера на ластика.
-
- учете се от него
Понеже в момента на седмицата ( Джаксън- "Орион") съм със същия диаметър ластик на трето коляно, веднага ти отговарям- трябва да виси 55-60см и е сравнително добре натегнат; след хващането на шарани по 2.0- 2.500кг, до 15-20секунди си се прибира нацяло 

- Paublo_Eskobar
- Модератор
Мисля че 1.6 ластик е прекалено дебел за директен телескоп,пък и като е натегнат е нормално да имаш такива проблеми,сложи си 1мм или 1.2 и натягай по малко докато не оцелиш точните намотки на бънга.

Значи за да се пребере ластика няма нужда да хванеш шаран 2 кила,достатъчно е да кажеш "колега хвани ластика и дърпай докато се пребере".IDA написа:Понеже в момента на седмицата ( Джаксън- "орион") съм със същия диаметър ластик на трето коляно, веднага ти отговарям- трябва да виси 55-60см и е сравнително добре натегнат; след хващането на шарани по 2.0- 2.500кг, до 15-20секунди си се прибира нацяло

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
Благодаря ви много, железни сте !
dekata, ами щом при теб в сгънато положение виси метър, а си с по тънък ластик, значи моя е доста натегнат. При всички положения ще го коригирам , исках да се ориентирам горе-долу колко. Притеснява ме , че ако пък го отпусна прекалено има опасност да не мога да си прибера рибата. Звучи смешно, но май има резон
Поздрави!
Сега видях позледните две мнения, за които благодаря.
IDA, нещо такова като дължина ми се струваше и на мен нормално, мерси!
Paublo_Eskobar, може би си прав, за дебелината, но засега ще пробвам с този, а и със сигурност ще си набавя и по-тънък!
dekata, ами щом при теб в сгънато положение виси метър, а си с по тънък ластик, значи моя е доста натегнат. При всички положения ще го коригирам , исках да се ориентирам горе-долу колко. Притеснява ме , че ако пък го отпусна прекалено има опасност да не мога да си прибера рибата. Звучи смешно, но май има резон

Сега видях позледните две мнения, за които благодаря.
IDA, нещо такова като дължина ми се струваше и на мен нормално, мерси!
Paublo_Eskobar, може би си прав, за дебелината, но засега ще пробвам с този, а и със сигурност ще си набавя и по-тънък!
Последно промяна от dess0 на Чет Сеп 10, 2009 8:02 pm, променено общо 1 път.
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
-
- учете се от него
С този телескоп "Орион"( тежи 450гр) и ластик 2.0-2.2, на пето коляно, ловя толстолоби по 6-8 килограма, така че - зависи от телескопаPaublo_Eskobar написа:Мисля че 1.6 ластик е прекалено дебел за директен телескоп,пък и като е натегнат е нормално да имаш такива проблеми,сложи си 1мм или 1.2 и натягай по малко докато не оцелиш точните намотки на бънга.

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
1.3мм или 1.4 е абсолютно достатъчен за тия риби които ловим ежеседмично. С натегнат и дебел ластик се правят повече гелета,а и кефа с 1.3 1.4 е много по голям.Не забравяйте,че и противника трябва да има шанс.На моите топ сети най-дебелият ластик ми е 1.27мм-над 4кг амур съм хващал с тоя диаметър.Ластика се дорегулира след хваната добра риба,ако не се прибира и висне след изваждането и, и всичко по припасването на втулката спрямо ластика е ОК,донатягаш.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
За мен нормалния ластик за риби от 1.500 до 3.500 е 1.4 на трето коляно; по възможност силиконов. На последния излет бяхме сложили ластици 1.65 и линии 0.18, понеже в гьола има шарани по 6-7 килограма
Ами... нямахме късмет да сгащим някой такъф, но бъдещето е пред нас

- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Ице, с щека може и да е кеф, ама с директен не много сполучлив избор тънкия ластик. На Куртово шарани от порядъка на 1,5 до 2 кг ми вадеха за секунди почти целия (а накои и целия) ластик 1,27мм на трето коляно, на директен. А как се прибира после рибата...нема ви разправям. Колко ми липсваха две колена още ако знаеш
. Ма нали съм дълъг и с още по-дълги ръце ( е след тоя риболов още ми се удължиха
), пък и изправен на пръсти...та справих се. За първи и последен път
. Бе ластика да се съобрази с рибите, щото после тегаво става.

-
- учете се от него
Това за донатягането е точно така, както бутника го е написал; така се получи при колегата и "за сефте"ластик. При много голяма "жега", после остава да виси около 10-15-20см(не повече); моя критерий е че ако до 1мин след презамятането не прибере до край, трябва да се натегне от бънга. При по-едри риби натягам ластика и линията на директния ми е с около 80-100см по-къса от пръта; дори и теглото на вече омаломощената риба може да се окаже достатъчно за да седи изваден ластик и да има огромни проблеми при кепчосването; кеп- минимум 3.30-3.50м. за 7-8 метра директен 

Ей това съм то изживявал два пъти,на моят шеф на рибарника.Николай Ангелов написа:Ице, с щека може и да е кеф, ама с директен не много сполучлив избор тънкия ластик. На Куртово шарани от порядъка на 1,5 до 2 кг ми вадеха за секунди почти целия (а накои и целия) ластик 1,27мм на трето коляно, на директен. А как се прибира после рибата...нема ви разправям. Колко ми липсваха две колена още ако знаеш. Ма нали съм дълъг и с още по-дълги ръце ( е след тоя риболов още ми се удължиха
), пък и изправен на пръсти...та справих се. За първи и последен път
. Бе ластика да се съобрази с рибите, щото после тегаво става.

-
- учете се от него
Дека, гарантирам ти 110% че ако на Домлян ти изсвисти някой 3 кила, ако си с цяла линия 0.12 (без повод) и ластик 1.2, ще скъса линията; ако си с линия 0.14- ще скъса или линията или ластика, ако сложиш линия 0.16- ще скъса ластика
Четвърти вариант, като например "вадене" - НЯМА