Захранка за каракуда

Модератор: Paublo_Eskobar

INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Захранка за каракуда

Мнение от INCUBUS »

Каракудата в затворен водоем си обитава територията и не е нужна никаква захранка.Когато си предложил стръвта в съответната зона на дъното или непосредствено до него/не в студено време, де,тогава най-вероятно няма да иска да се храни /,си кълве добре и без всякакви захранки.Разбира се,наблюденията ми по този въпрос и каракудите са свързани само с язовирите Крапец и Малиново в Ловешка област,както и с язовирите Мъглене в Кърджалийска област и Доспат откъм страната на Сърница.
Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от nasco2 »

Каракудата е най чудата риба от към начин на хранене, и техники. По принцип се лови винаги и навсякъде стига да иска да се храни. Имал съм случай на Богоров. Не ще и не ще, идват мангалите на плаж, водата завира от къпане и крясъци и тръгват каракуди около половинка. Таз риба няма логика. Никога не съм я търсил целенасочено.
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

Много зависи на какъв водоем ловиш.Аз ги разделям на два типа.Водоеми ,в който има само каракуди и водоеми , в който обитават всякякви други видове риби.В първия тип няма никакъв проблем каква захранка ще използваш.Разбира се колкото по добра е тя ,толкова повече риби ще събереш.Можеш да използваш доказаните аромати и стръв за каракудата с успех,като се съобразяваш със сезона разбира се.
За втория тип водоеми нещата са различни.Тогава ти е нужна храна с по едри частици от растителен произход.Да не прави облак.За стръв пак зърнени продукти.В противен случай си обречен от разните слънчаци,уклеи ,костури и др. Пролетно време само пръст и червеи.
Above us only sky
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Каракудата не се влияе много от вида на захранката колкото от сръвта.До някое време кълве на дадена стръв и изведнъж казва НЕ на нея и тогава трябва да се сменя вида на стръвта.Като престане и на нея сменя се с друга и така на татък.Имал съм дни когато до някое време кълве само на торен след това на бял и после само на жито.
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

Когато търся каракудата на фидер, за захранка и в кошничката използвам ето тази
Изображение
Има ли наоколо каракуда, винаги идва и на моето петно :D
Когато я търся на плувка си бъркам една стара и проверена от мен маладжа - накисвам стар хляб, изцеждам го и започвам да добавям смляно кюспе, слагам и сухо мляко на прах.
п.п. Не мисля, че каракудата е претенциозна към захранката, има ли я - кълве, ако я няма, отиваме в темата "КАПО" :lol:
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Не съм много съгласен,че има ли я,тя непременно кълве.Както и общо приетото правилно,че каракудата е най-лесната и тъпа риба.Според мен си е доста претенциозна.Разликата в това,да ловиш каракуди в малки водоемчета, и голям язовир е огромна.Поведение,активност,часови пояс на хранене.
Където каракудата съжителства с бабушки,червеноперки,уклеи,костури,линове,платики е много ама много трудно да бъде привлечена и съответно да бъде отсята другата риба.За пример мога да дам не малка част от големите язовири.Примерно на Батак,каракудата има голяма специфика.Иска захранване единствено с кус-кус и жито,само рано сутрин и привечер.Колкото пъти да захранвам с купешка манджа ( MVDЕ Catch ) , никога не ми е събирала каракуди пред мен.Най-интензивен риболов на каракуда,става преди и малко след хвърлянето на хайвера ( визирам големите язовири ).
Естествено,че ако я ловим в някое селско гьолче ,15 на 15 метра,където има само каракуда и шаран,няма нужда да захранваме с нищо.
TICA FAN
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Както казва сони каракудата е доста капризна, но към стръвта.На захраненото петно винаги има каракуда важното е да уцелиш стръвта.Спомням си веднъж на Огняново бях захранил пред водораслите, щото отвъд водораслите често късах а бях с тънко влакно.Виждах каракудите как се хранят а не взимат стръвта. Заваля пороен дъжд и бяхме принудени да се скрием на сухо. Пороят премина и остана само да ръми леко и тогава каракудите не чакаха и да падне стръвта и веднага поемаха. Кълването беше докато не спря да ръми и после пак отказаха въпреки, че се хранеха. За жалост имах само бял, а захранката купешка за каракуда.
Последно промяна от КАЯ на Нед Фев 21, 2010 7:29 am, променено общо 1 път.
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

Професорите казват,че таранката имала сходство с линът и се движели по един маршрут и хранителните им навици и т.н.Много от водещи фирми имат захранки и аромати специално за тези две риби. Колко пъти си мени кълването и по време на един риболов и ред други подробности.Има нещо вярно в това.Който си мисли,че каракудата е тъпа риба и се лови когато и както си поискаш е в много голяма грешка.Говоря за средни и едри риби,а не за бройлерчета от 100-200 гр.
Above us only sky
Аватар
pojara28
фен клуб-скобар

Мнение от pojara28 »

Според мен захранката за каракудата/Таранката/ ще проработи ако тя реши това. Че си има навици различни за различен водоем е ясно, но от моите наблюдения на захранване примерно за един риболов по се поддава сребърната таранка, а и тя май е как да кажа по-стадна риба. Докато златната си иска продължително захранване в продължение на дни за да я накараш да излизе от водораслите и да търси усилено храна. Вече за това кой каква захранка ще използва си зависи от водоема сезона и т.н.
скобара е риба проклета
Изображение
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Веднъж (преди около 3-4 години) отидохме със семейството ми на Рабиша.Взех си директен 5м. и 1 доза бял.Просто ей така.Повече ми беше за разходката.Без захранка.Като похапнахме на сянка под едно дърво,полежахме,подишахме дълбоко,полюбувахме се на природата и реших да хвърля.Взех парче хляб,който ни беше останал от обяда и направих 2 малки топчици с по едно камъче в тях.Направих ги твърди като гюлета.Слязох до водата без да избирам място и да се оглеждам.Точно под нас.Разпънах директния и хвърлих.Дължината ми позволи да хвърля точно пред пояс от водорасли.Дълбочината беше не повече от 70-75 см.Хвърлих и двете топчици.Да е минал около полових час и хоп една бабушка около 20 см.След малко хванах още една такава.Пауза...и след около 15 мин. започна пълен разгром на жълтата таранка.В продължение на около 2 часа не се спря.Гол след гол и все хубава едра златиста таранка.Не съм ги броил,но беше нещо невероятно.За кефа няма да говоря.От тогава мечтая да повторя тоя мач,но не ми се получава.Мисълта ми беше,че каквато и храна да забъркам,винаги хвърлям по един хляб в багажника.За всеки случай. :D
п.п.Странното беше,че това се случи около обяд в голяма жега.
Изображение
Ribko
фен клуб-скобар

Мнение от Ribko »

Колеги дайте съвет каква захранка да сложа във фидер кошничката за пролетна каракуда (мисля да я пробвам тия дни) :)
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Lusi_vg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Lusi_vg »

Колега според мен няма смисал да купуваш некфи готови манджи просто се запаси със торен червей и във фидера слагай нак1лцан торен със малко глина или кал . Или ако ще си купуваш Готова захранка гледай да е тъмна на цвят :wink:
Изображение
1 Боклук не е навредил на никой....Така мислиш ти и още 7 милиона българи :!:
Аватар
gogobogo
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от gogobogo »

Според мен независимо каква захранка се използва, аз винаги прибавям един пакет трошена бисквита както и троха.
Изображение
КЕФА ЦЕНА НЯМА.
Lusi_vg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Lusi_vg »

Но през пролетта това няма ли да нахрани рибата :wink:
Изображение
1 Боклук не е навредил на никой....Така мислиш ти и още 7 милиона българи :!:
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Георги Кръстев »

Ако сложиш пръст и храниш в ритъм съобразен с рибите и тяхната активност - Не
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”