Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Болонеза - каква дължина и акция за река?
Модератор: sapuna
Болонеза - каква дължина и акция за река?
Привет колеги
Старата ми болонеза е 4,5 метра и е с акция 30-60.
Иска ми се да си взема и още една нова болонеза и да посетя красивите реки на България (може би по Искър и Струма генерално
)
Бихте ли ми дали съвет относно дължината и акцията, към които ще е подходящо да се насоча, при риболова на река (на плувка)?
Благодаря Ви предварително!

Старата ми болонеза е 4,5 метра и е с акция 30-60.
Иска ми се да си взема и още една нова болонеза и да посетя красивите реки на България (може би по Искър и Струма генерално

Бихте ли ми дали съвет относно дължината и акцията, към които ще е подходящо да се насоча, при риболова на река (на плувка)?
Благодаря Ви предварително!
-
- кандидат преподавател
Re: Болонеза - каква дължина и акция за река?
За мен боло на 5 м. с акция 6-12 , покрива повечето ситуации на реките . Шестиците също са много полезни , но предвид дължината и дърветата на повечето речни брегове , стават по- рядко използваеми. Това си е мое виждане.
Върл Shimano фен!

Винаги са ми били странни болонези с акции от сорта на , 20-40 и 30-80.
За мен избора на болонеза,трябва да се съобрази най-вече с реката на която ще ловиш.Акция в диапазона на 2-15,покрива абсолютно всички критерии за един риболов по-реката на леко.Аз също залагам на 5 метрова,като изтъквам аргумента на Симо.Именно многото неудобни места за 6-ца и 7-ца.Иначе колкото по-дълга е,толкова по-добър е контрола на линия и опита за задържане е далеч по-успешен,но пък теглото ще бъде за сметка на това.Друга много важна точка в избора на болонеза е именно грамажа и дали след няколко часа риболов,няма да ти увехне китката.Болонезите на Тика са хит последните години,и ако бюджета ти го позволява,веднага бих те посъветвал да се спреш на някоя от тях.
TICA FAN
-
- кандидат преподавател
Препоръчвам също Шимано спиид мастер БХ ТЕ 4SONY написа:![]()
![]()
Върл Shimano фен!
Благодаря за инфото колеги.
Честно да си призная, когато си купувах старата болонеза не гледах много много какво пише.
Тогава още не бях просветен за тези неща. Преценявах я на око и ръка
.
Напоследък започнах да гледам доста филмчета за риболов, както и да попрочитам от тук от там, та сега поне знам какво е акция, линия, задържане, изтичане и т.н.
Мисля да Ви послушам и да си взема 5-метрова болонеза с акциите, които ми препоръчахте и да се съсредоточа в риболова на река тази година.
Честно да си призная, когато си купувах старата болонеза не гледах много много какво пише.
Тогава още не бях просветен за тези неща. Преценявах я на око и ръка

Напоследък започнах да гледам доста филмчета за риболов, както и да попрочитам от тук от там, та сега поне знам какво е акция, линия, задържане, изтичане и т.н.

Мисля да Ви послушам и да си взема 5-метрова болонеза с акциите, които ми препоръчахте и да се съсредоточа в риболова на река тази година.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Аз пък под 10-25 акция не признавам! 

Сапунче,теб те знаем ,че си падаш по тежката артилерия.
С тази акция 10-25 , плувки от порядъка на 0.75 - 1 гр. ще летят много трудно.Пък има дни и места,в които използването им е задължително.Верно,с по-крехките акции трябва да се внимава много,без излишни напъни и задължително и по-малките рибета трябва да бъдат кепчосвани.Освен това удоволствието и контакта с рибите не е същия,но пък всеки си има някакви предпочитания.Аз съм с Тика Пауърфул ,1-15 акция и ми идва повече от задоволително за почти всяка една ситуация.Успех на колегата в избора , и на каквато и пръчка да се спре,да му донесе много положителни емоции по реката. 

TICA FAN
Aз също.sapuna написа:Аз пък под 10-25 акция не признавам!
Глобето, с което съм в момента е с акция 10-30. С нея съм вадил кефали и скобари до кило и половина. Честно да си кажа доста я зорят.
Не че не ги вади, но се сгъва толкова, че аванса на макарата не може да сработи понякога. Имало е случай върха на пръчката да ми е на нивото на очите при вдигната към небето пръчка.
Много ме съмнява дали ще успее да извади някоя 2.5 или3 килограмова мряна, особенно от бързей. Не че не пробвах тая есен, но за нещастие (или за щастие) точно на тая пръчка не клъвна ни една.
Сега си търся нещо по твърдо на приемлива цена, ма такива нема

само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
-
- кандидат преподавател
Без да се засягаш, ама тия Глобета май неси отговарят на това което пише. Гледам ги че понтират колмик , ама......! Кво имаш предвид под Приемлива цена?Кърцата написа:Aз също.sapuna написа:Аз пък под 10-25 акция не признавам!
Глобето, с което съм в момента е с акция 10-30. С нея съм вадил кефали и скобари до кило и половина. Честно да си кажа доста я зорят.
Не че не ги вади, но се сгъва толкова, че аванса на макарата не може да сработи понякога. Имало е случай върха на пръчката да ми е на нивото на очите при вдигната към небето пръчка.
Много ме съмнява дали ще успее да извади някоя 2.5 или3 килограмова мряна, особенно от бързей. Не че не пробвах тая есен, но за нещастие (или за щастие) точно на тая пръчка не клъвна ни една.
Сега си търся нещо по твърдо на приемлива цена, ма такива нема
Върл Shimano фен!
Аз старата болонеза мисля да продължавам да си я използвам (в съображение разбира се с какви риби ще се боря
и какви такъми ще използвам). Тя си е с голяма акция, така че мисля новата да е с по-малка.
Малко съм ограничен в ресурсите, та като поразгледах видях тази. Можете ли да ми дадете мнение за нея: http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... ACK-SPIDER
Колега СОНИ, благодаря за хубавото пожелание

Малко съм ограничен в ресурсите, та като поразгледах видях тази. Можете ли да ми дадете мнение за нея: http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... ACK-SPIDER
Колега СОНИ, благодаря за хубавото пожелание

MIR4EV написа:TICA![]()
![]()

''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
То хубаво TICA и SHIMANO,колеги ама нали знаете,че всичко е въпрос на определен бюджет.Честно да си призная,тази болонеза на Energo Team е виждам за пръв път,явно е добавена в магазина скоро.Акцията е горе-долу в диапазона ( 5-20 ) , цената и теглото също са приемливи.Ако действително тежи 250 гр. де ,че при по-евтиния клас пръчки,често пъти реалното тегло се разминава от посоченото в каталога.
TICA FAN
-
- научил се да хвърля
d_cheetah, колегите ти дават добри съвети, но нали знаеш кое е най добре. Отиваш в дюкяна и пробваш коя ще ти хареса по данни и цена. Този съвет, разбира се, ще ти свърши работа, ако живееш на място, където има такива магазини. Успех в избора и наслука.
според мен тази energo team BLACK SPIDER СИ Е ЧИСТО GLOBE