Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Фрезист?
Модератор: dantho.mihov
-
- новобранец
Re: Фрезист?
ако може да видим сега и едно гаражно изпълнение,да сверим часовниците

назови ми три имена на зъбошлайф машиниivan_yo написа:Любо , професионалното ми образувание е студена обработка на металитеЛ.ВИЧЕВ- krokibg написа:Ванка,говори се за матрици направени професионално.Иначе може и от тухла да си направи човек матрица,стига да има ръка за тази работа.Направата на една матрица както трябва,минава горе описаните процедури,ползва се и фрезист за оформянето на плочите,депки и т.н.Накрая идва нишковата ерозия.Така че,вориантите на Еминемчо са два ! Единия е да си направи сам от тухла,гипс или друг материал,а втория е да си я купи от сайта,което е най-доброто.Мисля че темата се изчерпа и от тук на татък,освен да се захапем,друго не виждам какво може да се кажеivan_yo написа:Оооооф, мноого бос народ! Чак пак цпу фрези, триизмерни програми и какво ли не още ги написахте! Абе то много хора-къртици бе!![]()
![]()
![]()
![]()
От поне 20години РАБОТАТА МИЕ ДА ОБРАБОТВАМ МЕТАЛИТЕ НА СТРУГОВЕ ФРЕЗИ , ШЛАЙФОВЕ И РАЗНИТЕ МУ ЗЪБОНАРЕЗНИ МАШИНИ, ЗЪБОШЛАЙФ И ШЛАЙФ НА ШЛИЦОВИ ОСИ. Хайде да се хапеме
Апък голяма част от матриците(калъпите) си ги правя в гаража ми с ъглошлайф и бормашината, е, естественно с куп инструменти , борчета морчета и още разни , предполагам си малко запознат с тях и инструментите на шлосера
- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Еминемчо! купи си глина за два лева и работи по въпроса!
Инак ето ти още варианти!
Информацията е копирана от http://www.asp-fishing.com/
Как да си направим Tail Spinner
АВТОРЪТ е Асен Асенов - ac.hooligan
Лом
Изработване на калъп за Тейл-СПИНЕРИ
Материали:
1.1 STOMAFLEX SOLID + Втвърдител / Катализатор
Пояснение използва се от зъботехниците за изработка на калъпи за направа на изкуствени зъби.

1.2 Олово
1.3 Вирбел по избор - Обикновен или Лагерен
1.4 Стоманена тел - 0,07 или 0,08 mm. за изработване на халката
Технология:
1.1 Взимаме от STOMAFLEX SOLID около 2 супени лъжици, същият се омесва и се прави на питка, след което от шишенцето с Втвърдител / Катализатор капваме няколко капки сгъваме питата и започваме да месим докато течността се смеси със STOMAFLEX SOLID след което я правим наново на пита.
1.2 Вземаме оригинален Тейл-СПИНЕР, но преди това сме разглобили халката с листото и халката с куката и правим с Тейл-спинера отпечатък като натискаме на половината същият в питата за да може всички извивки да се врежат в питата, и се оставя 10 мин. да се втвърди като не вадим Тейл-СПИНЕРА
1.3 Вече на втвърдената първа половина на калъпа изрязваме така наречените ключове най-малко 2 бр.
1.4 Изолираме внимателно вече готовият силиконов калъп с вазелин, крем, олио, гел, ако не се изолира може да се свържат двата отпечатъка.
1.5 Повтаряме точка 1.1, след което втората пита е налагаме върху първата като натискаме леко за да може всички извивки на Тейл-спинера да се врежат отново в питата, а също и да се вреже в ключовете на първата половина на калъпа, и отново се оставя 10 мин. да се втвърди.
1.6 След като вече имаме изработен калъп, на двете половини се прави отвор през, който ще изливаме разтопеното олово.

Отливане:
1.1 Вземаме вече извитата халка, като същата я поставяме в калъпа в очертаните гнезда
1.2 Вземаме вирбела, който също поставяме в гнездото
1.3 Заклапаме с втората половина на калъпа.
1.4.Вече разтопеното олово наливаме в калъпа и след 50 сек. имаме вече готов Тейл-Спинер.
1.5 Оформяме го от излишните издатъци на олово и му закачваме халкичката с листенцето и халката с куката.

Мерки за безопасност !!!
1.1 Задължително при изливането калъпа се хваща с ръкавици, който да предпазят ръцете от евентуален допир с горещото олово.
1.2 При ползване на катализатора внимаваме да не ви пръсне в очите, пораженията могат да бъдат сериозни, ако това стане, продължително плакнене с студена вода. След употреба затворете добре катализатора , иначе ще се наложи да го изхвърлите
1.3 Хубаво е оловото да се топи на открито заради изпаренията при топенето.
1.4 Най важното никакви деца покрай Вас!!!
Коментар:
Перфектен материал за направа на Тейл-Спинер и джиг глави тъй като един калъп може да се използва многократно. Оловото не и влияе на силиконовият калъп тъй като Издържа на високата температура на разтопеното олово.
Благодарим за труда на автора
Асен Асенов
Инак ето ти още варианти!
Информацията е копирана от http://www.asp-fishing.com/
Как да си направим Tail Spinner
АВТОРЪТ е Асен Асенов - ac.hooligan
Лом
Изработване на калъп за Тейл-СПИНЕРИ
Материали:
1.1 STOMAFLEX SOLID + Втвърдител / Катализатор
Пояснение използва се от зъботехниците за изработка на калъпи за направа на изкуствени зъби.

1.2 Олово
1.3 Вирбел по избор - Обикновен или Лагерен
1.4 Стоманена тел - 0,07 или 0,08 mm. за изработване на халката
Технология:
1.1 Взимаме от STOMAFLEX SOLID около 2 супени лъжици, същият се омесва и се прави на питка, след което от шишенцето с Втвърдител / Катализатор капваме няколко капки сгъваме питата и започваме да месим докато течността се смеси със STOMAFLEX SOLID след което я правим наново на пита.
1.2 Вземаме оригинален Тейл-СПИНЕР, но преди това сме разглобили халката с листото и халката с куката и правим с Тейл-спинера отпечатък като натискаме на половината същият в питата за да може всички извивки да се врежат в питата, и се оставя 10 мин. да се втвърди като не вадим Тейл-СПИНЕРА
1.3 Вече на втвърдената първа половина на калъпа изрязваме така наречените ключове най-малко 2 бр.
1.4 Изолираме внимателно вече готовият силиконов калъп с вазелин, крем, олио, гел, ако не се изолира може да се свържат двата отпечатъка.
1.5 Повтаряме точка 1.1, след което втората пита е налагаме върху първата като натискаме леко за да може всички извивки на Тейл-спинера да се врежат отново в питата, а също и да се вреже в ключовете на първата половина на калъпа, и отново се оставя 10 мин. да се втвърди.
1.6 След като вече имаме изработен калъп, на двете половини се прави отвор през, който ще изливаме разтопеното олово.

Отливане:
1.1 Вземаме вече извитата халка, като същата я поставяме в калъпа в очертаните гнезда
1.2 Вземаме вирбела, който също поставяме в гнездото
1.3 Заклапаме с втората половина на калъпа.
1.4.Вече разтопеното олово наливаме в калъпа и след 50 сек. имаме вече готов Тейл-Спинер.
1.5 Оформяме го от излишните издатъци на олово и му закачваме халкичката с листенцето и халката с куката.

Мерки за безопасност !!!
1.1 Задължително при изливането калъпа се хваща с ръкавици, който да предпазят ръцете от евентуален допир с горещото олово.
1.2 При ползване на катализатора внимаваме да не ви пръсне в очите, пораженията могат да бъдат сериозни, ако това стане, продължително плакнене с студена вода. След употреба затворете добре катализатора , иначе ще се наложи да го изхвърлите
1.3 Хубаво е оловото да се топи на открито заради изпаренията при топенето.
1.4 Най важното никакви деца покрай Вас!!!
Коментар:
Перфектен материал за направа на Тейл-Спинер и джиг глави тъй като един калъп може да се използва многократно. Оловото не и влияе на силиконовият калъп тъй като Издържа на високата температура на разтопеното олово.
Благодарим за труда на автора

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
- krokibg
- учете се от него
Ванка,баща ми имаше 40 години стаж като леар формовчик.единия от собственниците на Драгор до Пазарджик ми е личен приятел.Директорката на ФинТехМаш Пловдив ми е лична приятелка.Позволи ми да поназнайвам някои неща.Няма да споменавам че собственниците на още две леарни са ми лични приятели.Имам един приятел Огнян,които има собственна нишкова ерозия.Аз имам цял куп инстроменти за абсолютно всичко и доста работи си правя сам.На всичкото отгоре съм Шлосер монтьор,една от няколкото ми професии,за които съм учил и съм държал испити но никога не съм я работил,освен практиките които съм карал.Много малко неща ми се налага да ми ги прави някои и то не от незнание и неможене а просто от мързел и че неми е това работата.Така че,остави и аз да поназнайвам нещичко.На всичкото отгоре,има професионално направени матрици в един от споменатите заводи и т.н.Не съм паднал от небето и знам точната технология за направата им.Ама аиде да не се занимаваме с тия работи,защото аз знам че ти знае,но ти незнаеш че и аз съм шлосер монтьор - налиivan_yo написа:Любо , професионалното ми образувание е студена обработка на металитеЛ.ВИЧЕВ- krokibg написа:Ванка,говори се за матрици направени професионално.Иначе може и от тухла да си направи човек матрица,стига да има ръка за тази работа.Направата на една матрица както трябва,минава горе описаните процедури,ползва се и фрезист за оформянето на плочите,депки и т.н.Накрая идва нишковата ерозия.Така че,вориантите на Еминемчо са два ! Единия е да си направи сам от тухла,гипс или друг материал,а втория е да си я купи от сайта,което е най-доброто.Мисля че темата се изчерпа и от тук на татък,освен да се захапем,друго не виждам какво може да се кажеivan_yo написа:Оооооф, мноого бос народ! Чак пак цпу фрези, триизмерни програми и какво ли не още ги написахте! Абе то много хора-къртици бе!![]()
![]()
![]()
![]()
От поне 20години РАБОТАТА МИЕ ДА ОБРАБОТВАМ МЕТАЛИТЕ НА СТРУГОВЕ ФРЕЗИ , ШЛАЙФОВЕ И РАЗНИТЕ МУ ЗЪБОНАРЕЗНИ МАШИНИ, ЗЪБОШЛАЙФ И ШЛАЙФ НА ШЛИЦОВИ ОСИ. Хайде да се хапеме
Апък голяма част от матриците(калъпите) си ги правя в гаража ми с ъглошлайф и бормашината, е, естественно с куп инструменти , борчета морчета и още разни , предполагам си малко запознат с тях и инструментите на шлосера

Аз и за готвач учих и взех китапа през младежките ми години,но нещо остана на заден план тая професия,намерих си по добра

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- новобранец
Колега ivan_yo чакаме да покажеш нещо от гаражаivan_yo написа:и какво не ти е ясно ? В крайна сметка можеш или неможеш? Признай си! Или приказката за къртицата остава в силаnokia66 написа:И аз без да се хваля работя в инструментален цех и изработваме шприцформи и щанци.![]()
- krokibg
- учете се от него
Там,основно се правят калашници и картешници в гаражитеnokia66 написа:Колега ivan_yo чакаме да покажеш нещо от гаражаivan_yo написа:и какво не ти е ясно ? В крайна сметка можеш или неможеш? Признай си! Или приказката за къртицата остава в силаnokia66 написа:И аз без да се хваля работя в инструментален цех и изработваме шприцформи и щанци.![]()

- d_bozhkov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Да драсна и аз някой ред по темата ,макар нищо да не отбирам от металолеене и обработване.
Във вашия ред на мисли си спомних ,че едно време в студентските ми години имахме и предмет металообработване.
Та ,че там имахме практика ,в която даскала ни показа как се отлива оловен предмет чрез калъп от стироопор и вакум помпа ( стара руска ппрахосмукачка тип "Ракета " в случая ) .
Та че метода е долу горе следния издялкваме си макета грубо от стироор .
В дървена (или метална) рамка пробиваме отвор за мундщука на прахосмукачката.От вътрешната страна поставяме марля или тензух няколко пласта .Отдолу на рамката поставяме парче найлон за да покрие рамката по краищата.
Вътре посипваме ситен кварцов пясък ,поставяме калъпатака,че някяква част от него да се подава.Закриваме с найлон отгоре рамката с найлон ,включваме вакуум помпата ....и изливаме горещото олово през подаващата се част на калъпа.
На практика оловото разтапя калъпа и заема неговата форма.
След това остава само да изчакаме да изстине и да го дообработим ръчно.
УСПЕХ !
Във вашия ред на мисли си спомних ,че едно време в студентските ми години имахме и предмет металообработване.
Та ,че там имахме практика ,в която даскала ни показа как се отлива оловен предмет чрез калъп от стироопор и вакум помпа ( стара руска ппрахосмукачка тип "Ракета " в случая ) .
Та че метода е долу горе следния издялкваме си макета грубо от стироор .
В дървена (или метална) рамка пробиваме отвор за мундщука на прахосмукачката.От вътрешната страна поставяме марля или тензух няколко пласта .Отдолу на рамката поставяме парче найлон за да покрие рамката по краищата.
Вътре посипваме ситен кварцов пясък ,поставяме калъпатака,че някяква част от него да се подава.Закриваме с найлон отгоре рамката с найлон ,включваме вакуум помпата ....и изливаме горещото олово през подаващата се част на калъпа.
На практика оловото разтапя калъпа и заема неговата форма.
След това остава само да изчакаме да изстине и да го дообработим ръчно.
УСПЕХ !

Насакото Яката:ма странен човек си...като кажа "да ВИ *ба ***ката майна" сьм се ЗАЯЖДАЛ..като кажа нещо по деликатно-не се разбира..бе цел живот ли така ще си прекарам-НЕРАЗБРАН
- krokibg
- учете се от него
Интересен метод,малко угелпено си го описал,но в общи линии го схванах.Малко това с вакума ми обятна,ама ще се правят няколко проби
Мите,много сложно стана бе баце,с две тухли си става за дваисет минути и калъпа ще държи доста време.Стана сложно с тия прахосмукачки.а как ще се направи от стериопор моделя,няма да го мисля,вече е почти готов.Бъзикам се,обаче наистина е сложно и трябват специални умения на склуптор,ако формата е по-сложна

- Skorpi
- сериозен играч
Аз сега си си се кефя на новата ми формичка прекопирвано от саита на фокс ама иска малко да се лъсне формичката де че е малко груба още.

Пък нямам и грам олово предишният път бях си отлял около 30 олова (бях ги показал в някоя от предишните теми )Сега ми се ще да се отлея и от тоя вид

Пък нямам и грам олово предишният път бях си отлял около 30 олова (бях ги показал в някоя от предишните теми )Сега ми се ще да се отлея и от тоя вид

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

- d_bozhkov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Угелпено го описах .щото и аз не му разбирам много.но го видях че действа.Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Интересен метод,малко угелпено си го описал,но в общи линии го схванах.Малко това с вакума ми обятна,ама ще се правят няколко пробиМите,много сложно стана бе баце,с две тухли си става за дваисет минути и калъпа ще държи доста време.Стана сложно с тия прахосмукачки.а как ще се направи от стериопор моделя,няма да го мисля,вече е почти готов.Бъзикам се,обаче наистина е сложно и трябват специални умения на склуптор,ако формата е по-сложна
![]()
Вакуума според мене се използва за стягане на кварцовия пясък около формата (калъпа) и за изтегляне на оловото.
Да друг е въпроса за дялането на стироопора и това ,че после иска дообработка ,защото става доста груб отливъка.
Просто исках да споделя метода .Доста съм се чудил дали да не го използвам при направа на различни видове олова.
Ама си е играчка.
Не знам вместо стироопор дали не може да се използва някакъв друг материал ,който да се стапя от оловото.

Насакото Яката:ма странен човек си...като кажа "да ВИ *ба ***ката майна" сьм се ЗАЯЖДАЛ..като кажа нещо по деликатно-не се разбира..бе цел живот ли така ще си прекарам-НЕРАЗБРАН
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Мен ме интересуваше матрица за олово за фидер хранилки,До сега видях няколко разумни предложения:Гипса и тухлата .Ако мислите , че темата е изчерпана,моля за ключ.
Колега не си прави живота труден,правиш си ленти от олово на различни грамажи,монтират се на кошничката със телени скоби,а грамажа можеш да бележиш с цифрички /щампови/,РАБОТИ С ХИР.РЪКАВИЦИ,ЗАЩОТО ОЛОВОТО Е ОТРОВНО.