Ryoby EXCIA 3000 - РАЗГЛОБЯВАНЕ

Модератор: sapuna

Аватар
maslar4eto
новобранец
новобранец

Ryoby EXCIA 3000 - РАЗГЛОБЯВАНЕ

Мнение от maslar4eto »

РАЗГЛОБЯВАНЕ
От много скоро имам чисто нова еxcia 3000 и в събота и направих първия тест в риболов на бяла риба със силикон.Та преди да ида за риба я въртях на сухо и ми се струваше шумна някак си, иначе за редене на влакно, за лекота на работа нямам забележки .Въпроса ми към вас е знае ли някой подробности за разглобяването и нещо специфично има ли, и ако има какво е то.Решил сам да я смажa щото така правя с всичките си макари.Относно смазката ще спомена с какво мажа моите макари,защото доста пати сам срещал такива теми.Лично аз ползвам добавка за двигателно масло,не помня марката но визкозитета и е нещо от рода на пчелен мед при стайна температура няколко капки и става чудо :D , та благодаря предварително :D
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Ryoby EXCIA 3000 - РАЗГЛОБЯВАНЕ

Мнение от tamihal »

Седи си мирен и не си вземай беля на главата.Все пак е нова макара и е РЬОБИ ,а не някое измислено евтино китайче.Ако отвориш макарата,със сигурност, като я затвориш,макар и смазана,щума пак ще си го има.Казвам го от личен опит(проба-грешка),много пъти съм го правил този номер и никога не съм успявал да отстраня малкото дразнещо жужене. Съвет от мен...само малко масълце,на няколко пъти отгоре по оста в посока роторчето надолу.Тя ще си поеме с няколко завъртания на дръжката и ще си спестиш доста главоболие.
Последно промяна от tamihal на Пон Фев 22, 2010 7:17 pm, променено общо 1 път.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Правилно , не се занимавай с глюпости още повече при положение че макарето е чистак бърсак :wink: Тва че е шумничко не е болка за умиране , просто има бронз и желязо вътре в него и те "шумят" . Заубера примерно е още по-шумен поради перфорираната си шпула . Много рибки с макарето :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Spatia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Spatia »

Колега и аз имам една макара дето беше малко шумна... а пък като взех да я въртя като, че ли почна да намаля шума...

maslar4eto написа:РАЗГЛОБЯВАНЕ

От много скоро имам чисто нова еxcia 3000 и в събота и направих първия тест в риболов на бяла риба със силикон.Та преди да ида за риба я въртях на сухо и ми се струваше шумна някак си, иначе за редене на влакно, за лекота на работа нямам забележки .Въпроса ми към вас е знае ли някой подробности за разглобяването и нещо специфично има ли, и ако има какво е то.Решил сам да я смажa щото така правя с всичките си макари.Относно смазката ще спомена с какво мажа моите макари,защото доста пати сам срещал такива теми.Лично аз ползвам добавка за двигателно масло,не помня марката но визкозитета и е нещо от рода на пчелен мед при стайна температура няколко капки и става чудо :D , та благодаря предварително :D
Наслука!
Аватар
maslar4eto
новобранец
новобранец

Мнение от maslar4eto »

колега ДАМ не е дайва а ryoby :):):) няма проблем :):):) вярно че е нова ама дразни някак си, по професия сам автомонтьор та не ме плаши много разглобяването и сглобяването, кат нищо ше я отворя аз ами ме е яд че не мога да снимам щот няам апарат да ви пусна някоя снимчица кво има вътре, пък и да снимам няа да мога да я кача че не зная как става що пиша от интернет клуб . Как да знам дали не е сухичка заради някой махмурлия китаец :oops:
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Хич не се чуди, отваряй и смазвай смело. Сигурен съм че иска и масло и грес едновременно. Досега смазана фабрично макара не съм видял/разглобил съм доста/. В заводите слагат смазка колкото да не ръждяса докато стои в склада. :D
След като я смажеш шума вероятно няма да изчезне, но ако не е такъв като на ръчна кафемелачка си свиркай/и смазвай всяка зима/. :D
Макара от смазка и пу.ка от е.ане не се разваля. :D
Аватар
maslar4eto
новобранец
новобранец

Мнение от maslar4eto »

orion30 написа:Хич не се чуди, отваряй и смазвай смело. Сигурен съм че иска и масло и грес едновременно. Досега смазана фабрично макара не съм видял/разглобил съм доста/. В заводите слагат смазка колкото да не ръждяса докато стои в склада. :D
След като я смажеш шума вероятно няма да изчезне, но ако не е такъв като на ръчна кафемелачка си свиркай/и смазвай всяка зима/. :D
Ей на тва му казвам аз мнение-прав си колега подкрепям те, в работата ми което не е станало насила с капка масло се е ставало
:D :lol:
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Ако не я смажеш ще требе да смениш ника.
Изображение
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

Ама и аз съм един... :oops: ,мислех си за дайва,когато пусках поста,та затова съм се поомотал с марките.То си пише,ама кой да чете...! Е сега се поправих . :D
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
creativ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от creativ »

maslar4eto написа:
orion30 написа:Хич не се чуди, отваряй и смазвай смело. Сигурен съм че иска и масло и грес едновременно. Досега смазана фабрично макара не съм видял/разглобил съм доста/. В заводите слагат смазка колкото да не ръждяса докато стои в склада. :D
Ей на тва му казвам аз мнение-прав си колега подкрепям те, в работата ми което не е станало насила с капка масло се е ставало
:D :lol:
Колега в неделя приключих ремонта на същата макара. Когато я купих от форума нямаше влакно, при въртене "на сухо" ми се стори шумна. След, като купих плетено влакно и започнах да го навивам макарата така зверски свиреше, че ми се доплака - лагера под водещата ролка бе за боклука. След доста търсене намерих лагерче, което да свърши работа. След като приключих със смяната пак я завъртях "на сухо" и отново не ме удволетворяваше чутото. Не губих време и я разпарчих (и аз съм двигателист по образование). След проверка на лагерите на оста на дръжката (на зъбното колело) се оказа, че единия е пътник. Още 2,50лв и го смених с нов китаец (не успях да намеря наличен по-марков). Сглобих макарата завъртях я и пак бе шумна. Нямах смазка да сложа на червяка но ще я смажа. Тъй като макарата е ползвана и зъбните колела са се сработили, като се разглоби се променя положението им и от там пак шум и сработване наново. Всички лагери са ZZ - капсуловани от двете страни и да ги смазваш полза няма. Съветвам те да сложиш смазка само на червячната предавка (почти липсва смазка там) и да не пипаш нищо друго. Опита ми е показал, че като отворя нова макара да я смазвам и опознавам :) после шумовете стават по-големи.
Успех и ако имаш нужда от помощ пиши.
Риболова е удоволствие, а не начин за препитание !!!!!!
Аватар
maslar4eto
новобранец
новобранец

Мнение от maslar4eto »

stich написа:Ако не я смажеш ще требе да смениш ника.
:D :arrow: :axe:
Аватар
maslar4eto
новобранец
новобранец

Мнение от maslar4eto »

koлега creativ направо ме оправи след всички суперлативи които бях чул за ЕКСЦИя-та.Имам един оригинален френски Mitshell 5540 Special Full Control купен от мен за огромна сума преди 8-10 години.Всяка зима сам го смазвал с добавка за двигателно масло и сега вътре си е като нов ,има 3 открити сачмени лагери и не са мръднали червяка е перфектен затова мисля че има нужда от смазка.Не знам дали е възможо да се махат капсуловките на лагерите от вътрешната страна за да може до тях да има достъп на смазка , но при всички случаи ще смажa.
Не спомена само дали трябва да махна ротора и тогава да сваля капака на макарата и за широката публика струва ли си това което си видял вътре ?
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Смазваи и не се занимаваи с глупости.Както казаха колегите,добавката няма да и навреди,само ще помогне и ще удължи живота на макарето.Асобенно с тази добавка,не се бях сетил за нея.Мерси че ни открехна,само кажи от къде я купи тази добавка,дали я има в Шел.Много добро хрумване,особенно за по-старичките макари :smt023 :smt023 :smt023
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
bigfish133
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bigfish133 »

maslar4eto написа:...Не знам дали е възможо да се махат капсуловките на лагерите от вътрешната страна за да може до тях да има достъп на смазка , но при всички случаи ще смажa...
Колега тези капсуловки се махат , но при по - големи лагери . Тези в макарата са много фини и сериозно рискуваш да ги повредиш ако решиш да ги отвориш :idea: Пък и съм почти сигурен , че има достатъчно количество смазка между капсуловките , стига да са що - годе сносни лагери . Сподели резултатите след смазването :wink:
creativ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от creativ »

maslar4eto написа:koлега creativ направо ме оправи след всички суперлативи които бях чул за ЕКСЦИя-та.Имам един оригинален френски Mitshell 5540 Special Full Control купен от мен за огромна сума преди 8-10 години.Всяка зима сам го смазвал с добавка за двигателно масло и сега вътре си е като нов ,има 3 открити сачмени лагери и не са мръднали червяка е перфектен затова мисля че има нужда от смазка.Не знам дали е възможо да се махат капсуловките на лагерите от вътрешната страна за да може до тях да има достъп на смазка , но при всички случаи ще смажa.
Не спомена само дали трябва да махна ротора и тогава да сваля капака на макарата и за широката публика струва ли си това което си видял вътре ?
И дядо ми караше москвич 403 и ако вуйчо ми не го бе продал на вторични суровини още щеше да върви и щеше да е на 45 г. По онова време, когато е произведен Мичела ти, концепцията е била друга.

Значи за да стигнеш до червяка трябва да развиеш първо винта, който държи лъскавата пластмаса до щифта за контрата. После развиваш аванса и махаш барабана, следва бяла кръгла пластмаса захваната с два винта (служи да избутва щифта за освобождаване на скобата). Махаш я и под нея се намира единия от трите винта държащи малкото капаче, развиваш и останалите два и си готов. Махаш дръжката, държи се с винт на противоположната й страна. Сваляш капачето и си в трансмисионния сектор :D :D . Единия лагер може да излезе с капачето или ще остане на зъбното колело.
Съвет не разглобявай нищо - просто махни лъскавата пластмаса до лосчето за контрата и обърни макарата. Когато я обърнеш ще видиш достатъчно голям правоъгълен отвор за да смажеш предавката. Ако я разглобиш със съгурност ще я направиш по шумна. За лагерите не се коси по 2,50лв. са и за сега не ги закачай. За качествата на макарата не мога да кажа нищо още не съм я пробвал. В предишния пост описах защо и вчера излезе от бокса. Със сигурност знам, че е извадила доста големи риби за краткото й ползване. Като изглючим двата сменени лагера всичко друго е като ново. Дано съм ти бил полезен :wink: :wink:
Риболова е удоволствие, а не начин за препитание !!!!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”