Въдица за сом на дъно

Модератор: sapuna

dudu
новобранец
новобранец

Въдица за сом на дъно

Мнение от dudu »

Да ви попитам може ли да ме ориентирате към въдица за сом на дъно трябва ли да е от коловете с много дебели върхове или ... някои ако знае някои пръчка да казва (приблизителна цена около 40 лв)
Аватар
MuTaKa
фен клуб-скобар

Re: Въдица за сом на дъно

Мнение от MuTaKa »

Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Не разбирам много от риболов на сом, но за мен това са си чисти шаранджийски въдици.Не че няма да върши работа, но обикновено сомските въдици са с по-голяма акция на върха, за да издържат на по-голямо натоварване и май са по-къси(споменах, че не разбирам много от сомски риболов и това е лично мое мнение).Ако не ловиш трофейни екземпляри, според мен стават, ама знае ли човек кога какво ще му клъвне :D
Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
Аватар
flyester
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от flyester »

На мене ми харесва онази където показа колега митака на третия линк.
crosser
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от crosser »

АЗ мога да ти предложа само да използваш някоя с по дебел връх ,защото нищо не се знае и стоиката забиваи по здраво в земята :D :D :D
Аватар
MuTaKa
фен клуб-скобар

Мнение от MuTaKa »

asini написа:Не разбирам много от риболов на сом, но за мен това са си чисти шаранджийски въдици.Не че няма да върши работа, но обикновено сомските въдици са с по-голяма акция на върха, за да издържат на по-голямо натоварване и май са по-къси(споменах, че не разбирам много от сомски риболов и това е лично мое мнение).Ако не ловиш трофейни екземпляри, според мен стават, ама знае ли човек кога какво ще му клъвне :D
те горе долу Шаранджийските издържат еднакво е зависи какви са все пак.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Те издържат, но не са достатъчно твърди да отлепиш сом-а от дъното > след 1-2 минути закачаш в нещо и.....ни риба, ни монтаж. Преди месец бях спрял на яз. Огоста да го пробвам за половин ден....голям късмет е да отидеш някъде неподготвен и да ти удари нещо мерно. Та шаранджииски пръчки за сом....ако са до 4-5 кила може и да свършат работа.
Иначе.....
Най-долре някаква дебела тояга 2.5-3 метра....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Зависи,дали ще е на река или на язовир/езеро/.Принципно според мене пръчките за дънен риболов на сом трябва да отговарят на няколко критерии,като например здравина-означава да са съставени най-много от две съставни части/1 критична точка на чупене,за разлика от телескопите/,желателно от плътен материал/вибропласт/ или многослоен карбон/ако ходите при хубаво време/ и триупорни здраво закрепени водачи.Като дължина препоръчвам 270-330см.Що се отнася до изхвърлящата тежест нормално е да е в диапазона 100-300гр.,като важи правилото колкото пръчката е по гъвкава и товари равномерно по-дължината си,толкова по-тънка корда би могла да се използва/това понякога не е без значение.Лично на мене ми е чупил спинигова пръчка през средата/на съединението/,а съм виждал и доста строшени водачи и макари,така че компромиси не бива да има.Много важно е да се помни правилото,че този такъм се купува рядко/еднократно/,но се изплаща многократно имайки предвид големината на рибата и нейната борбеност,така че не жалете пари за пръчка,която може да хване трофеят на живота ви! :idea: ,за разлика от телескопи,щеки,мачове и др.
валатът не най-лошото нещо на света
valentin valov
новобранец
новобранец

Мнение от valentin valov »

...
Вальо, когато си се регистирал във форума, си приел форумните правила, в които ясно пише, че тук единствения използван език е българския, а единствените използвани букви - кирилицата... МР
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

valentin valov написа:proletta na 2006 godina az i dvama moi priyateli na reka ebro v blizost do selo quinto 50 km. iztochno ot zaragosa hvanahme 18 soma nai golemiya beshe 202 sm. i nai malkiya 95sm. lovihme na duno stravta beshe uklei edri ekzemplyari makarite i pratovete biyaha shimano i okuma vlaknoto kevlaren konec rapala o.38mm. izjiviavaneto beshe neopisuemo.takova neshto v balgariya ne moje da se sluchi poviarvaite,ako imate vazmojnost posetete espana i reka ebro moje bi tia e raya za som na golemina e okolo 2 pati razmera na reka iskar,no nyama tokovi aparati mreji i bombi.za takiva ekzempliari komplekt vadica ti izliza mejdu 150 i 200 evro s vlaknoto,no tova se izplashta ne v balgarski vodoemi razbira se.minaloto liato biah v otpusk v balgaria otidoh na reka iskar s priyateli lovihme na pluvka i dano no palna tragediya i nai interesnoto beshe che gorskiya i dvama policai loviaha na tok s lodka te imaha uspeh.mislya che takiva vandali triabva direktno da gi garmime s 13 nuli
пролетта на 2006 година аз и двама мои приятели на река ебро в близост до село quinto 50 км. източно от зарагоса хванахме 18 сома най големия беше 202 см. и най малкия 95см. ловихме на дъно стръвта беше уклеи едри екземпляри макарите и пратовете бияха шимано и окума влакното кевларен конец рапала о.38мм. изживяването беше неописуемо.такова нещо в българия не може да се случи повярвайте,ако имате възможност посетете еспана и река ебро може би тя е рая за сом на големина е около 2 пъти размера на река искър,но няма токови апарати мрежи и бомби.за такива екземпляри комплект въдица ти излиза между 150 и 200 евро с влакното,но това се изплаща не в български водоеми разбира се.миналото лято бях в отпуск в българия отидох на река искър с приятели ловихме на плувка и дано но пълна трагедия и най интересното беше че горския и двама полицаи ловяха на ток с лодка те имаха успех.мисля че такива вандали трябва директно да ги гърмиме с 13 нули
:? :? :?
Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

valentin valov написа:...на река ебро...
Река Ебро е рай за рибовеца, особено за сомаджиите! :idea:
Планувам посещение там. :D

Сега гледах по Дискавъри един как ги цепеше. :rolleyes:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
DimityrK
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от DimityrK »

Мой приятел е в Фустеняна,до река Ебро...сомове под 10 кг. за тях са бебета и ги връщат а и шарани по 10+ вадят.Като се има в предвид че като отидем за риба с него от масата неставаше ...а сега станал рибар...ама риба бол. :rolleyes:
Аватар
MIhaYLOV
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от MIhaYLOV »

Shakespeare SEASWELL LUXE BOAT- двуколенна е, шведски винт просто уникално здрава пръчка. Имам четири такива и ги ползвам за дънен риболов по Дунав. Няма да съжаляваш. (зажалост не можах да кача снимки, но се разрови из нета със сигурност има)
angel stoqnov
новобранец
новобранец

Мнение от angel stoqnov »

MIhaYLOV написа:Shakespeare SEASWELL LUXE BOAT- двуколенна е, шведски винт просто уникално здрава пръчка. Имам четири такива и ги ползвам за дънен риболов по Дунав. Няма да съжаляваш. (зажалост не можах да кача снимки, но се разрови из нета със сигурност има)
Няма колега :?
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

GODzillata написа:Река Ебро е рай за рибовеца, особено за сомаджиите! :idea:
Планувам посещение там.
Па глей,да не -се обадиш. :shock: :drinkers:
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”