Кормораните

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Кормораните

Мнение от Ivak »

Прави ми впечатление, че тази гад се е разпространила страшно много :evil: .

Все още е забранена за отстрел, в Червената книга е :twisted: , Чудя се дали въобще някой се занимава с актуализирането на книгата.

И двата вида корморани са разпространени страшно много, за големия корморан съм чел че изяжда на ден по 3,3-3,5 кг риба, отделно наранява доста повече защото напада и едри риби който неможе да погълне или доубие.

Според мен трябва да се третира като бездомните подивели кучета, чакалите и лисиците, а именно отстрела му да е разрешен целогодишно и да се дават някакви стимули от горското при отстрелян по голям брой както при вълците.

По Дунав съм виждал ята по над 100 птици :shock: може да си направите сметка за какво количество унищожена риба говорим.

За сметка на кормораните другите водни птици, поне по местата където посещавам често взеха да изчезват.

Ако не се вземат мерки за драстично намаляване на популацията и унищожаване на местата им за гнездене в случая кормораните ще станат както преди години чакалите и лисиците а именно доминиращи видове и пречещи развитието на всички ползващи тяхната хранителна база и самата хранителна база.

Да ме извиняват природозащитниците, но тези птици унищожават много малки рекички(че и по големи) и язовирчета, особено на места където няма дълбочини.

Та колеги давайте мнения, интересно ми е да видя и други позиции, че моята както обикновено е крайна :lol:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Прочетох ТОВА във връзка с темата,но ми се вижда доста старичко.Явно никой не взема мерки!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Съгласен съм че са повече но не е хубаво според мене човек да нарушава природното равновесие. Ако ги има много значи има с какво да се хранят следователно има много риба която вследствие на тяхното ядене намалява явно но не дотолкова че да не измират.Според мене намаляването на кормораните едва ли е от избиване от ловджий а по скоро от липса на храна.

А и кормораните немогат да ядат големи риби макар че големите преди да станат големи разбирасе са малки но това е природен закон. По тази логиката примерно шарана хвърля 180 000 (такава ми е информацията) зрънца хайвер на 1 килограм живо тегло а от толкова много зърна сигурно не оцеляват повече от 10 или 20 защото хайвера се яде от плевелните риби и сега за да запазиме популацията на шарана да избиваме таранките и слънчаците примерно нещо такова е .

Мога да гарантирам че при липсата на корморани плевелните риби биха се увеличили двойно дори и тройно сигурно тогава незнам какво ще става :roll: .

Така или иначе ние сме рибари не ловджий и не вярвам да тръгнеме да трепиме кормораните.

Аз също вчера на морска гара варна видях едно ято корморани бяха поне 200-300 с какво се хранят толкова много незнам.

Също много се чудя защо ги виждам само зимата а лятото нито 1 не съм виждал.
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
петър власев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от петър власев »

аз така ще ви кажа

природата най- добре си знае работата :wink:

и аз бях против тяхя ама вече се замислям
я чувствась себя очен хорошо
Аватар
dedeff
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от dedeff »

Корморана е птица която няма естествен враг и ако човек не вземе отношение по въпроса за ограничаване на популацията ще стане страшничко,сами си извадете логиката.Подкрепям IVAK.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

dedeff написа:Корморана е птица която няма естествен враг и ако човек не вземе отношение по въпроса за ограничаване на популацията ще стане страшничко,сами си извадете логиката..

Точно това имам предвид, тя природата си знае работата, но понякога трябва да и се помогне :wink:

И друго не се заблуждавайте че кормораните ядат само плевелна риба, това е птица която не подбира видове и големини риби :!:
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Кормураните в ограничени количества понякога са много добри помощници на рибарите.Водят рибата към брега и в повечето случаи има добър улов.Цяло лято в Бургаското езеро Вая имаше Кормурани и доста Пеликани.Пеликаните отиваха сутрин към 6 на ята от по 150-200 броя до 8-9 часа съм виждал поне 10-20 ята.А рибата се беше навряла в папура и удоволствието беше пълно .
Кормораните наистина са напаст когато се съберат на големи ята.
Аватар
Dimo_shtukata
новобранец
новобранец

Мнение от Dimo_shtukata »

Бях ме в с. Срем на Тунджата за риба преди две седмици и от месните разбрах има ли корморани риба не търси. От двете страни на селото колкото щеш птици и риба йок. От време на време се обаждала до моста на селото. Месните хич не ги обичат плаши им рибата. Затуй като мине корморан през селото, някои "загрижен стопанин" вади пушкалото и кюф. Една птица не можеш да видиш в селото, седят от двете страни и толкоз. :D
Kadeto ima "pateta" tam sam i az
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Рибари: Корморани изяждат поминъка ни!
11 януари 2007 / News.dir.bg
През тази година вероятно ще се запази броят на 450-те професионални дунавски рибари в Русенска област, но постепенно този начин за прехрана става все по-несигурен.
Това мнение изказват рибари и инспектори от териториалното звено "Риболов, аквакултури и контрол" в Русе, предаде БТА. Безперспективността на промишления дунавски риболов идва от все по-намаляващата риба в реката, сочат рибарите. Те смятат, че това се дължи на маловодието на река Дунав през тази година, но и на прекалено размножилите се птици - корморани, които унищожават рибните стада. Рибарите твърдят, че дневно само в района на град Мартен хилядите птици поглъщат стотици килограми риба. Сметките на инспектори от териториално звено "Риболов, аквакултури и контрол" в Русе показват, че 450-те рибари с корабчета и лодки от района през миналата година са уловили общо малко над 70 тона риба или на всеки от тях се падат средно по 150-160 кг риба. Ясно е, че приходите от улов са недостатъчни да се формира добра печалба, смятат инспекторите. Разходите на рибарите не са малки - за разрешителни, за поддържане на риболовните съоръжения, за заплащане курс за стопански риболов, курс за правоспособност и други. В териториално звено "Риболов, аквакултури и контрол" в Русе вече започна подновяването на разрешителни за стопански риболов за 2007 година, което трябва да завърши до 25 март.

Какво ще кажете за това, кой сега са най-вредни за рибата, косачите по реките, мрежарите, бомбаджиите или кормораните :evil:

За мен тази птица няма право да живее в такива количества, поне в бедната ни от към риба държава :cry:

Колкото зависи от мен ще ги стрелям винаги и посевместно.

Бах го то излиза че ако 50 мангала хванат по 2-3 кг маломерни шаранчета за деня то кормораните ядатдоста повече.
Ама те нали са птички и мили животинки да не правим лошо :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Просто трябва да се изтребят 10-тина хиляди да се нормализира положението :wink:

И да добавя, ако имаше нормално количество корморани, щеше ли рибата да се набива в населените места и да се излавя на всякакви браконерски методи :wink:
ristich
новобранец
новобранец

Мнение от ristich »

Ивак, чудя ти се само как може да си толкова див и откъде тая злоба?
Ние хората не сме господари на рибата и на природата въобще, че да казваме кое трябва да живее и кое трябва да бъде убивано!!! Малко по-кротко със смъртните присъди!
Човек е генетично свързан с природата и пряко зависи от нея, със унищожаването й, ние всъщност унищожаваме бавно, но сигурно самите себе си.
Пазете природата!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Надявам се да се получи някаква дискусия, пък ако някой ме убори, ще се радвам :D

Хората до такава степен сме разрушили баланса на природата, че вече много би се оправила сама.

За контролиране на броя им си мисля че си е съвсем нормално средство за помощ на природата, ако има по хуманен за него съм :D

Защо да са разрешени за отстрел лисиците, вълците чакалите а кормораните да са забранен. Един вълк е в пъти по полезен от един корморан, а за отстрела му се дават 150 лв и няколко кубика дърва :shock:

Нямам нищо против птицата, имам против популацията до която е стигнала.
От доста време не съм виждал обикновена чапла например, значи да оставим един вид да подтисне другите видове който ползват ареала му, следователно да намалеят

Поздрави
ristich
новобранец
новобранец

Мнение от ristich »

Радвам се за отговора ти, честно казано очаквах друга реакция! Поклон!
Значи като цяло популацията на корморана в България не е чак толкова висока, просто през зимата много птици идват от северните ширини и на места със струпвания (например Овчарица), наистина става горещо. Тая зима определено не е толкова страшна и мисля, че се прекалява. Лично съм виждал на Овчарица как се стреля по птиците и как падат на няколко десетки метри от хората на стената между топлото и студеното, а не попадналите в целта съчми се сипеха направо в краката ни. Така се стреля и по малкия корморан (световно застрашен вид) и по пеликаните и по чаплите и по орлите рибари. Защото природата им е отредила роля на рибоядни животни. Затова и популациите им са ниски - навсякъде около водоемите ги стрелят, развалят им гнездата, секат дървета с колонии, съсипват се местообитанията им. Всичко това е дивашко и не отговаря на претенциите ни на страна-членка на ЕС. Вижте и всичко, което се случва с екологичната мрежа Натура 2000. Аз съм на мнение, че поне ние, съвестните риболовци (сигърен съм че поне 90 % от хората в този форум са такива), трябва да обичаме и пазим природата. Също така съм на мнение, че проблемите на рибните ни запаси въобще не идват от кормораните, които са във високи числености, пак казвам, само 2-3 месеца през годината. А какво се случва през останалото време всички много добре знаем - мрежи, парашути, ток, тройки, ВЕЦ-ове и т.н.
А относно статията за рибарите по Дунав ще кажа , че е повече от смешна! Тая година минах реката от Тимок до Силистра и никой не се жалваше, че кормораните му ядът поминъка. Напротив, реката е доста добре в момента и повечето видове риби процъфтяват сега. Всички са доволни- и рибари и птици. Общо колониите на кормораните по реката са не повече от 10, като най-голямата е на Сребърна (по няколкостотин двойки от двата вида корморани). Реката има потенциал, има и птици това е. В същото време рибар с лодка ми се хвали, че на вечер в мрежата му превз лятото се хващали по 30-40 шаранчета по 500 гр. Айде сега кажете има ли риба в реката и кой се облажва най-вече от това?
Ако съм станал досаден извинете! Свършвам и дано да стане дискусия, а ако ви интересува нещо за участука Тимок - Силистра ще се радвам, ако мога да помогна.
Пазете природата!
ristich
новобранец
новобранец

Мнение от ristich »

Пак съм аз :oops:
Искам да допълня, че Червената книга се актуализира в момента и скоро ще излезе новата такава. Но тя не е забранителен документ, а предупредителен, по-скоро с пожелателен характер, на основата и на който се вземат управленски решения.
Връщам се на кормораните и на малките рекички - определено през последните години истинските унищожители на малките рекички са корекциите и дигирането им, поголовното изсичане на крайречната растителност и безконтролното строителство на стотиците малки ВЕЦ!
Това е моето мнение, нека ме обори някой.
P.S. Кормораните в България са три - голям, малък и аристотелов (качулат, който гнезди в ограничени количества по Северното ни Черноморие).
Поздрави и наслука!
Пазете природата!
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Понеже съм лаик по отношени на кормораните ,нека някой да ме светне с какво толкова са полезни тези твари.?
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Барутчия...мога да кажа спокойно че и ние хората за никого не сме полезни дори на самите себе си вредиме.

Изумен съм от тебе какви работи приказваш. Щом природата е създала кормораните значи има защо немислиш ли ? Или може би ги е създала да пречат на рибарите ?

Неможеме така да си играеме с природата нали уж сме големите природозащитници?

Според мене може и кормораните да са повече но това незначи че трябва да ги закачаме.Кормораните според мене далеч не са причината за това че водоемите ни са обезрибени или поне повечето.Особено при по големите язовири има големи дълбочини и зимата всички риби са на дълбокото а кормораните са тука зимата така че кормораните са безсилни срещу рибите които са на дълбокото.
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”