Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

оптимален мотор
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
- alexandrovi
- новобранец
оптимален мотор
Здравейте колеги.От скоро съм регистриран в сайта и доста търсих във форума решение на проблема така и не намерих,въпроса ми е следния-в края съм на проект за лодката 3,8м плоскодънна от шперплат и епоксидна смола и излиза проблема с мотора транеца още не е довършен защото не зная оптималния мотор дали е с къс или с дълъг ботуш , това е първия ми въпрос .Втория ми въпрос е свързан с мощността на мотора , ясно ми е че е хубаво да е четиритактов но не зная каква мощност ще е оптимална,лодката ще се ползва във вътрешни водоеми а на тролинг ще е с не повече от двама човека.Моля колегите които имат или са имали лодки с подобни размери да се отзоват.ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ И НА СЛУКА.
Re: оптимален мотор
Колега,слушай Марко кво ти дума.
Другия начин е проба-грешка,малко скъпичко излиза,но резултатите се помнят цял живот
.
Другия начин е проба-грешка,малко скъпичко излиза,но резултатите се помнят цял живот

- krokibg
- учете се от него
Тя,лодката на Марко е 3 м и е с четири коня мисля.ама не е плоскодънка и има голяма разлика при движение.Аз съм за 10 кс мотор,ще ви бута доста добре,максимум 15,обаче зависи,колко е стабилна лодката.Все пак,петнадесет коня двигтел си тежи доста.Сожи багажи плюс двама човека и така.Колко са ти високи бордовете,транеца,каква височина ще го правиш ??? Това са двата въпроса които са важни,да не си направил бордовете по 35 см

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
И аз съм за 10 коня мотор и това го казвам след доста проби. Моят е двутактов и тежи само 37 кг което си е предимство. Трябва да уточня обаче че харчи 2 пъти повече от същия 4 тактов.
Колега експериментите не са лошо нещо но с ВОДАТА маитап не си прави.Първото нещо от където трябва да тръгнеш е колко ще тежи лодката + багажа + пасажерите?Лодката ще има ли кил ?Колко е височината на борда?Имаи в предвид че задължително трябва да е оребрена за да няма изненади.За пример ЛОДКА 4,30 на 1,60 тежаща 120кг с 4коня и двама човека върши работа (докато не се появи вълна ) моя съвет е между 6 и 10коня но и транеца трябва та е направен по стандарт за къс ботуш .Има ли разлика ще ти се губят НЯКОЛКО КОНЯ
Чао и успех Ps:До сега във всички лодки които са ми правили 4 броя са ми слагали запечатани бутилки от минерална вода в двоиното дъно .Помисли и за това да има въздушна камера .На морето преди години видях лодка (от руските алуминиеви ДЕСАНТНИТЕ) пусната на вода със забравени тапи ???На сутринта само носът и стърчеше и всичко от лодката беше ИЗПЛУВАЛО около нея

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега, щом ще е за вътрешни водоеми, би трябвало да става и с нисък транец. Според мен 9.8 или 9.9 кс четиритактов двигател би бил оптимален. Съвременните двигатели с тази мощност са под 40 кг. 15-ците са прекалено тежки - с 10 кг отгоре. Ной добре би било да пробваш преди да купуваш двигателя.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
- alexandrovi
- новобранец
Благодаря на колегите които се отзовават,размерите на лодката са 3,3х1,4-дъно и 3,8х1,60 в горната част не е чиста плоскодънка височина на борда 50см, мерено от дъното 60 см-централен кил 10 см + 2х5см не зная колко ще вършат работа но поне няма да сурка дъното.Очаквам теглото на лодката да е 50-70 кг, + 2-вама х 100 + 10кг такъми + 5л бира работата става към 280кг общо бирата не я смятам ( от къде дошла-там отишла).
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
значи ако бордът е 50см, или трябва да изрежеш малко за да стане 38см отзад, където се хваща мотора, или слагаш дълъг ботуш за 50см транец...
мощността зависи от 2 неща - колко пари си приготвил и дали искаш да глисира. При тия параметри щом е почти плоскодънна, може би и с 10кс ще глисира. Може да се уреди проба.
мощността зависи от 2 неща - колко пари си приготвил и дали искаш да глисира. При тия параметри щом е почти плоскодънна, може би и с 10кс ще глисира. Може да се уреди проба.
- alexandrovi
- новобранец
Благодаря колеги,за първа проба съм уредил 5к.с 4-такта Хонда , а за глисирането освен за по-бързо придвижване за друго използва ли се ?
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Все е дно да питаш на леката кола 4-та и 5-та скорост за какво саalexandrovi написа:Благодаря колеги,за първа проба съм уредил 5к.с 4-такта Хонда , а за глисирането освен за по-бързо придвижване за друго използва ли се ?

- alexandrovi
- новобранец
Благодаря на всички колеги.
Не знам тук как е, но по принцип има стандарти /изисквания/ според размерите на лодката и максималната допустима мощност на двигателя.
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
това за САМОДЕЛНИТЕ лодки ли се отнася?КАЯ написа:Не знам тук как е, но по принцип има стандарти /изисквания/ според размерите на лодката и максималната допустима мощност на двигателя.