Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

КАК ДА ПРИМАМЯ КЕФАЛА
Модератор: nkolev66
КАК ДА ПРИМАМЯ КЕФАЛА
Привет на всички гмуркачи. Аз се казвам Стелиян и се гмурка от 2год. с харпун по цялото ни черноморие,но за жалост рядко вадя риба .Още сам много бос в този спорт и за това бих искал да си задам вапроса ,който ме мъчи и разбира се, ако не ви представлява трудност, се надявам да ми дадете ценен савет:
мога да слизам на 6-7м и апнеята ми е около 40секунди ,ама рядко виждам риба ,сигорно защото я плаша. Въпросът ми е има ли някакъв начин по който да се подмами рибата или поне да не я плаша?
мога да слизам на 6-7м и апнеята ми е около 40секунди ,ама рядко виждам риба ,сигорно защото я плаша. Въпросът ми е има ли някакъв начин по който да се подмами рибата или поне да не я плаша?
-
- новобранец
Re: КАК ДА ПРИМАМЯ КЕФАЛА
Пей и на ушенце.Извинявай майтапя се,но днес е най хубавият празник на България и аз празнувам и те за това.Поздравявам всички хора които се чувстват Българи-честита свобода и да сте живи и здрави,другото зависи от Вас.
Бате, празнувай си ама недей да спамиш по темите, ако всички празнуващи направим като тебе ще стане мазало!!!barutchiata
Бате, празнувай си ама недей да спамиш по темите, ако всички празнуващи направим като тебе ще стане мазало!!!barutchiata
-
- вече хвърля и на тежко
здравей колега,аз не съм от най-запознатите по отношение на подводен риболов от този саит,но аз знам,че се привличат от шум(както и всички кефалови).Можеш примерно с мида да драскаш по камъните,но по-тихо щот под водата шума се усилва много 

Опитай с риба Тон. Продава се в консерви. Има 2 вида- "в масло" и "в собствен сос". Избери в "собствен сос" и я размий в района където ловиш. До 10мин. ще имаш всичката риба на едно място.
Колеги, не знам празникът ли е виновен, но ми се струва, че бъзика е неуместен.
Здравей Стелияне.
Обичайният начин на ловуване на кефалови риби е следният:
Независимо на каква дълбочина гмуркаш, дали на 1м. или 10м., най-важното условие е да легнеш на дъното, с протегнат напред харпун и буквално да "замръзнеш" на място. Никакво движение, никакво озъртане, никакво махане с плавниците.
Ако има наоколо риба, тя в много от случаите идва да те огледа,много често може да дойде от към гърба ти, важното е да не правиш резки движения, а съвсем плавно да насочиш оръжието към нея и когато дойде на необходимата дистанция, да я простреляш.
Има дни когато на дадено място с часове не можеш да видиш риба и други дни когато пасажите вървят през две минути, различно е. Много е важно и на какво място си се пласирал.
Това е начина за риболов. Забрави за захранки, шумове за привличане и пеене на ушенце.

Здравей Стелияне.
Обичайният начин на ловуване на кефалови риби е следният:
Независимо на каква дълбочина гмуркаш, дали на 1м. или 10м., най-важното условие е да легнеш на дъното, с протегнат напред харпун и буквално да "замръзнеш" на място. Никакво движение, никакво озъртане, никакво махане с плавниците.
Ако има наоколо риба, тя в много от случаите идва да те огледа,много често може да дойде от към гърба ти, важното е да не правиш резки движения, а съвсем плавно да насочиш оръжието към нея и когато дойде на необходимата дистанция, да я простреляш.
Има дни когато на дадено място с часове не можеш да видиш риба и други дни когато пасажите вървят през две минути, различно е. Много е важно и на какво място си се пласирал.
Това е начина за риболов. Забрави за захранки, шумове за привличане и пеене на ушенце.

Никоя риба не е по - важна от живота !
Здравей Стелияне!Искам да ти дам един съвет. Незнам от къде си,но ако познаваш някой харпунджия помоли го да ти покаже някой от техниките на подводния риболов ще ти е много по лесно.Защото само с четене по форумите ще получиш информация но има неща който трябва да видиш с очите си и да ги усвойш.Исках и аз да ти пиша нещо за кефаловите риби но Ватуса ме е изпреварил и няма смисъл и аз да пиша.Та това исках да те посъветвам.Успех в нашия любим спорт.
-
- ще става разбирач
Руските ни колеги използват успешно примамка за кефала, което общо взето е чучело на риба,което влачат със себе си на корда с тежест вързана на другия край. Чучелото е плаваемо естествено и поставено на подходящо место (градинка със сладък пясък) привлича и успокоява донякъде мнителните кефали, за време, достатъчно за изстрел.Ватус го е обобщил най-точно,единственото което мога да добавя е да слизаш по вертикала към дъното,и да не стреляш по риби които те разминават по време на гмуркането към укритието,иначе пръскаш рибата,и следващото което ще виждаш са множество панически изнасящи се риби на скорост.Кефаловите са вишисти по оцеляване,без харпун може да се наврат пред ръцете ти, но въоръжен мръднеш ли рязко главата си дори си капо.Рибите имат пасивно и активно държание под водата,пасивното е кротко "пасене" по дъното,бавно и мудно,активното е плуване над дъното(1-2 метра) като стадото е компактно,лидер е обикновено едра женска, въртят в кръг около територията си (50тина метра в диаметър)ако има подходящ терен(скали на групи и пясък)По възможност заставай с гръб към брега ако си в засада,макар четова е почти невъзможно, така имаш по-добра видимост към ловните полета,обикновено плуват успоредно на брега,но това не е правило.Всяко излизане към повърхността е план за следващото гмуркане, ако имаш видимост и течението не те снася прекалено,оглеждай ,преценявай,и не стреляй по водача (водачката на стадото) за да не останеш с една единствена риба.Цели се по едрите в края на групата по възможност,и не на последно място не хуквай да вземаш простреляната риба на скорост, освен ако не е лошо ударена и има шанс да се откачи.Спокойствие и само спокойствие е казал Карлсон,който макар и живял на покрива в случая е абсолютно прав.Всяка нерва и прибързан гърмеж се отразяват зле на всички видове лов.Гледай и филма с Дапиран за лов на кефали, бях го качил преди време в сайт ,който вече не съществува,питай някой от колегите да ти го даде,линкне или там каквото може.Аз го изтрих за съжаление.Беше и със субтитри,мамка му...Относно шума под вода единственото, което аз си позволявам ако има далечна риба ,и съм в края на апнеята е да потъркам пръстите си (които са в неопренова ръкавица) буквално както се вика котка да ти обърне внимание.А ако колегата с риба тон и консервите има да добави нещо друго сериозно окей,ако има да добави хляб
нека да е в отдел рецепти....Иначе замирисва на димен барут... Нищо лично или заядливо.А определено колегата има нужда от съвет,макар че и малко хумор никога не е излишен.Поздрави, и дано си намериш филмчето.

Последно промяна от grizmin на Сря Мар 03, 2010 9:55 pm, променено общо 1 път.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Филма за който говори Grizmin го имам, ако си от Варна или наоколо или ако ти се идва пиши на лични ще ти го дам. Не зная как и къде да го кача.
Успех ще свикнеш, гмуркане му е майката.
- makari
- научил се да хвърля
Не го знам това филмче,но тук има доста на Джорджио Дапиран,а и на много други:
http://www.youtube.com/results?search_q ... oq=dapiran
http://www.youtube.com/results?search_q ... oq=dapiran
Последно промяна от makari на Сря Мар 03, 2010 10:32 pm, променено общо 3 пъти.
Който не е учил започва да учи другите.
благодаря на почти всички
за добрите съвети.
повече няма да ходя и да го търся тоя кефал

-
- ще става разбирач
Кажете пълното заглавието на филма, поне да можем да го търсим по тракеритеvankolong написа:Филма за който говори Grizmin го имам, ако си от Варна или наоколо или ако ти се идва пиши на лични ще ти го дам. Не зная как и къде да го кача.

Иначе доста филми излизат с Джорджо по търсачките,ама пича е италианец и малко терсене върви търсенето точно на филма с кефалюгите

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Приятелю, преди всичко се наслаждавай на подводния свят и всичко ще си дойде на мястото! Никакви резки движения, това е моят съвет. честит празник 

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
-
- ще става разбирач
Това ли е филма за тия "чЕфали"
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/lsOsnyqoY0k&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/lsOsnyqoY0k&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/fSSud2aFLck&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/fSSud2aFLck&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/lsOsnyqoY0k&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/lsOsnyqoY0k&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/fSSud2aFLck&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/fSSud2aFLck&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
-
- ще става разбирач
Aми, май не точно онзи си беше поне 40 минути филм това са откъси,но и тези стават даже много ,заглавието беше нещо за "кефали и лавраци от засада"
,ама то не е само кефал в туй море....И аз псувах като не намирах рибата,но след първите гръмнати и взети риби след грамотно и целенасочено гмуркане и чакане сам ще си промениш мнението....ако ли не здраве да е ,Късмет пич....
- Не видях някой да ти е казал да не ги търсишSTENATO85 написа:благодаря на почти всичкиза добрите съвети.

Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,