Шаранджийски прът - предимства

Модератор: sapuna

VGS
разбира нещата
разбира нещата

Шаранджийски прът - предимства

Мнение от VGS »

Искам да ви помоля да ми разясните по-подробно (по възможност с примери) предимствата на шаранджийския прът пред останалите с подобни спецификации.
Примерно имаме два пръта един добър фидер 3,60 и един шаранджийски пак на 3,60 с еднакво тегло на изхвърляне и подобна акция.
Въпроса ми идва когато гледам как хора се вманиачават в прекаленно скъпа техника която уж е създадена да лови целенасочено определен вид риба.
Аз лично не притежавам такива такъми, които хващат само шаран или амур, и на няколко пъти ми се е случвало да ми се подиграват за което хващам на монтаж косъм с фидер или с прът който пък хваща само бяла риба и то само на дъно.
Та на въпроса, какви са предимствата на специализираните шаранджийски пръти ?
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Re: Шаранджийски прът - предимства

Мнение от CrossFire »

Предимства на шаранджийските пръти при по-далечните замятания са по-дългото рамо на ръкохватката и по-широките водачи.
Като цяло, всеки си разбира нещата както си иска и аз не смятам да влизам в подробности. Очаквай философии всякакви. :)
Изображение
fider
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fider »

Случвало се е прът за определен тип риболов да ми пасне не по предназначение.Голям кеф е да вадиш шарани с фидера имам един браунинг, много лек направо чувстваш всяко потрепване при ваденето на шаран :)
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Валка тъй като и аз от скоро се запалих по жаранджийските такъми,щото сома нещо изчезна по наще водоеми та при пръчките има един стандарт от акция която е около 3либри и дължина 3.60-3.90. Със тези тояги зе постигат замятания на далечни разтояния 80-120мт. и са важни макарите обикновено байтрънери побиращи по 300-500мт.влакно за разпъване с лодка на захраненото петно,какъвто беше случая есента на яз.Ивайловград.Шарана и амура си искат постоянна захранка и търпение за да имаме успех,става въпрос за обикновени водоеми а не платени където рибата вече си е изградила места на хранене и меню.Желая ти успех в начинанието ако си се запалил по риболова на шаран.
Станимир Бегов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Станимир Бегов »

Основната разлика е ,че шаранжииския е параболик и работи с цялата дължина ,а фидерите са с върхова акция.Когато работи с цяла та дължина по добре гаси резките повеждания на рибата и спомага за по трудно късане както на влакното така и на устата на рибата.
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

CrossFire написа: Очаквай философии всякакви. :)
stupi написа:Основната разлика е ,че шаранжииския е параболик и работи с цялата дължина ,а фидерите са с върхова акция.
Колега, извинявай, но твърдението ти е абсолютно невярно!
Изображение
Аватар
sme6ko83
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sme6ko83 »

stupi написа:Основната разлика е ,че шаранжииския е параболик и работи с цялата дължина ,а фидерите са с върхова акция.Когато работи с цяла та дължина по добре гаси резките повеждания на рибата и спомага за по трудно късане както на влакното така и на устата на рибата.
Интересно ми е какво ще кажеш ако видиш как изглежда фидера ми със закачена по-едра риба!
veso72
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от veso72 »

Напълно подкрепям колегата Crooss Fire имам два фидера и те работят перфектно със цялата бланка.В повечето случаи даже бих казал че удоволствието при вадене на голяма риба е по голямо при фидерният прът.
Няма по хубаво време от това когато сьм на риба.....с бира.
kasabov_le
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kasabov_le »

Изображение
Според мен шаранджийските прати....са за по голяма дистанция
откам макродържача са по дълги назат
Имаш по голяма опора като замятяш :wink:
И ловец сам и рибар сам
и на браконерите.........да го ЕВА
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Видовете,размера и бройките на водачите.Дръжките, по-дълги, за по-стабилен захват при замятане.При фидера индикациите на кълване се гледат по върха, при шаранските чрез сигнализатори, поради това фидерите са с отделни връхчета, за различните риби, различни върхове.Хубавите шарански въдици са с по-малко колена, от там се подобрява и замятането, строя и здравината.Вече е въпрос на вкус и възможности каква въдица ще избереш.За далечни замятания, трябва да е дълга, стегната, с по-малко колена и с големи водачи.За удоволствие, разпъване, замятане на средни дистанции около 100-те се взима параболична въдица за удоволствие, за омекотяване тласъците на рибата.За закачки, по-твърда. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
uzov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от uzov »

Общото и на двете пръчки е, че са предназначени за риболов :D Разликата е огромна и във възможностите на замятане и при воденето на риба. Фидера става да си правиш кефа с шаранчета до 3-4 кг. Миналата година реших да си правя ескперименти с фидера при улов на шаран и резултата е че вече фидер нямам 8)
Всеки се ражда човек , но не всеки остава такъв до края!!!
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Все още се чудя какво ще е по-подходящо за мен, понеже големи дистанции не ми трябват, има с какво да разпъна ако се налага. А и е добре да се огранича на до към 3,60 понеже все се налага да замятам измежду разни джунгли :) .
А за здравината на фидера не се съмнявам, нека дойде пък да пробва да ми го счупи :) . Аз обичам да ми е кеф като вадя и да има тръпка, но примено хей това момче :
Изображение

излезна като тапа без да го мъча много с фидер с връх 90г, не е толкова колям 7,5 (след 15 часа в карпзак), а да си призная имам доста по малки риби примерно на спининг които са ми правили значително повече кеф.

Благодаря ви за мненията !
Все пак мисля да си взема поне една специализирана за шаран, та и аз да видя и да пипна лично какво пък аджаба е т'ва :)
А и другия въпрос е заслужава ли си удоволствието, пълно оборудване за до 4-5 излета в година с цел шаран ?
Последно промяна от VGS на Нед Мар 07, 2010 12:04 pm, променено общо 1 път.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

И веднага след това ще си купиш още две! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Може ли някой да даде съвет за някоя от тези :
http://shop.angler-bedarf.de/Ruten/Feed ... 7_200.html
някаква комбинация е между фидер и шаранджийка.
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Тия като ги гледам са си баш фидерски пръчки, а двойния хват на дръжката вероятно е за далечно замятане. Пък и много скъпиииииии :D :roll: :roll: Иначе съм сигурен, че ще вадят и по-големи шарковци безпроблемно, по-големи от тоя на снимката :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”