Химически вещества , лекарства , допинг - удължаващи апнеята

Модератор: nkolev66

Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Химически вещества , лекарства , допинг - удължаващи апнеята

Мнение от Булти »

gojco написа:Пичове,
пак нещо пропускаме.
Ами ако няма сол в айрана? Г.
...ако сложим сол в айряна , тогава ще е грехота да не сложим и черен пипер и тогава получаваме качествено нов продукт или мезе за ракия ...приятелю Спиър подозирам , че Харпунджи ефенди не ти е издал цялата тайна , а само част от нея ...предполагам , че за котва на буя си ползва дамаджанка напълнена с анасонова огнена вода ...закотвя се на 30 метра , отпива от айряна горе и при мисълта за богатството дето го чака долу , в кръвта му почват да се разхождат така наречените хормони на щастието и стволови клетки , пулса му се забавя и изпада в блаженното състояние на НИРВАНА...оттук нататък вече ви е ясно ...ей някой водкаджия да не вземе да помъкне доматен сок на буя си
:shock:
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Аз айряна не го обичам солен :)

В отговор на Бат Гойко :)
Много изместваме темата с тази йога, но явно е нужно.

Със сигурност никой от фридайвърите и харпунистите не търси състояние на самадхи :). Целта е единствено постигане на дълбок релакс чрез контрол на тялото и съзнанието. Това най-лесно става чрез усвояване на първите упражнения в йога а именно когато учителят започне(или завърши) лекцията с "отпусни стъпалото на левия крак, отпусни отпусни отпусни ..., отпусни глезена на левия крак, отпусни отпусни отпусни, ...." и т.н. докато се отпусни напълно цялото тяло. Следващата стъпка е изчистване на съзнанието най-често след като се съсредоточим в дишането си. И така в един момент на пълен и абсолютен релакс ние сме готови да тръгнем надолу. След като си го правил много пъти в салона с учителя по-късно можеш да го правиш сам и в морето, просто вече знаеш как :).
След Скандалопетра Hereber Nitsch споделя "като преживяване беше нещо ново за мен, но не се получи добре заради едно от правилата че трябва да скочиш от лодката, което ме изкарваше от състоянието на релакс в най-важния момент".

Всеки от нас знае ако даден проблем ти е заел мислите апнеята е наполовина. Примерно - борба с течение, ментално притеснение от вида "дали заключих колата на брега", "2 часа гмуркам, не съм видял 1 риба писна ми", лични проблеми и т.н.... Именно в такива ситуации използваме техники от йога да отстраним всичко което ни тормози.
Същото са и упражненията по пранаяма. Всяко упражнение не е да научим още един вид дишане а как чрез този вид дишане най-бързо да релаксираме и да изчистим съзнанието си. Просто се съсредоточете върху кое и да е пранаяма упражнение(огнено, алтернативно, бхарстика и т.н..) и ще разберете че ефекта от всяко едно е пълно отпускане на тялото вследствие на хипервентилацията а не че вдигаме нивата на енергията както обичат да казват йога учителите :).

Съвместимост на йога и подводен риболов. Примери хиляди. Като започнеш от Пелицари и завършиш до 90% от всички фридайвъри които са харпунисти практикуващи йога. Ако някой се съмнява мога да дам конкретни примери(снимки) на фридайвинг шампиони с улов и в стойка лотус :).

От друга страна има хора, които никога не са чували за йога, но могат за няколко минути да постигнат 100% релакс на тялото и да изпразнят съзнанието си от паразитни мисли. Имаме подобен случай в нашата група, Спартак. Той е хирург и вследствие на това което работи всеки ден, е открил начин за бърза и пълна концентрация върху това което му предстои. Споделял ми е че без значение какво му се е случило навън, в момента когато застане на операционната маса изключва напълно дори е имало случаи когато сестрата му е казала нещо но той не я е чул. И е един от най-добрите в професията си. Предполагам че с Валтер е нещо подобно, не го познавам, но щом няма проблеми с дълбочини и апнеа на тези години 100% той си има неговия начин.

След като главата ти е пълна с ядове и проблеми, душевното ти състояние е в пълен хаос, елементи от екипировката ти късат нервите, голямото вълнение в морето те плаши и отблъсква, и т.н.. каквито и медикаменти да изпиеш пак няма да имаш апнеа.

И като завършек една зен история:

Brisby, the old Maldivian fisherman: "I saw you in the sea today. My compliments", he says, in uncertain English. "I really like how you move underwater. I am only an old fisherman, but allow me to give you a piece of advice. Remember that you can go underwater in two ways".
So saying, he takes out a small piece of coral and throws it into the sea; then from a coconut he pours the sweet, white liquid: "Look", he continues, "coral and coconut milk are now together in the water. But the coral is still coral, while the coconut milk is now sea: when you move underwater you must not be like the coral, but like the coconut. When you dive you must not go against the sea; it should not be you, your body, your skin and the sea, but each part of your body must become at one with the water".

Това е ключът за мен "but each part of your body must become at one with the water"

Всичко по-горе са мои лични убеждения, което не означава че са 100% правилни. На този етап мисля така, предполагам че след 10 години като прочета какви съм ги писал по-горе ще се усмихна по същия начин по който се усмихвам на писанията си преди 5 години :)
Бат' Гойко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Бат' Гойко »

Да, колега spear, темата беше за медикаменти за подобряване на апнеата, а зацепи в дебрите на философията. :lol:
Така можем да стигнем до спора за кокошката и яйцето... :lol:
Апнеата е продукт на съзнанието ни, но то пък функционира благодарение на енергията, която му осигурява биологичният електрогенератор - нашето тяло. Просто нещата са навързани - ще ралаксираш и ще си осигуриш въпросния покой на съзнанието, ако механиката ти служи безотказно и не те занимава с нуждите си. Аз когато си карам колата, особено на дълъг път, когато съм сам и няма с кого да си приказвам се усещам, че понякога нямам спомен кога и как съм минал част от пътя - явно съзнанието ми не е било там. Ако обаче нещо не е наред с колата и примерно ми светне някаква червена лампа на таблото, акълът ми е все там, а очите следят всяка табела за евентуален автосервиз.
Същото е и с гмуркането - ако си бил няколко часа в морето, далдисвал си и си изплувал няколко километра, с което си изразходил голяма част от ресурсите, тялото ти крещи и наистина не знам колко е разумно да подтискаш тези сигнали с психотехники и за каква апнеа може да се говори. Тогава имаш две решения - или да излизаш от водата, или да възстановиш работоспособността на физиката си по някакъв начин, за да продължиш. Аз това имах предвид по-горе. :)
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Явно и ти не си ме разбрал. Аз съм против да се използват медикаменти и химии с цел възстановяване на силите или подобряване на апнеята. По-добре парче шоколад или нещо бързо смилаемо като банан или ако е течно да е натурален сок но не купен от магазина ами направен лично от теб. Примерно сок от няколко портокала + лъжица захар. В шишенцето и на буя. Това са въглехидрати, усвояват се моментално от организма.
При мен работи айряна. Други не го харесват че им запушвал синусите от образуващата се слуз.

Всичко друго е биохимия и ГМО :). На етикета пише едно а реално какво знае само някой като монсанто :lol:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Бат' Гойко написа: Същото е и с гмуркането - ако си бил няколко часа в морето, далдисвал си и си изплувал няколко километра, с което си изразходил голяма част от ресурсите, тялото ти крещи и наистина не знам колко е разумно да подтискаш тези сигнали с психотехники и за каква апнеа може да се говори. Тогава имаш две решения - или да излизаш от водата, или да възстановиш работоспособността на физиката си по някакъв начин, за да продължиш.
...каяка в това отношение си е жив допинг :D ...съпротивлението му при дърпане , дори и натоварен е малко повече от буй :wink: ...като каталясаш , биеш котвата , лягаш отгоре и спиш :D , както си с неопрена , ако пече и слънце - удоволствието е пълно , особено напролет е голям кеф да гледаш как неопрена ти "дими " :D .... преди да поспиш около час , можеш да опукаш спокойно една пържола :D ...от тва по-добър стимулатор здраве му кажи :D ...като бях по-млад даже и съм ял с неопрена както съм във водата :D ...говорим за излети от порядъка на 8 часа нагоре , за по малко не си струва човек да яде и да се гмурка...ако гмуркам на 15 метра и каталясам - просто излизам на по плитко - там докато се гмуркам се зареждам със сили - не знам как става , но е факт...не мога да си обясня и друго нещо - при преход сякаш се умарям повече , отколкото като гмуркам...понякога в края на излета с гмуркане - дълго време на малка дълбочина съм много каталясъл , замръзнал , с две думи - сдъвкан и изплют и като направя някое дълбоко спускане на 20 метра със подобаващо раздишване , на второто гмуркане съм като чисто нов :?: ...струва ми се , че най-добрият допинг е нашето тяло , просто като усетим умората , трябва да сменяме тактиката на ловуване и след време като се върнем на същото положение - в тва дет сме каталясали преди , организма ни вече ще е по силен....поне така е при мен :D
П.С. същия принцип е заложен и в йога упражненията - всяко се прави дотам , докъдето е приятно , после някое друго , после пак се връщаме на същото , но постигаме вече повече :!:
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от manuk »

Колега Бат Гойко името на Валтер ми е добре познато. Имал съм удоволствието лично от
лодката да наблюдавам неговите действия. При едно от съзтезанията в Царево аз му бях
съдия. В този ден морето просто беше безрибно и повечето съзтезатели не бяха хванали
почити нищо.Той помоли лодкаря да отидем на втората сека пред Софстрой в Царево.
Сигурно знаете, че там има две секи, първата е на 150-200 метра от брега и е по
дълбока,а втората е на 350-450 метра е по плитка(6-8 метра).Дъното е осеяно с големи каменни плочи, които са набраздени с дълбоки канали в които може да се заляга.На това място той извади Лефер с тегло 4 клограма и 480 грама.След престой от 2 часа се преместихме на Лафина, там Валтер улови скална платерина 1кг и 920 грама и естествено спечели съзтезанието.
Тук ще спомена и Венко Рунтев, който също беше много добър съзтезател, за съжаление
двамата с Валтер не могат да се съзтезават поради ограничението за възраст от 57 год.
Последният човек който беше допуснат на съзтезание преди години беше бай Иван на 63 годишна възраст при което той се класира 3 пред значително по млади колеги.
Наистина , който го може си го може винаги.
life_is_ a_dive
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от life_is_ a_dive »

йога и тренировки му е майката, но мога да споделя с колегите, че след една седмица прекарана за подготовка на ски-рали в Рила бях изумен от резултатът след това постигнах 2 мин. динамична апнеа в басейн. често ходя на басейн да тренирам преди това успявах едва едва минута, минута и нещо да изкарам. предполагам, че изкачването на големи денивилации доста помага като част от тренировката за удължаването на апнеата. така че мисля и без химии може да се постигне но с малко повечко работа.

успех през ноивя риболовен сезон !!!
Аватар
gojco
новобранец
новобранец

Мнение от gojco »

Във височина намалява парциалното налягане на кислорода. При натоварване в бедна на кислород среда, организмът произвежда повече хемоглобин, за да осигури доставката на необходимия кислород до клетките. При връщане на организма в нормалната му среда, хемоглобинът бавно намалява до предишната си стойност и през този период човек прави чудеса. :smt026 :) Успехи на всички. Г.
Аватар
gojco
новобранец
новобранец

Мнение от gojco »

Във височина намалява парциалното налягане на кислорода. При натоварване в бедна на кислород среда, организмът произвежда повече хемоглобин, за да осигури доставката на необходимия кислород до клетките. При връщане на организма в нормалната му среда, хемоглобинът бавно намалява до предишната си стойност и през този период човек прави чудеса. :smt026 :) Успехи на всички. Г.
4x100срусалка+1бира
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от 4x100срусалка+1бира »

Булти, мойте уважения за хубавата тема за йогата и апнеята, както и за целия ти принос по другите теми, но ей тва ти мнение според мен е най-доброто което си дал на форума:
...ако сложим сол в айряна , тогава ще е грехота да не сложим и черен пипер и тогава получаваме качествено нов продукт или мезе за ракия ...приятелю Спиър подозирам , че Харпунджи ефенди не ти е издал цялата тайна , а само част от нея ...предполагам , че за котва на буя си ползва дамаджанка напълнена с анасонова огнена вода ...закотвя се на 30 метра , отпива от айряна горе и при мисълта за богатството дето го чака долу , в кръвта му почват да се разхождат така наречените хормони на щастието и стволови клетки , пулса му се забавя и изпада в блаженното състояние на НИРВАНА...оттук нататък вече ви е ясно ...ей някой водкаджия да не вземе да помъкне доматен сок на буя си
:shock:
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
СИСТЕМА - БУЛТИ
пс
патентовааай! патентоваи и си искай парите!
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

:D :D :D :D :D
:drinkers:
pipin162
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от pipin162 »

Здравейте, извинявам се за включването в темата, тъй като само от време на време чета тук, но попаднах на темата отворенa от Булти и след като прочетох част от мненията исках да изясня някои неща относно хранителните добавки и допинга тъй като знам някои неща по тази тема.
Първото, което искам да кажа е че, допинг и хранителни добавки са две абсолютно различни неща и нямат нищо общо освен, че и двете се използват от спортистите за повишаването не спортните резултати и за съкращаване възтановителния процес. Хранителните добавки са разрешени и проверени, а допинга са анаболните стероиди(това са медикаменти) и техните производни и са забранени.Това е първото, а сега ще мина към напитката Изостар(Isostar), която е и повод да пиша тук. Тази напитка беше спомената и с не много точна информация и искам да обясня какво представлява. Това е една много обикновенна напитка, но повечето хора си мислят, че тя нещо като ред-бул и себеподобните му, а тя няма нищо общо с тях като състав и действие.
Юли в тотална грешка си за Изостар, както и за много от добавките, а за допинга, което е нещо пък съвсем различно, хората са в масова заблуда. Няма да се впускам много в темата допинг тъй като не ми се ще да влизам в спорове. За допинга и анаболните стероиди, специално за тебе батка ще ти кажа, че фрий дайвърите, болшинството са назобани, даже ги хващаха няколко пъти вече с забранени субстанции. :) Така е в големия спорт. :) Но да се върна на земята към по-обикновенните неща, а именно напитката Изостар. Това е една напитка с тонизиращо действие и нищо повече, след като дори не знаеш какво съдържа, не пиши за нея просто ей така Юли, първо се информирай какво представлява тя. Изостар наистина работи, но от него не чакайте голяма енергия и невероятна апнея и да сте неуморими. Той работи по няколко причини, в него има електролити, най-просто казано соли, които организма губи при голямо физическо натоварване, особено ако аеробно. Доказано е, че дава с 19% по добра производителност на тялото и мускулите по време на тренировка, което е по-скоро 19% по-добро възтановяване по време на самата тренировка. Той работи на много прост принцип, една отпричините са електролитите, другата е Натрия с двойно действие, който съдържа , който от своя страна дава една по-добра рехидратация на стомаха, а една от най-важните причини за по-добрата производителност на мускулите са правилно подбраните въглехидрати, които се съдържат в него. При голямо физическо и аеробно натоварване се губят много въглехидрати и кръвната захар пада и ние започваме да усещаме умората все повече и повече дори да имаме въздух и стабилен пулс, мускулите започват да се умарят все повече и повече. Тогава се приема тази напитка, може да приемем и някакъв друг вид въглехидрат(най-добре бърз въглехидрат), който да върне кръвната захар в нормални нива, примерно банан, или няколко парченца шоколад, протинов бар и други. Това се прави непосредствено по време на самото натоварване, още преди да усетим, че имаме нужда от нещо подобно. Учените казват, че усетим ли жажда, значи вече сме дехидратирани итова е вярно. Трябва да пием вода дори когато не усещаме жажда, а с възраста рецепторите, които подават този сигнал се притъпяват ако мога така да се изразя и когато усетим жажда е вече късно, ние сме дехидратирани. Редовното пиене на вода е много важно в ежедневието. Но да се върна към електролитните напитки от типа на по-горе описаната. Те се приемат на равномерни глъдки, по-малко, през определен период, по време на самото натоварване. В тях няма кофейн и други стимуланти атакуващи гладката мускулатура, те действат на абсолютно обикновен принцип. Знае се какво губи организма по време на такова натоварване и съответно му се набавя това и така той става по-издържлив.Това прави и Изостар, нищо особенно ,не е газирана напитка, просто сокче богато на въглехидрати и соли. Има напитки, които са в пъти по-добри от него, но не са толкова популярни, просто са наляти повече пари в реклама за него.
Някой сега ще си каже, ами да се заредя с въглехидрати преди самото натоварване. Може но има начини да се направи това, кога да се приемат те и какви да са. Въглехидратите биват бързи и бавни. Ако приемате бързи въглехидрати примерно преди бягане на по-голямо разстояние, вие ще допуснете огромна грешка. Бързите въглехидрати ще навлязат бързо във вашата кръв и ще повишат драстично нивата на кръвната захар, моментално в тялото ви ще се отдели инсулин, който ще свали кръвната захар и вие ще усетите нещо като "удар в стената", това е термин от класическия маратон. Затова въглехидратие и храната, която се препоръчва да се приема трябва да се състои от бавни въглехидрати и да се приема около 2 часа преди натоварването,може и по-рано.Така тя ще се разгради, но не съвсем, бавните въглехидрати ще поддържат дълго време, нивата на кръвната захар стабилни и така ние ще сме по-издържливи. Такива въглехидрати са ориза, варените картофи, макароните и въобще пастата. Не случайно професионалните алпинисти прдпочитата макароните като храна, тъй като тя са "лека" храна и лесно се приготвят, но най вече за това, че организма ги приема добре, богати са на фибри и витамини, и доставят дълго време енергия за тялото им.
Има още много неща, които мога да кажа, но това е много обширна тема. Ще ви спомена още няколко неща, или по-скоро ще ви насоча какви храни да търсите, на какво да са богати те. Търсете храни богати на антиоксиданти, аминокиселини, омега 3,6 и 9 мазнини. Хранителните добавки са просто частичен заместител и добавка към храната, те не могат да заместят храната, просто могат да засилят нейните качествата и да пподобрят възтановяването ви, което е ключов фактор във всеки спорт, а и в ежедневието ни.
Поздрави на всички, които ме познават и тези, които не ме познават. Приятно ми е Иво. :)
Последно промяна от pipin162 на Съб Юли 31, 2010 10:58 am, променено общо 3 пъти.
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Батка добре дошъл и тук :D ! Много як старт, но това е определено твоята тема, това ти е работата всеки ден.
Относно изостара, приемам че е най-обикновенно сокче с възстановяващо действие, но лично аз предпочитам това което ни дава природата пред сътвореното от човека. Както си споменал, банан с шоколад за мен е за предпочитане и аз бих добавил към това фреш портокалов сок също :)
pipin162
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от pipin162 »

Мерси батка, разбирам те великолепно за това и наблегнах и ще наблегна още ако е необходимо в поясненията си в сферата на храната. А пък за хранителни добавки и допинги всеки може да ме пита, няма да ми е толкова трудно да обясня, а и за тях съм забелязал, че хората предпочитат да пишат на лични съобщения, но при необходимост ще напиша какви хранителни добавки да търсят хората в магазините ако смятат, че имат нужда от допълнително възстановяване. За допинг и стероиди пък въобще не смятам да се впускам да пиша тъй като са забранени в спорта като цяло. Ако някой твърдо е решил и иска ще го насоча(за да не го измамят някъде с нещо) какво да си търси и какво му трябва в зависимост какви са му целите но това в лични съобщения. Твърдо смятам, че истински допинг(стероиди) не е необходим на никой освен ако не е професионален състезател в някакъв спорт, а пък на подводния риболовец въобще не му трябва такова нещо, дори да е състезател от световна класа, за харнителна добавки съм съгласен, но до там.
Бих препоръчал на всички гмуркачи едни хубави витамини и аминокиселини(BCAA(латин.) БЦАА(разговорно)-аминокиселини в разклонена верига), но нищо от това, което се продава в аптеките, това тама нещо са повече от боклуци. Надявм се да осъзнавате колко комерсиални са нашите аптекари и вносители на лекарства и какви боклуци ви продават с огромни надценки, но това е друга тема, знайте само, че не са им читави нещата. Търсете си витамини за професионални спортисти и да са най-вече от САЩ. И в тази сфера като всяка друга си има фирми на, които витамините и добавките, които предлагат на пазара да са от най-висок елитен клас и качество. :)
Юли и не забравяй нещо важно за фреша, след един час престой, той губи качествата, всичко полезно в си отива и дори може да ти раздразни стомаха вместо да го успокои. Айрянът или подсладена вода с мед е по-добра идея.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Пипине , батка , благодаря ти за изчерпателното мнение ! Абсолютно ти вярвам , с тва си вадиш хляба !....но в главата ми се въртят няколко въпроса ...ако си чел подробно мненията тук , щеше да попаднеш на моя малък и напълно колегиален спор с колегата Манук . Той твърди , че тялото усвоява само соли , минерали и вещества , които са с органичен произход , т.е. само тва което се съдържа в живите организми и като пример дава един пирон , че колкото и да го смучеш , няма да извлечеш желязото от него :D ...също според него , колкото и сол да слагаш в храната си , всичката се изхвърля тъй като не е органична ....говорих със сина си - фармацефт преди дипломиране и той също изрази несъгласие със твърденията на колегата ....според Манук , тва което се съдържа в Изостар , например , би се изхвърлило от тялото , без да се ползва на 100 процента :shock: , щото не е органично ...също дава пример с Пол Бред , който извършил маратонски преход в пустинята само с дестилирана вода :shock: :shock: :shock: , тъй като тялото не използва солите във водата а само губи енергия да ги изхвърля ...тъй че батка ща помоля , ако имаш време прочети му темите , някой от тях са "важни" и си кажи мнението ... човека е на възраст - верно е , твърди че се гмурка и бие риба , без проблеми - вярвам му...но да пие само дестилирана вода и да не консумира сол - тука не съм съгласен :!:
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”