Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Искам съвет за избор на пръчка за кефал, по рекичките
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Искам съвет за избор на пръчка за кефал, по рекичките
Здравейте, мисля 2.70 да е застото имам 1.80 и ми е къса но не знам каква акция и фирма да избера ,благодаря предварително!
За кефал по рекичките 2,70 ми звучи малко гигантоманско. Сега, вярно, че зависи от "рекичките", ама си мисля, че за нормални такива, повече от 2,40 ще е леко прекалено. Е, има и корифеи, които размахват геги над трите метра, но говорим и за удобство...Акцията, според мен, няма нужда да е повече от 5-15, 5-20 гр, щом ще си я ползваш профилирано за кефалец. само имай предвид, че на ефтините пръчки реалната акция е бая далечко от означената - имам предвид, че долния показател обикновено е завишен(за да се демонстрира финост), а горния е занижен(защото от посредствен карбон - толкова)
Кефал
Здравейте, не знам дали колегата си купи вече пръчка, но аз все пак сте напиша и моето мнение. Ще започна с дължината. Аз сам използвал пръчки от 1.80 до 2,70, един ден даже реших да изпробвам как ловят колеги с прът за язовир и взех 3,30 телескопа си за язовир, lol. Никога нямя да повторя, то си беше само опит. От няколко години ловя кефал с 2,40 телескоп на ДАМ, като от миналата година се сдобих с страхотна пръчка на ДАИВА ръчна изработка в Англия, модела се казва DAIWA SHOGUN ADVENCED 2,40 . Тежи само 130гр. и акция 5-30. Мисля че това е универсална акция тъй като ще може да се използва и с лека плувка през лятото когато кефала се вдига горе и излиза в бързеите. А също и за блесна и воблер е подходяща. Лично аз сам я оборудвал с макара DAIWA TOURNAMENT AIRITY 1500 с линия 0.16 и ловя на плувка с нея. За блесна и воблер използвам друга пръчка BALZER MAGNA PRINCESS 2,40 5-45 която е по твърда и по лесно самозасича рибите като удрят на блесната. До сега не сам изпуснал кефал ако е имало удар на блесната. Надявам се че сам помогнал при избора.
Наслука!
Наслука!
много си прав. аз използвам 1.90 и е идеялна и за голями и за малки реки. лошото и е че е малко мека но пък и на близо 10г.Мунчо написа:За кефал по рекичките 2,70 ми звучи малко гигантоманско. Сега, вярно, че зависи от "рекичките", ама си мисля, че за нормални такива, повече от 2,40 ще е леко прекалено. Е, има и корифеи, които размахват геги над трите метра, но говорим и за удобство...Акцията, според мен, няма нужда да е повече от 5-15, 5-20 гр, щом ще си я ползваш профилирано за кефалец. само имай предвид, че на ефтините пръчки реалната акция е бая далечко от означената - имам предвид, че долния показател обикновено е завишен(за да се демонстрира финост), а горния е занижен(защото от посредствен карбон - толкова)

Re: Кефал
Тук искал да задам няколко пунктуални въпроса, или по-скоро констатации. Въпреки, че съм противник на дългите пръчки за спининг, не мога да не отбележа, че едва ли една каква да е пръчка с дължина 3,30 ( а още повече "телескопа за язовир"), би дала реални представа за спининг-риболов с качествена спинингарка с такава дължина. То е същото, като да се возиш на Жигула, след което да обявиш, че няма да пробваш и с Ферари, защото усещането не си струва... Да не говорим, че изобщо не може да се прави сравнение между телскопична и коленна спинингарка. Господ не би могъл да направи удачен спинингов телескоп. Посредствен може всеки...mihata написа:...един ден даже реших да изпробвам как ловят колеги с прът за язовир и взех 3,30 телескопа си за язовир, lol. Никога нямя да повторя, то си беше само опит... акция 5-30. Мисля че това е универсална акция тъй като ще може да се използва и с лека плувка през лятото когато кефала се вдига горе и излиза в бързеите. А също и за блесна и воблер е подходяща. ...
Интересен е и този универсализъм - с една пръчка да ловим и на спининг и на плувка...универсални неща, уви, няма... Това ми напомня за последния ми излет, когато един колега, след като разбра, че каракудата кълве, вендага си преоборудва спининга (беше 1.80 телескопче) за риболов на дъно със спирала...
Не мога да не взема отношение и за акциите. Няма универсална акция - има таква, подходяща за по-широк диапазон примамки (и съответно видове риба). Не може да препоръчаме една "широка" акция и готово. Самия материал и изработка, колкото и да е "хай" не го позволява. Американците(които според мен правят най -добрите спининги). Правят профилирани пръчки за конкретни риби и рибололв. За да усети човек удоволствието от риболов с малки блесни (0-1номер) трябва да има пръчка с реална долна граница примерно 2-3 гр...Казвам "реална". На надпис го докарват идеално. Само американците и японците го постигат обаче...
-
- новобранец
Re: Искам съвет за избор на пръчка за кефал, по рекичките
Здравейте,аз също обичам да ходя за кефал на лома,ползвам спининг двуколенов shimano vengeance 210 акция 7-21.моля някои да каже за каква риба най-подхожда пръчката защото холандеца от който ми я продаде уж каза че е за щуки но в нета не съм намирал достатъчно информативни опсания на пръчката.моля за съвет!!!
-
- научил се да хвърля
Първо добре дошъл в форума. Направи твоя тема и там питай за пръчката сиvladimir_petrov написа:Здравейте,аз също обичам да ходя за кефал на лома,ползвам спининг двуколенов shimano vengeance 210 акция 7-21.моля някои да каже за каква риба най-подхожда пръчката защото холандеца от който ми я продаде уж каза че е за щуки но в нета не съм намирал достатъчно информативни опсания на пръчката.моля за съвет!!!

Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Трите мои правила
-
- новобранец
добре заварили
моля за отговор в новата тема!