Как да направим добър харпун в домашни условия

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Мнение от gunman »

Юли, не става въпрос за цената приятелю!
Всеки сам си цени труда и в зависимост от това, колко уважава вложените от себе си усиля, защото славата-слава, ама като отвориш хладилника само със слава децата не можеш да си изхраниш. :(
Мислех да те попитам дали можем тук да коментираме чисто в технически (ако щеш и инженерен) план спусъка, като цяло, но като се размислих. Поне аз няма да бъда човека, който ще тръгне да обсъжда този спусък.Най-малкото не е коректно спрямо:
1. Илиас, който е вложил времето и труда си за да го създаде.
2.Дистрибутора на спусъка за България (който и да е той)
Сам помниш, че създадох в "спеарфиш" една тема , колко би излязъл един харпун, ако трябва да си го направим сами, но ползваме що-годе качествени консумативи и отчитаме кажи-речи всички разходи.Отчетох всичко перо по перо. И какво стана? С моето мнение се съгласихте ти и още двама -трима човека :D
Цената си е добра, приятелю. Като при автомобилите е:Има си коли за по-скромни бюджети, има си цени за богаташи. Има си цени на "Мерцедес" има си цени и на "Опел", има си цени и на "Трабант", само дето в Бг, всички искаме да караме "Бентли" но да платим като за трабант. :lol:
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Имена или никове ако може щот ще почне едно псуване,едно зареждане на сушата......Поне според мен не бива да изпадаме в толкова дълбоки анализи,не забравяй че Титаник е бил построен от професионалисти,а Ноевия ковчег от дилетант....Все пак не всеки смята със своя аршин,за труда и цената.Моят проект дотук ми струва :
1.Дървото-10 годишен осен (остатък от една дърводелна)-цена-00.0 лева
2.Винтчета неръждавейки-2.50лв.
3.Шкурка-парчетии остатъци и няколко нови листа-2.00 лв.
4.един неръждаем електрод-0.80 стотинки
5.7 счупени свредла дотук-11 лева
6.Лепенки(лейкопласт)-100 броя в кутия,дотук изхабени 8 -6.50 лева
7.Байц-1.00 лев.
8.Епоксидно лепило-незнам,имам от преди.
9.Въже за стрелата-5 метра по 0.90 стотинки-4.50 лева.
10.Стрела-имам от преди.
Ластици,безир, лак,още не съм купувал,не съм стигнал този етап.
Спусък Недовършен.Там счупих и свредлата,пусти му метал,мразя го като материал-не съм го купувал-даден ми е подарък от един ножар заради мерака.
Касета-нямам материал. Но съм си харесал една тавичка за 8 лева от нераждъвейка.Не е смешно,поне за мен.
Тотал дотук-36.30 лева. Всичко дялам на ръка,с обикновен нож, длета и без инструменти на ток, в свободното ми време,като всеки боклук и стърготина дотук ми коства много разправии с жена ми а на мен ми доставя истинско удоволствие.
Не може така Акула, не са хубави тези работи да поставяш хората под такива знаменатели-"Не купуваш,значи не цениш труда ми."И ние имаме хладилници,Но аз няма да направя салата от ластици, или супа от спусък, щот съм гъзар,или финансово добре, съм се изръсил за тях половината седмичен бюджет.Спестявам всеки лев заради семейството си и хобито си, и поради тази причина съм си направил сам всички мебели в къщи от леглата до бюрата и гардеробите,не защото много искам да ги направя сам, а защото не смятам че заради тройния и четворен разход Фирмата ще ми ги направи по-различно.Един приятел мебелист ми се обиди,че не съм го извикал за консултант а сам съм открил топлата вода за панти,чекмеджета и прочие глупости.Просто му казах, че ценя неговия труд и точно заради това няма да го използвам,нито мога да си го позволя финансово нито ми е удобно.
За ценя труда на хората и точно заради това че уважавам и себе си ,мисля ,че щом е от човек измислено значи можеш да го измислиш и ти.И това трябва да се цени-Морално и финансово.Дай боже един ден да мога да си позволя поръчков дървен харпун като Спиър, или да си купя от твоите спусъци,но засега ще стрелям с харпун маде ин БГ, и ще продължавам да си порязвам пръстите докато правя този, моя си , без Пари дето се вика,колкото съм спестил от цигарите, толкова и вложих там.Не съм лишил децата си от храна или внимание,И покрепям всеки нещастен чекиджия(визирам хората с чекийка в ръка-Ножче демек.) от този форум който има сила да прави това- да съчетава удоволствието от хобито си и радостта на семейството си в едно цяло.Хората ,който правят воблери без да знаят геометрия и крадат от лаковете на гаджето, нима не заслужават подкрепа от нас ,които мааме с Йо зурита с 3 д оцветяване за по 20 лева.Това е принципа на търговеца- Да ти навре ръцете в гъза и да ти покаже колко е сложно да направиш нещо,заради това той ти го продава.Ако нямаш време но имаш пари- те е нацелил в десятката,купуваш и душата е в рая.АКО СИ КАТО НАС КАЗВАШ, НЕ БЛАГОДАРЯ И ЗАПОЧВАШ ДА МИСЛИШ КАК Е НАПРАВЕНО, може и да не карам Ягуар, но съм по добър шофьор от някой който има такъв.Не искам да бъда разбиран погрешно, не злобея от бедност,(слава богу не се имам за такъв) а просто ми харесва да правя нещата със свои ръце.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

:D @ Колега grizmin,
Въобще не става дума за теб.Нито за самоделковците като цяло.Аз тях винаги съм ги уважавал и скаквото мога съм им помагал. Още по-малко пък карам някой да купва от мен или от когото и да било спусъци ли н'нам какво си.Въобще не става дума за никакви пари тук.
Има си хора за които парите нямат значение поради простата причина, че просто имат повече акъл от мен и са намерили начин да си ги изкарват в задоволително количество.
Давам ти прост пример: Имах тая зима едно ходене към Созопол. Знам, че там наблизо (има-няма 20-25км) съм дал един харпун на едно момче, но спусъка му е още от най-първите ми - с пластмасовата касета, и скоро ще му свърши ресурса пък и той ми се беше обаждал преди, че чат-пат му прави номера. Обаждам му се - в къщи е. Бих си кушия 50 (2х25)километра и отидох да го видя. Поисках му харпуна, за да му сменя спусъка с метален (безплатно), оня нещо сумти все едно че съм му изял таратора с вилицата. А иначе го знам, че ползва един лайнян ластик, дето ден през ден го маже с маркера че му плаши рибите. ОК, батка щом е така...
Беше точно преди нова година.Щом се прибрах в къщи, още на другия ден му пратих един спусък по пощата и един хубав ластик да си има и ...к'во?
Да не мислиш, че ми се обади за едно "мерси"? Или поне да каже, че си е получил пакета (щото пратката беше за моя сметка май).
Пък само той ли е?
Правя на един доктор от Варна един харпун и той ме моли да му сложа направо една макара Омер Мач 50. Няма проблем Поръчвам му таква на Владо Станков от София. Праща ми я човека на другия ден. Слагам му я, като предварително обработвам поставката на фрезата и толкова. Окомплектовам му харпуна. Пробвам го в гьоля. Всичко е ОК и му го пращам. После Владо ми се обажда: Бе ти как може да си такъв измекяр, да откраднеш на човека въжето от макарата? :evil:
:shock: Баааассси майката. За к'во ми е бе? :shock: Имам в къщи намотано на една мотовилка 30-40метра и се чудя к'во да го правя, щото ми остана от моята макара, че на нея съм навил едно жълто,което по-добре го виждам в мътока.За к'во да се излагам за 10-20 лева(ако не се лъжа разликата между макара с въже и без в цената няма 10 лева) ?
Звъня му на доктора, а оня ми се хили. Въженце му трябвало, та не могъл да измисли оправдание пред адаша. :evil:

Така, че колега grizmin, не става въпрос за пари,ако си ме разбрал правилно.В такива моменти и за мен парите са без значение. Не, че ги имам в изобилие, ама за такова шоу и да платиш... няма от къде да видиш.
Па още на колко такива куриози съм се нагледал и са ми минали през главата, ако река да ги пиша всичките, сървъра ще задръстя. :mrgreen:
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Батка понякога е по добре човек да си трае ,че виж ква патаклама настава ,а колко до неблагодарници и злобари сигурно ти е ясно

че те никога няма да свършат !

А от мен отново едно голямо благодарско за подаръка дето ми го изпрати януари !

Нека бъдем оптимисти , да вярваме в доброто у хората и да си помагаме кой с каквото може .

Бъдете здрави колеги и наслука!!! :smt006
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
котката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от котката »

Изображение
Тези детайлчета си направих в почивните дни.По тях има още доста пилене .
Поздрави на всички колеги.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

А бе и аз човъркам нещо ама още нее за снимка . Тия дни ще задоволя любопитните с некой пост.
Успех колега ! :D
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Акула,извини ме че съм те разбрал погрешно,то хората заради по малко се карат по другите форуми, ама нашта гилдия е въоръжена...Хората са казали, направи добро и го хвърли на боклука,човек колко е безкористен, другите могат да кажат.Философията е необятно поле за изява а ние гледайки философски на нещата сме станали кат ония дядовци пред блока.Аз също правя неща за продаване,които колкото и да са ръчен труд(говоря за рисуване),на мен ми доставят удоволствие но да им слагам цени не мога.Когато правя нещо за подарък на приятел,влагам 2 пъти повече труд и се кефя.
Но не искам да ставам комерсиален-10 години да си работя за името а после дори да си отпечатам гъза ,щом е с моя подпис да се продава.Та Така.Отплеснахме се от темата.
Котка,какви шкурки използваш за финното по метала,и първо проби отворите за осите и после ли ряза?Касетата не е ли много висока в задния край? Пружинка от какво смяташ да правиш?Поздравления за творението ,това трябваше да е първо,сори.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
котката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от котката »

Grizmin , лоздрави от В.Търново.Първо пробивам отворите - ф5.Обороти на бормашината около 600 об/мин.При пробиването капвам переодично по малко вода - неръждавейката е с аустенитна структура и отвеждането на топлина та е по-слабо.Препоръчвам работа с очила .За окончателното припасване ползвам шлайф пили.Касетката е недовъшена.Височината и окончателно ще е 30 mm.Ще се мъча максимално да доближа линиите на изстрела и ръката.
котката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от котката »

Пружиката ще я правя от хромникелова заварочна тел ф 0,8 mm.
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

За пружинката 0.8мм телоподаващото не е подходящо понеже е меко...Пробвайте с готова неръждаема пружинка от пулверизатора на течен сапун!
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

За корпуса на касетата продават готови профили с правоъгълно сечение на метър размери (20х15мм и 30х15мм вънщно) с дебелина на стената 1,5мм
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Благодаря,Котка за отговора,аз мъча титанова пластина да става на спусък,отворите на зъба и лоста пробих доста зорлем,не се бях сещал за тази заваръчна тел, JIRO,благодаря за инфото за течния сапун(идея наистина, и то страхотна)а относно профила за касетата,къде да търся в практикер и бриколаж ме отрязаха,а други места като складове за метали не се сещам във Варна,но ще търся.Ако не намеря скоро една тава отива зян :D
Скоро ще има ревю на дърво скоро....поне да спретнем нещо дето и да става за пред хора, че ще целят риба е ясно...

Поздрави.
Аватар
alex_vp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alex_vp »

Колега Grizmin, можеш да провериш по пунктовете за изкупуване на цверни и черни метали за неръждавейка. Аз от такъв пункт си купих един капак на кафемашина неръждавейка 1мм за 4лв. Само се чудя дали няма да е тънка за касета на спусък? Цената която ми искаха е 4лв/кг.
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Момчета, наистина проблема с пружините е сложен. :cry:
Аз имам щастието завода за пружини в Крън да ми е на х...й (разбирай хвърлей :D ) място, и не ми е голям проблем да си ги поръчвам по мой чертеж от там. Навиват ги от най-качествена неръждаема тел, внос от Италия и за 3-4 години съм имал само един или два случая да се счупи ушенце(за това никой не е виновен, просто така се случва понякога). Иначе са перфектни във всяко отношение.
За съжаление (ваше и мое) никой там не се занимава със заявка на една бройка :( , така че ми се налага да поръчвам по повечко и ми лягат малко по-солено, но няма начин иначе.
Мога да ви подхвърля идеята, която ми дадоха един път в израелския форум. А именно: Да се използват "О" пръстенчета в качеството им на ластички.
Не са сигурно много трайни, но и да ги сменяш веднъж на 2-3 седмици, пак си струва :wink:
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

:smt023 aха
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”