На леко - Помогнете!
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
На леко - Помогнете!
Добър ден!Искам да попитам за риболов на леко..Значи с телескопична пръчка сам с макарка,корда 0.40мм,плувка 8гр.кука 18.Та въпросите ми са кордата дебела ли е и грамажа на плувката? Ще ловя на язовир с леко течение и няма да вадя трофейни риби
Мерси предварително и НАСЛУКА 

-
- научил се да хвърля
Re: На леко - Помогнете!
Тази корда е много дебела за риболов на леко, по скоро се използва при риболов на тежко. При риболов на леко може да позваш корда от 0.10 до 0.20. Примирно корда 0.16 с повод 0.12
Надявам се да съм помогнал малко, нека и по-опитните колеги да се изкажат 

FCSH - isianty !
- kocitoto
- ще става разбирач
Колега, определено аз не съм от най-разбиращите ама за леко..основно влакно повече от 0.18 мисля, че е прекалено дебело(тва 0.40 си е направо дънно, при тва яко дънно
)повечето колеги за леко слагат основно влакно 0.14 - 0.16, за повод между 0.10 - 0.12, кука вече според рибата която ще ловиш, примерно 14-16, а плувка и самото утежнение според водоема, ти си знаеш там кво е течението, но пак между 1 - 4 грама мисля че е нормално. Успех и на слука!!!

Ловят си двама риба. Единият разправя: -Знаеш ли какво сънувах...Седя си на брега с Анджелина Джоли, а наоколо никой! -И? -И хващам един 5 килограмов шаран....-А тя? -А на нея не й кълвеше, копеле!
-
- вече хвърля и на тежко
Колега само демонстрирай връзването на 18 ка кука с 0.40 влакно че аз търсех този възел ....?
Общи условия и правила на naRiba.com
1. Акаунти и профили
…………………
……………….
2. Теми и постове
………………………
………………………..
2.3 - Потребителските постове трябва да показват респект към другите потребители.Гневни, заядливи или оскърбителни постове няма да бъдат толерирани и ще бъдат изтривани, а създателите на такива постове баннвани и изгонвани от форума без предупреждение.
2.4 - Изказвайте адекватни и ясно обосновани мнения, пряко свързани с темата!.Препоръчително е да не ползвате голям брой емотикони в едно мнение , както и писането с главни което се приема за викане и повишен тон.
………………………
………………………..
Общи условия и правила на naRiba.com
1. Акаунти и профили
…………………
……………….
2. Теми и постове
………………………
………………………..
2.3 - Потребителските постове трябва да показват респект към другите потребители.Гневни, заядливи или оскърбителни постове няма да бъдат толерирани и ще бъдат изтривани, а създателите на такива постове баннвани и изгонвани от форума без предупреждение.
2.4 - Изказвайте адекватни и ясно обосновани мнения, пряко свързани с темата!.Препоръчително е да не ползвате голям брой емотикони в едно мнение , както и писането с главни което се приема за викане и повишен тон.
………………………
………………………..
Дните прекарани на риба Господ не ги брои...
ами възела ми е стандартен..най-обикновен
в момента нямам време да намеря изображение с такъв възел,но довечера към 7:30 часа ще потърся 

-
- разбира нещата
Колега, защо първо не изчетеш малко литература, и тогава да питаш за което не ти е ясно. 

Колкото повече толкова повече!
-
- разбира нещата
Здравеи колега ,аз ловя на дъно с 0,35 с тежести от 100-130гр ти кво ще ловиш с това 0,40 освен сом и щука ,но там целия такъм е друг. 

- danev69
- сериозен играч
щом,като обещаваш,няма проблеми,но ако решиш да ги почнеш ти трябва малко по-здраво влакно,например0,60.mihael написа:корда 0.40мм,плувка 8гр.кука 18. няма да вадя трофейни риби

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ето колега! Нарисувах ти набързо един примерен монтаж с размерите на отделните елементи,който за начало ще ти свърши работа.Успех!

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Опа! Сори за голямата снимка! Май ауторесайза не действа.А и бутон "промени" липсва...

-
- вече хвърля и на тежко
Здравей колега! Радва ме твоята упоритост и последователност.Наистина във форума има много информация и отделно купища литература, но не мисля, че трябва да обезсърчаваме младите колеги, като ги пращаме да учат сами от начало всичко, а да помагаме с конкретни съвети.За това апелирам за по-меко отношение към въпроси, които понякога звучат смешно.Поздравявам колегите, които са дали конкрентна помощ, без сърказам - не всеки има кого да пита лично, за това момчето търси помощ тук.
Сега, след като си купи такъмчета и вече си собственик на билет
, разбирам, че ще ловиш като за начало на леко.Акцията 10-30 е подходяща.Това влакно 0.40 го махаш и като за начало слагаш 0.18, а в този сезон е добре да се ориентираш и на по-тънко 0.12 до 0.14.Всяко влакно има характеристика за тежестта която издържа - мъртво тегло и във водата - пише го на ролката.Дебелото влакно ще ти пречи на далечината на замятането и други нещица, които ще разбереш по-натам.Спазвай правилото повода да ти е винаги една степен по-тънък, голямата разлика обезмисля идеята на основното влакно.Ползването на вирбел между основното и повода е препоръчителен за течаща вода, за стояща - може и да не ползваш.Кукичките избирай според стръвта и рибите - от 14 до 18, като за сезона ти препоръчвам 18.Плувката също избирай според водоема, вятъра дистанция, течение и т.н. - няма универсална.Но тази която имаш я махни - попитай в риболовния магазин, когато се подготвяш за определен водоем - там ще те посъветват.Утежнението също е важно, но внимавай, когато го разполагаш по линията - прецизното отежнение изисква и прецизна работа - едно неправилно замятане или засичане при разделено групиране на съчмите може така да ти оплете такъма, че да ти се доплаче.Важното за начало е да утежниш правилно плувката, така че да виждаш само антенката.
Това е моят съвет - като за прохождащ в начинанието.
Успех ти желая и ..... отделяй по малко време за четене в разделите в които е писано доста.
Сега, след като си купи такъмчета и вече си собственик на билет

Успех ти желая и ..... отделяй по малко време за четене в разделите в които е писано доста.
Седя и си ловя риба, седя и си ловя риба ....по едно време гледам .... само си седя ...
По-хубаво обяснение от това здраве му кажи !!ribaro написа:Здравей колега! Радва ме твоята упоритост и последователност.Наистина във форума има много информация и отделно купища литература, но не мисля, че трябва да обезсърчаваме младите колеги, като ги пращаме да учат сами от начало всичко, а да помагаме с конкретни съвети.За това апелирам за по-меко отношение към въпроси, които понякога звучат смешно.Поздравявам колегите, които са дали конкрентна помощ, без сърказам - не всеки има кого да пита лично, за това момчето търси помощ тук.
Сега, след като си купи такъмчета и вече си собственик на билет, разбирам, че ще ловиш като за начало на леко.Акцията 10-30 е подходяща.Това влакно 0.40 го махаш и като за начало слагаш 0.18, а в този сезон е добре да се ориентираш и на по-тънко 0.12 до 0.14.Всяко влакно има характеристика за тежестта която издържа - мъртво тегло и във водата - пише го на ролката.Дебелото влакно ще ти пречи на далечината на замятането и други нещица, които ще разбереш по-натам.Спазвай правилото повода да ти е винаги една степен по-тънък, голямата разлика обезмисля идеята на основното влакно.Ползването на вирбел между основното и повода е препоръчителен за течаща вода, за стояща - може и да не ползваш.Кукичките избирай според стръвта и рибите - от 14 до 18, като за сезона ти препоръчвам 18.Плувката също избирай според водоема, вятъра дистанция, течение и т.н. - няма универсална.Но тази която имаш я махни - попитай в риболовния магазин, когато се подготвяш за определен водоем - там ще те посъветват.Утежнението също е важно, но внимавай, когато го разполагаш по линията - прецизното отежнение изисква и прецизна работа - едно неправилно замятане или засичане при разделено групиране на съчмите може така да ти оплете такъма, че да ти се доплаче.Важното за начало е да утежниш правилно плувката, така че да виждаш само антенката.

''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
- tsvetkoff
- ще става разбирач
По-добре написано от колегата рибаро - здраве му кажи.Само нещо бих допълнил - по-добре е връзката основно-повода да е "клуп в клуп" а не с вирбел.Аз лично използвам плувки до ......2,5 гр. .....а по това време на годината рибата кълве доста плахо,та "слизам" надолу в грамажа ......1.5-1.0-0.7-0.5 ......
Успех и само големи риби да вадиш!!!!!!!!
Успех и само големи риби да вадиш!!!!!!!!

- vladofommi
- вече хвърля и на тежко
Здрасти бацеmihael написа:Добър ден...

единственото хубаво нещо на риболова във варненска област е темата във форума
vladofommi имам едно телескопче на Vidrax 4м. и една телескопична пръчка - MITCHELL - Premium Compact T-360 10/30 GR с макара - Sea Eagle D405 (5:1) .Мисля че съм направил добър избор,но ще видим по-нататък
Още сифте нямам с въдичката
Та сабрах пари и утре ще накупя: корди,плувки,сачми,куки и 5/6 парашута (ТОВА ЗА ПАРАШУТИТЕ БЕШЕ ШЕГА
,кеф ми прави на плувка.).Имам и един воблер и 2 стоманени повода,но незнам дали ще мога да ги ползвам.С тази акция 10-30гр става ли за воблер ? Мерси предварително и наслука