Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум

Вкусотии в чинии
Модератор: sapuna
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Отговарям веднага; запечатваме порите в месото и то остава сочно. В китайската кухня се исползва нишесте.GODzillata написа:
А защо овалваме в брашно?
(Справка в кулинарните учебници)
Последно промяна от dako71 на Вто Мар 16, 2010 8:53 am, променено общо 1 път.
-
- вече хвърля и на тежко
Да Кире, и аз изчетох доста за нея, след като я открих в специализиран магазин на цена от 3.60 за килограм, което веднага жегна българската ми жилка на съмнение - адже ба, к`во е т`ва та е така евтино.GODzillata написа: Четох в нета, че пангасиуса била канцерогенна, живеела в няк'ва яко замъсена река.![]()
Освен това ми се стори много мазна и вече няма да я готвя.
Рибата се отглежда във промишлени ферми в река Меконг.При любителско изследване на други потребители се е установило, че месото бъка от арсен, и токсични и опасни продукти от нарастващият промишления сектор, полихлорирани бифенили (ПХБ), ДДТ и неговите метаболити (DDTs), метални замърсители, хлордан, свързани съединения (CHLs), хексахлорциклохексан изомери (HCHs), и хексахлорбензен (НСВ)). Причините са, че река Меконг е една от най-замърсените реки на планетата.
Рибоците са хранени храна, която идва от Перу , техните хормони (които се инжектират в женските) идват от Китай.
Рибите растат със скоростта на светлина (на практика!): 4 пъти по-бързо.
Женските се инжектират с с хормони, произведени от дехидратираната урината на бременни жени.
Състава на храната се пази в тайна.Рибите се угояват до определен размер, но на практика не са достатъчно развити за да преработват и изхвърлят токсините, както при нормално развитие в свободна среда / нещо като малкия паламуд .../.В природни условия тези риби достигат гигантски размери, но това което купуваме е от фермите.
Аз също купувах от тази риба, но вече се въздържам.лошото е, че тя влиза в състава на много полуфабрикати, рибни консерви, и всички "Сурими"- ролца от раци, скариди сурими и др. .. на вместо треска, с която имат сходен състав на месото.
Те така .... въпрос на избор
Но рецептата на колегата си я бива.
Седя и си ловя риба, седя и си ловя риба ....по едно време гледам .... само си седя ...
-
- вече хвърля и на тежко
Другият вариянт е запечатване с шокова топлинна обработка - в тиган с нагорещена мазнина за малко от двете страни да се свият порите и запази сока при следващите операции.dako71 написа: Отговарям веднага; запечатваме порите в месото и то остава сочно.
(Справка в кулинарните учебници)
Седя и си ловя риба, седя и си ловя риба ....по едно време гледам .... само си седя ...
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
преди време по дискавъри имаше едно поредица "химията в кухнята" май се казвашеribaro написа:Другият вариянт е запечатване с шокова топлинна обработка - в тиган с нагорещена мазнина за малко от двете страни да се свият порите и запази сока при следващите операции.
та там в лабораторни условия проверяваха дали има някакъв ефект от шоковата топлинна обработка
резултата беше - твърдо нема никаква файда
същите тия експерти бяха изчислили че най добре се варят картифи за пюре при 62 градуса

иначе и мойта тъща прилага тая фатка с брашното/нишестето но аз лично не я фаресвам
предпочитам си пържолките чисти

а по въпроса за пангасиуса - не знам
аз лично хоресвам вкуса му особено приготвен по горната рецепта
за химикалите от вас чувам

те го те рибето кат порасне... малко

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- вече хвърля и на тежко
Малко се отклонихме от темата
, ще ни изпратят в кулинарните форуми.Предлагам да си пишем само за вкусотийте, а обмяна на опит може и на лични. 

Днес прескочих за малко , по работа до морето и ме дикисаха с 4 пресни карагьозчета

изчистих ги, посолих и сложих кисела краставичка морков и камби /всичкото трушия/ - и прилежно ги завих във фолио

след което се качих на тавана да ги изпеча и да люсна една ракийка на спокойствие

и ето го и крайния резултат

изчистих ги, посолих и сложих кисела краставичка морков и камби /всичкото трушия/ - и прилежно ги завих във фолио

след което се качих на тавана да ги изпеча и да люсна една ракийка на спокойствие

и ето го и крайния резултат

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
бачеМитев написа:
тука на коя новинЪ си снимал че не се ориентирам

... или истината е в кашоните

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
баш_майстора написа:Митев написа: баче
тука на коя новинЪ си снимал че не се ориентирам![]()
![]()
![]()
... или истината е в кашоните
Топло, топло.......

- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Кой е като Митев и на тавана с телевизор
. Наздраве 

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Един приятел пък си държи лаптопа в котелното в мазето, че да си джурка, докато пали котлето.dako71 написа:Кой е като Митев и на тавана с телевизор![]()
![]()
. Наздраве

Пичове, от вчера съм на диета, даже ходих и на фитнес, където блъсках яко като животно

Снощи за вечеря изпих 1,5 л. айрян, ама няма да пускам снимки.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- вече хвърля и на тежко
Малии горкия! Засрамих сеGODzillata написа:
Снощи за вечеря изпих 1,5 л. айрян, ама няма да пускам снимки.

Митев, къ`т ма изгони жената, шъ ма земеш ли на тавана брат?
ribaro написа: Митев, къ`т ма изгони жената, шъ ма земеш ли на тавана брат?
Немаш грижи

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Ех...хората се хранят, за да живеят - а аз живея, за да се храня!
Задушаваме броколи:

Мяткаме му синьо сирене:

"Постиламе" си една черга:

...и мезим, докато продължаваме да готвим.
Следващите две манджи са от поредицата "манджа с грозде"
, т.е. - хвърляме де що продукти имаме под ръка - пък к'вото излезе.
Та в гърне слагаме мръвки, гъби, чушки, лук, моркови, праз, подправки, заливаме с бульона, в който сме сварили месото, с част от бульона разбиваме една майонеза, заливаме и с това, слагаме да се пече и хоп - ето резултата:

Вариация на тема "Чили кон карне"
Подготвяме продуктите:

Запържваме чесъна, лука и морковите:

След това запържваме каймата, добавяме подправки + чили /лют червен пипер/, люти чушлета, връщаме зеленчуците, добавяме печен син домат, консерва боб и 1/2 консерва царевица, пасиран буркан домати и малко вино....оставяме да къкри, като от време на време разбъркваме, докато се получи това:

После смесваме 200 на 200 бяло и царевично брашно, малко сол и 3 лъжици олио, замесваме тесто, оформяме малки питки и ги печем на гол тиган.

Слагаме от сместа върху питката, увиваме и хапваме:

Задушаваме броколи:

Мяткаме му синьо сирене:

"Постиламе" си една черга:

...и мезим, докато продължаваме да готвим.
Следващите две манджи са от поредицата "манджа с грозде"

Та в гърне слагаме мръвки, гъби, чушки, лук, моркови, праз, подправки, заливаме с бульона, в който сме сварили месото, с част от бульона разбиваме една майонеза, заливаме и с това, слагаме да се пече и хоп - ето резултата:

Вариация на тема "Чили кон карне"
Подготвяме продуктите:

Запържваме чесъна, лука и морковите:

След това запържваме каймата, добавяме подправки + чили /лют червен пипер/, люти чушлета, връщаме зеленчуците, добавяме печен син домат, консерва боб и 1/2 консерва царевица, пасиран буркан домати и малко вино....оставяме да къкри, като от време на време разбъркваме, докато се получи това:

После смесваме 200 на 200 бяло и царевично брашно, малко сол и 3 лъжици олио, замесваме тесто, оформяме малки питки и ги печем на гол тиган.

Слагаме от сместа върху питката, увиваме и хапваме:

На риба - като на война! Fish'n'chicks!

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
жив е той жив е!!!
браво кире тва са ми любимите манджи
аз му викам на тва гювеч сюрприз - туряш квот има по квот стане

п.п. обикновено става

браво кире тва са ми любимите манджи
аз му викам на тва гювеч сюрприз - туряш квот има по квот стане

п.п. обикновено става