Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

На лафче за подводния риболов
Модератор: nkolev66
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: На лафче за подводния риболов
Напълно споделям мнението на Сашко. Да не говорим пък за закрепването на горната част на шнорхела...
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Колеги, това не е типично боне, направено е от ликра и е супер разтегливо. Основната му идея е да предпазва лицето и устните от ухапвания на медузи. Камуфлажа му е готин и не е много скъпо. Мислех да си взема навремето след едно не особено приятно гмуркане в море от медузи 

-аз съм с две ръце за тва боне , в началото ще е трудно , но предполагам се свиква ...доста сме коментирали с Христо Янчев това изпплюване на шнорхела при гмуркане и всеки път сме стигали до извода , че е пълна глупост...мехурчета като си на дъното не се изпускат почти , по вероятно е да уплашиш рибата с въжето на буяadventurebg написа:Това боне май решва проблема със сините устни

тъй и тъй стана въпрос и малко ми е неприятно , но ще ви дам един кофти пример - Генчо Павлов - един от първите привърженици на ваденето на шнорхела , без ясната идея , що точно го правят , ама нали требе са модерни ...бай Христо , като негов треньор , поне 5 пъти му е правил забележка 

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Булти, аз лично си вадя шнорхела от устата преди да гмурна, не защото съм чул, че някой( Дапиран) прави така а защото е с клапа и по бавно се пълни. По мое мнение, рибата се плаши от мехурите. Шнорхела не ми се сменя защото ми е супер удобен и занапред съм с него. А бонето е интересно

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
-
- научил се да хвърля
Булти, съжалявам за поредния ти бан в "спиърфиш", но "историята на заболяването" в отношенията ти с админите е по-стара от моето появяване там и не знам как да ти помогна. Единствено се сещам, че и аз често наобикалям района на Маслен нос, та можем да се оплачем взаимно от админите до огнището ти на Мириус някоя вечер на чашка - ти от онези, аз от тукашните...Булти написа:тъй и тъй стана въпрос и малко ми е неприятно , но ще ви дам един кофти пример - Генчо Павлов - един от първите привърженици на ваденето на шнорхела , без ясната идея , що точно го правят , ама нали требе са модерни ...бай Христо , като негов треньор , поне 5 пъти му е правил забележка

В този форум се чувствам така, както ти в "спиърфиш" и хич не ми се пишеше в качеството ми на лигльо и нискоквалифициран чекиджия , но темата, която засягаш е много важна, да не кажа фатално-важна за живота на гмуркача, а тезата ти е силно погрешна! Пускам пердето и ще обясня защо шнорхелът трябва задължително да се вади от устата при гмуркания на дълбочини, при които апнеата вече става част от голямата игра. Тук и дума не може да става за някаква мода!
Главната опасност идва не от това, че ще уплашиш някоя "лайнарка" с мехурчета! Тук става дума за постоянно дебнещата опастност от "самба", или още по-лошо - зплахата, скрита в труте буквички, с които се съобразява всеки грамотен и разумен гмуркач - SWB (Shallow Water Black-out). Това е припадъкът на няколко (може и 1-2) метра от повърхността при изплуване от по-голяма дълбочина. Най-често "самбата" се получава даже след като си изплувал!!! Тепърва да обяснявам от какво се предизвикват тези състояния и при какви обстоятелства, ще отнеме много писане. Който се интересува по-подробно, има къде да открие информация и да чете, но ако не е наясно за какво става дума, няма работа в морето под 3-тия метър! Тук даже не ми се коментира, че и в басейни има куп случаи на самбирали или припаднали гмуркачи при тренировки на статична или динамична апнеа!
Ставаше дума за шнорхела. Ако самбираш на повърхността без шнорхел в устата, дори да си сам, имаш някакъв шанс да оцелееш, ако не потънеш или не се захлупиш по лице. Ако обаче ти е в устата, пълен с вода, а ти се тресеш и независимо, че знаеш къде си, нямаш никакъв контрол върху мускулите си, първата животоспасяваща глътка въздух, която би те върнала при семейството ти, ще бъде заменена от солената вода от шнорхела. Ти ще осъзнаваш какво става, но ръката ти няма да те послуша и да го извади от устата ти. Ще разбираш, че се давиш и то на повърхността, но няма да можеш да направиш нищо с ръце. Трябва ти една глътка въздух, за да възстановиш контрола върху моториката си, но носът ти е под маската, а зъбите ти стискат в конвулсия мундщука на пълния с вода шнорхел... Гадничко, нали...?

Още малко страхотии: първото, което учат дайвърите в школите е при изплуване след дълга апнеа да не издишват рязко, защото това е най-прекият път до самбата. Късо издишване - късо вдишване, още веднъж така, и чак тогава пълна вентилация. Ако обаче шнорхелът ти е в устата и е пълен с вода, какво правиш първо? Издухваш водата, а с нея и може би последните молекули кислород, които те делят от "самбата". Самото напрягане на диафрагмата изсмуква от мозъка последните му ресурси. Гледал съм доста клипове със самбирали гмуркачи и те не само, че нямат шнорхели в устата, но и първото, което правят спасителите им е да им свалят маската, за да освободят носа и очите.
Собственикът на Тотемсуб Фабрицио Д'Агнано е все още жив, защото при един инцидент, преди да припадне при изплуване от 40-50 метра, освен, че още долу е хвърлил колана, но на 15 м. от повърхността, секунди преди да припадне е свалил и маската си. Свестил се е час след това да плува по гръб, а после 4-5 часа не е знаел кой е и къде е. Спасил го е късметът, че е изплувал по гръб и това, че е имал открити нос и уста, за да може да диша. Дихателният рефлекс пък се задейства от все още не особено добре изучени сензори около очите, които показват на мозъка, че средата е годна за дишане. Затова и на самбиралите първо им свалят маската и им духат около очите. Много може да се пише за тези неща, но като начало не гмуркайте на дълбоко с шнорхел в устата...

Поздрави,
Гринго.
Мисля че това боне е добро но само за маскировка и за защита от медузи , а за сини джуки може да ползва такова
или комбинация от 2те 

-
- ще става разбирач
Бат'Гойко е прав,не знаех толкова много за самбата,даже почти нищо а и никога май не е коментирана тук,не знам колко от вас гмуркат на плюс 10(в предвид че тук има и доста любители,като мен)но аз лично след един припадък и няколко изядени бързи шамара(на брега,за радост) преди 10-на години гледам на хипервентилацията с друго око,Винаги преди сериозно (за мен) влизане на по голяма дълбочина или планирана засада шнорхела е аут.Друго си е да излезеш като гърбат кит до кокалчетата на глезените над водата за глътка въздух.
Молба към Бат 'гойко-ако искаш и можеш напиши някой ред за самба освен това което си постнал, сигурен съм че ще го направят важна тема,ей така да се набива на очи на хората,а другите дребни препирни винаги ще ги има,майната им.Ще се радвам да останеш активен във форума наистина.
Молба към Бат 'гойко-ако искаш и можеш напиши някой ред за самба освен това което си постнал, сигурен съм че ще го направят важна тема,ей така да се набива на очи на хората,а другите дребни препирни винаги ще ги има,майната им.Ще се радвам да останеш активен във форума наистина.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Пробвал съм да плюя шнорхела,но много гадно се мандахерца при движението ми под вода.Даже понякога започва да ми отлепя маската.Как се справяте с този проблем?
За големи дълбочини(който го може)явно трябва да се изважда,но както тука се ловува на6-12м това плюене,лапане е малко излишно занимание
За големи дълбочини(който го може)явно трябва да се изважда,но както тука се ловува на6-12м това плюене,лапане е малко излишно занимание

- Jack Daniels
- разбира нещата
Гого, компромисен вариант е да го махаш долу, преди изплуване
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Гринго , благодаря ти , че се включи отново . Моето мнение да оставим настрани , но Христо Янчев е на точно обратното мнение - на твоето .Имам достатъчно основания да му вярвам - бил е треньор и то не само тук , но и в Турция . Бил е свидетел на два смъртни случаи - втория е на онова момче - дето му е паметника на Крокодилите ( дет писа Ватуса в оня хубав разказ , мога да ви дам и за него подробности , ако желаете ? ) Именно за това е и форума . Няма значение кой прав , кой крив , важното е да открием пътя към истината , аз лично посмъртно шнорхела си няма да го плюя - минал съм и през този етап , аз лично винаги си хиперевентилирам , но така , че го съчетавам с йогийсткото дишане , аз лично съм минал и през самба
и мамба и добре познавам тялото си ....въпроса е - как е най-правилно за по -неопитните , говорим за хора гмуркащи се до 15 метра , в повечето случай на 7 или 8...много се радвам , че се получава дискусия....
П.С. да съ и..а в главата гумена гумена - пропуснах най-важното - добре дошъл си край лагерния огън !!! Докарай и Ванката да съ рзберем веднъж завинаги
....от мен мидите , рапаните , сафрида и попчетата , от вас пиенето ...па белите риби на другия ден ша ги млатим заедно 

П.С. да съ и..а в главата гумена гумена - пропуснах най-важното - добре дошъл си край лагерния огън !!! Докарай и Ванката да съ рзберем веднъж завинаги

Последно промяна от Булти на Пон Мар 22, 2010 11:07 am, променено общо 2 пъти.
- Тони , тука си много прав , но според мен един ластик ще реши проблемаjustinian написа:Да не говорим пък за закрепването на горната част на шнорхела...

vatus56 написа:Тъй и тъй си почнал с магиите...на нас ни направи магия - от риба да не се отървем.
Ватусе , батка , тая магия хареса ли ти ?spear написа:
Имам супер новина. Прецакан работник във ферма за лавраци намираща се от другата страна на черно море(Турската част), преди седмица е срязал мрежите на всички клетки и 120 тона(официално по документи, но може и да са 2 пъти повече) лавраци по 350 грама пътуват насам. Според турците лаврак с тази големина няма естествен враг в черно море и се очаква да достигне до максималния си размер. Затова че точете стрелите

Последно промяна от Булти на Пон Мар 22, 2010 11:17 am, променено общо 2 пъти.
Новината е повече от хубава,само че знае ли някой в каква посока се движат теченията спрямо брега,да не ги откарат към източния бряг.Лаврачетата на собствен ход трудно ще дойдат до нас.
Булти, разкажи историята за момчето на Крокодилите.
Булти, разкажи историята за момчето на Крокодилите.
-
- научил се да хвърля
Момчета, и в частност grizmin, честно да си кажа, нямам достатъчно самочувствие аз да ставам "лектор" на теми за висшия пилотаж при гмуркането, защото нито съм чак такъв добър гмуркач, нито имам толкова много опит. Моята максимална работна дълбочина, на която се чувствам сигурно и комфортно е 14-16 м., а максималната, до която съм слизал е 18 м. Факт е обаче, че към морето се отнасям с огромна любов и уважение и бабаитлъка съм го набутал в най-дълбокото и тъмно кътче на душата и тялото си - близо до "задния изход"... 
Знам, че някои тук се отнасят с известна доза негативизъм към "Spearfish.org", но там освен харпунджии от всякаква класа в дискусиите участват и няколко момчета, запленени от магията на чистото свободно гмуркане и тази тема е разчепквана многократно и в детайли. Там може да се чете и без логване и нищо не ви пречи да черпите с шепи информацията, която е трупана с години. Влезте във "Форум", долу има "сърч бар" - търсачка, въведете ключова дума "самба" или "SWB" и четете. Не виждам смисъл да преписвам от там неща, които не аз съм написал.
Миналата година един от пишещите в "Спиърфиш" - Живко, състезател по ПР, самбира в Турция и е разказал подробно за случката. Търсете постовете му по ник Aaron. Из темите има и много линкове към статии и клипове със симулации и реални самби. За знаещите английски ще предложа и най-добрата лекция, която аз някога съм слушал и гледал - на Ерец Беатус - един израелски инструктор по фрийдайвинг, изнесена пред австралийски гмуркачи и харпунджии:
http://vimeo.com/2060317
Булти, ни най-малко не искам да омаловажавам опита на Христо Янчев, нито пък твоя! Бай Христо е легенда, а на теб окосмяването по тялото ти сигурно вече е с цвят на водорасли. Има и доста други самобитни таланти, израснали не "край", а "във" морето, които никога не са се вълнували какво, къде и как някой прави нещо. Независимо от това обаче, теорията и практиката при гмуркането не се създават в България - нещата търпят развитие и доказателство за това са постоянно увеличаващите се рекорди в свободното гмуркане, където за съжаление за сега България няма какво да покаже. Най-добрите харпунджии около Средиземно море и из световния океан са преди всичко блестящи гмуркачи, а риболовът е на заден план. Просто в условията и на дълбочините, на които ловуват, няма как да е иначе. По-хубавото е, че за разлика от тук, тамошните шампиони и "отличници" открито споделят всичко, това се коментира по световните форуми, дават се купища убедителни примери и аргументи и аз им вярвам повече на тях, отколкото на нашите авторитети, обвити в тайнственост и избягващи контактите с простосмъртните си събратя по краста.
Тук при нас е различно, рядко има смисъл да се гмури под десетия метър и съответно тактиката на лова не налага развиването на такива умения. Познавам доста колеги, които си знаят "камъчето" и там всеки път си пълнят кукана, често дори само на шнорхел. (И аз съм го правил, но много бързо ми омръзна) После се снимат с "престилка" от платерини и кефали или някой пеленгас и самочувствието им нараства, стават харпунджии. Най-често точно от такива ще чуеш и язвителни подмятатания към другата категория четящи и дискутиращи техниките, проблемите и опасностите при свободното гмуркане. Всеки с интересите си...
Не бих се правил на писател тук, ако (пак подчертавам!) темата не беше толкова важна, а масово се пренебрегва поради обстоятелствата, които споменах по-горе. В нашето море самбите са рядкост, за "блекаут" даже не съм чувал сред колегите, но вече живеем в свят без граници и Егейско море на някои колеги им е по-близко от нашето. Там нещата рязко се променят. Свикналите на плитки засади, но имащи самочувствието на майстори, след няколкодневен улов предимно на 100 гр. спарита, лапини и бебета-октоподи решават да пробват на по-дълбоко, но през лятото там 15 м. все още е плиткач, защото наличието на риба зависи от мястото на термоклина. Така в бистрата вода и виждащите се под нас сенки на мечтаните зъбари или мерута, не усещаме как подаваме пръстче на проблемите. За такъв риболов се иска много подготовка - както теоретична, така и практика. Започва се с теорията и опита на по-напредналите, които пишат в специализираните сайтове, а после всичко се отработва в практиката.
Аз лично вече не бих делил гмуркането на "черноморско" и "егейско", защото принципите и законите са същите. Често в нашето море си намирам подходящи дълбочини и си упражнявам техниката, като даже зарязвам харпуна на буя. Изпускал съм и хубави рибоци, но това, което съм придобил, е много по-важно.
Този сайт е главно въдичарски, което до голяма степен определя и общия климат и идеология. Видно е, че много по-интересен е харпунът, в цялост такъмите и най-вече - уловът. Аз за себе си съм убеден, че подводният риболов започва с детайлно овладяване на техниката на гмуркане, съпътстващите я задължителни знания и умения, касаещи безопасността, а след това такъмите и улова. Дори по въпроса с такъмите моята класация по важност е следната: 1. Плавниците. 2. Маската. 3. Буя. 4. Ножа. 5. Шнорхела. 6. Всичко останало...
Моят опит със "самбата" е хем скромен, хем смешен. Имам две самби - една в морето, след като бях гонил на 6 м. един доста чевръст мутирал пагур и една в парка, докато правех дихателни упражнения и апнеи, та изкарах акъла на две девойчета, с които се разминавах по алеята в момента...
Начинът, по който ми се случиха и двете ме кара да мисля, че НИКОЙ не е застрахован!!! Тази в морето беше на повърхността, точно при издухване на шнорхела и беше съвсем слаба, но от тогава дори рапани и раци не събирам със шнорхел в устата. Другата самба в парка беше при рязко издишване и дълбоко вдишване след 1 мин. динамична апнеа със спокойно ходене.
Поздрави,
Г.

Знам, че някои тук се отнасят с известна доза негативизъм към "Spearfish.org", но там освен харпунджии от всякаква класа в дискусиите участват и няколко момчета, запленени от магията на чистото свободно гмуркане и тази тема е разчепквана многократно и в детайли. Там може да се чете и без логване и нищо не ви пречи да черпите с шепи информацията, която е трупана с години. Влезте във "Форум", долу има "сърч бар" - търсачка, въведете ключова дума "самба" или "SWB" и четете. Не виждам смисъл да преписвам от там неща, които не аз съм написал.
Миналата година един от пишещите в "Спиърфиш" - Живко, състезател по ПР, самбира в Турция и е разказал подробно за случката. Търсете постовете му по ник Aaron. Из темите има и много линкове към статии и клипове със симулации и реални самби. За знаещите английски ще предложа и най-добрата лекция, която аз някога съм слушал и гледал - на Ерец Беатус - един израелски инструктор по фрийдайвинг, изнесена пред австралийски гмуркачи и харпунджии:
http://vimeo.com/2060317
Булти, ни най-малко не искам да омаловажавам опита на Христо Янчев, нито пък твоя! Бай Христо е легенда, а на теб окосмяването по тялото ти сигурно вече е с цвят на водорасли. Има и доста други самобитни таланти, израснали не "край", а "във" морето, които никога не са се вълнували какво, къде и как някой прави нещо. Независимо от това обаче, теорията и практиката при гмуркането не се създават в България - нещата търпят развитие и доказателство за това са постоянно увеличаващите се рекорди в свободното гмуркане, където за съжаление за сега България няма какво да покаже. Най-добрите харпунджии около Средиземно море и из световния океан са преди всичко блестящи гмуркачи, а риболовът е на заден план. Просто в условията и на дълбочините, на които ловуват, няма как да е иначе. По-хубавото е, че за разлика от тук, тамошните шампиони и "отличници" открито споделят всичко, това се коментира по световните форуми, дават се купища убедителни примери и аргументи и аз им вярвам повече на тях, отколкото на нашите авторитети, обвити в тайнственост и избягващи контактите с простосмъртните си събратя по краста.
Тук при нас е различно, рядко има смисъл да се гмури под десетия метър и съответно тактиката на лова не налага развиването на такива умения. Познавам доста колеги, които си знаят "камъчето" и там всеки път си пълнят кукана, често дори само на шнорхел. (И аз съм го правил, но много бързо ми омръзна) После се снимат с "престилка" от платерини и кефали или някой пеленгас и самочувствието им нараства, стават харпунджии. Най-често точно от такива ще чуеш и язвителни подмятатания към другата категория четящи и дискутиращи техниките, проблемите и опасностите при свободното гмуркане. Всеки с интересите си...
Не бих се правил на писател тук, ако (пак подчертавам!) темата не беше толкова важна, а масово се пренебрегва поради обстоятелствата, които споменах по-горе. В нашето море самбите са рядкост, за "блекаут" даже не съм чувал сред колегите, но вече живеем в свят без граници и Егейско море на някои колеги им е по-близко от нашето. Там нещата рязко се променят. Свикналите на плитки засади, но имащи самочувствието на майстори, след няколкодневен улов предимно на 100 гр. спарита, лапини и бебета-октоподи решават да пробват на по-дълбоко, но през лятото там 15 м. все още е плиткач, защото наличието на риба зависи от мястото на термоклина. Така в бистрата вода и виждащите се под нас сенки на мечтаните зъбари или мерута, не усещаме как подаваме пръстче на проблемите. За такъв риболов се иска много подготовка - както теоретична, така и практика. Започва се с теорията и опита на по-напредналите, които пишат в специализираните сайтове, а после всичко се отработва в практиката.
Аз лично вече не бих делил гмуркането на "черноморско" и "егейско", защото принципите и законите са същите. Често в нашето море си намирам подходящи дълбочини и си упражнявам техниката, като даже зарязвам харпуна на буя. Изпускал съм и хубави рибоци, но това, което съм придобил, е много по-важно.
Този сайт е главно въдичарски, което до голяма степен определя и общия климат и идеология. Видно е, че много по-интересен е харпунът, в цялост такъмите и най-вече - уловът. Аз за себе си съм убеден, че подводният риболов започва с детайлно овладяване на техниката на гмуркане, съпътстващите я задължителни знания и умения, касаещи безопасността, а след това такъмите и улова. Дори по въпроса с такъмите моята класация по важност е следната: 1. Плавниците. 2. Маската. 3. Буя. 4. Ножа. 5. Шнорхела. 6. Всичко останало...
Моят опит със "самбата" е хем скромен, хем смешен. Имам две самби - една в морето, след като бях гонил на 6 м. един доста чевръст мутирал пагур и една в парка, докато правех дихателни упражнения и апнеи, та изкарах акъла на две девойчета, с които се разминавах по алеята в момента...

Поздрави,
Г.