Как да направим добър харпун в домашни условия

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Мнение от grizmin »

схванах,явно нещата ще станат дори по лесно отколкото ги мислех относно ластиците. :D
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

"Кремаклийката" ти наистина е уникат /относно ръчната изработка/ и точно заради това трябва да си горд с творението си.
И аз съм на мннението на колегите, че два ластика по-дебели от 14-ки, ще ритат зверски, а най-вероятно и точността ще пострада. Може би с един ластик 16до 20мм и стрела 6-6.25 ще е най-добре. Ще трябва да пробваш и сам да решиш, а може би ще се наложи да правиш и баланс на харпуна.
Успех ти желая!
Наздраве и от мен! :drinkers: :)
Никоя риба не е по - важна от живота !
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Привет на всички колеги и да се поздравим за новия член на семейството на "самоделковците" :wink:
По отношение на перфектниия сет за един харпун, като че ли най-правилно е да стъпим на вече придобития опит, отколкото на някакви теоретични изчисления.(то не, че знам някъде да има такива де :roll: )
От моя личен опит съм стигнал долу-горе до следните изводи:
Ако е къс харпуна - 60...75см, общо взето проблеми няма. От 90+см....нагоре вече става много интересно.
В съвсем близкото минало, когато все още нещата не се бяха развили така, като че ли закон беше да си купим Беша например (аз такъв купих за пръв път и бях страшно щастлив), да махнем заводската стрела 6.5мм и заводския ластик 16мм, за да ги заменим със съответно 6мм и 20мм. :D
Моя скромен личен опит за Черно Море, ме е научил на следното(говоря за харпуни в рамките 90-100см):
лек сет: стрела 6мм и един ластик 14.5 или 16мм.
среден сет: стрела 6.25-6.3 и единичен ластик 17.5-19мм.
силен сет: стрела 6.5-6.6 и 2 х 14.5мм
Разбира се, ако се наложи да се стреля при температура на водата около 10-тина градуса може да се използва пак 2 х 14.5, но стрелата може да се занижи от 6.5 на 6.25мм.
Комбинацията 2 х 14.5мм със стрела 6мм не я препоръчвам, защото стрелата не е достатъчно корава за да издържи на натоварването и при изстрела отлита накъдето и кефне. (най-често забива надолу :( )
Честно да ви кажа, аз съм привърженик на по-лекото стъкмяване. Няма смисъл да се товарят нещата. Като доказателство, можете да видите в галерията, най-голямата ми риба, която взех миналата година е пеленгас 6.250кг с харпун 94см, стрела 6.25 и единичен ластик 17.5мм.От около 3 метра от върха на стрелата, същата мина и замина през него, все едно че не беше там. :wink:
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

gunman написа:лек сет: стрела 6мм и един ластик 14.5 или 16мм.
Изображение
само че стрелата е по-скоро 6.3 и е някаква куча марка,в предвид мненията на другите пуцали с дървени харпуни,това съм сложил засега като стъкмяване.То ще си покаже,какво иска най добре,благодаря отново на всички за мненията.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
life_is_ a_dive
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от life_is_ a_dive »

grizmin, пушкалото което си сътворил е супер. миналата година си взех харпун 70 на ефесуб окомплектован със стрела 6.5мм и ластици 16мм. доволен бях от работата на харпуна и от резултатите. но смених стрелата със 6мм. останах поразен от комбинацията и резултатите :) но както сподели колегата това се отнася за харпуни с дължина 60-75 см. предполагам, че това съотношение съвсем леко завишено т.е 6.2мм. стрела и 16- 17 мм. ластици също ще дадат добри резултати
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Пуцалото си е супер само бих те посъветвал да махнеш тези пластмасови жълъди и да си ги направиш с възли, а именно че след скъсване което рано или късно става факт смяната на конеца е много лесна и най-важното бърза,докато от това което виждам че си измаисторил с много голям мерак,ще ти отнеме доста време и усилия за смяна . :idea: :wink:
Ето за това говоряИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Последно промяна от australia на Вто Мар 23, 2010 1:15 pm, променено общо 1 път.
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Австралиец,имам 4 коплекта жълъди,и заради това се гъбарках толкова с тези.То е ясно че ще дадат фира,и ще направя другия ластик само с въже,ама при положение че още три чифта жълъди стоят ей така...Сега мятам железцата,отрязах ги най -накрая,сега иде ред на пилене и напасване :D :D :D
Благодаря на всички за съветите! :drinkers:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Гризмин , толкова много мерак и усилия си фърлил , че чак ме фаща срам...аз дето само веднъж седмично поглеждах носталгично към пушките си ...пожелавам ти такава риба да удариш с него , че да ни засрамиш сичките :drinkers:
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

А да ви се връща тъпкано за рибите,и една риба да удари си е струвало за да може да се докаже тезата че наистина може да се направи харпун в домашни условия,не гаражни или заводски(от сорта обади се на приятел,да ги джитне дъските на машината) а аз ще го боядисам в къщи.И такъв ще направя,материала имам,само време малко не стига.Но първо този,всяко по реда си. :D
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

:smt023 :smt023 :smt023
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
seal
новобранец
новобранец

Мнение от seal »

grizmin написа:Австралиец,имам 4 коплекта жълъди,и заради това се гъбарках толкова с тези.То е ясно че ще дадат фира,и ще направя другия ластик само с въже,ама при положение че още три чифта жълъди стоят ей така...Сега мятам железцата,отрязах ги най -накрая,сега иде ред на пилене и напасване :D :D :D
Благодаря на всички за съветите! :drinkers:
По добре ги изхвърли пластмасовите жълъди да не те дразнят:)Главния им проблем не е трайноста а това че убиват поне 20% от скороста на изстрела.Разгледай ги в заредено положение и ще разбереш как.На същия принцип спират бойните самолети на къса писта-със парашут :D
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Благодаря за съвета Seal,И аз съм се чудил не "събират "ли вода,но че влияят толкова много не знаех :oops:
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

сакън, да не вземеш да ги хвърлиш сега :axe:
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Няма :D ,имам едно събери чарк алуминиево пушкало за попчета,отиват при него.И то плаче за ремонт.Но наистина не знаех за спирачния ефект.
seal
новобранец
новобранец

Мнение от seal »

Jack Daniels написа:сакън, да не вземеш да ги хвърлиш сега :axe:
Подари ги на някой дет му имаш зъб...да се мъчи със тях за наказание :ANAL:
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”