Въпроси относно риболова на леко

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

stanimir_
новобранец
новобранец

Въпроси относно риболова на леко

Мнение от stanimir_ »

Здравейте колеги. Изчетах по голяма част от темите в този раздел . Разбрах и научих много нови неща , но имам все пак имам няколко въпроса към вас.
Ще ловя с мач пръчка. По принцип ходя повече на язовири като Камчия и Ясна поляна . Реших пръчката да е 3-коленна а не телескопична с дължина някъде към 3,90.Ловя предимно кустури , червеноперки , каракуди , скобари, шаранчета и др. Ето ги и въпросите :

1-ви: Каква акция на пръчката ми е нужна ? 10-30 удачна ли е ? до кое коляно да ми се огъва пръчката (работната част) гледах едни клипчета на който човека обясняваше , че при риболов на не толкова едри риби е по-добре първите 2 колена да се огъват , а не само върха , с твърдението , че по добре ще усещам самата риба при вадене . Бърза ли да е пръчката или нормално бърза ? Ще работя с ваглери.

2ри: Макарата трябва ли да е бързоскоростна при този риболов ? лагерите е ясно , че не са от чак толкова вазно значение. Също така вярно ли е , че ми трябва задължителен прецизен заден аванс ? И последно - как се разбира дали макарата ще навива прецизно влакното (мога ли да се доверя само на продавача ако ми каже така ) ?

И понеже т'ва с акцията на пръчката не го спазвах преди :smt017 . Каква е вероятноста да ми се счупи мача ? Като гледам по филмчетата колко мн им се огъват пръчките при не толкова големи риби се чудя .. случайно ако се закачи нещо по едричко , да не би да ми счупи пръчката :mrgreen: по- добре си чикам да скъсам месината ако си закачи нещо едро :D :D :lol: не сер наистина се притеснявам от това.. ако може да ми разясните малко , при к'ви положения може мача да ми се счупи.
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Re: Въпроси относно риболова на леко

Мнение от RAAZIEL »

Тези язовири които си споменал не са ли вече забранени :?:
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
stanimir_
новобранец
новобранец

Мнение от stanimir_ »

RAAZIEL написа:Тези язовири които си споменал не са ли вече забранени :?:
Знам , че вече са забранени споко. Искам отг на въпросите ми за да мога да си избера свястна въдица.Просто давах ясното за каква риба и за какъв водоем ще са ми необходими.
Аватар
doktor5
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от doktor5 »

Ами предлагам ти среден вариант акция до 30гр., нека ти се огъват двете колена обикновенно тези пръчки (качествените ) са сметнати. За макара си вземи размер до 3000 по-големите стоят много грубо на 3,9м. За оборотите съвременния стандарт се върти около 5,2. Задължително да има плитка шпула иначе си вътре с влакното.Прецизният аванс е добре да го има, въпреки че пръчката обира до 80% от ударите на рибата, трябва да може да отпуска с лекота зададеното му напрежение. Сега ако не ти навива правилно влакното, някои модели се продават с коригиращи шайбички и въпроса се решава, ако ли не в магазина и "много се извинявам ама....." Това е мое не заангажиращо мнение. Успех!
Изображение
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

не виждам как ще ти се счупи мача с червеноперки,и каракуди,за тези риби не ти трябва толкова здрав мач,виж за шаранчетата е нещо друго аз ще ти препоръчам ето този--->

[urlhttp://www.vidrax-fishing.com/catalog/product_ ... ts_id=1992 ][/url]

страхотен "power" мач - тежи само 220гр на 4.20,параболик, подходящ за тежки ваглери (>10гр). Определено качеството надхвърля цената!
Изображение
Най добрите са тук
stanimir_
новобранец
новобранец

Мнение от stanimir_ »

ribolovcho написа:не виждам как ще ти се счупи мача с червеноперки,и каракуди,за тези риби не ти трябва толкова здрав мач,виж за шаранчетата е нещо друго аз ще ти препоръчам ето този--->

[urlhttp://www.vidrax-fishing.com/catalog/product_ ... ts_id=1992 ][/url]

страхотен "power" мач - тежи само 220гр на 4.20,параболик, подходящ за тежки ваглери (>10гр). Определено качеството надхвърля цената!
Мерси и за 2та поста на колегите.
Пръчката ми допада много. Проблем ли ще е ако изхвърлям ваглери 16гр.. ? и към описаната акция на пръта само тежеста на плувката ли се има предвит ? допълнителните тежести включват ли се ?

и размер 3000 к'во ще рече ? не го разбирам т'ва , по- малка макаричка ли какво ?
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Като идеш в магазина и видиш, как се оразмерени макарите ще го разбереш това с 3000.
Акцията на пръчката, 10-30 примерно, показва каква тежест изхвърля най-добре въдицата. Пръчката не я интересува дали хвърляш плувка или олово за дъно. Мачовете се чупят, когато затваряш багажника на колата :idea: , но не и от риби, особено, ако ползваш аванса на макарата. Най-добрия вариант за тези риби, които си споменал е да се огъват 2те колена на въдицата. Параболичните мачове, при които се огъва цялата въдица са едри риби.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Георги Кръстев »

Колега горещо ти препоръчвам , да видиш тази обява
http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=36680
Това е макарата , за тези пари незнам какво др можеш да вземеш с това качество.
А за мач пръчка мога да ти препоръчам този модел , защото го омам и съм много доволен.
http://www.masterfishing.bg/index.php?p ... ing_type=4
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
mmilen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от mmilen »

Бърза ли да е пръчката или нормално бърза ?

Скоро си купувах нов мач и реших да си взема такъв с бърза акция. За сега осещам разлика при засичането, просто контакта с плувката е мигновен почти, дори и на голяма дистанция.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Колегата е допуснал грешка и мнението му е излязло като доклад.

Ето го и него
stanimir_ написа: Ами колега макарата наистина е уникална просто ... би ми свършила перфектна работа но проблема е , че нямам парите.. тази година ще работя 2 месеца и ще си купя всичко необходимо.Просто искам да разуча нещата при риболова с мач и да се науча да избирам най - доброто при избора си на макара и прът. МЕРСИ НА ВСИЧКИ.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
stanimir_
новобранец
новобранец

Мнение от stanimir_ »

chirusa_bg написа:Колегата е допуснал грешка и мнението му е излязло като доклад.

Ето го и него
stanimir_ написа: Ами колега макарата наистина е уникална просто ... би ми свършила перфектна работа но проблема е , че нямам парите.. тази година ще работя 2 месеца и ще си купя всичко необходимо.Просто искам да разуча нещата при риболова с мач и да се науча да избирам най - доброто при избора си на макара и прът. МЕРСИ НА ВСИЧКИ.
МММ да бях се объркал и не знаех как да го оправя ;) както и да е .. колеги следмалко трагвам към яз.Мандра :mrgreen: ще видим как ще открия риболовния сезон :finga:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”