река Арда

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

galin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

река Арда

Мнение от galin »

Здравейте колеги,очертава ми се да прекарам великденските празници в Смилян (обл. Смолян) и би ми била полезна актуална информация за реката и други възможни места за риболов в района понеже досега не съм ходил там.Става въпрос за риболов на плувка или спининг.Моля ако някой има информация да сподели.Благодаря предварително
Аватар
Commander
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Re: река Арда

Мнение от Commander »

Брато, скоро там несъм ходил. Но преди години бия на риба от долен смилян надолу посока село Вълчан и Бяла Река. Излизаха прилични мряни и по някоя пъстърва. Но сега немога да ти кажа дали изобщо има нещо. Виж това http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=31&t=31996
galin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от galin »

Мерси колега, а можеш ли да ми кажеш освен морунаж,кефал и скобар друди видове риби има ли по принцип в реката
besttop
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от besttop »

Колега! По това време шансовете ти да уловиш някоя от изброените от теб риби над водохващането на ВЕЦ Бял измор при с. Паспал са определено малки. Причината е ,че водата е все още студена по това време на годината. Освен това е достатъчно много . Това ограничава местата за ловене. Въпреки това не е лошо да опиташ за мряна на дъно. Това е само мое мнение...
Христо - наслука на всички
besttop
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от besttop »

Аборигенните риби за горното течение на река Арда са мряна, кротушка , кефал и пъстърва и щипок. Това е важало за региона от дяволския мост недалеч от Ардино нагоре. Под него някога са се ловили и скобари. След построяването на язовирите са се появили и уклей, морунаж, доста по -късно и бабушки и костур, но в малки количества за горното течение на реката.Всичко зависи в кой район на реката ще ходиш на риба. Ако е в района на Смилян.....само мряна, пъстърва и инцидентно по някое дребно кефалче....
Христо - наслука на всички
galin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от galin »

Мерси за отговора колега. Точно във смилян ще бъда ,но до 50-60 км мога да пропатувам за да хвана нещо.Като казваш мряна имаш предвид черна нали?
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Не разчитай на мряна-още е в летаргия,а и как иначе,след като днес по обяд имаше виелица с градушка.Нощем температурите тук в планината падат до нулата.Иначе в Смилян най-сигурно ти е на "платеното"-през центъра и после на ляво,по пътя за с.Сивино,след гробищата.Пъстървата ти е гарантирана - около 10 лева килото,на спининг за 15 минути правиш 50 лева пъстърви без проблем.По реката е пълно мъртвило - отдавна са изловени всички възможни риби-не от риболовците,а от местните добри хора с ток,хлорна вар,карбид,парашути и т.н.За другите райони на Арда е още рано- водите са "снежни"и почти няма активност.На около 100 км от Смилян,в зоната на вливането на Арда в яз.Кърджали /местността е "Чам дере",което е различно от онова "Чам дере "в другия край на язовира,където е хижа"Боровица"/,на отделни места се хващат скобари среден размер /600-800 г/,но за да нацелиш мястото,ти трябва щур късмет или скобарджия от местните за водач,но те пък не са склонни да си издават местата.Самият аз чакам да му дойде времето и за това още миткам по язовирите - вчера на яз.Въча чесах крастата с уклеи,предната неделя-на яз.Мъглене дребни костурета.
galin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от galin »

Лоша работа,а как само се бях наточил за реката :( .На този платения има ли някаква възможност да се връща пастървата обратно?
koce sm
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от koce sm »

Рибата не се връща обратно. Ако имаш късмет има вариант някой да дойде и да поиска да си купи пъстърва, без да хваща. Тогава леличката от павильона излиза и пита рибарите. Не разчитай много на това. Иначе рибата е 8.00 лв. за килограм. Плаща се и еднократна такса от 1.00 лв. за ловене със собствена пръчка. Наслука колега.
ПП Не съм запален по пъстървовия риболов, но мой приятели ходят по реката и хващат по една, две и три пъстърви на излет. Ако си майстор може да имаш слука.
Аватар
Commander
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Commander »

Абе и моя съвет също е да се пробваш на пъстърва. Значи може да отидеш нагоре по реката посока село Кошница преди селото има едно широко място и се вижда реката от пътя. Веднага след това място се намират едни вирове наричат се Гърлото понеже е скали от двете страни и е доста дълбоко. Там съм хващал пъстърви и има големи кефали. Преди доста години хаванах един кефал 54 см. Само там мисля че може да хванеш нещо, е разбира се не обещавам.
galin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от galin »

Благодаря за инфото колеги.Като се върна ще разкажа как е минал риболова
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”