Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Новобранец на река
Модератор: sapuna
Новобранец на река
Здравейте
„Запален рибар“ съм от 10годишен. Ловил съм основно по езера, блата и язовири – тихи водици. Най-голямата ми рибка е 3кг шаран, но беше леко цапнат и не ми даде зор. Имам опит със плашливата червеноперка, наивен шаран и блатна пъстърва. Ловя само и единствено на плувка.
Мисля да открия сезона и то на река. Идеята с която тръгвам е да тормозя мряната в близост до Кърджали. Ала нямам никъв опит в тази води, а мряна съм виждал само на маса
Дайте съвети за такъми, линия и изобщо ноу хаул.
За жалост в момента имам само един директен (4 метра) телескоп. Мисля да си купя една бюджетна болонеза от колмик и да пробвам и с нея.
Благодаря
„Запален рибар“ съм от 10годишен. Ловил съм основно по езера, блата и язовири – тихи водици. Най-голямата ми рибка е 3кг шаран, но беше леко цапнат и не ми даде зор. Имам опит със плашливата червеноперка, наивен шаран и блатна пъстърва. Ловя само и единствено на плувка.
Мисля да открия сезона и то на река. Идеята с която тръгвам е да тормозя мряната в близост до Кърджали. Ала нямам никъв опит в тази води, а мряна съм виждал само на маса

За жалост в момента имам само един директен (4 метра) телескоп. Мисля да си купя една бюджетна болонеза от колмик и да пробвам и с нея.
Благодаря

-
- ще става разбирач
Re: Новобранец на река

Плюс/Минус на десет и половена години съм 
Сега ако може нека поговорим за реката, болонезето и мряната...

Сега ако може нека поговорим за реката, болонезето и мряната...
купи си нещо евтино но не най-големия буклук и пробвай
като за начало
и все пак зависи какъв бюджет имаш ...

Е, чак евтино няма да е. По-скоро нещо средно. За момента съм се спрял на комбинацията Tica - Powerful Bolo TC4 и D.A.M. - Quick Original 800 RD но не съм сигурен колко е удачна. За това чакам и съвети от по-опитните колеги. Но не това ми е основното питане. Интересувам се от линията (монтаж за плувка) за този вид риба, стръв, захранка, подхранка, какво мога да очаквам като поведение на самата риба. Изобщо някакви практически съвети.
Днес успях да прочета тук там, но написаното е все едно за енциклопедия, а приложението на такава информация граничи с 0. Така че ако някой иска и може нека даде малко информация, па дори само линк към някой сайт с такава
Днес успях да прочета тук там, но написаното е все едно за енциклопедия, а приложението на такава информация граничи с 0. Така че ако някой иска и може нека даде малко информация, па дори само линк към някой сайт с такава
-
- ще става разбирач
Колега, разрови се из форума, особено в раздел "риболов на леко". Там ще намериш всичко, което ти е нужно. Информацията е толкова много, и толкова разнообразна, че трябва да ти поствам линкове до утре, за да те насоча. Чети и ще откриеш, както е казал Винету...или Ленин...или може би премиера Борисов...няма значение, просто чети
.В нетя има толкова много информация, че при добро желание, ако четеш упорито риболовната информация от него, след няколко години можеш да станеш професор по риболовство или статична полимеризация на единичните вакуумни регистри
.
Всяко начало е трудно, но пък постигнатите резултати след това са много сладки и дават самочувствие. Купувай въдици, никога не са излишни, ще им намериш приложение, само да не са еднакви
.

Всяко начало е трудно, но пък постигнатите резултати след това са много сладки и дават самочувствие. Купувай въдици, никога не са излишни, ще им намериш приложение, само да не са еднакви

Никога не пия карал!

-
- вече хвърля и на тежко
Колега, аз за черна мряна ползвам два метода.Първия на основното влакно 0,18 нанизвам една тежест 10-20гр. оставаща подвижна и след нея кука 9,10,11,12 с повод 0,12 дълъг 10-15 см.Втория на основното влакно слагам плувка от перо и след 50-60см повод 20-25см 0,12 и кука 9,10,11,12. Методите и размерите избирам според реката и сезона ,но предпочитам първия ,дава по-добри резултати.Държиш влакното опънато и при почукване засичаш.Въдица 4м , но от тази година 5 метрова болонеза.
Процесът по улова на риба е толкова увлекателен, че с времето от навик той се превръща във всепоглъщаща страст.
Ползвам първият начин но с по-малка тежест .Три метра телескоп но може и повече.mlc написа:Колега, аз за черна мряна ползвам два метода.Първия на основното влакно 0,18 нанизвам една тежест 10-20гр. оставаща подвижна и след нея кука 9,10,11,12 с повод 0,12 дълъг 10-15 см.Втория на основното влакно слагам плувка от перо и след 50-60см повод 20-25см 0,12 и кука 9,10,11,12. Методите и размерите избирам според реката и сезона ,но предпочитам първия ,дава по-добри резултати.Държиш влакното опънато и при почукване засичаш.Въдица 4м , но от тази година 5 метрова болонеза.
Ей такива

ги намирам по такива места

Наслука

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
При риболова на леко дъно ползвам такава тежест, че линията да успее да се закрепи неподвижно, но лесно да се мести при подръпване. Каква точно ще бъде, зависи от дълбочината, скоростта на водата и рамера на речният грунд. Дължината на повода го определям от скоростта на водата, при по-бързо течение е по-къс, до 15 см. При по-тиха вода може да удължа до 40 см.
При риболова на плувка повода ми варира в границите 15-30 см. Плувката трябва да е достатъчно тежка, за да може да се задържа линията, без да се нарушава изтичането на стръвта. Плувката трябва да се носи спокойно и плавно, без да подскача, потъва прекалено или изплува. В същото време не трябва да е прекалено тежка. Всичко зависи пак от течението и дълбочината. Идеята е да се накара стръвтта бавно да стърже дъното, дори на подскача на 5-10 см. крачки. Предпочитам да ползвам основно утежнение с един дропер, само да не е прекалено лек. Дропера на 20 см. от основното отежнение. Плувката се фиксира така, че основната тежест да докосва минимално най-плитките участъци, а дропера се търкаля по дъното. Дропера потъва в по-дълбоките ямички и така стръвта винаги е в позиция. Ако дъното е прекалено неравно може да се увеличи разтояноието между основната тежест и дропера, дори да се сложи втори дропер, като най-долният трябва да е по-тежък от първият.
Според мен подхранката за мряна не събира рибата и не я активира. Просто ако е решила да се храни се ориентира и търси основно, подадената захранка. Най-удачно ми се вижда да се стреля с прашка от стръвта на която ловим.
За леко дъно ползвам фидерова пръчка. Кошницата на фидера обаче вдига много шум. Както казах, според мен захранката не върши кой знае каква работа, освен да събира всякакви дребни гадове, които пречат на риболова. Вариант е да се ползва затворена кошница, пълна само с кокален, ако се лови на него разбира се.
Това са моите методи, за съжаление откривани по метода проба грешка. Сега всичко това го има из форумите, но наистина трябва много ровене за да се открие. Разбира се има още много тактики и монтажи. Споделям само моите.
При риболова на плувка повода ми варира в границите 15-30 см. Плувката трябва да е достатъчно тежка, за да може да се задържа линията, без да се нарушава изтичането на стръвта. Плувката трябва да се носи спокойно и плавно, без да подскача, потъва прекалено или изплува. В същото време не трябва да е прекалено тежка. Всичко зависи пак от течението и дълбочината. Идеята е да се накара стръвтта бавно да стърже дъното, дори на подскача на 5-10 см. крачки. Предпочитам да ползвам основно утежнение с един дропер, само да не е прекалено лек. Дропера на 20 см. от основното отежнение. Плувката се фиксира така, че основната тежест да докосва минимално най-плитките участъци, а дропера се търкаля по дъното. Дропера потъва в по-дълбоките ямички и така стръвта винаги е в позиция. Ако дъното е прекалено неравно може да се увеличи разтояноието между основната тежест и дропера, дори да се сложи втори дропер, като най-долният трябва да е по-тежък от първият.
Според мен подхранката за мряна не събира рибата и не я активира. Просто ако е решила да се храни се ориентира и търси основно, подадената захранка. Най-удачно ми се вижда да се стреля с прашка от стръвта на която ловим.
За леко дъно ползвам фидерова пръчка. Кошницата на фидера обаче вдига много шум. Както казах, според мен захранката не върши кой знае каква работа, освен да събира всякакви дребни гадове, които пречат на риболова. Вариант е да се ползва затворена кошница, пълна само с кокален, ако се лови на него разбира се.
Това са моите методи, за съжаление откривани по метода проба грешка. Сега всичко това го има из форумите, но наистина трябва много ровене за да се открие. Разбира се има още много тактики и монтажи. Споделям само моите.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Пропуснах нещо.
Съществува един спор, дилема така да се каже. При риболова не леко. Винаги се ползва основно утежнение(до сега не съм виждал някой да се пробва да лови с по-различен монтаж, освен при много специфични условия). Много колеги ловят без дропер. Търкалят основното утежнение по дъното. Това спомага задържането, но според мен увеличава закачите и късането многократно и съответно намалява полезното време за риболов. Почти ритуал е ползването на оливета.
Та въпсният спор е около монтажа на оливетата. Подвижна ли да бъде или неподвижна.
Има теория, че когато оливетата е подвижна, рибата при атаката на стръвта( мреснката атака е активна) се удря директно в товароподемността на плувката и отчасти се самозасичка. Това предполага, при употеба на подвижна оливета да се ползва малко по-голяма плувка, която е една идея по-леко утежнена, за улесняване на самозасичането.
При неподвижна оливета такъма вече трябва да прецизно утежнен.
Ще ми бъде интересно да се включат по-опитни колеги с коментари по този въпрос.
Съществува един спор, дилема така да се каже. При риболова не леко. Винаги се ползва основно утежнение(до сега не съм виждал някой да се пробва да лови с по-различен монтаж, освен при много специфични условия). Много колеги ловят без дропер. Търкалят основното утежнение по дъното. Това спомага задържането, но според мен увеличава закачите и късането многократно и съответно намалява полезното време за риболов. Почти ритуал е ползването на оливета.
Та въпсният спор е около монтажа на оливетата. Подвижна ли да бъде или неподвижна.
Има теория, че когато оливетата е подвижна, рибата при атаката на стръвта( мреснката атака е активна) се удря директно в товароподемността на плувката и отчасти се самозасичка. Това предполага, при употеба на подвижна оливета да се ползва малко по-голяма плувка, която е една идея по-леко утежнена, за улесняване на самозасичането.
При неподвижна оливета такъма вече трябва да прецизно утежнен.
Ще ми бъде интересно да се включат по-опитни колеги с коментари по този въпрос.