Камуфлаж

Модератор: nkolev66

Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Камуфлаж

Мнение от Булти »

"от deathwalker » Нед Мар 28, 2010 10:13 pm

grizmin написа:
"който има зелено,светло и тъмно синьо,с какво да му подобря окраската, и въобще трябва ли да го правя? Понеже виждам бая избухнали цветове по твоята екипировка,затова питам.Пък ,който има мнение е добре заварил да отговаря."
- По добре да отворите нова тема за камуфлажа и цапането на всички компоненти на екипировката...има какво да се каже по темата от някои от тук пишещите колеги."
-аз лично съм малко бос по тая тема и ще ми е интересно да чета , както предполагам и на останалите
:drinkers:
Последно промяна от Булти на Пон Мар 29, 2010 11:01 am, променено общо 1 път.
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Re: Камуфлаж

Мнение от Jack Daniels »

за да има някакво значение камуфлажа, трябва да си овладял до съвършенство всички други елементи от гмуркането, залягането и т.н., в повечето случаи рибоците първо те усещат а после те виждат щото са по-кьорави отколкото чувствителни :) , и най-съвършенния камуфлаж не би ти свършил работа ако вдигаш шум, а иначе относно цветовете - колкото по-надълбоко, толкова повече трябва да си от агитката на ЦСКА / да червенееш де / :D
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Ясно.Има едни теории за "разчупване" на профила на гмуркача,за да не те възприема рибата като голям застрашителен обект,така по не съм чел из форуми,така че,аз поне профила съм го разчупил,с тези окраски,и си мислех дали текстилни бои които продават в магазини за художници могат да свършат работа.Има такива цветове че може да се направиш на разглобен пъзел ако искаш.В нашето море отдавна няма тюлени,които да всяват паника и рибното население,не знам дали този страх е биологично заложен,или се придобива.Делфините от своя страна папат кефалови,и разни светли окраски може да обърнат в бяг ятото,поне аз така си мисля.Но кафяво според мен е по- добро решение от чисто черното,и щом да се нацапаш като "касапин" за по дълбоко е правилно решение,добре.Само си мисля като излезеш на брега как може да изкараш акъла на някой нудист ако си напръскаш екипировката с червени краски и заложиш на хорър визията :D ,остава да пробвам на старо парче неопрен с текстилните бои и след 10 пускания в пералнята да преценя дали плата държи боята.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
gofus
новобранец
новобранец

Мнение от gofus »

Най-точен е поста на чичо Джак, обаче ако ти се маца ползвай повече с градации на кафявото и по-малко зеленото. Общо взето това е преобладаващия цвят на плитко. Има боички за непопрен, става и със силикон, но боичките са за предпочитане. Важното е да ти е харесва и на теб, имаш поглед се видя вече :)
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Разбрах,а тези бои за неопрен? Откуда взял?
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
gofus
новобранец
новобранец

Мнение от gofus »

grizmin написа:Разбрах,а тези бои за неопрен? Откуда взял?
тук има няколко потребители които имат точен отговр на въпроса ти, аз не съм между тях.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Jack Daniels написа:а иначе относно цветовете - колкото по-надълбоко, толкова повече трябва да си от агитката на ЦСКА / да червенееш де / :D
Джимбо , не оспорвам мнението ти , но би ли се обосновал :?: , повод да ти пиша е , че ползваме ( в Морски ) най-различни цветове чепарета и все спорим ( приятелската де ), кой цвят работи най-добре , на различна дълбочина ...в тоя ред на мисли имах едно чернокопско чепаре , червено , дето с него за разлика от други цветове не успях да хвана нищо , демек червеното в дълбокото не привлича с нищо рибата и в тоя смисъл , не я и плаши....но все се чудя в дълбокото , ква е разликата между червено , синьо , зелено и черно - според мен никаква или се лъжа :?: ....демек що требе да червенеем , като и с черния неопрен същата хава на 20+ или не :?: ...не коментирам за плиткото , ние чепаретата ги бичим на 20+ а аз обичайно гмуркам на 15 +, като изключим студените месеци , щото тогава неопрена на дълбокото не топли нищо - става тънък като картон :D
Последно промяна от Булти на Вто Мар 30, 2010 3:10 pm, променено общо 1 път.
mirocomm
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mirocomm »

Пускам един линк на Юли от другия сайт - http://www.youtube.com/watch?v=Cf_HYXft-60 :D
Бат' Гойко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Бат' Гойко »

Това е една от най-дискутираните теми и в "Spearfish", и по чуждите форуми, и никъде няма още някакво категорично становище, защото всички доводи се основават на човешките зрителни възприятия (вкл. и примера на Миро). Никой още не може със сигурност да каже какво точно виждат рибите!
Булти, обосновката на тезата на Джимби е в теорията на светлината, която като фотограф познаваш добре. Водата работи като синзьо-зелен филтър и задържа червената част от спектъра на бялата светлина. Съответно в дълбочина червените предмети няма какво да отразяват и губят цвета си - преминават в неутрални тонове. Зелените и сини тонове обратно - "светят". Особено сините се приема, че са "изкуствени" за нашето и Егейско море и плашат рибата. Това според нас - хората... :)
Разбира се, че истинският камуфлаж е в нашето поведение. Ще ви дам един пример: Около Синеморец през последните 2-3 години се навъдиха доста делфини и често идват да "обядват" в един от заливите, в които гмуркам. Имах възможност добре да изуча разликата в поведението на кефаловите риби, когато делфините са наблизо. Самото им присъствие на не по-малко от 200 м. от мястото на засадите ми правеше платерините толкова невротични, че ловът става почти невъзможен!
Същото е и с нашето поведение. Не е толкова важно колко и как ще си "разчупим" обема с рисунки по екипировката, защото рибите ежедневно виждат всякакви предмети с едри компактни размери, напр. плаващ дънер или варел. но не се плашат от тях. Плаши ги нашето поведение и излъчваната чрез движенията ни агресия. Случвало ми се е да закача харпуна на буя и да гмуркам с тренировъчна цел и тогава платерините идват едва ли не да се отъркат в мен... :)

grizmin, текстилните бои няма да ти свършат работа! Има специални бои за неопрен, но в България няма от къде да купиш, а и цената им е доста солена! Тук Явор може да те просветли по въпроса.
Виждал съм много успешен камуфлаж върху черна хеланка на костюма не един твой градски - Чефо художника. Той е използвал за целта смесени каучуково лепило тип "Прома" и маслени бои за живопис и изглежда страхотно, а и е на повече от 2 сезона.
Другата евтина и пробвана техника е с прозрачен силикон, оцветен със сухи оксидни пигменти. И при двата способа неопренът трябва да се разтегне на мястото на на полагане, за да се отвори плетката на хеланката и боите да се втрият добре с четка или мека шпакла.
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

Както винаги Бат`Гринго е неотразим в теорията :D
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Благодаря за мненията,Така навремето си правихме тениски ала хеви метъл, само че с С-200 и маслени бои.Но и до там ще стигнем. :D :D :D
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Jack Daniels написа:Както винаги Бат`Гринго е неотразим в теорията :D
...тука просто няма как да не се съглася на 200 процента , бат Гринго и фотографията я чатка , явно на времето е натрупал и опит с чернобялата във ваничките :D ...верно , че филтрите тъй действат : в чернобялата ако искаме тъмно и изразено ( изрисувано ) небе - червен филтър т.н. ...и в морето същото , затуй на чепаретата някой слагат и сини ламета :wink: ...батко Гринго имаш голямо Благодаря !!! :drinkers:
....мъ за Чефо , не съм съгласен дъй от Варна де , ми чи аз скоро го снимах за пашапорт ве :shock:...даже бях писъл някъде тук , как съ запознахме с него :?:

п.с. Киро четеш ли ся ква е истината за чепаретата :!:
Бат' Гойко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Бат' Гойко »

Булти, бъркаш вашия ЧАфо - Чавдар с един от няколкото варненски харпунджии с име Стефан, на които им викат "ЧЕфо"

P.S. Колкото до фотографията, имам някаква представа дотолкова, доколкото съм се занимавал професионално с полиграфия 30 г., а там всичко е свързано с цветовете и то доста по-безкомпромисно, отколкото в снимкаджийската фотография... :) Филтрите до преди навлизането на цифровата фотография бяха единствения способ за цветоотделяне в предпечатните процеси, а и до ден днешен имат широко приложение в много други области... :)
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Бат' Гойко написа:...отколкото в снимкаджийската фотография...
...ся на фотография ли ся шъ обиждаме :D :D :D като имах предвид ваничките, съм нямал намерение да те засегна , отде да знам ,че си бил полиграф :shock: ...аве ти си бил много докачлив чиляк ве :D ...единия Стефан от Варна от Морското от 25 рота , много го добре знам аз :D :D :D ....сори за спама :drinkers:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Булти написа:.......п.с. Киро четеш ли ся ква е истината за чепаретата :!:
Чета бре,ама миналата година най-работещите си бяха с синьо-зеленикаво ламе,и маалко перушина.
Това при мен.Ама под 15-тия метър.
Ще пробваме Бултиии,няма само фризери да пълним я.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”