Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Моля за съвет-монтаж за слайдер
Модератор: Paublo_Eskobar
- Skorpi
- сериозен играч
Re: Моля за съвет-монтаж за слайдер
Четох ,четох тая тема и не ми стана ясно защо слаидер а не ваглер
За мен слаидера е плувка на която целта е да свали максимално бързо стръвта на дъното или близко до него като последния метър може да се ползва и на пропадане за по естественно падане на стръвта като не се влияе от течението или вятър заради по голямата тежест презентирана на линията Другото което четох пита се за дистанция за мен слаидера е за средни дистанции ето и една картинка с монтаж на слаидер
Като двете дроперчета най доло може да се разделят на по 30см за по плавно пропадане на стръвта
За мен слаидера е плувка на която целта е да свали максимално бързо стръвта на дъното или близко до него като последния метър може да се ползва и на пропадане за по естественно падане на стръвта като не се влияе от течението или вятър заради по голямата тежест презентирана на линията Другото което четох пита се за дистанция за мен слаидера е за средни дистанции ето и една картинка с монтаж на слаидер

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

- jasonsmith
- разбира нещата
Колега, как изглежда един правилен монтаж и перфектно утежнен, при риболов на пример на костури 150-200 гр. например на кариера, при която рибата заради студа е слязла на дъното например на 20 м дълбочина, със слайдер 8 грама? Аз го виждам така: отдоле нагоре- кука 0.14-0.16, повод 0.20-0.30 см, микровирбел, една група от съчми 0,10-0,30 до около 2 грама, след 20 см- отново група от съчми до около 3 грама, и най-отгоре след още 20 см.-още една група съчми - утежнение до 3 грама. Накрая фиксиране на слайдерчето с подвижен възел или силиконов стопер, така че повода и стръвтта да лежи на дъното.waglerbg написа: По това време на годината е не само удачно ами е направо задължително!!! Плувката трябва да е утежненеа перфектно , монтажа правилен
Правилно ли съм разбрал, или не?
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Колега, струва ми се че 8 грама слайдер е много малък за 20 метра дълбочина. Слайдера трябва да е много голям и линията много утежнена, за да не чакаш по 1-2 минути да слезе на дъното. Не че някога съм ловил на 20 метра дълбочина, ама мисля че ПРИМЕРНО 15-20 грама линия ще пропада до дъното за 15-20 секунди и не че трябва да пропадаш бързо за да избегнеш уклея в повърхностните слоеве, а за да не се изнервиш от чакане и изнизване при всяко замятане.
нямам живарник
- Skorpi
- сериозен играч
Ако взимаш максимата 1г на около 1м направи си сметката колко грама трябва да ти е слаидера другото което не се отчита, че слаидера е за вятър и течение иначе може и ваглер има и достатъчно тежки на които се махат шаибичките отдоло и събират не малко олово по линията
Друго което ми е интересно каде ловиш риба на тая дълбочина на повечето водоеми риболова е до около 6-8м Дори шаранджиите на тежко си мерят дълбочината и предпочитат тези дълбочини не че няма и изключения Има язовири доста дълбоки и рибата в тях е свикнала да се държи в тях на по дълбоко но те по скоро са изкючение от общото правило

Друго което ми е интересно каде ловиш риба на тая дълбочина на повечето водоеми риболова е до около 6-8м Дори шаранджиите на тежко си мерят дълбочината и предпочитат тези дълбочини не че няма и изключения Има язовири доста дълбоки и рибата в тях е свикнала да се държи в тях на по дълбоко но те по скоро са изкючение от общото правило

- Георги Кръстев
- сериозен играч
Нека колегата waglerbg да каже ,тази кофа с бабушки, на каква дълбочина ги е хванал.
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
- jasonsmith
- разбира нещата
Тази максима не я знаех - мерсаж за коетоSkorpi написа:Ако взимаш максимата 1г на около 1м направи си сметката колко грама трябва да ти е слаидера другото което не се отчита, че слаидера е за вятър и течение иначе може и ваглер има и достатъчно тежки на които се махат шаибичките отдоло и събират не малко олово по линията![]()

А относно тази дълбочина - на софийските кариери- зимата се групира бая надалеч и на дълбоко.. До брека дълбочината е около 6-10 м. зависимост от местото, а по средата най-дълбоките места са около 30м..

- Skorpi
- сериозен играч
Въпроса е, като я има тази дълбочина дали рибата се групира през зимата там защото на Жребчево много мой познати а и от лични наблюдения тази година рибата се групира на около 5-6м в дупки (ями ) при около 3-4м основно ниво на водата а Жребчево си има дълбочини Странното беше и тази година при един от излетите ни есента с мой приятел на сонара показваше пасажи с риба на 2м дълбочина почти из целия водоем и не искаха да вземат на нищо 

Колега в БГ слайдер се нарича- подвижна пувка която носи по-голямо отежнение от собственото си тегло (има го из други теми) а ваглер се нарича- подвижна пувка която носи по-малко отежнение от собственото си тегло. В U.K. слайдер се нарича всяка подвжна плувкаSkorpi написа:Четох ,четох тая тема и не ми стана ясно защо слаидер а не ваглер
Като двете дроперчета най доло може да се разделят на по 30см за по плавно пропадане на стръвта

Виж, монтажа от снимката на Скорпи си е О.К. придържай се към него, просто гледай да имаш поне 4-ри дропера с размер N:2-4 според антената на плувката, забрави за силиконов стопер, само с подвижен възел става определянето на дълбочината на коятъо се лови. Това дали да лежиш или да си над дъното го решаваш по време на риболова.jasonsmith написа:Колега, как изглежда един правилен монтаж и перфектно утежнен, при риболов на пример на костури 150-200 гр. например на кариера, при която рибата заради студа е слязла на дъното например на 20 м дълбочина, със слайдер 8 грама? Аз го виждам така: отдоле нагоре- кука 0.14-0.16, повод 0.20-0.30 см, микровирбел, една група от съчми 0,10-0,30 до около 2 грама, след 20 см- отново група от съчми до около 3 грама, и най-отгоре след още 20 см.-още една група съчми - утежнение до 3 грама. Накрая фиксиране на слайдерчето с подвижен възел или , така че повода и стръвтта да лежи на дъното.waglerbg написа: ...
Правилно ли съм разбрал, или не?
Формулата за дълбочината 1м=1гр си е много добра но 20м са мноого сериозна дълбочина и става изключително сложно ако има течение.
Гореспоменатите баби ги лових на 12-15м дълбочина.
Ако нещо не е ясно иди в магазина на Майсторски риболов и попитай

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Англичаните нямат големи дълбочини и затова си фиксират плувките неподвижни и ги наричат ВАГЛЕРИ !
Всяка плувка закачена за влакното в единия си край и движеща се свободно наричат СЛАЙДЕР !
В България ги разделяме условно за да ни е по лесно, но разликата е главо в монтажа !!!
Когато ми кажеш лових на ваглер, си представям примерно плувка 10 грама с 5 грама в тялото и 5 грама на линията.
Когато ми кажеш лових на слайдер, си представям плувка 10 грама само с 10 грама на линията!
Първото използваме при нормални условия, а второто използваме при лоши такива!
Всяка плувка закачена за влакното в единия си край и движеща се свободно наричат СЛАЙДЕР !
В България ги разделяме условно за да ни е по лесно, но разликата е главо в монтажа !!!
Когато ми кажеш лових на ваглер, си представям примерно плувка 10 грама с 5 грама в тялото и 5 грама на линията.
Когато ми кажеш лових на слайдер, си представям плувка 10 грама само с 10 грама на линията!
Първото използваме при нормални условия, а второто използваме при лоши такива!
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Махнах няколко мнения.
Радвам се, че спора завърши с усмивки, това е начина, за да ни върви добре работата (темата)
Радвам се, че спора завърши с усмивки, това е начина, за да ни върви добре работата (темата)
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.