Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Моля за съвет-монтаж за слайдер
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- научил се да хвърля
Моля за съвет-монтаж за слайдер
Момчета понеже темата " слайдер" ми е пълно мъгла . моля за съвет и просто един или повече монтажа.
-
- учете се от него
Re: Моля за съвет-монтаж за слайдер
По-долу ще постна част от една статия на Алън Скоторн. Става дума за риболов със "слайдер" при големи дълбочини, вятър и силно течение. В края на статията е описано, той как мери дълбочината при риболова с подвижна плувка:
Монтажът за подвижна плувка
Започнете с основното влакно 0.20 мм. Все пак ще замятате тежка плувка и има възможност за заплитане, така че по-дебелото влакно е по-добрият вариант. Освен това по-дебелото влакно се контролира по-лесно. Подберете плувка, която подхожда на условията. Аз използвам 3SSG (4.8 г) за дълбочина до 4.5 м и тихо време, 4 SSG (6.4 г) за дълбочина над 5.40 м и за лошо време, а за екстремни дълбочини и бурен вятър - 5 или 6 SSG (8 или 10 г).
След като прекарате плувката върху основното влакно, идва ред на утежнението. Използвам винаги един и същи начин, в който съм убеден, че рядко се оплита.
Първо слагам група от олово на 1.20 м от куката. Групата се състои от SSG (1.6 г) олово и една съчма ААА (0.8 г) най-отгоре. Малката съчма спомага плувката да не се отделя от групата олово по време на полета. 60 см по-надолу слагам една съчма №2 (0.3 г) и на още 45 см още една съчма № 2. След това идва ред на вирбела и повода, който е 0.14 мм Shimano silk shock и кука Mustad bream feeder № 14.
Подвижен възел
Над плувката слагам подвижен възел, който ограничава перото на желаната от мен дълбочина. Оставям дълги мустаци – около 1.5–2 см, като по този начин не пречи на замятането. Ако ги отрежете прекалено къси, те стават твърди и влакното се закачва по водачите. За връзването на възела виж схемата.
Измерване на дълбочината
След слагането на стоперния възел ще измерим дълбочината. Махам една съчма SSG от групата олово, като по този начин линията става по-лека, а антената на плувката изскача повече от водата. Това улеснява измерването на точната дълбочина. Слагам тежък дълбокомер и замятам. Ако съм нагласил линията много плитко, плувката потъва. Налага се да преместя стопера нагоре. Ако обаче съм надвишил дълбочината, плувката ще стърчи повече от необходимото и ще се наложи да сваля стопера надолу към куката.

-
- научил се да хвърля
Благодаря Бачо Илия . 

-
- научил се да хвърля
Oт тази статия не стават ясни няколко неща които ако отидеш на водоема и ще се насереш най-вероятно.IDA написа:По-долу ще постна част от една статия на Алън Скоторн. Става дума за риболов със "слайдер" при големи дълбочини, вятър и силно течение. В края на статията е описано, той как мери дълбочината при риболова с подвижна плувка:
Монтажът за подвижна плувка
Започнете с основното влакно 0.20 мм. Все пак ще замятате тежка плувка и има възможност за заплитане, така че по-дебелото влакно е по-добрият вариант. Освен това по-дебелото влакно се контролира по-лесно. Подберете плувка, която подхожда на условията. Аз използвам 3SSG (4.8 г) за дълбочина до 4.5 м и тихо време, 4 SSG (6.4 г) за дълбочина над 5.40 м и за лошо време, а за екстремни дълбочини и бурен вятър - 5 или 6 SSG (8 или 10 г).
След като прекарате плувката върху основното влакно, идва ред на утежнението. Използвам винаги един и същи начин, в който съм убеден, че рядко се оплита.
Първо слагам група от олово на 1.20 м от куката. Групата се състои от SSG (1.6 г) олово и една съчма ААА (0.8 г) най-отгоре. Малката съчма спомага плувката да не се отделя от групата олово по време на полета. 60 см по-надолу слагам една съчма №2 (0.3 г) и на още 45 см още една съчма № 2. След това идва ред на вирбела и повода, който е 0.14 мм Shimano silk shock и кука Mustad bream feeder № 14.
Подвижен възел
Над плувката слагам подвижен възел, който ограничава перото на желаната от мен дълбочина. Оставям дълги мустаци – около 1.5–2 см, като по този начин не пречи на замятането. Ако ги отрежете прекалено къси, те стават твърди и влакното се закачва по водачите. За връзването на възела виж схемата.
Измерване на дълбочината
След слагането на стоперния възел ще измерим дълбочината. Махам една съчма SSG от групата олово, като по този начин линията става по-лека, а антената на плувката изскача повече от водата. Това улеснява измерването на точната дълбочина. Слагам тежък дълбокомер и замятам. Ако съм нагласил линията много плитко, плувката потъва. Налага се да преместя стопера нагоре. Ако обаче съм надвишил дълбочината, плувката ще стърчи повече от необходимото и ще се наложи да сваля стопера надолу към куката.![]()
![]()
Първо Алън говори за подбора на плувките ама не става ясно тези 4.8 гр. 6.4 гр. и 8-10 гр. за цялата тежест на слайдера ли говори или за утежнението по самата линия.

Единственото което става ясно е че за разлика от монтажа на ваглера при слайдера не се слага втори вирбел или втора група съчми по-горе за да го спират да пада долу до основното отежнение.Точно обратното.
Абе нещо има доста неяснотии и ако от тази статия трябва да се научи някой начинаещ тежко му и горко.
-
- учете се от него
Виж ся, Батбожо- аз няма да се насера, щото специално със слайдер имам доста изловени шарани и то на доста проветриви и дълбоки местаBatbozho написа: Oт тази статия не стават ясни няколко неща които ако отидеш на водоема и ще се насереш най-вероятно.
.

Второ- вземи се поразрови във форума и я намери цялата статия, вкл. и как се тунинговат слайдерите; по горе съм писал: "поствам част от статията на...."
И трето- публикацията на тази статия е специално направена за читателите на сп. "На риба" и е непосредственно след световното първенство в Португалия, където не аз, а БГ-националният ни отбор се е на....л , дето не може да мятка със слайдер без да уплита всеки път; тъй че- карай някак си по-кротко с квалификациите

Последно промяна от Бачо Илия на Пет Юни 26, 2009 9:50 am, променено общо 1 път.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Сега започнал си,продължи до края!
И на мен ми е интересно относно мачовите монтажи!
Също така ми е интересно на кое викате ваглер и на кое слайдер?
Тези статий съм ги чел 1000 пъти,ама това което ми стана ясно при последните ми 3 излета на мач е че,успях да оплета абсолютно всичко и да скъсам около 5-6 пъти,въпреки че правя всичко 1 към 1 !
Давам задачка:
Стена на язовир,дистанция 25 метра,дълбочина 7 метра,вятър от ляво ,непозволяващ използването на по-малък ваглер (слайдер) от 14-16 грама.
Искам да ми обясните как да си построя линията ,щото направих общо 12 монтажа и вече нямам нито един ,а повече от 60% от времео разплитах!
И на мен ми е интересно относно мачовите монтажи!
Също така ми е интересно на кое викате ваглер и на кое слайдер?
Тези статий съм ги чел 1000 пъти,ама това което ми стана ясно при последните ми 3 излета на мач е че,успях да оплета абсолютно всичко и да скъсам около 5-6 пъти,въпреки че правя всичко 1 към 1 !
Давам задачка:
Стена на язовир,дистанция 25 метра,дълбочина 7 метра,вятър от ляво ,непозволяващ използването на по-малък ваглер (слайдер) от 14-16 грама.
Искам да ми обясните как да си построя линията ,щото направих общо 12 монтажа и вече нямам нито един ,а повече от 60% от времео разплитах!
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз и друго си мисля,от тази щека ми се е промил мозъка и имам влакна от 0.06 до 0.12 (тва ми е най дебелото,дето ловя шарани с него), и си мисля ако започна да използвам малко по дебели влакна за монтажи на мач :основно-0.16,(че и 0.18 и 0.20)повод за утежнение-0.14,повод за кука 0.12,дали няма малко да понамалеят уплитанките?
Щото те главно май-май от това идват,като приводня малко по грубичко и тва ти ми 0.10 или 0.12 като се намоте на основното утежнение ми остава само да го скъсам и да го сменям...през 20 мин! Предния път 3 часа-9 монтажа заминаха!

Щото те главно май-май от това идват,като приводня малко по грубичко и тва ти ми 0.10 или 0.12 като се намоте на основното утежнение ми остава само да го скъсам и да го сменям...през 20 мин! Предния път 3 часа-9 монтажа заминаха!

13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
-
- научил се да хвърля
Никъде не съм казал, че ти ще се насереш,а че аз ще се насера ако се ръководя от тази статия.IDA написа:Виж ся, Батбожо- аз няма да се насера, щото специално със слайдер имам доста изловени шарани и то на доста проветриви и дълбоки местаBatbozho написа: Oт тази статия не стават ясни няколко неща които ако отидеш на водоема и ще се насереш най-вероятно.
.![]()
Второ- вземи се поразрови във форума и я намери цялата статия, вкл. и как се тунинговат слайдерите; по горе съм писал: "поствам част от статията на...."
И трето- публикацията на тази статия е специално направена за читателите на сп. "На плувка и дъно" ( може да си я изровиш от сайта им),и е непосредственно след световното първенство в Португалия, където не аз, а БГ-националният ни отбор се е на....л , дето не може да мятка със слайдер без да уплита всеки път; тъй че- карай някак си по-кротко с квалификациите
Специално аз неща да тунинговам каквото и да било а искам като си го купя от магазина да си го сложа на такъма и да си ловя с него.
Дори и да е направена специално за плувка и дъно тази статия е изказана с презумцията,че работите са ясни и трябва малко доуточнения.Да ама специално дето аз не съм ловял със слайдер а само с ваглери се обърквам.В предишния пост съм казал какво не ми е ясно та като отида на водоема да си направя такъма спрямо статията.
И от това следва,че търся някой които да е обяснил един основен монтаж по-просто и най-важното подробно.
Ето как би изглеждал един монтаж(по-точно два) ако аз трябва да го напиша та да стане ясно на всички:
монтаж за слаидер 2+6гр.-обяснение от долу нагоре,повод-дължина,дебелина,от там вирбел и от там точното разположение на съчмите в сантиметри и големината им в грамажи(не с номера щото има разлика номерата в зависимост от фирмата производител),после закрепване на слаидера и стоп възел с монтаж.Дебелина на основното влакно и това е общо взето подробен монтаж.
По същия начин монтаж за 4+10 гр. за да се видят разликите евентуално и вече всеки се оправя.
Двата монтажа могат за 5 мин. да се нарисуват на един лист и да се снимат и поснат тук.
Ето това аз разбирам под обяснение на начинаещи за риболов със СЛАЙДЕР(не ваглер).Ако някой които разбира от този начин на риболов и му се отделя 30 мин. от скъпоценното време да обясни по този начин ще му бъда безкайно благодарен и няма да има неразбрали.
Готови монтажи от списания немогат да свършат същата работа щото никога не са обяснени по този начин,само могат да те дообъркат и да ти се отще на водоема.
-
- учете се от него
Колега, ти първо си изясни с търсачката какво е това "слайдер"
Там такова положение 2+4, 4+6, 4+8, 4+2, 4+6, 4+8, 6+6... и т.н. - няма
Има 4.0, 6.0....12.0..... 25.0 гр- товароносимост и монтажа е един и същ за всички грамажи- описания по-горе; може да има малки корекции по грамажите на съчмите; освен с английската номерация в статията изрично са посочени и в грамове, но като порядък на теглото на тези в групата, тези по-надоло, малкият дропер отгоре, както и разстоянията между тях- трябва да се спазят в общи линии
Дано съм бил по-ясен този път, колкото до тунинга- той е направен с цел да се утежни поне малко долната част на слайдера и по този начин да се намали вероятноста да се отдели от групираните съчми по време на полета; аз също не "тунинговам"- просто горе над групата слагам много по-малък дропер
Извинявам се ако нещо съм недоразбрал и съм те засегнал по някакъв начин!!!
п.п стоперните възли ги правя само от цветно влакно със сечение 0.18 , с точно 4 навивки и мустаци с дължина 1.5- 2.5см; два еднакви възела един до друг; над слайдера може да има миниатюрно стъклено подвижно манисто с много малък отвор са да на мине слайдера през стоперните възли- това зависи от отвора на вирбела към шлауха, в който влиза долната, заострена част на слайдера.

Извинявам се ако нещо съм недоразбрал и съм те засегнал по някакъв начин!!!
п.п стоперните възли ги правя само от цветно влакно със сечение 0.18 , с точно 4 навивки и мустаци с дължина 1.5- 2.5см; два еднакви възела един до друг; над слайдера може да има миниатюрно стъклено подвижно манисто с много малък отвор са да на мине слайдера през стоперните възли- това зависи от отвора на вирбела към шлауха, в който влиза долната, заострена част на слайдера.

Абе аз дадох примерни грамажи-2+6 от самосебеси се разбира че е 8 гр. слайдер съответно и 4+10 е 14 гр.Точно това са класическите слайдери а не с шайби от долу и там други подобрения.Ако се съмняваш в думите ми довечера или утре ще ти снимам серията на Колмик която върви така:2+6,3+8,4+10 и др.,дори и да пише, че това са слайдери съответно 8,11,14 гр. и прочие.то е по следния начин:6(2+4) 8(2+6) 10(2+8) и така нататък.
Аз за разлика от някои колеги поне знам разликата м/у слайдер и ваглер и место да ме караш да се образовам вземи направи един примерен монтаж за тези слайдери които съм посочил,а аз обещавам да ги снимам.
Аз за разлика от някои колеги поне знам разликата м/у слайдер и ваглер и место да ме караш да се образовам вземи направи един примерен монтаж за тези слайдери които съм посочил,а аз обещавам да ги снимам.
-
- научил се да хвърля
Стана малка грешка,това мнение е от мое име.TOLUP74 написа:Абе аз дадох примерни грамажи-2+6 от самосебеси се разбира че е 8 гр. слайдер съответно и 4+10 е 14 гр.Точно това са класическите слайдери а не с шайби от долу и там други подобрения.Ако се съмняваш в думите ми довечера или утре ще ти снимам серията на Колмик която върви така:2+6,3+8,4+10 и др.,дори и да пише, че това са слайдери съответно 8,11,14 гр. и прочие.то е по следния начин:6(2+4) 8(2+6) 10(2+8) и така нататък.
-
- учете се от него
По-долу е и оригинала на статиите по този въпрос, с картинки
. Материалите са от 2005г:

-
- учете се от него
Батбожо- пак бъркаш нещо и не гледай какво пише ( пък било то и Колмик), ами гледай каква точно е плувката
Грешката ти произлиза от там, че англичаните наричат всяка една подвижна плувка: "слайдер", от "плъзгам", в това число и ваглерите и цялата останала плъзгаща се щуротия
Слайдера е неутежнена плувка с голяма товароносимост, със сравнително късо тумбесто тяло, дебела антена и къса заострена ос в долния край.
Понеже теглото на късата метална заострена ос в долния край на плувката е константа и е с относително много малко тегло спрямо товароносимоста (тя може да бъде и над 30гр), то на слайдерите се обозначава само товароносимоста- всичко останало е "ваглер"- частен случай на слайдерите или подвижни плувки, които не коментираме в момента( а има и слайдери за болонезе, с две точки на "окачване"). Монтаж, няма за какво да правя, щото на картинките бачо Алън ги е направил достатъчно ясно, пък аз съм ги подчертавал още 2005 г., като много съществени

п.п. това е професионалния слайдер който предлагат КОЛМИК, само че ще е слайдер, като се свали цялото регулируемо утежнение и остане само металната ос; иначе пак е ваглер:
:

п.п. това е професионалния слайдер който предлагат КОЛМИК, само че ще е слайдер, като се свали цялото регулируемо утежнение и остане само металната ос; иначе пак е ваглер:
Това което ти си гледал е ВАГЛЕР, тип "слайдер"- те всички ваглери са и слайдериVICTORY SCORREVOLE
Професионален слайдер с регулируемо утежнение, подходящ при риболов на големи дълбочини.
код: GCIVS70 - VICTORY SCOREVOLLE - 10гр.![]()
11.00 лв.
код: GCIVS72 - VICTORY SCOREVOLLE - 12гр.
11.00 лв.

VICTORY COMPETITION
Леко отежнен ваглер(тип слайдер) с нерегулируема тежест в основата. Характеризира се със значителната тежест, която може да носи. Предназначен за работа като подвижен ваглер при риболов на голяма дълбочина или течение. Изработен от висококачествена балса, с антена от естествено пауново перо, която завършва с прекрепен към нея кух PVC-сектор. Притежава много добра стабилност и чувствителност. Има къс месингов кил на който се закрепва силиконов накрайник за връзка с линията(продава се отделно). Предлага се в 5 различни размера в зависимост от носещата тежест.
Размери:
6-(2+4) ; 8-(2+6) ; 11-(3+8) ; 14-(4+10) ; 16-(4+12)гр.
код: GCIVC - 8 (2+6гр.)
8.00 лв.
код: GCIVC - 11 (3+8гр.)
8.00 лв.
код: GCIVC - 14 (4+10гр.)
8.00 лв.

-
- научил се да хвърля
Аз тея не съм ги гледал ами ги имам и в случая ако това не е слайдер здраве му кажи(носи много по-голяма тежест от самия него и е с характерната метална ос отдолу плюс това отговаря на всички твой показатели одебелени с черно в по-горния пост).Та за него ме интересува монтажа.
Много ясно,че всички са ваглери ама все пак трябва да се разграничават по някакъв начин.То оня професионалния слайдер с тези шайби е повече ваглер отколкото този втория.
Много ясно,че всички са ваглери ама все пак трябва да се разграничават по някакъв начин.То оня професионалния слайдер с тези шайби е повече ваглер отколкото този втория.
Последно промяна от Batbozho на Чет Юни 25, 2009 4:21 pm, променено общо 1 път.
-
- учете се от него
Така е, прав си- вторият модел е много по близко до истината, особенно вариантите в които теглото на оста е не повече от 2гр; първият модел си е "жив ваглер", ама Чичо веско лови основно със щека/ директен и не ги разбира тия работи, та така го е специфициралBatbozho написа:Аз тея не съм ги гледал ами ги имам и в случая ако това не е слайдер здраве му кажи(носи много по-голяма тежест от самия него и е с характерната метална ос отдолу).Та за него ме интересува монтажа.